Stockholm

Vatten och båtar som följeslagare runt halva Södermalm

Södermalm är en ö så det fungerar utmärkt att gå runt hela ön. Hela varvet runt är en sträcka på dryga 10 km och man kan promenera längs med Mälarens och Saltsjöns stränder och på gångvägar. Jag alternerar mellan ett helt och ett halvt varv och gårdagens promenad sträckte sig runt halva Södermalm. Och med både grönska, vatten och båtar som följeslagare.

Mängder av tulpaner  som blommade och i olika färger i Anna Lindhs Park. (Tidigare Vintertullsparken)

Vatten och båtar

är det gott om och särskilt om man befinner sig på en ö. Och Södermalm är en ö och har verkligen sin historia med sig. Ofta väljer jag att gå längs kajen och har då hela vattnen och båtar som följeslagare.

Jag passerar efter några hundra meter Anna Lindhs park som verkligen grönskar och är fylld av tulpaner. Området just här heter Vintertullen och parkens namn var från början Vintertullsparken. Anna Lindh bodde här och i samband med mordet på henne började man fundera på en park/staty eller något annat till hennes minne. Turerna var många och det tog tio år för Stockholm stad att komma fram till ett beslut. Men 2013 blev detta Anna Lindhs park. (Om beslutet och turerna fram till namnbytet på parken finns i länken) Strax efter parken breder Barnängsområdet , det gamla industriområdet, ut sig, välbekant från några av Per Anders Fogelströms böcker.

Anna Lindhs park ligger i "Vintertullen" en del av det gamla industriområdet Barnängen med vattnen och båtar alldeles intill. Anna Lindhs park ligger alldeles vid kajen och med båtar vatten alldeles bredvid.(Den här delen av Saltsjön kallas Hammarby sjö)

Halva varvet runt Södermalm är märkt med blått och till största delen följer man  de olika kajerna.

Sightseeingbåtarna på Stockholms vatten och längs stadens kajer startade sin säsong för en tid sedan och det ser ut att vara många ombord. Men platserna utomhus är i nuläget lediga. Här passerar båten  Henriksdal, en del av Hammarby sjöstad som är ganska nybyggd.

Sightseeingbåtarna har startat  sin säsong på Stockholms vatten och många turister passar på att se stan från vattnet. 

Vill man inte ta en turist/sightseeingbåt

så finns det andra båtar att tillgå om man vill se Stockholm från sjösidan. Från Hammarby sjöstad och Henriksdalsområdet  går det gratisbåtar flera gånger i timmen tur och retur till/från Södermalm. Och vill man ta en båttur in till City eller kliva av på Djurgården så finns en båtlinje även för det- Ressel rederi. (Mer info i länken)Här gäller inte SL-kort utan man får betala separat.

Vaten och båtar är det gott om. Och att Stockholm kallas Nordens Venedig kan man förstå.Vatten och båtar är det gott om. Och att Stockholm ibland kallas Nordens Venedig är lätt att förstå. Utsikt mot Hammarby sjöstad och i bakgrunden syns Globen. 

Här passerar “Emelie”, döpt efter en av huvudpersonerna i Fogelströms Stockholmsserie, Boule& Berså. En av våra favoriter.

Stockholms inlopp och det är här de stora kryssningsfartygen glider in mot huvudstaden. 

Stadsgården

Stockholms hamnområde som varit i användning sedan 1300-talet är alltid livligt. Här ligger Vikinglinjens Ålands och Finlandsbåtar och närmare stan har Birka sin kajplats. (Birka gör Ålandskryssningar och sommartid  även flerdagskryssningar i Östersjön både norr och söderut) Här längs kajen lägger också några av de kryssningsfartyg till som besöker Stockholm över dagen. Här såg vi det norska fartyget Viking Sky, det fartyg som för en tid sedan fick evakuera passagerare i hårt väder utanför Norges kust. Mer om det finns att läsa här  men nu verkade allt i ordning.

Vatten och båtar finns det gott om i Stockholm och här ligger kryssningsfartyget Viking Sky över dagen .

Mer båtar och vatten. Vy från Stadsgårdskajen in mot Gamla stan. Mer vatten och båtar. Längs Skeppsbron har det nu kommit till än fler båtar när hela Slussenområdet byggs om och även ska få nya kajer.

Jag viker av

från kajen och trasslar mig genom Slussenområdet där det byggs och byggs. Roligt att stanna till och kika in mellan gallren för att se vad som händer. Det har byggts nu i flera år och 2015, då man i stort sett började, såg det ut så här.

Slussenområdet är en rejäl byggarbetsplats.

Tar  mig från Slussen upp på Götgatan. Här är eftermiddagsströmmen av cyklister är påtaglig men man hinner stanna för rött ljus. Och så är det inte alltid.  Snart hemma och nere på kajen igen och där tar lugnet vid.

26 svar på ”Vatten och båtar som följeslagare runt halva Södermalm”

 1. Tack för rundturen i vår vackra huvudstad!
  Nu längtar jag till mera värme. Satt faktiskt en stund på balkongen under filten tills molnen kom, det är kallt!
  Ha en skön tisdag! Varm kram!

  1. Vi gick i medvind så det var inte alls kyligt trots att det blåste en del. Vill till att bestämma håll och sträcka efter vindriktning och det gör vi ofta. Och visst vill vi har värmen tillbaka.
   Här i huvudstaden har det varit råkall idag. Jag har varit på ett par uppdrag på förmiddagen och sedan haft en långlunch med ett par väninnor men inomhus. Tyvärr alltför kyligt för att luncha utomhus idag.
   Önskar dig också en fortsatt fin tisdag.
   Stor kram

 2. Man tänker inte på att det är så många öar i Stockholm. Vatten finns ju i mängder. Konstigt då om det inte finns en massa öar! Det gäller att veta hur man ska gå i en storstad för att inte trassla in sig i trafik och annat! Det verkar som om hela Sverige är uppgrävt nu! Göteborg ser ut som vildsvinens hemvist! Kramar

  1. Stockholm består ju av många öar och visst blir det då en naturlig följd att det finns vatten. Och det uppskattar vi förstås. Men att idag köra bil i stan kräver en hel del av både flexibilitet, gott om tid och lokal kännedom. Svårt att komma hit som turist och gäst och vara bilburen. Kan tänka mig att det är liknande i Göteborg. “Vildsvinen” breder ut sig.
   Kram!

 3. Otroligt så vackert närområde du bor i. Förstår att du promenerar mycket. Det skulle nog jag också göra. Nu snart ner till en vännina i Rosaleda som sålt sitt radhus. Bjuden på Cava pch kylskåps-rensning innan hon flyttar hem. Hoppas vi syns snart.
  Kram/A-K

  1. Vi bor bra och närheten till vattnet gör mycket. Och det blir en del promenader och ofta just längs vattnet.
   Vad trevligt med cava och kylskåpsrensning.
   Önskar er en fin kväll. Och visst ses vi om ett tag.
   Kram!

 4. Vilka trevliga promenadvägar ni har. Jag tycker alltid det är lite extra att kunna promenera längs med vattnet. Smidigt att kunna välja hela eller halva varvet också beroende på vad man känner för. Jag har några fasta rundor hemma och jag väljer lite beroende på dagsform och väder.

  Kram och ha en fin tisdag!

  1. Det finns ganska många fina rundor här och jag växlar allt efter humör och väder.Och jag går gärna längs vattnet.
   Skönt är det också att kunna promenera utan att bli jagad av bilar men cyklisternas “jakt” får man liksom ta.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram!

 5. Vilket inlägg! Så informativt, så bra! Jag har läst alla dina länkar och tagit till mig en hel del jag inte visste om tidigare.
  Tänk ändå att få en park uppkallad efter sig, en med de vackraste tulpaner nu under våren.
  Birka heter visst bara Birka nu för tiden har jag fått veta, Birka Paradise för rätt längesedan redan, däremellan Birka Stockholm. Men jag har förstått att fartyget fortfarande kallas Birka Paradise ..Ett bra namn som hänger med i alla fall.
  Kärt barn….
  Hälsningar från Åland, som för tillfället har solsken, hård blåst och några molntappar på den annars blå himlen.
  Tack för fint inlägg igen Ditte!

  1. Tack för fina ord. Och vad gäller Birka ska jag ändra i min text. Jag hänger väl kvar i det gamla. Men det står ju faktiskt bara Birka numer i aktern så jag borde ju kunnat begripa att det är så.
   Roligt att länkarna gett dig lite mer info.

   Anna a Lindh bodde här i ett av husen vid Vintertullen och hon är ju mer förtjänt av parken här än att stå gömd bakom Medborgarplatsen på en liten asfaltsplan.
   Här har vi kyligt idag och nu på eftermiddagen faller lite regn. Men solen har också tittat fram lite så hoppas att den återkommer.
   Önskar er en fin kväll på Åland.

 6. I njutningens ljuva tecken
  ringlar sig båtar i vatten sträcken
  En ö är en ö
  i frost och tö
  Vinden som ven
  glittrar i solens sken
  Öster är väster, norr är söder
  Väder sträcken glöder
  Var du dig i världen vänder
  bär du Söder i dina händer
  Stor kram!

  1. Stort tack för din fina diktning! Vilken härlig vers! Och visst bär jag Söder med mig i mina händer.
   Stor kram!

 7. Stockholm är verkligen en fantastiskt vacker stad, och inte minst Södermalm! Tack för rundturen 🙂

  Men jag undrar lite (har inte varit i Stockholm på väldigt länge), är gratisbåtarna för alla, eller behöver man ha SL-kort (av nåt slag)? Jag hoppas på det tidigare, det gynnar turismen 🙂

  Ha en fin kväll!

  1. Gratisbåtarna just här mellan Sjöstans olika bryggor (2st) och Södermalm är gratis. Inga SL-kort behövs. Och ska man härifrån in till stan kostar det men man kan inte använda SL kortet utan köper biljett ombord. Sedan finns det andra båtlinjer, t.ex. från Nybroplan via Nacka och till Lidingö där SL kortet gäller- Sl-kortet gäller även på några andra båtlinjer i stan. Men tyvärr inte för oss in till stan. Men hoppas det blir så.

   Stockholm har mycket och det är lätt att variera sina rundor men jag hamnar ändå oftast vid och runt vattnet. Precis som i Torrevieja.
   Önskar dig också en fin kväll och att du vilar dig i form.

 8. Det var en trevlig runda, så fint i din stad man bara hoppas att vädret blir bättre för detta är inte så kul alls. Vi åker ju snart så man längtar önskar dig en skön kväll ..kram fina människa 😉

  1. Jag går ju ofta och gärna promenader och väljer helst att gå med närhet till vattnet.
   Ja, vädret är som det är, bara att gilla läget. Man kan ju inte påverka det. Och här i stan finns så mycket att göra även om det är grått och trist att det inte stör mig så mycket. Men visst vill jag ha sol och värme.
   Skönt för dig att ni snart reser mot sol och mer värme. Vi hade ju sex ganska fina veckor i Spanien, ja, utom påskdagarna, så jag klarar inte. Och vi ska väl ta en vända snart igen.
   Önskar dig också en fin kväll och hoppas du kan vila dig.
   Kram!

 9. Du är sannerligen duktig om du går mellan en o en o en halv mil om dagen! en mil gör mig helt totalt färdig, och ryggen pajar garanterat.
  Så fint med tulpanerna, de blommade ännu inte då vi var i huvudstaden. Här har vi 4 grader och blötsnö och hagel. Men jag kan nästan slå vad om att när det sen svänger så gör det det rejält. Sommaren kan komma att bli ännu varmare än ifjol.
  Jag blev lite ledsen i ögat när jag imorse läste hur mycket avgaser kryssningsfartygen släpper ut medan de ligger vid kaj! Helt obegripliga mängder, det trodde jag inte! Trevlig kväll, nu blir det robinson för mig, glad att jag kan sitta o dippa morötter medan de andra svälterf!

  1. Nja, det varierar lite. Men minst fem km /dag brukar det bli och ett par dagar i veckan blir det runt milen. Men jag pausar då och då. Nu har min rygg också börjat krångla, en gammal skada har gjort sig påmind tyvärr, så det känns tungt och ont att gå. Ogillas!
   Tänkte på dig när jag passerade fartygsterminalerna och där byggs det ju verkligen också om. Såg busschaufförer från landsbygden som hade svårt att hitta. Förstår dem.
   Jag tänkte också som du vad gäller kryssningsfartygen. Men det är inte Vikinglinjens fartyg eller Birka som står för detta utan de fartyg spm kommer till Stockholm och stannar över dagen. Det gör ju inte det hela alls bättre men Stockholm stad tjänar så otroligt mycket pengar på dessa fartyg att de inte kräver att de ska stänga av motorerna. Illa! Mycket illa!
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!
   PS Nu tittar kvällssolen in här….

 10. Tackar för den fina promenaden. Måste säga att jag inte visste att Vintertullsparken hade bytt namn. Gick ju faktiskt där för inte alldeles för länge sedan, men tänkte inte på namnbytet. Kan bero på att en gammal arbetskamrat bodde just på Vintertullstorget…

  När jag tittar på dina bilder från Slussen så är det nog vara utopi att tro att den nya Slussen ska vara klar 2025. Jag tror det när jag ser det.

  Att cyklisterna stannade där vid rödljuset måste ha berott på att de var bilar de skulle ha mött om de inte hade stannat. Det är ju ganska många bilar som svänger ner där för att åka över Centralbron. Men du har rätt, trafiken med fotgängare och cyklister just på Götgatan är ingen hit. Livsfarligt skulle jag säga.

  1. Jag varierar ju promenaderna en del och det efetr humör, väder, vind och om jag har ont i ryggen. Men jag går gärna längs vattnet och det finns ju gott om den varan här på Söder.Ja,i stora delar av stan och i näromgivningarna också. Jo, parken bytte namn men det tog sin tid. Fanns ju en liten staty av Anna Lindh i glas vid Åsötorget. Men den såg ju ingen. Passade ju bra att ge parken namnet eftersom Anna Lindh bodde här.
   Vad gäller Slussen så känner jag det tveksamt om jag ens hinner uppleva den som klar.
   Polisen har nu utökat bevakningen av cyklisterna på Götgatan och det har delats ut många börter när de inte stannat för rött- Särskilt i korsningen ner mot Hornsgatan .
   Och nu ska man också se upp för de elektriska sparkfordonen. Puh!

 11. Det är det här jag älskar bäst med Stockholm, att vandra runt sådär… jag blir helt stum och studerar bilderna noga, vackra bilder du bjuder upp med 🙂 Jag får alltid en flachback till den gången jag seglade hem en båt från Skanstull Marin och hit upp. Vi lånade en pickup och var in till Nacka centrum och provianterade. Jag får kanske allt ta och skriva om den resan/upplevelsen någon gång för såklart hade jag en kamera med ombord också, jag vet jag fyllde tanken på någon marinmack 19:55 en måndag och torsdg kväll rund 20:00 anlände vi hamnen Skälarö i Fagervik (ca1,5 mil norr om Sundsvall) Jag sov till fredag kväll, vart väkt till middag och somnade direkt om och vaknade fört på lördag morgon…

  1. Tänkte mig just att du gärna gått med här. Och du känner ju igen dig eftersom du seglat just utanför hos oss och upp längs hela kusten till dig. Sicken segling! Hoppas du tar fram bilder och skriver om seglatsen. Viken upplevelse! Många minnen förstår jag att du har från den. Läser med glädje om turen.

  1. Kul att du följde med! Och Stockholm är en fin stad och än finare när det är sol och blå himmel.
   Välkomna tillbaka!
   Stor kram

  1. Tack! Ja, Stockholm är fint och och jag går gärna längs med vattnet. En skön känsla.
   Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *