Skyltar Stockholm

Vatten- Återkommande i veckans skyltsöndag.

Söndag igen! Och dags för den trevliga och roliga ”Skyltsöndagen” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Dagens skyltning  är ”gårdagsfärsk” och från mina hemmakvarter på Söder. Och vatten är det som gäller.

Södermalm är en ö och förekomsten av vatten, Mälaren och Östersjön, är påtaglig

Barnängsbryggan är vår hemmabrygga om vi vill ta båten över till Sjöstan (på andra sidan)och resan är gratis. Och även in till City eller till Djurgården går det också bra att åka båt.  (SL-kort gäller inte.)

Närheten tilll vatten

är påtaglig i stort sett över hela Södermalm. Fram till Vikingatiden var Södermalm en ö som genom landhöjningen mer och mer kom att växa ihop med landskapet söderut och under lång tid inte längre var en egen. Men på 1930-talet då Hammarbykanalen byggdes blev Söder på nytt en ö och med broförbindelse söderut. Vad gäller  ”malm”  som finns i olika stadsdelar i Stockholm – Norrmalm, Östermalm, Väsermalm (nu Kungsholmen) och Södermalm kommer ordet i sig från ordet mala. Här handlade det om att mala sten från de åsar som skapats av inlandsisen. En ”malm ” kom att bli som en förstad till Staden- Stadsholmen, idag Gamla stan. Men det ursprungliga namnet på Södermalm var Åsön, ett ord som kommer från ordet as. (As var det fornsvenska namnet på ås) Åsön syftade på Stockholmsåsen som sträckte sig tvärs över Södermalm.

 Vattenbaserade skyltar i urval

En husbåt längs vår kaj,  Hammarbykajen, sjönk i veckan. Tursamt nog fanns inga personer ombord vid olyckan. 

Infoskylten om båten finns kvar på kajen

Lunch intog vi på kvarterskrgen Lokes, dock inte i våra kvarter, men en väldigt trevlig restaurang på Söder med väldigt bra mat, trevlig stämning och toppenservice. Dessutom är restaurangen hundvänlig. Här är hundar, stora som små, välkomna om de ”sköter sig”.

Vatten finns till hundar i en vattenbar på Lokes Bar. Trevligt!En fin hundbar finns också.

Tydlig anvisning om vad som gäller här.

För ölälskare.

Man kan ju undra hur nästa skylt passar in på vattentråden. Full befogat. Men jag hittade den på toaletten. Ett fint budskap om vad en gäst tycker om Lokes. Tror tankarna delas av många. (Bra att beställa bord om man vill gå hit. Ofta fullsatt och restaurangen är liten)

Den fina eftermiddagen lockade oss vidare och det blev ännu en favorit i repris. Vi styrde stegen mot mysiga Boule & Berså, alldeles vid vattnet, under Danviksbron på Söder. Verkligen mysigt. Bilderna får vara lite reklamskyltar.

På café/restaurang Boule och Berså har man nära kontakt med vatten.Mysig miljö på Boule & Berså och man kan även spela boule här. Flera banor finns och klot att låna.

Här hade vi bestämt träff med vännerna Susan och Jörgen.

Bosse, Susan och Jörgen. Och skyltarna här får nog vara dryckerna i sig. Vätska är det.

Och båtarna, både större och mindre, för nytta och nöje. Alla som ska vidare in och ut från Mälaren och Saltsjöns  vatten passerar.

Här Sjöräddningen. (De har sin sjöräddningsstation i Hammarbykanalen, i närheten av där vi bor. )

En snygg yacht, modell äldre, glider också förbi.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

28 svar på ”Vatten- Återkommande i veckans skyltsöndag.”

 1. God och glad söndagsskylterska!
  Vilka fina vattenburna skyltar du hittat, men så bor du ju så nära. Härligt.
  Tråkigt med husbåten som sjönk, tur ingen var inuti den.
  Önskar en fortsatt fin söndag, känns som höst nu.
  Stor kram!

  1. Här är det mycket vatten och jag rör mig ju gärna där i närheten . Båten som sjönk passerade vi när du var här. Vi stannade också där och läste på skulten. Men vi gjorde ju mycket så inte lätta att minnas…
   Lite sensommarkänsla är det och vi har suttit ute på balkongen idag och tittat på ångbåtar som passerat. DEt är ångbåtens dag.
   Önskar dig en fin kvöll.
   Stor kram!

 2. Vilken härlig tolkning av ordet ”vatten”! Nog finns det nära inpå er och det ger en charm åt staden. Själv skulle jag ha svårt för att bo i inlandet. Skogen i all ära men nej.

  Kram och god söndag!

  1. Jadå, stan är full av vatten. Så det fick idag till Skyltsöndag passa med vattenskyltar. Men vi har ju inte de fina badmöjligheter som ni har. Inser att man inte kan ha allt. Men vatten vill jag gärna omges av.
   Kram och trevlig fortsatt söndag.

  1. Husbåten ligger kvar och hoppas den bärgas . Men inga ägare i sikte. Och här omges vi av vatten så vattenskyltningen kändes relevant. Fint här hemma med sensommar .
   Trevlig kväll!

 3. Hola! Du har verkligen förvaltat temat skyltsöndag! Har tipsat några i personalen om dina båda blogginlägg från Lokes under veckan och de gillades mycket och skulle delas med resten av kollegorna! ?

  Trevlig söndagskväll och hälsa min favorit Mr B!
  Kram ❤️

  1. Hola och ”go kväll”! Tack för igår. Jättetrevligt! Jag jobbar på vad gäller ”Skyltsöndag” och försöker förnya mig. Kan behöbas för en kvinna i min älder. Men å andra sidan är ålder bara en siffra. Kul att du tipsat personalen på Lokes. För vi gillar dem verkligen.
   Mr B hälsar tillbaka till favoriten. Och jag hälsar förstås till Mr J. Min favorit.
   Kram!

 4. Tänk, va´ lätt det är att bli avundsjuk på folk som bor i vackra sommar-Stockholm.
  Måste var en av de vackraste huvudstäderna på jorden – åtminstone tills novemver anländer. 🙂
  Dina foton är hellt och hållet toppkvalité – njuter av varenda ett,
  Tack!

  1. Tack,Ruth! Vad trevligt att du är med oss. Och du ska veta att du ofta är det i tankarna när vi rör os här i Stockholm. Visst är Stockholm vackert och en av de finaste städer jag vet. Men den mörka hösten och kalla vintern så finns andra alternativ. Men även då kan Stockholm vara en otroligt fin stad. I alla fall då och då.
   Jätteroligt att du gläds åt mina Stockholmsbilder. Och så ser det ut just nu i mina trakter.

 5. Vilken fin och somrig skyltning från din hemmaplan. Hemskt med husbåten, undrar vad som hände där. Tur att inga människor fanns ombord. Skyltarna fån kvarterskrogen är oerhört sympatiska rakt igenom, vilket brevet på toaletten bara bekräftar. Visst har man ögonen med sig även på toaletten om man är en skyltare. Bra där:-)
  Boule och Berså är ju alltid ett säkert kort, och stämningen där är ju så härligt ”Söder”.
  En toppen skyltning som alltid hos dig. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tackar! Och sommaren håller vi kvar et tag till. Visst? På Lokes finns många skyltar och med humor och eftertanke. En bra kombo. Brevet på toaletten tycker jag fångade precis den stämning som Lokes förmedlar och som det känns att komma hit. Klart välkomnande.
   B&B är ju ett säkert kort som vi gillar och går gärna dit.
   Vad gäller båten somsjönk så vet vi inte mer. Återkommer om och mär jag vet.

  1. Illa! Här gick det väldigt snabbt och ägarna var inte på plats. Däremot låg andra husbåtar precis framför och bakom. Vet inte vad som orsakade det hela.Men skönt att ingen var ombord.

 6. Vilka härliga bilder och skyltar från söder med allt vatten, somriga skyltar också, idag har det ju varit en hel del regn.
  Trist säger jag också om husbåten som skönk! Och som sagt, skönt ingen människa kom till skada!
  Kram och ha en fortsatt trevlig kväll!

  1. Gårdagen var ju väldans fin och det var då bilderna togs. En härlig dag! Och Söder nu är ju så mysigt. Jättetrist med båten som sjönk men skönt att ingen kommit till skada.

 7. Fina bilder från Hammarbykanalen, tråkigt medhusbåten. Skylten misstänker jag finns i affären i London som jag beskte, dom hade flera i den stilen. Båten på sista bilden var läcker.

  1. Trist med husbåten som sjönk men orsaken vet man inte. Och skönt att ingen var där när det hände. Men det var ju ett hem och jag har då och då pratat med ägarna när jag passerat. Skylten hittade jag på Lokes bar här på Bondegatan och den kan mycket väl komma från London.Sista bildens båt gillar jag också. Den glider tyst förbi och drar blickarna till sig.

 8. WOW, vilka bilder, vilka kontraster. Och här sitter jag på vischan o har bara naturen omkring mig. Ibland blir jag avis på dig, men bara ibland…Denna sommar i bild är ju som från Medelhavsområdet, när har vi svenskar senast kunnat utnyttja uteserveringar o annat så mycket som i år? Jag tycker det mestadels varit ett hån, man ställer ut en massa mysiga möbler o sen regnar sommaren bort. Men ack inte i år. Synd bara att man därmed kopplar ihop det med miljöförstöringen, annars vore det ju toppen. Många fina skyltar hos dig, Ditte-get-Your-gun!

  1. Tack! Men du har din fina natur så om vi delar med oss så får vi en bra kombo tycker jag. bra sätt att få ta del av lite av varje är det ju att läsa olika bloggar. Ja, varmt har det varit i sommar och i mitt tycke stundtals alltför varmt. Orken tog slut redan i början på dagen för att återkomma fram på kvällen då det blev lite svalare. Och en del somrar har ju helt regnat bort. DEt har ju visat sig att det varit lika varmt förr men då hade man inte våra mätmetoder så miljön är nog inte enda orsaken. Många länder runt om i världen har det ju alltid väldigt varmt och ofta året om.
   Önskar dig en fin måndag.
   kram!

 9. Jag blir imponerad av dina kunskaper om Stockholm. Visserligen bor du på Södermalm, men ändå. Sedan verkar kunskaperna finnas på betydligt bredare områden också 🙂 Jag läser och tänker ”det ska jag komma ihåg”, men det gör jag inte mer än 1-2 veckor om jag inte pratar/skriver om det! Kanske inte ens då.

  Vackra bilder, som flera redan kommenterat. Sjunkande båt, ja, lika bra det hände när det inte fanns folk ombord, annars hade det varit en tragedi om de följt med ned under vattenytan.

  1. Tack! Stockholm kan jag bra. Började min bana som guide i stan när jag var 19 år. Men sedan har jag ju gjort mycket annat också. Jag är ju ingen auktoriserad guide numer. Hoppas kunna ta dig med i höst runt om i stan. Vad gäller denna husbåt passerade jag där förra veckan och då låg den vid kajen på sin plats. Har också flera gånger pratat med ägarna när jag gått förbi. Undrar så vad som hänt. Skönt att ingen blev skadad. Men illa att mista sitt hem.

 10. Men så tragiskt att båten sjönk. Men ändå tur att ingen kom till skada!
  Lokes har jag ju hört talas om många gånger 🙂 och det verkar vara ett väldigt trevlig ställe!
  Så också väldigt trevligt ut där ni satt tillsammans med Susan och Jörgen 🙂
  Stor kram och trevlig måndag

  1. Väldigt märkligt! Jag passerade häromdagen och då låg den vid kaj. Men väldigt skönt att ingen skadades. uNdrar vad som hände. Lokes bar är verkligen trelvigt, perfekt kvartersrestaurang. Dock inte helt våra kvarter.
   Boule & berså gillar vi och fint är det att slå sig ner här ett tag.
   Önskar er en fin måndag.
   Stor kram.

 11. Sorgligt med båten som sjönk vid kajen, men skönt att ingen människa var ombord.
  Härlig skyltsamling på vattentemat … perfekt till skyltsöndag!
  Ha en bra måndag!
  Kram

  1. Tack! Här är ju mycket vatten så lite vattentema passade bra denna skyltsöndag.
   Jag blev så förvånad när vig passerade och husbåten inte fanns där. Förra veckan låg den ju på sin plats. Ibland när jag passerat har jag pratat med ägarna men de var visst inte till städes när båten sjönk. Vet att ingen person kom till skada men väldigt trist är det.
   Trevlig kväll!
   Kram!

  1. Tackar! Och den hamla yachten fastnad eögonen genast på. Ja, husbåten som sjönk var trist. Såg den ju förra veckan och då var allt som vanligt. Får passera igen idag och se vad som hänt. Läste att man skulle bärga den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *