Skyltar Stockholm

Varvsmiljö på Beckholmen i Stockholm – Skyltsöndag #359

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag”, ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och med väldigt fri tolkning. Vädermässigt har Stockholmstrakten även denna vecka bjudit på vackert väder och jag har passat på att tillbringa mycket tid utomhus. Skyltarna är veckofärska och hämtade från gammal varvsmiljö på Beckholmen. En liten holme som hör till Stockholm och ligger helt nära ”gamla” Djurgårdsstaden och Gröna Lund.

Stockholm Kungliga Djurgården. Lunch i skön varvsmiljö på Skroten café& skeppshandelEfter en skön långpromenad ute på södra delen av Djurgården stannade vi till för  en lunchpaus på trevliga ”Skroten” som ligger inom området Nya Djurgårdsvarvet. Och redan här befann vi oss i  varvsmiljö. Av den mindre skalan. 

Beckholmen – gammal varvsmiljö

Beckholmen har kvar sin gamla varvsmiljö och det finns fortfarande tre torrdockor. Man kan ledigt ta sig runt ön på en promenadväg, Beckholmsstigen och kan där lätt tankemässigt förflytta sig bakåt i tiden.Beckholmen var på den tiden en ö mitt i Saltsjön utan landförbindelse och en av de äldsta industrimiljöerna i Stockholm.

På 1600-talet startades ett becksjuderi på holmen. Beck är en seg, mörk, massa och  den produkt som blev kvar när tjära kokades bort. Hantverket var illaluktande och brandfarligt och man ville inte ha denna tillverkning inne i huvudstaden. Både beck och tjära var viktiga beståndsdelar vid fartygsbyggen för tätning och impregnering av träskroven. Djurgårdsvarvet, på Djurgårdssidan var en trogen kund men en hel del beck och tjära gick också på export.

Beckholmsbron, en träbro, leder över till Beckholmen från Djurgårdssidan.Tvärs över Saltsjön skymtar Nacka, grannkommun till Stockholm. Och den stora byggnaden, Danvikshem, ett äldreboende i privat regi syns vid omkring.

Fordon som ska ta sig över Beckholmsbron har vissa skyltar att beakta; lämna företräde och vikt. Även båtar har skyltar som meddelar att ankring är förbjuden och att det finns elledningar på botten. I bakgrunden delar av Djurgårdsstaden och överst Hällestadsstapeln på Skansen.

På Beckholmen finns Sjöskolan som bedriver olika ”båtutbildningar”  nog så viktigt för att hålla båtyrkena i gång. På Beckholmen finns också del bostadshus och det är ett 10-tal personer som bor här.

Från Beckholmen ser man över till Djurgårdssidan och delar av nya Djurgårdsvarvet. Här syns också tydligt skylten till restaurang Oaxen.

Stockholm. Beckholmen. Från en varvsmiljö ser man över till en annan, Nya DjurgårdsvarvetFrån en varvsmiljö, den på Beckholmen, ser man över till en mindre variant, Nya Djurgårdsvarvet.

Tydligt vad som gäller. Men på Beckholmen det finns undantag från p-förbudet.

Tillbaka på Djurgårdssidan och  vi börjar dra oss in mot City.

Tydligt vad som gäller inom området Nya Djurgårdsvarvet. I alla fall just på den här gatan

SL; Stockholms lokaltrafik, har pensionerat många automater där man tidigare kunde fylla på  reskassa eller månadskort. (Så nu gäller ”app” eller att fylla på i Pressbyrån, spärren eller på andra ställen eller betala med kort.)

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

27 svar på ”Varvsmiljö på Beckholmen i Stockholm – Skyltsöndag #359”

  1. Detta är ett litet ”tema” på söndagar och för min del blir skyltarna ofta en summering av veckan som varit.
   Och den här delen av Djurgården och Beckholmen har sin speceilla karaktär-

 1. Härligt med en tur på Beckholmen och härligt att ni haft fint väder. Vi har också haft soligt och fint men sen blev det mulet och blåst och nu snöar det. Skroten känner jag till för den har jag sett i ett inslag på tv för länge sedan men jag har aldrig besökt den.
  Kul SL-skylt. 🙂

  1. Roligt att det gamla varvsområdet fått ett uppsving och är i bruk och dessa vackra dagar har det blivit en del vistelse utomhus. Så skönt.
   Skroten är trevligt och rekommenderas. Gillar miljön och utbudet. Väldigt trevlig personal också.
   Liknande SL skyltar poppar nu upp här och var. Och automaterna tas bort.

 2. Snyggt skyltat som vanligt och härliga bilder dessutom. Det var ju bra i alla fall att det informeras om att automaten inte längre finns kvar.

  Önskar en fin söndagskväll!

  Kram

  1. Tackar! Ja, en fin vecka har det varit och besöket på Beckholmen var lyckat. Roligt att den gamla varvsmiljön lever upp igen.
   SL har plockat bort många automater och försöker pigga upp infon. Kanske var det få som använde dem. Jag gjorde det sällan utan fyller på mitt resekort på Pressbyrån. Ibland köper jag i appen men det förutsätter att allt fungerar. Så är det ju inte alltid.
   Trevlig kväll och jag önskar dig en bra start på veckan.

 3. Beckholmen är verkligen ett rätt speciellt ställe! Känner folk som bor i krokarna, med utsikt över varvet. Har ätit flera gånger på Skroten, inte världens bästa krog men … man blir mätt!

  1. Vi gillar miljön runt Skroten och de smörgåsar vi åt var riktigt bra. Testade ingen mat så om kvalitén där vet jag inte. Även kakan till kaffet var riktigt god.
   Kul att Beckholmen nu är mer ”levande” och med olika ”båtutbildningar” förlagda här.
   Vi såg att ”Af Chapman” låg här för renovering. Men ingen visste vad som ska hände med fartyget efter detta.

 4. Tusen tack för denna soliga skyltvandring i och runt Beckholmen. Helt underbara bilder:-) Saknar dock den fina giraffkranen på Beckholmen. Är den borta? Den var ju ett landmärke om man säger så. Cykel och barnvagnar får inte parkera där. En kombo jag aldrig sett förut. Åsså sista skylten – hahaha! Behöver man INGEN biljett tycker man (läs: jag) absolut att skylten är rolig och fyndig. Men med din berättelse häromdagen i åtanke gissar jag att du kunde hålla dig för skratt. Men du fick i alla fall med skylten 🙂 Vad gör man inte för bloggen… Stort tack för länken också:-)

  1. Tackar! Giraffkranen finns kvar men vi kunde inte komma till att fotografera den här på holmen.Vi letade. En del av området på Beckholmen är omringat av staket eftersom det finns torrdockor och annat här. Man ser giraffen bättre från Södersidan.
   Detta med cykel och barnvagnar som inte får parkeras hade jag inte sett innan. Alltså premiär-
   SL har tagit bort och tar bort många apparater. Kanske användes de inte. Men att förlita sig på att köpa biljett i en app är osäkert. Jag har reskassa som fylls på om den understiger 50 kr och det känns bra. För en app behöver ju tillgång till BankID och Swish. Det erfor jag förvisso på SJ . Pust.
   En trevlig runda blev det på Beckholmen .

 5. Härliga våriga foton från vår fina stad, och en hel del skyltar har du hittat. Gillar sista skylten lite extra ”jag har gått i pension”!
  Som tur är har jag ”reskassa” på mitt sl-kort, så det fylls på per automatik.
  Ha en fin söndagkväll!
  Kram!

  1. Tackar! Ja, dessa ”pensionsskyltar” finns lite varstans nu hos SL. Automaterna tas bort allt mer. Pressbyrån och personalen i luckorna fyller ju på korten. Men vad gäller appen ska man inte vara säker på att den fungerar. Ligger Swish och BankID nere fungerar det inte.
   Och att blippa sitt betalkort på bussen/t-banan kan vara knepigt. Många har debiterats extra. Visserligen får man tillbaka pengar men det tar tid.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

  1. Här blir det ofta, i alla fall för för min del, skyltar från veckan som varit. Många och långa utevistelser har det blivit i veckan. Härligt väder.
   Kram

 6. En mycket fin rundvandring igen med mycket talande skyltar. Men lunchpaus på en skrot… jag måste gå tillbaks och läsa.

  1. Jodå! Lunchpaus på en skrot. Och en trevlig sådan. Café som kombineras med skeppshandel. Väl värt ett besök här i varvsområdet.

 7. Tjusiga foton som vanligt.
  Fick lov att söka upp Skroten på datorn. Vilken härlig restaurant,
  och maten såg fantastiskts god ut. Tomatsoppan i synnerhet;
  och trevliga tallrikar! / Danvikshem-byggnaden! Imponerande;
  gillar färgerna mycket.

  1. Tack! Ja, Skroten är ett trevligt ställe. Ett café kombinerad med Skeppshandel och beläget i ett varvsområde. Oj, då. Missade att länka hit idag. Brukar ju annars ofta göra det så att man kan titta närmare på det jag skriver om.
   Danvikshem är ett omtyckt äldreboende och många passagerare på kryssningsfartyg som kommer till Stockholm tror att det är Stockholms slott. Och pampigt är det.

  1. Tackar! Lite roligt med den gamla varvsmiljön här på Beckholmen och som fortfarande är igång. Nu med annan verksamhet men det är ändå ett varv.
   Kram

  1. Roligt att Beckholmen fortfarande är i bruk med varvsverksamhet. Visserligen i mindre skala men det ”lever”. En fin runda blev det här ute.
   Jadå! Tittar man till höger om Danvikshem så ser du klippan.
   Ha det fint du också.

 8. Jag tror aldrig jag var där på Beckholmen! Googlade på beck men det var inte lätt, jag fick bara upp filmfiguren Beck, hihi
  Tänk att jobba I den illaluktande miljön, och konstigt låter det då tjära å andra sidan luktar jättegott (om du frågar mig). Jag har både tjärshampoo och tvål, så jag går ibland omkring och luktar nytjärad eka!
  Fina maritima skyltar fick du med dig från den trevliga promenaden!
  Måndagskram

  1. Är i luften på väg mot Spanien så mitt svar försvann.
   Doft av tjära och eka gillar jag men lukten av beck, en biprodukt när man gör tjära avstår jag gärna.
   Roligt att Beckholmen med sin gamla historia fått ett uppsving
   En fin dag hade vi helt klar och i fin miljö.
   Kram

 9. Oj är dom klara med Beckholmen nu måste åka dit och kolla i sommar. Jag hoppas att dom inte förstört känslan med natur och ruffighet, området var jätteläckert innan dom hyvlade av jorden, p.g.a gifterna.

  1. Nej, då! Men det är verksamhet i gång här. Tror men ser en del av det som hänt via deras hemsida. Men visst har de hyvlat-
   Jag tycker ändå en del av det ruffiga finns kvar och än mer runt Skroten vid Nya Djurgårdsvarvet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *