Stockholm

Vårvinterdag i februari- Strålande sol och blå himmel

Veckan har bjudit på några riktigt fina och soliga dagar och då har det för min del blivit längre promenader. Och gärna i kombination med annat. Stockholm är en stad som har mycket av det mesta så det kan ibland vara svårt att välja. Men jag trivs också väldigt bra här i hemmakvarteren på Södermalm; mitt i stan men med naturen helt inpå. Torsdagen var just en sådan  behaglig vårvinterdag med strålande sol och en himmel i olika blå nyanser. Så jag bestämde mig för att lämna Södermalm och ta färjan över Hammarb sjö, till Lumabryggan i Hammarby sjöstad.

Södermalm. Barnängsbryggan. Café Kajsa är extra populärt en vakcer vårvinterdag. Ja, alla soliga dagar har caféet många besökare. Året om. Norra Hammarbyhamnen. Barnängsbryggan. Samling vid Café Kajsa denna vackra vårvinterdag. Perfekt söderläge. här trivs gammal som ung. Och besökarna är många hela året om. 

 Start och mål vid den röda markeringen. Promenad och två korta turer med färja ingick. 

Vårvinterdag

Även förra helgen bjöd också på lite vårvinterkänsla och då blev det ett varv längs med Årstviken (Mälaren) och genom koloniområdena uppe på höjden. Men nu bestämde jag mig för att en runda längs vattnet i Hammarby sjö (en vik av Östersjön) och i Hammarby sjöstad. För att ta sig mellan Södersidan, Barnängsbryggan och de två olika bryggorna i Sjöstan, Lumabryggan och Henriksdalsbryggan kan man enkelt ta färjan som är kostnadsfri. Färjorna, trafikeras av Rederi Ressel och har en turtäthet på ca 3-6 gånger i timmen, lite beroende på hög eller lågtrafik. Tidtabell finns här.  Men via broar kan man också ta sig runt till fots om man heller vill det. Eller kombinera med färja. Man kan också ta en färja, Emelie,en “pendelbåt” mellan Barnängsbryggan på Söder och in till Nybroplan i City.En tur på ca. 25 minuter.  SL-kort gäller inte utan man köper biljett ombord.

På väg med färjan från Barnängsbryggan  på Södermalm över till Lumabryggan i Sjöstan. En tur på 5-6 minuter. Här Hammarbykanalen och en bit bort här längs kajen bor vi. Och det var en ren slump att vi kom att bo just här.

Lumabryggan. Jag går av här men färjan fortsätter till nästa brygga, Henriksdalsbryggan  och sedan tillbaka till Barnängsbryggan. Åker man hela varvet tar det ca 15 minuter.

Lumabryggan. Tvärs över Hammarby sjö skymtar Barnängsbryggan och Södersidan. Sofia kyrka uppe i Vitabergen är ett tydligt “landmärke”

Jag följer vattnet österut och noterar att ett tunt lager is finns kvar på sina ställen.

Stockholm. Hammarby sjöstad. En skön vårvinterdag i februariSjöfåglarna har hittat små öppningar i isen där de simmar runt men det ser och är kyligt i skuggan. Bättre då att vara i solen denna sköna vårvinterdag och passa på att njuta. 

Jag går vidare

Jag går vidare och ser att det tunna lagret av is ligger kvar även här.

Till vänster i bild skymtar Södermalm och kranarna finns där ett nytt bostadsområde är under uppbyggnad.  Rakt fram speglar sig solen i några fönsterrutor här i Henriksdalsområdet. Är den östligaste delen av Hammarby sjöstad.

Stockholm. Hammarby sjöstad. Vårvinterdag och en motljusbild söderut. Vårvinterdag och en motljusbild söderut.

De första bostäderna i Hammarby sjöstad var klara för inflyttning under början av 2000-talet.  Jag minns att jag var här på en bomässa 2002 och då var en liten del av Sjöstans hus klara för inflyttning. Fortfarande byggs det en hel del här och området beräknas vara  klart runt 2025. Då räknar man också med att tunnelbanan hit, den som ska fortsätta till Nacka, bör kunna vara färdig. Jag tar ofta en vända över hit till Sjöstan och det har varit roligt att under åren år att följa utbyggnaden här. (Mer om Sjöstadens historia finns i länken ovan)

Har så landat vid Henriksdalsbryggan där jag ska ta färjan tillbaka till Södersidan och Barnängsbryggan.

Färjan kommer och fem minuter senare är jag tillbaka på Södersidan och Barnängsbryggan.

Stockholm. Södermalm. Barnängsbryggan sen eftermiddag denna vackra vårvinterdag. Barnängsbryggan sen eftermiddag denna vårvinterdag. På andra sidan vattnet ligger Henriksdalsbryggan.

Jag strosar sakta hemåt längs kajen, njuter av ljuset och av att faktiskt bo där jag bor. Har ett citat från  Per Anders Fogelström, en av mina favoritförfattare, i tankarna. “Staden blir aldrig färdig, fullbordad. Den förvandlas oavbrutet, förnyas och förändras.Samtidigt är den evig, på något sätt finns allt det förgångna kvar, lagrat.”

26 svar på ”Vårvinterdag i februari- Strålande sol och blå himmel”

 1. Vilket fint citat av Fogelström för precis så är det.
  Tack för en trevlig promenad i härligt väder. Även hit har solen hittat, i alla fall till och från, så det blev en härlig långpromenad i dag. Det gäller helt enkelt att passa på.

  Kram och god lördagskväll!

  1. Har grunnat på citatet och tycker det stämmer så fint. En fin runda blev det och det blev en skön vårvinterpromenad. Skönt att solen och det vackra vädret även hamnat hos er. Så visst är det bra att passa på att njuta.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 2. Tack för en härlig promenad med både, vatten, sol och blå himmel! Har du ingen blåst? Här ser så skönt ut i solen men blåsten med iskalla vindar gör att det inte alls är motiverande till längre promenader. Ha en fin kväll!

  1. Jodå, blåsten fanns och mest idag så det blev en kort runda. Men i torsdags såg jag till att röra mig i lä och där var det skönt.
   Önskar dig också en fin kväll.

 3. Helt underbara bilder fån denna vårvinterdag. Du har helt rätt. De soliga dagarna den här veckan kändes absolut “våraktigt”. Första gången den här vintern som solen faktiskt värmde. Japp, vi är på rätt väg.
  Å båttrafiken är verkligen smidig när man vill snabbt förflytta sig i dina trakter. Otroligt också att färjorna är kostnadsfria.

  1. Tackar! Och en skön dag var det. Och jag passar på att röra mig där det i stort sett är lä- Känns bättre då.
   Visst är det smidigt med färjorna och det är många som använder dem. Smidigt att ta sig från Sjöstan till Söder och sedan här nära Barnängsbryggan ta bussen vidare. Vi kommer ju även här på Södersidan att få en tunnelbana här med uppgång vid Vintertullen runt 2025 och det ligger bara mågra hundra meter från Barnängsbryggan- Även Sjöstaden får t-bana. Här finns ju nu tvärbanan och den fungerar ju också bra, lite beroende på vart man tänkt sig. Jättebra att färjorna är kostnadsfria men om man vill ta båten från Barnängsbryggan till Nybroplan får man betala. Men med SL:s pendelbåt från Saltsjökvarn gäller ju SL kortet både in till Nybroplan eller till Djurgården, Nacka strand, Lidingö och Ropsten.

  1. Finns så många fina promenadområden här. Bara att välja. Är ju i stort sett här hemma helt omgiven av vatten och gillar det verkligen Ibland är det fint att också se det från Sjöstan.Restaurang Göteborg här kan rekommenderas.
   Önskar dig en fin kväll.

 4. Underbara foton, och du som gillar att vara nära vattnet, kan det bli bättre? Ljuvligt är ju också att solen skiner.
  Minns när jag skulle på ESC-finalen i maj förra året hos våra vänner som flyttat till Hammarby sjöstad, då åkte jag ju tvärbanan ( heter det väl?) från Solna till Luma, en fin resa till andra sidan stan!
  Ha en fin kväll!
  KRAM!

  1. Tack! Ja, nära vattnet vill jag gärna vara. Dras liksom dit. En riktigt skön vårvinterdag och en skön promenad.
   Jadå, det heter tvärbanan och att ta den hit till Sjöstan blir liksp en utflykt i sig och tar sin tid. Men så bra att det är smidigt att ta sig runt. Och har man bråttom kan ju ta tvärbanan även till Gullmars och sedan t-bana.
   Önskar dig en fin kväll och det är ju dags för mellon.
   Jodå, jag ska titta.
   Kram

 5. Det är fantastiskt att bo naturnära och fint samtidigt som du bor i stan ,-)
  Tunt islager gör sig fint på sjön. Det ser mer vårlikt ut där du bor. Idag var det isande kalla vindar, men hos er ser det skönt ut.
  Fint citat. Mysigt när folk börjar sitta ute,-)
  Du bor bra, men tar också till dig och njuter, upplever en massa fint. Ha en skön söndag, kikar in sent, men har varit mycket idag, bla ett barnkalas ,-)
  KRAM Primrose ,-)

  1. Vi bor bra här och har nära till det mesta. Nackareservatet ligger också nära. Båten över kanalen och sedan en promenad på 20 minuter.
   Idag var det bitigt ute så det blev en kortare promenad. Men i torsdags och fredags var det mer en känsla av vårvinter och riktigt behagligt.
   Vad trevligt med barnkalas. Fint att ses.
   Ha det gott.
   Varm kram och trevlig helg.

  1. Bilderna och promenaden var från i torsdags då det var riktigt skönt i lä och lite känsla av vårvinter. Idag var det rejält “bitigt” så det blev en kortare runda.

  1. Tack! Torsdagen bjöd på riktigt skönt vårvinterväder och även gårdagen var helt ok. Jag har koll på vindriktningen så försöker hålla mig i lä. Men det är inte alltid det går. Idag var det rejäl blåst så det blev en kortare runda.
   Har haft vänner över i kväll på lite bubbel och tilltugg sånu väntar snart MR. Blund å mig.
   Stor kram!

 6. Alltid lika trevligt att kika in här och samtidigt få en dos av storstad när den är som bäst. Nu är ju restriktionerna släppta så kanske det blir ett besök till Stocksholm i år för vår del och det ser jag fram emot. Tack för den den här resan 🙂
  Allt gott!
  Kram

  1. Vi bor i princip mitt i stan här på Söder och extra mycket tycker jag om känslan att ha vattnet helt inpå.
   Roligt om ni kan få till en resa till Stockholm under våren. En fin tid att göra ett besök här.
   Trevligt att du gick med.
   önskar dig en skön söndag och en bra start på veckan.
   Kram

  1. En strålande torsdag och bara att njuta av denna vårvinterdag. Lite varannandagsväder är det men jag är bra på att ta mig an de mer soliga dagarna.Å andra sidan ger jag mig ut en sväng varje dag och med lite olika mål. Det bästa är nog att dagarna är påtagligt ljusare.
   Trevlig söndag.

 7. Tack för den härliga turen över till Hammarby sjöstad 🙂
  Härliga bilder, verkligen med vårkänsla!
  Ett fint citat av Fogelström!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. En vacker vårvinterdag och och här kunde jag strosa i nästan “ensamt majestät”. Fogelström är ju en favorit och är ofta med mig i tankarna på mina rundor.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 8. Fogelström han kunde uttrycka sig, och skriver under det citatet. En njutpromenad blev det helt klart, hos mig väntas regn och rusk hela kommande veckan, inget man ser fram emot direkt.
  Kramen

  1. Visst kunde han. En av mina absoluta författare och han är liksom ofta med mig på ett eller annat sätt när jag är ute här på Söder och går. Har passat på med utevistelser när det både i torsdags och fredags var fina vårvinterdagar. Men en får passa på mellan OS sändningarna. Regn väntas även här i veckan. I morgon ska jag och promenadväninnan försöka ta oss till Liljevalchs och det blir trevligt. Och på tisdag är det bokklubb. Så en bra start på veckan blir det.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *