Stockholm

Vårkänsla i Stockholm – Med inslag av is

Sista februari är här och i morgon är det alltså dags för den första vårmånaden. Verkligen efterlängtad! Igår bjöd Stockholm på en klarblå himmel och min vårkänsla var snabbt på plats. Förmiddagskaffe, en extra kopp, tog vi med oss ut på balkongen och slog oss ner i lä. Och som vanligt dessa vackra dagar så blir kajerna här hemma i Norra Hammarbyhamnen till rena “promenadautostradan” dessa dagar. Utplacerade bänkar fylls snabbt och medhavda termosar och matsäck packas upp. Söderläge och fin utsikt ingår. Och även för egen del anslöt jag mig fram på eftermiddagen till folkvandringen.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Skön vårkänsla så här i slutet på februari. Söndag eftermiddag med skön vårkänsla.Vy från Hammarbyslussen mot en del av vårt hemmaområde på Södermalm, Norra Hammarbyhamnen.Till höger skymtar en del av stadsdelen Hammarby sjöstad och rakt fram Henriksdalsberget i Nacka.

En stor del vårkänsla 

infinner sig när jag går här på “solsidan” längs Årstaviken (en del av Mälaren).  På min sida om slussen är ligger “Saltsjön”, Hammarbykanalen som är en vik av Östersjön. Men att vattnet skulle vara salt är att ta i. Mer korrekt är att det är “bräckt” alltså en blandning av salt och sötvatten.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Isen ligger kvar. Så den vårkänsla jag nyss hade är tillfälligt borta. Här har jag förflyttat mig några hundratal meter från “vår kaj” och står vid Årstaviken. Och här inne i denna innersta vik österut är vattnet fortfarande fruset. Blickar jag ut här över isen är den vårkänsla jag nyss hade inte längre påtaglig. Men solen värmer.

Jag fortsätter längs vattnet och letar vårtecken helt nära några av lotterna som tillhör Eriksdalslunden koloniområde. Många kolonistugor och deras lotter ligger på södersluttningen mot vattnet och jag försöker hitta lite blommande vårtecken. Just här i koloniområdena vid Årstaviken går jag ofta och det är så roligt att här både årstidernas skiftningar och leta vårtecken. I mars 2021 såg det ut så här en vårvinterdag. 

Stockholm. Södermalm. Eriksdalslundens koloniområde. Snödroppar= vårkänslaSnödroppar =vårkänsla. Dessa såg jag vid ett av kolonilotternas staket

Fler snödroppar vid en annan kolonistuga. (Suddig bild och tagen på behörigt avstånd utanför tomten)

Här vi vattnet var det mer känsla av vinter. Skönt ändå med en paus i eftermiddagssolen.

Änder och svanar har nu lättare för att hitta föda när isen närmast land gett sig.

Kontraster

Vid delar av Årstaviken ligger isen på sina ställen kvar i ett tunt lager närmast land och längre ut är det en ränna. Många båtar passerar och isen hinner inte lägga sig innan nästa båt kommer. Jag stannade till vid en av badbryggorna och här har det flera  vintrar varit de som vill vinterbada och hugger upp en vak.

Vinterdopp på gång. Att man “badar”  är att ta i. För ett snabbt dopp är det jag brukar se. jag tror den här “dopparen” räknade till 20 innan han klev upp igen. (Jag provräknade)

Vårkänsla med dopp i vak? Nja. Beror ju på hur man ser det.

 Knoppar på gång och vintergäck känns genast mer vårligt.

Stockholm. Södermalm. Eriksdalslunden. Vintergäck, strålande sol och knallblå himmel - en skön vårkänsla. På vägen hem ser jag mängder av vintergäck i en slänt. Och de tillsammans med blå himmel och strålande sol gav en extra skön vårkänsla.

32 svar på ”Vårkänsla i Stockholm – Med inslag av is”

 1. Vilka härliga vårtecken som dyker upp nu efter hand. Vinterbad är absolut inget för mig även om jag inte är någon vadkruka. Dopp är nog det rätta ordet för bad kräver lite mer. I lördags var det några som vinterbadade vid vår brygga. De hade dock suttit i bastun före och tur var nog det.

  Kram och god måndag!

  1. Här fanns en hel del vårtecken längs med vattnet men på sina ställen var det både lite is och snö kvar. Vad gäller vinterbad avstår jag. Har varit i och ur vak ett antal gånger när vi tränat livräddning och att ta sig upp ur vak. Åkte mycket långfärdsskridskor på sjöar och ute i skärgården och då var det fint att ha den kunskapen. Men inget bad. Upp så fort som möjligt.
   Önskar dig en fin måndag från ett Stockholm som badar i sol .
   kram!

 2. En sådan fin backe med vårgäck!
  Vår lilla koloni sticker just nu upp sina små gula huvuden ur snön. Är några cm kvar på de ställen som inte solen lyckats smälta bort.
  Så ni har mer vår än ni.
  Sol idag också.
  Ha det gott! Kram

  1. Det lyste verkligen så vackert gult här i backen. Söderläge! Nu blev jag också fundersam om jag skrivit fel blomma men hittade att vintergäck och vårgäck är “samma” blomma. Men jag blev tveksam för blommor är inte min bästa gren En skön vårdag både igår och idag. Bara att njuta.
   Fint att solen även lyser på er.
   Kram

 3. Vilken vårdröm du presenterar, tusen tack för den! Snödroppar är nog bland det mest våriga som finns, hade faktiskt en liten plantering i landet “där nere”. Ljuva minnen, här är det bortåt 2 meter snö, men idag är det vårkänslor och dagsmeja…ooo!
  Dina promenadområden känns igen, som du vet, nästan lite längtan när jag ser dina livsnjutarbilder.
  Hoppas att du har det bra, så bra det nu går att ha det med despoten i öst…men, man måste ju, trots att det är svårt, att låta bli nyheterna och försöka hoppas och se fram emot något annat. Tänker tillbaka på vår spännande resa till Kiev och Tjernobyl och lider med befolkningen som borde ha haft sin beskärda del av elände.
  Kramen till dig och tack igen för vårkänslorna!

  1. Här kom våren plötsligt men säkert kommer det ett och annat bakslag. Även idag har det varit vackert väder och på södersidorna så är det riktigt behagligt. Snön är i stort sätt borta här i Stockholm men lite såg jag kvar på norrsidorna.
   Förstår att du väl känner igen dig och jag går ju gärna här och håller mig ofta uppe på “berget” i koloniområdena.
   Visst är det ett hemskt scenario som utspelar sig i öster. Känns som om denne “härskare” inte har någon som helst verklighetsuppfattning.
   Jag tänkte också på den resa ni gjorde österut och har på nytt läst inläggen. Befolkningen vare sig i Ukraina eller Ryssland har ju önskat sig detta.
   Hoppas nu våren snart kommer till dig också. Och jag hoppas och önskar innerligt att dun hälsa också blir det.
   Många tankar till dig och just tankarna är ofta hos dig.
   Kram

 4. Härliga vårtecken! Det var alltid en sport att plocka de första tussilagona till morfars födelsedag (5e mars) då man var liten. Senaste åren har jag inga hittat så tidigt.
  Ha en bra ny vecka!

  1. Skönt att nu se dessa vårtecken och de har kommit snabbt.Extra roligt att hela backen här i söder är klädd i gult.
   Fina minnen som du har från tussilagon som du plockade till din morfars födelsedag. Nej, så tidigt har jag inte heller sett dem på länge.
   Strålande sol idag också så fler vårtecken är på gång.
   Önskar dig också en bra vecka.

 5. Å det fina vädret fortsatte idag. Det var visserligen några grader kallare än igår, men det gick att sitta på balkongen utan vinterjacka. Helt okej alltså:-)
  Det där med vinterdopp eller -bad – visst har det blivit lite av en trend sedan pandemin bröt ut? Har nog aldrig sett så mycket vinterbadande som i år. Till och med Mitti har uppmärksammat olika tillfällen där folk försöker likna en viking. De flesta jag har sett på bil är kvinnor. Kul att du bidrar med en kille. Burr, burr, burr;-)
  Härliga vårtecken med snödropparna och vintergäck. Det fortsätter gå åt rätt håll, helt klart:-)

  1. Jadå! Bara att njuta. Vi satt också på balkongen men det blev också ett varv utomhus i solen. Här vid Årstaviken var det även innan pandemitiden många som tog sig ett dopp och ofta när jag passerat så är det någon som doppar sig. För mer är det inte. Här vid Årstaviken är det nog 50/50 vad gäller kvinnor och män som kliver i.
   Men inget för mig.Har tränat på att ta mig upp ur vak många gånger eftersom jag åkt en del långfärdsskridskor. Men det är ju mer ur säkerhetssynpunkt.
   Det vackra vädret lär fortsätta under veckan så det är bara att tacka och ta emot.

 6. En underbar solig vårvinterdag, så många vårtecken du har sett, tack för att du delar med dig!
  Vinterbad, nejtack, är imponerad av dem som vågar!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. En härlig dag var det. Och med kontraster. Blommor och is.
   Vinterbad är inget för mig men jag har många gånger tränat på att ta mig upp ur vak. Åkte en del långfärdsskridskor förr även ute i skärgården. Och på Bollstanäs skola i Väsby åkte vi de kalla månaderna ofta skridskor på skoldagarna på Norrviken. (Så vakträning i Livräddningssällskapets regi för elever från klass 3 och lärare var frivillig, men de flesta ville)
   Ha det gott!
   Kram

  1. Ja, nu är det skön vårkänsla och det vackra vädret ska beså under veckan. Så roligt att se kontrasterna mellan is och vårblommor. Och under snön är det ju inte så kallat. Kul att det spirar även i norr.

 7. Vintergäck okej då är det dessa jag sett ute:) funderat på vad det kan vara för ngt men tackar då vet jag nu haha , så härligt tid vi har framför oss längtar så efter våren nu, kram

  1. Visst är det en fin tid vi har framför oss. Längtar också efter våren nu.
   Jag vet att man i delar av landet kallar dem vårgäck och visst lyser de upp.
   Kram och ha en bra vecka.

 8. Jag är ingen vinterbadare, men verkar vara en trend i Sverige, för allt fler i mina flöden hoppar i kalla plurret. Skönt att ni också får lite sol och vårkänslor i Sverige, brukar vara efterlängtat efter den långa, kalla och mörka vintern.

  1. Inte jag heller. Men när jag åkte långfärdsskridskor så tränade jag en gång per år att ta mig upp ur vak. Bra att kunna det. Men det hände aldrig att jag behövde använda kunskapen .
   Våren är så välkommen och fint nu att se att den är lite på gång.

  1. Vinterbada avstår jag absolut. Har förr tränat på att ta mig upp ur vak i Livräddningssällskapets regi. Men det var av säkerhet och inget bad. Ville till att komma upp så fort som möjligt. För min del.
   Både igår och idag har våren varit på ingång. I alla fall i solen.

 9. Härligt och trösterikt att få ta del av vårtecknen hos dig. Mera sådant, tack! Moddiga vägar är ungefär så långt vi har kommit med våren. Du kallar mars för vårmånad, i min värld är det en vintermånad! När jag växte upp åkte vi skidor och skridskor hela mars månad ut. Så jag har svårt att ta till mig att våren kommer allt tidigare och vintern börjar allt senare,
  Läste om Vansbrosimningens vintersim som gick av stapeln för någon vecka (eller två) sen och lockade hundratals deltagare. Sträckan var 25 meter som skulle avverkas. Gunde Svans son Ferry var en av dem som sågat upp isen, den var nästan metertjock! Där kan vi snacka om vinterbad!
  Kram

  1. Jag jobbar på. Och det kommer mer. Visst är mars eb vintermånad i många landskap så egentligen konstigt att den kallas för vårmånad i hela Sverige. Borde ändras. Minns också att jag ofta åkte skridskor och skidor i mars månad. Inte minst under åren jag bodde i Norge.
   Ja, här i Årstaviken är det inget bad utan ett mycket snabbt dopp. Antar att man inte i Vansbros vintersimning heller kan ha torrdräkter. Skönt i alla fall att man lite kunde välja sträcka. Men nej! Inget för mig. Antar att de som är med gillar det.
   kram

 10. Verkligen härliga bilder med vårkänslor! Fast bada i en isvak tror jag att jag skippar. Inte ens ett snabbdopp där jag räknar till 1 lockar mig… 😉

  Ha en fin start på den nya månaden!

  1. Skön vårkänsla nu. Hoppas det kommer mer av den. Nej, vakdopp avstår jag. Har tränat förr en del på att ta mig upp ur vak. men det var mer i nyttosammanhang när jag åkte långfärdsskridskor.
   Strålande sol här idag så det ser lovande ut.
   Trevlig tisdag.

 11. Många härliga vårtecken! Vintergäck och snödroppar – ja, då vet man att våren är på gång! Såå många fina bilder och såå mycket vår i dem!
  Kram

  1. Tack! Och det blev en så skön promenad och extra roligt att både se och känna att det är vår i luften. I alla fall vissa dagar.
   Varm kram

 12. Härligt och just vår är ju så härligt man blir så glad 🙂 härliga vårtecken du bjuder på Ditte och vem vill inte ha vår? man får njuta så jag önskar dig en härlig fettisdag kram

  1. En skön dag idag också så bara att njuta- Det blir en hel utedag. Visst är det härligt med lite vårkänsla-
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

  1. Visst är det! Hoppas våren stannar.Fint nu med lite vårblommor.Men säkert kommer ett och annat bakslag.

 13. Ja nu var det vårkänsla i luften, några vårblommor har vi inte sett, vi är ju sjuka så vi har bara snabbrastat lite då o då, tyvärr.
  Isvaken hoppar vi över.
  Snödroppar som är så söta, däremot såg vi att busken under vårt fönster har fått antydande till grön knopp ,-))
  Vackert svanpar! ,-)
  Har videung slagit ut , det har vi missat.
  Oh så mycket vintergäck, jättefint, ni har verkligen vårlikt ,-)
  Såg fartyget Glory på dina bilder, men är ganska så yr det kommer o går. fint fartyg ska titta närmare på de bilderna.
  Ha det fortsatt vårhärligt
  KRAM Primrose ,-)

  1. Ett par dagar med skön vårkänsla har vi haft. Bara att ta dem till sig. Så fint med lite blommor som vårtecken och knoppar på träd och buskar. Den gula vintergäcken tillsammans med den blå himlen var så fin.
   Isvaksdopp är inget för mig.Absolut inte.Men jag har testat att ta mig upp från vak i samband med att vi tränat just det när vi åkte mycket långfärdsskridskor på Norrviken i Upplands Väsby. Bra att kunna.
   Videungen har inte slagit ut men knopparna var synliga.
   Önskar dig god bättring.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.