Promenadklubben Södermalm

Varierad blandning med goda tillbehör

Även denna vecka var det onsdag, precis som det brukar vara. Så onsdagar för mig innebär oftast att jag är ute på trevligheter tillsammans med Promenadklubben. (För de som är nyare läsare på bloggen, eller de som missat vad Promenadklubben är, finns i länken ovan en förklaring och även hur jag blev invald.) I Promenadklubben varvas många olika typer av kulturevenemang, restaurangbesök och promenader/vandringar. Och även denna onsdag,den 22 februari, fick vi ta del av en varierad blandning. Välkomna med.

Stockholm. Gamla Stan. Skeppsbro Bageri..Trevligt och med varierad blandning vad gäller utsikten över Stockholms ström. Samling klockan10.30  på Skeppsbro Bageri i Gamla stan. Och utsikten genom fönstren mot Stockholms ström gillar jag. även den bjuder på en varierad blandning, precis som dagen i övrigt.

En varierad blandning

kom det att bli. Och programmet hade vi som vanligt fått i förväg. Skeppsbro Bageri hade jag inte tidigare besökt men efter första besöket här så kommer jag gärna tillbaka. Från Skeppsbro Bageri var vi ett 20-tal som promenerade via Slussen,  upp till Söder och biografen Victoria. Här skulle flera ansluta.

I slutet av Guldbron/Slussenbron, den bro som sedan oktober 2020 förbinder Södermalm med Gamla stan, noterade vi nyuppsatta bänkar. Bänkarna finns bakom en mur vid Skeppsbron och på andra sidan skymtar Gamla stan.  

Guldbron/Slussbronvänder jag mig om och blickar mot stan.  Här den breda gångbanan. separat cykelbana finns också- På andra sidan Stockholms ström, skymtar Skeppsholmen och Kastellholmen. Och längst bort Djurgården med Gröna Lund. 

På Södersidan reser sig Katarinahissen och höst upp i den kommer restaurang Gondolen att öppna på nytt under hösten 2023.Katarinahissen är 38 meter hög offentlig personhiss från 1936. Till hissen köpte en förr biljetter och kunde då ta hissen från Slussen/Katarinavägen och via en gångbro ta sig till Mosebacke Torg. Hissen stängde 2010 och kommer att öppna igen när det nya Slussenområdet är färdigbyggt.När det blir klart är dock en öppen fråga   .

Till höger i bild syns den gamla reklamskylten “STOMATOL”:, tandkräm. Sveriges första och äldsta fungerande reklamskylt med rörlig ljusreklam. Skylten blev uppsatt 1909 av Grummebolaget (Tvål och såpa) på gamla Katarinahissens torn.

Slussenområdet är verkligen en pågående byggarbetsplats. Men trafiksituationen för både bilar, cyklister och fotgängare  är påtagligt bättre nu än innan guldbron kom till.

Stockholm. Slussenområdet. Även här en varierad blandning och mycket som pågår. Slussenområdet under utbyggnad. Även här en varierad blandning med mycket på gång. Tidsplan för färdigt jobb? Mycket osäker. 

Götgatan på Södermalm

Här längs gatan kommer vi att spendera en fortsatt del av denna onsdag. Götgatan  är ca. 1.6 km,  startar vid Slussen och sträcker sig fram till Skanstull. Götgatan var vid sidan om Drottninggatan och Regeringsgatan i Stockholm en av de tre  gamla in och utfartsvägarna.

Här den norra delen av Götgatan som kallas Götgatspuckeln som är en “puckel” och princip är bilfri. Cyklisterna i snabb hastighet är desto fler.I bakgrunden, i motljuset, skymtar Avicii Arena/Globen.

Vi tar oss halvvägs längs Götgatan och här är det biografen Victoria som är vårt mål. En biograf dit jag för egen del har nära och en biograf med stor charm och skön stämning. Här var vi i Promenadklubben inbjudna till en förhandsvisning av den belgiska filmen Close. En fantastisk film.  En vacker film. En film som handlar om två 13-åriga pojkars vänskap och där den sätts på hård prövning när de börjar på högstadiet. En film i långsamt tempo, vackert fotograferas och med otroligt bra skådespelarprestationer. Inte minst pojkarna i huvudrollerna är suveräna. I länken ovan finns ett smakprov från filmen som har premiär i mitten av mars. Många tårar föll hos oss som såg den. Tacksam över att ha fått chansen att ha sett den.

Anrika biografen Victoria.Här visades den första filmen 1936. Idag, är den som många biografer ombyggd och det finns sju olika biosalonger i olika storlekar.

Dags för lunch.

Så är det då dags för en sen lunch och den äter vi på restaurang “The Hills” som också ligger på Götgatan, norrut, mot Slussen. (Restaurangen ligger i det gamla  Sabis, Slagteriaktiebolagets lokaler) Jag var här på restaurangen för första gången  i december. Då också med Promenadklubben efter att vi varit i Gamla stan.

Restaurang “The Hills” på Götgatan 29.

Menyn är ganska varierad och tämligen franskinspirerad men innehåller en del kraftigare rätter. Alltid för luncherna gäller att  om en är allergisk eller vegetarian/vegan så ordnas annan mat. Och det är viktigt att ange det i god tid för luncherna beställs alltid i förväg. Nog så viktigt eftersom vi kan vara mellan 20 och 30 personer.

Förra gången vi var här åt vi anklår. Försvinnande gott tyckte de flesta så många blev glada över att få delar av mitt lår.Denna gång fick vi en rätt från franska Alsace, “choucroute garnie”(Tareq Taylors recept här bredvid i länken) Choucroute betyder surkål på franska. I Alsace har jag varit en del och jag har sett denna rätt, både på menyer och tillagad. Men jag hade inte smakat den. I vår rätt på “The Hills” ingick fläsksida, bacon, “türinger bratwurst”m kassler, surkål och kokt potatis. Och dijonsenap är ett viktigt tillbehör.

Södermalm. Restaurang The Hills på Götgatan. Här på tallriken ligger rätten "Choucroute garnie" .En rätt från franska Alsace baserad på surkål, fläsk , korv och kokt potatis. En varierad blandning. Och kraftig. Rätten “Choucroute garnie” finns på tallriken. En varierad blandning men väl “tung” för mig. Å andra sidan delade jag gärna med mig till andra. 

32 svar på ”Varierad blandning med goda tillbehör”

 1. Så kul att få följa din dag med promenadklubben på söder, hade ingen aning om att denna reklamskylt suttit där vid katarina hissen sedan 1909? haha så många gånger man klivit av djurgårdsfärjan som barn/vuxen men inte tänkt på den.Nu skäms jag igen för att jag inte varit på söder på så många år ,Till våren har jag bestämt mig att promenera på söder så får det bli:) kram o fin fredag

  1. Jätteroligt att du hängde med. Och när filmen kommer i mars tror jag att kanske du och döttrarna skulle tycka om att se den- Vi tyckte den var så bra.
   Visst är det lätt att missa både skyltar och annat . Den här är lite kult så jag brukar ögna upp mot den.
   Kanske kommer du in till Söder i vår så kan vi då ses här och ta en runda här med mig. Vore jättetrevligt.
   Önskar dig nu en skön fredag.
   Kram

  1. Det är verkligen roligt med Promenadklubben och allt trevligt vi får uppleva. Jag går helst på bio för att se film och just till Victoria tar det ca 20 minuter att gå så det är ju smidigt. Går nog på bio en gång i månaden och gillar det. Men just att biografen är nära underlättar ju också.
   Roligt med restaurangbesöken är ju att vi också kan testa olika maträtter. Och alla kan ju inte gilla allt.
   Önskar dig en fin helg.

 2. Ni har verkligen trevliga aktiviteter i Promenadklubben. Då tänker jag dels på era promenader, dels biobesök, utställningar och annat. God mat dessutom är ju inte fel. Just denna rätt hade jag nog tyckt varit i kraftigaste laget men det brukar finnas många frivilliga om det kniper 😉

  Önskar en fin fredagskväll nu!

  Kram

  1. Promenadklubben ger verkligen så mycket på många sätt.
   Luncherna brukar passa mig väldigt bra men allt kan ju inte passa alla. Och en kan ju gardera sig och alltid beställa vegetariskt. Men då skulle jag å andra sidan missa mycket. Kul ibland med rätter som en aldrig testat.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Vet inte vad det är med surkål nuförtiden. Många restauranger med självaktning verkar ha surkål på menyn. Till och med den lokala ICA säjer surkål i lösvikt nuförtiden. Minns surkål från Münchens oktoberfest, men inte i den kombon som du fick där. Vad gäller mat så har vi nog samma inställning. Men som sagt – surkål verkar vara en fluga just nu.
  Härliga bilder från din promenad, och att se Stomatol-neonskylten värmer. Såååå fin den är. Ett riktigt landmärke. Skoj även att Gondolen verkar återuppstå. Undrar vad de nya ägarna av restaurangen “satsade på” under avstängningen… Familjen Lallerstedt sålde ju stället. Hittade en intressant artikel om Godolens varva och icke vara här: https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/al-sagt-upp-eriks-gondolen-tvingas-flytta/

  1. Här på restaurangen är det en hel del franskinspirerad mat på menyn och rätten vi fick är ju rustik husmanskost just från Alsace. Har ofta där sett den på menyn serverad just som här- Dock väl mäktig för mig.
   Visst är Stomatolskylten häftig liksom den gamla på Victoria-
   Jadå, Gondolen återuppstår i höst. DE som har tagit över Gondolen har mängder av restauranger i Stockholm; bl.a. Sturehof, Riche , Teatergrillen. Taverna Brillo och många fler så de har nog inte direkt behövt bry sig.
   Tack för länken. Kul läsning. Var ju då och då på Gondolen både för lunch och middag eller en sväng i baren.

 4. Vilken trevlig dag som bjöd på fantastiska aktiviteter. Det är så imponerande med duktiga skådisar, och att huvudrollsinnehavarna i Close lyckats så bra trots sin unga ålder.

  1. En riktigt lyckad dag på alla sätt. Och onsdagarna med promenadklubben brukar var så varierade och givande. Filmen var så bra och det fälldes en och annan tår Fantastiska skådespelare som alla kändes naturliga utan en massa ingrepp. Och pojkarna var lysande. En film jag rekommenderar-

 5. Så snygga bänkar, väldigt stilfulla!
  Ni är påhittiga i promenadklubben, nu bio och en film jag noterar utifall att jag får möjlighet att se den.
  Det lät lite kul detta med att många blev glada över att få dela ditt lår ;).
  Ha en fin kväll!
  kram

  1. I Slussenområdet är det ju mycket som händer och just dessa bänkar är nya. Både fina till formen och bekväma- Och jag tackar och tar emot som då och då behöver sitta en stund.
   Filmen var så bra och kändes så äkta. Fantastiska skådespelarprestationer och där alla kände naturliga i sina roller-
   Och visst är det bra att kunna dela med sig även av mat.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

  1. Victoria är en gammal biograf men mycket charm och just skylten gillar jag också-
   När vi är ute så här så är mat beställd i förväg, vilket nästan alltid är toppen- Men just denna gång var det inte min favorit. Tyvärr inte anklåret vi fick här senast heller. Men det var många som önskade mitt. Även denna gång fanns spekulanter på maten-
   Önskar dig också en trevlig helg-

 6. Arbetsplatsen, ”Slussen”, har vi passerat många gånger då vi ofta besöker Fotografiska,som är en favorit hos oss. Varje gång diskuterar vi när det ska bli klart här. Så kul att Katarinahissen och restaurangen ska återinvigas,
  Filmen ni såg verkar riktigt sevärd. Vi är inga flitiga biobesökare, men går vi på bio ska det vara något riktigt sevärt.
  Restaurangen ni besökte är nog inget som lockar mig, varken anklår eller onsdagens lunchtallrik lockar mig det allra minsta, inte riktigt min favoritkost., men som vanligt, tur vi inte alla har samma smak. Så tråkigt det skulle vara!
  En fin helg önskar vi dig och maken!

  1. Fotografiska är även en favorit hos mig , men jag tar ibland andra vägen, Katarinavägen, och slipper Slussen. Men sedan den nya brom kom så är det ju smidigt att ta sig till Gamla stan. Men desto bökigare att ta sig ner till kajen och Fotografiska .
   Ser fram emot Gondolens öppnande och troligen i höst. Och hoppas det då också blir fart på Katarinahissen.
   Vad gäller de rätter vi ätit här är de inte mina favoriter men menyn har mycket annat. Fullt här både till lunch och middag. Men att välja fritt från menyn är ju annat än att komma 20-25 personer och maten beställd-DEtta var inte min favorit. När jag såg menyn hittade jag en hel del rätter jag hellre valt. Men det är, trots restaurangen popularitet, ingen som jag fastnat för. Vi är helt lika här i tankarna.
   Tack! Laddar nu i helgen inför nästa fredag när jag ska bli “höftförbättrad” och kan inte riktigt släppa det.
   Önskar er en fin helg.

 7. Vilken trevlig dag ni fick, och Victoria är en trevlig biograf, sist jag var där så såg jag filmen om Karl-Bertil Jonsson, för nåt år sedan i juletid 🙂
  Lunchen såg lite tung ut, inte riktigt min favoritmat heller,
  Tittade på din länk om filmen ni såg, förstår att den är sevärd, och blir också nyfiken på den, kan nästan lova att jag skulle gilla den bättre än “Babylon ” som vi såg i tisdags!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Väldigt trevligt och omväxlande. Och filmen var så bra. Vad gäller maten var det inte min favorit men många tyckte den smakade väldigt bra. Och vad gäller smakerna var det inga problem. Väl mäktigt för mig. Men vi är ju många som ska äta och allt kan ju inte passa alla.
   Har sett rätten på en del menyer i Alsace i Frankrike, men aldrig där heller ätit den. Men maken tyckte den såg riktigt god ut.
   Ha det fint du också.
   kram

 8. Slussen, ja… “I mitt förra liv” åkte vi den många gånger, min avlidne man och jag. Hans syster bodde i Täby och vi åkte med Viking Line. Jag försökte plugga rutten på förhand, men på en av våra första resor trodde han mig inte, rutten var ju rätt ologisk eftersom slussen var byggd för vänstertrafik. Jag fnittrade “haha, nu hamnar vi på Söder”. Han var övertygad om sitt, men insåg snart att jag hade rätt. Han bröt elegant mot alla trafikregler, och vi hann till båten i tid. En annan gång var det vattenfestival och många gator var avstängda, vi hade ett annat finländskt par med oss. Min man litade på att jag läste kartan rätt, betedde mig nästan som en notläsare i en rallytävling. Vi kom fram utan bekymmer, paret bak i bilen sa inte ett knyst, endast ett djupt “tack” när vi kom till terminalen. Numera är våra Stockholms-resor nästan endast söderut, till mässan nordiska trädgårdar. Även då konstiga svängar i rondeller.

  1. Ja, Slussen kom ju till redan i slutet av 1930-talet och var redan då för trång. Och givetvis knepigt att köra genom Slussen öfr att ta er till Täby. Idag är det enklare här trots att mycket jobb återstår. Men den nya brom har underlättat för alla.
   Ler när jag läser om er färd och som sagt Slussen har varit knepig om en inte är infödd. Och ibland även då.
   Instämmer helt i att det är knepigt att med bil ta sig från färjeterminalen. Och en klen röst är att det är än värre från Värtahamnen.
   Tycker du, trots allt, lyckats väldigt bra som kartläsare.

  1. Bänkarna är inte direkt på Guldbron utan mot Skeppsbron och har kommit på plats gansk nyligen. Dock är de i nära anslutning till “Guldbron”. Jag tyckte de var riktigt snygga och gedigna och inte minst väldigt ändamålsenliga, Dessutom bra sitthöjd.

 9. Tack för ännu en trevlig promenad Ditte alltid kul att få följa med på dina rundor 🙂 och sen god mat eller fika på det är ju liksom pricken över i 🙂 önskar dig en skön lördag kram

  1. Kul att du hängde med. Och dagen med promenadklubben med fika, promenader,trevliga möten, bio och lunch blev som vanligt väldigt lyckad.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

  1. Kanske det blir tillfälle för dig att samla ihop ett gäng i din stad till en Promenadklubb. Och roligt är det ju att se, uppleva och göra saker tillsammans. Vi är nog nästan lika många damer som herrar. Väldigt trevligt.
   Önskar dig en bra lördag-

 10. Oh vilken vacker film, bara den korta trailern fick mina ögon att tåras, så innerlig! Kul att se Guldbron från en nära vinkel, det har jag inte gjort förut. Maten förstår jag nästan att du tyckte var i mastigaste laget. Men, man behöver ju inte upp.
  Kramen

  1. Filmen är så fin och vi var många som fällde tårar. Just naturen, det lpnsamma tempot, skådespelarna som kändes vanliga, ja allt gav så mycket. INte minst killarna i huvudrollerna. Jag ville gärna dela med mig.
   Vad gäller maten kan den inte alltid passa alla. Och detta är ju fransk lantbrukarmat. Rustik. Har sett rätten på menyer i Alsace men aldrig bestält den.
   Kram

 11. En på sitt sätt lite sofistikerad – utan att lägga negativ värdering i det – är denna promenadklubb. Du passar in och kom in på “meriterna du har som stockholms ambassadör med texter och bilder från ditt mitt i”
  Filmen som du skriver förstår jag på din beskrivning att det är en tårfällande, på 13 åringar på livets väg i skolan! Den är noterat!
  Surkål för mig är den norska varianten som åts under min uppväxt; Ingen surkål är som min farmors. Gör också egen efter samma recept. Men jag vet att den har har flera varianter.
  På Götgatan har Gudrun Sjöden en av sina butiker; senast inköpet gjorde jag I Gamla Stan.
  Kram

  1. Kanske lite så! Här finns medlemmar från alla håll och det berikar.Vi har olika erfarenheter och det ger mycket. Många konstnärer är med och även många inom andra mer skapande yrken och många från tidningsvärlden, restaurangvärlden och så jag.
   Filmen tyckte vi alla var så bra. Så fint filmad i lugnt tempo och vacker natur. Och en historia som var gripande. Fantastiska skådespelare var det också. Inga skönhetsideal där inte.
   Tänkte här också på min mammas och mormors surkål. Men just när jag växte upp var det ingen favorit. Även pappa var stormförtjust i den. Vad roligt att du också lagar kålen efter detta recept.
   Gudrun Sjödén tror jag har kvar sin butik här på Götgatan me säker är jag inte. I Gamla stan finns en , det vet jag.
   Kul att du handlade där.
   Kram

 12. Åh så kul att få följa med på er promenad! Extra kul att också få lite information om platserna jag trots allt cyklar förbi dagligen påväg till jobbet, men som jag kanske inte vet så mycket om egentligen. Och vad kul att höra att Gondolen ska öppna igen! Hade ingen aning om det 🙂

  1. Trevligt att du hängde med. Jag har ju en hel del tid och då blir det många promenader. Nu är det ganska halt så det blir mest inne i stan. Men snart kan vi ge oss av lite utsocknes.
   Jadå, Gondolen ska öppna och troligen i höst.
   Tevlig helg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *