Foto Resor utomlands Stockholm

Variationer av båtar

Dagens inlägg handlar om båtar, veckans ord hos Sanna i Gemsweeklyphotochallenge där man i bild/text fritt kan göra sin egen tolkning.

Min tolkning börjar i södra Kina bland “Sockertoppsbergen” i trakten kring Yangshou och på en flotte där vi hade cyklarna med. En fantastisk resa nerför floden och  i en underbar  natur. Hem till vårt boende i mycket lantlig miljö tog oss cyklarna genom risfält och förbi vattenbufflar och hela tiden med de vackra bergen som kuliss.

Önskas det frukt eller förfriskningar finnns detta nära till hands. Bara att vinka som kommer leveransen. 

Nästa båttur blir i Thailand där vi tar oss över från den lilla staden Ban Phe till ön Koh Samet.  Resan tar ca 30 minuter och det är mycket som ska transporteras till ön förutom passagerare. (Ban Phe ligger ca 17 mil sydost om bangkok och är den närmaste staden från vår lilla thailändska by. Hit dit kör vi med scootern på ca 20 minuter antingen för att handla eller ibland ta oss över till Koh Samet)

Åland blir nästa stopp och här blir det ingen båtresa men väl ett besök på museiefartyget Pommern i Mariehamn. Pommern är en fyrmastad stålbark som byggdes i Glasgow 1903. Mer om Pommern finns att läsa här.

Pommern en vacker sommarkväll. (Under 2017 är det inte möjligt att besöka fartyget p.g-a. renovering, men 2018 ska fartyget  åter vara öppet för allmänheten.)

Och är man i Mariehamn rekommenderas ett besök i Östra hamnen och i det fina sjökvarteret. Här finns ettt träbåtsvarv, skeppsbyggeri, hantverkscentrum och ett litet museum.

Gamla båtar ligger vid bryggorna i Mariehamns sjökvarter och längst ut finns Sjökapellet. 

Resan börjar närma sig hemmahamnen, Stockholm, och på vägen passerar vi genom Stockholms vackra skärgård. Absolut njutbar i varje fall i vackert väder.

Vår sista båt, Maxie, får vara med och tar oss här hem.

Skeppsholmen i Stockholm och båtarna som ska segla tävlingen Gotland runt är  på plats. Jag går länge längs bryggorna och tittar och fastanar för de vackra klassiska modellerna.

Vackra båtar!

Lite klassiskt i båtväg kan även passera  genom Hammarbykanalen nedanför oss. En kväll för ett par år sedan dök denna båt upp. Och inte är det vanligt att någon seglar just här. Men båten hade ingen motor så vilket var alternativet…

Man behöver inte ha bråttom…

Och när en vevgrannofon drogs  upp och den gamla biten “Red sails in the sunset” spelades på “stenkaka” kändes  det så rätt.

 

 

34 svar på ”Variationer av båtar”

 1. Det hittills bästa båtinlägget jag sett! Bra jobbat där! Gillar speciellt de kinesiska båtvarianterna. Sådana har jag aldrig sett. Den thailändska båten har ju sett bättre dagar om man säger så, men den är vacker på sitt slitna sätt.
  Sedan så älskar jag de två sista fotona. Solljuset och de orangea speglingarna är helt underbara:-)

  1. Tack! Ja, dessa kinesiska flottar var häftiga och jag har så härliga minnen från dessa flottturer.
   Vad gäller den thailändska båten skulle vi ju bara en liten bit inomskärs. Och det fanns flytvästar.
   Sliten var den förvisso.
   Tänk när vi satt på balkongen och denna segelbåt kom förbi. Och med vevgrammofon och stenkakor.
   Helt underbart!

  1. Båtar och hav tycker jag om och det har blivit många varierade våtturer under årens lopp och i olika delar både av världen
   och i Sverige. Alla minnesvärda på sitt sätt.

  1. Många resor har vi gjort och de flesta minnesvärda, på sitt sätt. Och alla bilder jag sparat är förknippade med både upplevelser
   och en historia runt.

 2. Alltså jag älskar ju även att vara till havs:) Min far hade en stor Nauticat och följde med vid vissa tillfällen. Så fina båtar du har fångat och flotten som du transporterade cykeln. Härligt// kram på dig

  1. Nauticaten är ju så fin och en båt, verkligen BÅT, som man kan ta sig jorden runt med.
   Har bara varit med en gång i en sådan men det är minnesvärt. Jag är ju förtjust i båtar och hav och hittade en bar blandning,
   Men det var svårt att välja…
   Dessa flottar som vi var ute med i södra Kina är verkligen läckra. De liksom landskapet.
   Kram!

 3. Så mycket spännande resor och upplevelser du varit med om … och så många fantastiska platser … såå spännande att få se! Ett verkligt härligt inlägg med fantastiska bilder!
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. Tack! Många resor har det blivit genom åren och vi passade ju på att resa en hel del i Asien under åren vi bodde i Peking.
   Men Asien har vi besökt en del tidigare också, men nu utan att skynda på. Jag vill hest hinna ta in det jag ser och upplever.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram!

  1. D första bilderna är från trakten söder om Guilin, Yangshou, – en bit ut på landet. Men i området finns många vattenfrag med liknande båtar och vi tog turer och hade cyklarna med oss. Var ju här i trakterna drygt en vecka.

  1. LIte olika varianter fick komma med och jag tycker ju om både båtar och hav. (Dock ej att vara på havet i storm…)

 4. Du har en guldgruva i alla dina resor och bilder – du berikar bloggvärlden på ett världs-ligt sätt med kunskap och mycket glädje för oss läsare!
  Så härligt få ta del av dessa bilder – och i sista bilden skulle till och med jag hoppa i båten 🙂
  Tack för turen Ditte!
  Stor kram!

  1. Tack, Tove! Och jag delar gärna med mig.
   Visst är det fantastiskt med denna gamla segelbåt som kommer här utanför oss och inte har motor, utan tar det lugnt och seglar.
   Och med en vevgrammofon som det spelas gamla stenkakor på. Jag är säker på att du här gäran hoppt ombord.
   Stor kram!

 5. Kina, ett land som jag gärna skulle besöka, helt annorlunda än här. Men flygtiden dit är väl påfrestande och lång?
  Sockertoppsbergen, vilket bra namn. De ser ut som sockertoppar som fanns förr i tiden. Min man har en så´n kvar ifrån sina föräldrar.
  Härliga båtar och varierande.
  Museifartyget på Åland, verkligen annorlunda.
  Förstår att du kan se många olika slags båtar i Hammarbykanalen.
  Vevgrammofon, det var länge sedan jag såg en sådan.
  Ha en bra dag.
  Varm kram!

  1. Resan till Kina är lång men vi passade ju på att resa en hel del inom landet under åren vi bodde där. Och då blev dte
   inte så långt var gång.
   Visst ser bergen ut som sockertoppar! Och jag minns även när jag var liten att man i en butik i Norge, där vi bodde,
   kunde köpa sockertoppar. DE kom som toppar i stället för i påse. Roligt att “Mysingen” sparat en.
   Här hemma ser jag många olika sorters båtar i kanalen, men denna gamla var så speciell och med vevgrammofon ombord.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram!

 6. Så vackra bilder! Och den bilden på segelbåten i Hammarbykanalen var särskilt fin!
  Önskar dig en fin dag!
  Stor kram

  1. Tack! Ja, den gamla båten som seglandes passerade hos oss är nog unik och en veteranbåt.
   Och att segla här är det inte många som gör, vinden är liksom inte så stark..
   Här har vi haft fin sol största delen av dagen så det har varit riktigt behagligt.
   Stor kram!

 7. “Ut på sjön den vida ska vi glida i en grönmålad båt….” Min erfarenhet av båtar inskränker sig till en grönmålad eka. Men den var bra till mycket! Kunde ro ut en bit, hoppa i sjön från båten, kravla sig upp igen, göra en längre roddtur o äta matsäck på filt på durken, ro bort till kusinerna utan att äta matsäck, lida när pappa skrapade båten på vårarna (ryser fortfarande av det ljudet), vilket var mindre bra förstås. Nej, din båterfarenhet har jag inte , men njuter av dina båtbilder. “Red sails in the sunset”, suverän bild o med den låten till! Perfekt! Kram!

  1. En grönmålad ekea är trevligt det också och ut på sjön kommer man ju. Och rofyllt är det. Tyst dessutom.
   Ja, inte när den ska skrapas…
   Visst är den gamla båten med de röda seglen härlig och med vevgrammofonen med på akterdäck. Musiken var verkligen passande.
   Stor kram och många tankar.

 8. Vilkan fantastiska båtbilder! Så otroligt vackert ställe i Kina med de där sockertoppsbergen! Den lilla segelbåten är också helt fantastisk! En sådan skulle jag vilja ha!!

  1. Tack! REsan här på floden i södra Kina är ett fint reseminne och fint at ta med cyklarna och sedan trampa runt bland risfälten.
   Den lilla segelbåten här ute på kanalen har jag bara sett en gång och hann få med den på bild. Kändes som “gamla tider”.

  1. Tack! Ja, att resa – långt eller kort är berikande och väldigt roligt.
   Jag reser så gärna, men de längre resorna blir numer inte så “långa”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *