Stockholm

Variationen är stor- Likaså underhållningsvärdet

Variationen på utsikten och på vad som händer här hemma när jag tittar ut är stor. Och det är lätt att dessa vackra dagar bli sittandes på balkongen. (Allra helst när den erbjuder skugga. ) Att följa med i det skådespel som pågår både på kajerna, i slussen och i kanalen är oftast omväxlande och av gott underhållningsvärde.

Bilderna är tagna  igår från vår balkong.

Variationen är stor vad gäller utsikten här hemma på Söder.God morgon! En mycket tidig sådan. Klockan är 04, solen lyser på taken och månen syns  svagt i mitten av bilden. 

Förmiddag i Hammarbykanalen. Husbåtarna ligger vid kajen på sina platser och andra båtar är på väg. Och på kajen finns de gamla järnvägsspåren kvar.  Varför finns dessa här? 

En Göta kanalbåt passerar

och väntar på slussning i Hammarbyslussen. M/S Juno är världens äldsta registrerade kryssningsfartyg, byggd 1874 på Motala verkstad. Här finns idag 29 hytter (pyttesmå) fördelade på tre däck. Hytterna tillsammans med salong och matsal renoveras varsamt efter hand och man vill bevara mycket av den ursprungliga atmosfären ombord.Storleksmässigt är hytterna som en mindre sovkupé på tåg och utrustade med en kommod med varmt och kallt vatten. Toaletter och duschar finns i nära anslutning till hytterna. Alla hytter är belägna utsides och ovanför vattenlinjen. Att ta en tur med en av Götakanalbåtarna från Stockholm till Göteborg tar mellan 4 och 6 dagar beroende på antalet stopp under resan. Man kan även följa med kortare sträckor som dagspassagerare. Priset ligger på mellan 12 000 och 15 000/per person (beroende på val av hytt) för fyradagarsturen och då ingår helpension, fem längre stopp och utflykter. Och kanalturerna bokas snabbt fullt. både de långa och korta. Många utländska tuister är det ombord som vill se mer av Sverige och i ett långsamt tempo.

Juno en av de båtar som går från Stockholm till Göteborg och långa sträckor  på Sveriges Blå Band, Göta kanal.

Variationen i vad som händer och att bli underhållen

utan vidare ansträngning passar mig bra just nu. Lungorna är inte helt pigga och vissa dagar gäller det att !vila sig i form”. Jag vill ju gärna vara aktiv och tycker om att ”göra saker” men när jag nu inte riktigt förmår det så har jag, i alla fall ibland,  förlikat mig med att det är så. Just nu. Området här vid Norra Hammarbyhamnen är i sig  gammalt men nya byggnader, restauranger, småbåtshamnar och annat tillkommer som gör att variationen blir än större. Här hemma är det mitt i stan men ändå med grönområden helt nära. Nu och då- gammalt blandas med nytt har jag skrivit om tidigare. (Tryck på länken om du vill läsa.)

Underhållningsbilder

Någon som kört in i stolpen? Eller?

Pizzamiddag på kajen har jag förstått är populärt. Sjönära är det ju. Och vackert väder.

Även om Sverige inte spalade match kan man ju vara klädd som om de gjorde det.

Uppe på Globen tyckt jag mig se några som var ute och gick. Ville förstås titta närmare på det.

Zoomkameran fram. Nejdå, ingen som gick här uppe. Utan bara fästen till de gondoler/glasbubblor man kan ta sig en åktur upp på Globen i. (Globen ligger fågelvägen  ca  600-700 meter bort)

Musikbåten Blidösund passerar i kvällningen och är fylld av musik och god stämning.

 

 

22 svar på ”Variationen är stor- Likaså underhållningsvärdet”

  1. Visst är det! Och nu blir det mer tid här efetrsom jag ”vilar mig i form”. Jag var uppe så tidigt öfr att jag hostade och då är det fint att sitta ute ett tag och andas.
   Hoppas att du mår bättre. Har tänkt på dig och saknat blogginlägg idag.
   Ha det så bra du kan.

 1. Krya på dig!
  Ja mycket att titta på. Att det fanns en båtresa mellan Stockholm och Göteborg med tjusiga Juno, som ser fantastisk ut, visste inte ens att någon sådan båtresa fanns, låter intressant. Skulle vara kul att kika i de små hytterna ,-)
  Du var verkligen tidigt uppe .-))
  Husbåten ser ju jättemysig ut, vilket däck där skulle jag gärna sitta och njuta.
  Ha haha rolig bild, det ser ju ut som han har kört in i stolpen fast han sitter och tittar på något, rolig bild! ,-))
  Musikbåten verkar ju också kul att vara med på.
  Mycket olika saker som händer framför eller nedanför din balkong ,-)
  Härliga bilder .
  Ska kika med på nätet på Juno ,-)
  Ha det så fint du bara kan.
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. DEt är extra roligt mu när jag inte kan ta mina långa promenader att ha underhållningen här hemma. Göta kanalbåtarna är väldigtr populära och ett fint sätt att i lugn takt resa på. Men det är väldans dyrt tykcer jag. Har testat att var med ombord en dag och det var verkligen roligt. Hytterna är väldigt små, men fräscha. (Har tittat ner i dem.) HUsbåten nedanför oss är som en stor trädgård med alla växter. Längs kajen här finns många husbåtar och alla är flyttbara. Måste vara så. Bra tycker jag med tanke på brand och annat.
   Jag vilar mig i form idag. Och balkongen är fin att sitta på.
   Stor kram!

 2. Så skönt att du har så mycket och titta på från er balkong, nu när orken tryter.
  Förstår att det är vilsamt. Så många vackra bilder dom vanligt.
  Nyss he kommen från Mercadona och det blev ett stopp på Bar Carlos.
  Ska nog ta en vända till Chinon också i stället för siesta.
  Många kramar till Dig och Bosse. Saknar er så här nere.

  1. Det är fint att ha lite underhållning här på balkongen nu och varierad är den också. Extra roligt me ddet fina vädret. nu lite svalare , runt +22 men det är skönt och lättare att andas för mig.
   Trevligt med stopp på Carlos. Vi saknar dig också.
   Stor kram från oss båda.

 3. Det händer alltid nåt roligt när man bor som ni gör, speciellt under sommaren! Vilken utsikt och vilka härliga bilder vid olika tider på dygnet. Hoppas dock innerligt att det inte är nåt allvarligt med dina lungor. Håller verkligen tummarna! Det räcker med en sjuk bloggkompis just nu, AMA, det behövs absolut inte en till!

  PS. Visst är det kul att smyga sig tätt inpå folk med zoomen. Älskar det:-) DS.

  1. Extra bra nu i ”rådande tider” att ha underhållning helt inpå- Och visst händer det extra mycket nu sommartid. Och zooma kan jag, men sen lägger jag inte riktigt ut allt. Ama verkade piggare så jag hoppas att det blir än bättre och det snart. Vad gäller lungorna bör det komma ett besked från datortomografin i nästa vecka.
   Även fotbollen är ju, även i mitt tycke, god underhållning och med variation den också. Kul att Frankrike vann. Och nu leder Uruguay med 1-0. Återstår att de vad som händer. Men kanske blir det seger för Uruguay. Har tippat det. Trots Mr Ronaldo.

 4. Där på er balkong skulle jag vilja sitta tillsammans med dig, titta på båtarna och mysprata ? Kram

 5. En sån härlig morgonstund med den friska luften och den njutbara utsikten! Jag minns så väl husbåten nedanför er, full med växter. Jag tog ett fint foto av den! Önskar dig snar bättring!

  1. Det hör inte till vanligheterna att jag är vaken så här tidigt men jag hostade så mycket och då hjlper det med frisk luft. Husbåten nedanför med alla växter är kvar och det är lika mycket blommor som det brukar. DEn piggar verkligen upp.
   Tack för din omtanke! Och jag önskar att du också ska ha mindre besvär.

 6. Vilken underbar utsikt ni har från er balkong! Alla dessa båtar, å så koll på vad som händer på Globen-utsidan i alla fall .
  Trist med hosta , önskar dej snabb bättring!!! Varma Kramar från Rhodos!!
  PS. Visst är det så, att det tar en vecka att varva ner och komma i semestermood!!! Njuter vidare av ledigheten ❤️❤️☀️

  1. Här finns mycket att titta på och det vart jag än vänder blicken. Perfekt nu när jag inte kan gå och rörra mig så mycket.
   Njuter av dina fina blogginlägg från Rhodos och hamnar lätt i nostalgins värld. Väldigt trelvigt.
   Önskar er fortsatt fina och mysiga dagar.

  1. Här kommer ju alla stora fartyg som inte vill ”gå runt”- ”yttervägen” till Södertälje.Så trafiken är livlig på kanalen och många fritidsbåtar är dte ju också. Kul med allt som händer på nära håll.

 7. Tråkigt med hostan som väcker dig. Hoppas du snart får hjälp med den. Vilken tur att du har en så bekväm balkong och en underhållande utsikt nu när du måste hålla dig lugn. Att vila sig i form är viktigt när kroppen säger ifrån.
  Ha en skön söndag!
  Kram!

  1. Det är uppiggande att ha god undrhållning från balkongen och här i vattnet och på kajen händer det mycket. Fint att sitta här mellan varven. Ut går jag ju men kommer inte så långt som jag är van vid. Men man får vänja om sig lite. Går det också.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 8. Så tråkigt att du inte mår riktigt bra … hoppas det är snabbt övergående och inte något allvarligt! Bra då att du bor som du gör- alldeles underbart läge där vid vattnet och du har verkligen mycket att titta på medan du ”vilar dig i form” som du skriver. Fantastiska bilder från din horisont! Morgonljuset när solen lyser över taken, Globen i rosa ton och båtarna … härligt!
  Krya på dig! ♥
  Kram

  1. Tack!Jag blir nog snart piggare men det är fint att ha lite att titta på nu när jag inte kan ta mig så långt för ”egen maskin”. Men ut kommer jag ju varje dag, men inte så raskt och inte så långt som jag brukar. Underhållningen här på vattnet piggar upp. Och att sitta en stund på balkongen i denna arla morgonstund var fint.
   Önskar dig en ifn söndag.
   Kram!

  1. Ja, här är det rena skådespelet och det är synligt från både balkongen och fönstren i lägenheten. Här är det mycket som händer.
   Tack, jag hoppas också snart på att bli bättre eller få veta vad som kan bli bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *