Södermalm Stockholm

Våren är här! Visst är den?

Valborgsmässoafton! Våren är här! Och det är idag, den 30 april, som man sjunger in och välkomnar våren. Något man gör av tradtiom både i Sverige och  en del andra länder. Vad gäller datumet kan  det variera och en del länder har 1 maj som sin vårdag- Förutom i Sverige så firas ”Valborg” också bl.a. i Finland, de baltiska staterna,Nederländerna, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. ( En speciell historia och bakgrund  finns runt Valborgsfirandet som har sitt ursprung i Tyskland.) Men vad gäller vår så har den i och för sig pågått sedan mars som räknas som den första vårmånaden.

För min del del så är våren kommen till Stockholm när jag sett körsbärsträden blomma i Kungsträdgården och det gjorde jag förra söndagen. Men för att förbereda mig lite extra blev det redan i går en runda längs närbelägna Årstaviken och dess koloniområden.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Våren är här. Tydligt tecken är de sjösatta fritidsbåtarna Våren är här! Många fritidsbåtar i vattnet och en hel del skir grönsk.  Senast jag gick en runda här var i slutet av februari och redan då kunde jag ana lite vårkänsla trots att isen låg kvar här på Årstaviken. (En del av Mälaren)

Våren är här

och vårtecknen var många.

En spegel har kommit upp där två gång/cykelvägar möts strax nedanför Eriksdalsbadet. Antar att det inte direkt är fotgängarna som krockar med varandra. Kanske inte direkt ett vårtecken men en nyhet. 

Jag har Årstavikens vatten på min vänstra sida och efter ett tag  omges jag av Eriksdalslundens koloniområde där det nu grönskar för fullt.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Picknick på bryggorna och att det är isfritt innebär att våren är här. Ett annat tecken på att våren är här är picknick på bryggorna vid vattnet. (Å andra sidan kan man ha det året om)

Än fler fritidsbåtar är sjösatta. Ett riktigt vårtecken.

Det tar tid att gå och det blir många stopp. Finns så mycket att titta på och bråttom har jag inte.Och det är ingen motionsrunda det gäller för min del. Jag är tacksam att jag ens kan gå och glad över bänkarna som finns där jag kan vila.

Och visst grönskar det!

Vårbruket pågår i flera av kolonilotterna. Här finns flera koloniområden och de har ett par saker gemensamt. Tomterna är ganska väl tilltagna och de sluttar ganska rejält. Sedan är stugorna förhållandevis rymliga och i flera  av dem kan man övernatta. Här finns också sommarvatten.

Stockholm. Södermalm. Eiksdalslundens koloniområde. Våren är här och vårbruket är i gång. Våren är här och vårbruket är i full gång.

En vacker forsythia gör sig fint mot den blå himlen och det gröna runt om.

Strax utanför kolonilotterna finns vitsippor i sällskap med några blålila växter. Någon som vet vad det kan vara?

Passade på att tittade in i några trädgårdar.

Ett fågelbad som fick besök.

Här i trädgården fanns ett antal pallkragar och det ska bli roligt att se vad som så småningom kommer upp

Stannade till högst upp på berget och fascineras på nytt av att jag är bar några hundratal meter från storstadens brus men ändå mitt i naturen

Här uppe på berget konstaterar jag på nytt att våren är här. Och jag fylls av glädje.

34 svar på ”Våren är här! Visst är den?”

 1. Många vårtecken där ute i landet just nu, känns riktigt fint ju.
  Som liten var jag varje år nere vid valborgsmässoelden med min familj, riktigt fint var det minns jag.
  Jag tror de har det även här i stan fast jag vet inte riktigt var, har inte besökt en sådan eld på många många år.
  Pallkragar har ju blivit det nya, har iofs inte koll på det men för mig känns det ganska nytt med pallkragar att plantera i, ser fram emot att se vad grannarna här planterat i år.

  Båt har jag ju ingen, men visst är även det ett vårtecken. 🙂

  Ha det fint Ditte och trevlig valborgsmässoafton på dig.

  1. Riktigt fina vårtecken här och helt nära. Ja, eldar har vi upplevt men vi hoppar i år. Kan se ett par från balkongen.
   Pallkragar har blivit väldigt populärt och jag har sett den både i koloniområdena, här på gården och på andra gårdar.
   Jag är ju en båtfantast och vi har haft båt i många år men nu nöjer jag mig med att se dem. Och det gör vi ju en hel del.
   Ha det fint du också och jag önskar er en fin helg.

 2. Vilka härliga bilder från din promenad och så många härliga vårtecken! När båtarna kommer i vattnet och livet börjar i hamnen är definitivt ett vårtecken här. Numera inser jag också att när campingplatsen börjar fyllas är det ett liknande tecken men det har jag inte funderat över.
  Här är det ett ljuvligt vårväder vilket passar perfekt med tanke på att vi ska grilla i kväll.

  Önskar er en fin Valborg!

  Kram

  1. Jag blev så glad över all vacker grönska och även roligt att se att så många fritidsbåtar är i sjön- Har sett många idag som tagit sig genom slussen och ut i Saltsjön. Alltid kul att se dem-
   Kan tänka mig att campingplatserna också fylls nu men hoppas de inte ställer alla så tätt så att man ändå kan ha lite ”eget”. Snart är det ju dags för er att ta er an campingplatser.
   Här har vädret varierat i dag men mesta sol. För oss blev det invigning av Boule & Berså men vänner och snart middag. Men ogrillat eftersom vi inte får ha annat än elgrill på balkongen.(Och det kan kvitta) Men det blir halstrad salmalax med goda tillbehör så det blir bra det också.
   Önskar dig också en fin Valborg och det grillade låter väldigt gott.
   Kram

  1. Trist! Men du får tänka dig dem!Tror bilderna är för stora för att kunna laddas upp till havs-
   Önskar en en fin helg och en fortsatt trevlig resa. Och vi är med.

 3. Så långt våren har kommit i Stockholm! Här på höglandet i syd, ligger vi efter. Inte alls lika grönt.
  Har ett par varianter av den växten du frågar om. Glömmer ständigt av vad den heter. Hoppas att någon svarar här och kan uppdatera mitt omöjlighetsminne. Vi har en gul variant också, betydligt högre än den röd-lila. Vet iaf att det är en gammal växt, den växte på gräsmattan då jag var liten….
  Måste vara toppen att bo både med naturen och storstan nära inpå! Ha en fin Valborgsmäss!

  1. Jag blev förvånad när jag såg att det var så grönt här hemma i trakterna på Söder. Å andra sidan varar ju då våren längre hos er-
   Hoppas på att någon vet svaret på den lila växten. Jag lär mig efter hand men det är många växter som jag inte kan.
   Är så glad för närheten till naturen och att ha stan också helt inpå. Vattnet har vi ju helt utanför och det uppskattar jag också.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

   PS Fick nu veta av Karin; ”Äventyret Framtiden”att den lila blomman är en nunneört.

 4. Tack för din vårliga promenad längs välkända leder. Så vackert är det så det nästan för ont. Det är en nunneört som du frågar efter namnet på . En typisk vårblomma. Nu tar jag ett varv igen tillsammans med dig längs kolonilotter och allt annat skönt och grönt.
  Ha en fin Valborgsmässoafton!
  Kram

  1. Här går jag ofta men eftersvi varit i Spanien är det ett tag sedan. Och nu var det verkligen full fart på våren längs Årstaviken och i koloniträdgårdarna-
   Tack! Då vet jag och ska minnas den. Det är genom att fråga som jag lär mig.
   Jätteroligt att du är med-
   Ha det gott och vi önskar dig och Uffe en fin helg.
   Kram!

 5. Vad fint det är vid koloniområdet.
  Så trevligt med blommor och annan växtlighet.
  Bra det finns gott om bänkar att sitta på när så behövs.
  Nu snart ska vi grilla och dricka något bubblande.
  Kyligt ute men en stund ska vi väl klara!
  Fortsatt trevlig helg.

  1. Vi bor så bra här på kajen med närheten till både Saltsjön, Årstaviken/Mälaren och de fina koloniområdena. Och dessutom Söders utbud av allt-
   Maken bjöd på bubblande frukost i morse med härliga ”ägg Benedict” . Och vi fortsatte bubblandet nu i kväll med hummer och färska räkor. Är det vår så är det.
   Låter gott med grillat och bubbel.
   Vi har varit ute hela em och invigde säsongen på mysiga Boule & Berså tillsammans med vänner.
   Önskar er en trevlig kväll.

 6. Vårens ankomst den 30 april – Då öppnades Folkets Park – jisses, va man längtade efter den kvällen. Fin dansbana med multi-färgad kula i taket och STOR orkester (the Big Band Era) ”Får jag lov?” hoppades man få höra ofta. Fyrverkeri vid midnatt och så hem;
  endera till fots eller på cykel. Kanske nån man tyckte om, gick med en hem, och
  man stod på trappan och pussades, tills mamma kom och tyckte det var dags
  för att komma in. Roliga minnen från 40-talet.
  ”sköna maj, välkommen …”. Trevlig fortsättning på veckändan. Kram!

  1. Så roliga och fina minnen du har med dig. Är så roligt att du delar med dig och att många kan läsa dem. Inte minst jag tycker det är så roligt. Har liknande minnen från Uppsala och fester där. Ingen dansbana men väl studentbaler med mycket dans.
   Önskar dig också en riktigt fin helg-
   Tankar och en varm kram

 7. Det märks och syns att du bor på Söder där solen verkar ligga på betydligt mera än här i norr. Grönskan hos dig ligger gissningsvis en vecka före oss. Det gäller även blommorna. Verkligen vårkänslor hos dig:-)
  Som vanligt kan jag inte hjälpa dig med artbestämning av den fina blålila blomman. Har sett den många gånger, men vet inte vad blomman heter. Tur att Karin visste att den heter nunneört – vilket namn;-)

  1. Jag blev riktigt förvånad när jag stoppade runt här och så all grönska.Blev riktigt upprymd över att det faktiskt var vår. För mig var det ju egentligen förra veckan när jag såg körsbärsblommorna i Kungsan- Blommar de och jag sett dem, ja då är det vår.
   Jag fick även denna gång god hjälp med artbestämning av Karin; det är en nunneört- Så nu kan jag även den- Det tar sig med blomkunskaperna.

 8. Ojojoj, vilken grönska!! Vilka härliga vårbilder du har tagit! Tycker inte att vi har fått så grönt här i Solna 😉 Men visst är våren här, tycker dock det går lite för fort nu…redan inne i maj alldeles strax!
  Må såg gott och glad valborg lite i efterskott!
  KRAM

  1. Tack! Här är verkligen grönt! Jag blev förvånad. Koloniområdena ligger på södersluttningar så det kan ju vara en orsak till grönskan här.
   Håller med dig. Det går väl snabbt nu.
   Hoppas du hade en fin Valborg och att det nu blir en trevlig söndag.
   Kram

 9. Trevlig valborg 🔥så många fina vårtecken ,så fina bilder att se,minns att vi hade våran båt på denna båtplats vid Skanstull när jag var liten❤️Strosade omkring där ofta förr vid koloniområdet när jag bodde på södra sidan stan. Ja nu är det vår minsann kram

  1. Tack! Hoppas du och de dina också hade en fin Valborg. Så roligt att se all grönska och allt som växer. Alltid roligt också att se båtarna i vattnet. Vad roligt att ni hade er båt här vid Skanstull en gång i tiden.Jag strosar ofta här och fint att följa årets växlingar i koloniområdena.
   Önskar dig en skön första maj.
   Kram

  1. Tack! Jag blev så förvånad när jag såg all grönskan. Lite kyligt är det men solen gör ju en hel del här på sluttningarna i söderläge.

 10. Härligt att se att vårbruket har börjat komma igång. Mina odlingslådor har tinat fram men det är snö runt om dem så det dröjer än ett tag innan jag kan börja plantera.

  1. Här vid Årstaviken blev jag förvånad över att det var grönt. Landet är ju långt så nog är det stor skillnad i de olika delarna Å andra sidan så är den ju efterlängtad hos dig också. Fint att om ett tag börja plantera.

  1. Tack! Ja, våren har kommit långt här. Bara att njuta!
   Önskar dig också en fin majhelg

 11. Vilka härliga Vårbilder ,-))) Ja nu är våren här!,-)
  Det är en speciell känsla när det är Valborg och våren sjungs in, även om vi nu har haft SÅ mycket att göra mannen och jag att vi missade vårsång och brasa ,-)) Men det gör inget, jag jublar in våren när gässen återvänder. Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Jag, blev så förvånad när jag den vackra grönskan här längs vattnet och i koloniområdena. Men det är ju södersluttningar så kanske därför.
   Kan tänka mig att ni har en hel del att göra men jublar in våren gör ni nog mellan varven.
   Varm kram (Läser din selfie i morgon när jag gjort klart min egen. Så roligt att du tog första sträckan i stafetten så att vi kan fortsätta några veckor till.

 12. Vilken ljuvlig vårkänsla du förmedlar! Mera vår där än här, men vänta bara, tycker jag ser skillnad dag för dag i närområdet.
  Koloniområdena är så välskötta och vackra. Såg till min förvåning att man ”sålde” en kolonilott här i Falun för över en halv miljon. Och då är det ju inte ens en egen fastighet….Men jag har nog inte alls hängt med i svängarna vad gäller prisutveckling i fastighetsbranschen utan får nog skatta mig lycklig att ha tak över huvudet.
  Är det extra besvärligt med din rygg nu, tycker mig läsa mellan raderna. Glad att du ändå har möjlighet att ta dig ut och hälsa våren välkommen, det är ju inte alltid stillasittande är bäst när ryggen krånglar. Hoppas på snar bättring
  Kram

  1. Tack! Och det var en så behaglig dag. Var ju nu ett tag sedan jag gick här och så alla denna grönska.
   Och visst är våren på gång hos dig också. Du får ju ha den kvar längre. Inte dumt det heller.
   Har ingen aning om vad de kostar här men kön är lång, 15-20 år och säjs efter ett visst system. Här ingår stuga. Grunden längs Åtstaviken är att det inte är marknadspriser som gäller utan att man ska kunna köpa ändå. Och det är koloniföreningen som sköter det hela.
   Tyvärr är det nu också båda höftlederna som gett upp så det påverkar mig än mer. Sorgligt, men sant.
   Varm kram

  1. Visst är den! Och tiden mellan hägg och syren är jag extra förtjust i.Vi bor så bra med naturen och vattnet helt nära, något jag verkligen uppskattar.
   Trevligt att du gick med.

 13. Underbara bildbevis på att våren kommit till Stockholm! Härligt!
  Så är det även här … har dock inte så många bilder att visa 🙂 Blogglusten är fortfarande låg …
  Kram

  1. Tack! Här är så fint och det är så roligt att se allt nu som växer. Hoppas lusten infinner sig så du kanske visar några bilder från din senaste tur till Vadstena.
   Hoppas att blogglusten kommer tillbaka. Saknar dig och tänker mycket på dig.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *