Kina Peking Skyltar

Vardagsskyltar från Peking med färg och humor.

Söndag igen! Och söndag innebär också en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och tolkningen är fri. Eftersom jag samlat på mig en hel del skyltar från Peking så delar jag gärna med mig av dem och idag blir den ”röda tråden” vardagsskyltar.  För ett par veckor sedan bidrog jag med skyltar som inte var helt enkla att förstå, vare sig språk eller bildmässig. Dagens skyltkavalkad är lite enklare att förstå, bör ge lite munterhet, uppiggande färg och lite vardaglighet från Peking. Inget aprilskämt alltså!

Vardagsskyltar i Peking är det gott om och nu påminns man om att Hundens år har anlänt. Att det nu är hundens år i Kina påminnns man om. 

Vardagsskyltar med färg och humor

Nu är det Hundens år i Kina och det började den 16 februari 2018. Det kommer, enligt kinesisk astrologi, att bli ett mer balansera år än 2017. Hundens år, det elfte i den kinesiska kalendern, är lojalitetens, trofastheten och rättvisans år. Och att det är Hundens år ser man överallt.

”Public toilet”, offentliga toaletter som är kostnadsfria,  finns det gott om i Peking och ofta finns det någon anställd där som ser till att ”läget är under kontroll”. Oftast finns inget toapapper så det är en god idé att själv medföra det och har man glömt så brukar någon annan besökare dela med sig. Tilläggas bör att kvalitén på dessa toaletter kan variera, men många är helt ok.

"Public Toilet" är vanliga vardagsskyltar och de offentliga toaletterna i Peking är många.

Visst är budskapet fullt förståligt.

Jodå, uppmaningen på skylten har följts här. Oftast finns även ”västerländska toaletter, sittoaletter, som komplement.

Numer finns det avsedda platser för rullstolar på en del bussar och på tunnelbanetågen. Men det kan bli klurigt ändå. Skulle det dock komma en rullstol som vill medfölja bussen så finns det ett teoretiskt utrymme. Kansk elite kärvare i praktiken. Men jag tror det ordnar sig. (Ingen skulle dock komma på idén att ta med sig en barnvagn om det inte handlar om en sulky som helt kan fällas ihop)

Utrymme för rullstol finns på flera bussar.

Rusningstrafik på en buss och inte mycket plats kvar för en rullstol.  Men det brukar ordna sig…

 Man kan behöva se upp för lite av varje. Kanske mest för säkerhets skull. Varning för fara och varning för att ”falla ner”. ”Daop” ska nog vara ”drop”. Och visst framkallar dessa vardagsskyltar både ett och flera leenden

”Must wear defensemask” – måste bära skyddsmask, ” Warning Ovntilating” – varning för fläktar, ” Must fasten safetybelt” – måste ha på säkerhetssele. Skylten satt utanför Jingshanparken och verkade vara skyddsföreskrifter för de som jobbar med det elektrisk här. Parken i sig ligger på en höjd. 

En del av Jingshanparken. Och här får man inte klättra på brandposten. Inte ens för att se bättre.

”Matigare skyltar”

Finns det också gott om. Bra med tydliga direktiv.

”Public dishes” här innebär här de bestick som är framlagda. (Frukost på vårt hotell)

Stort urval och svårt att välja.

Klurigt att välja bland alla olika sorters soya och vinäger. Utbudet är stort. Vi chansade…

Välmatad info.

 

Fler ”söndagsskyltare finns här! Titta gärna in!

Detta får också bli ett uppiggande bidrag till bloggvännen Gärdsmygens färgtema.

 

 

32 svar på ”Vardagsskyltar från Peking med färg och humor.”

 1. Att det är Hundens år i Kina gillar jag skarpt. Med de goa hundarnas lojalitet och trofasthet kan det inte bli annat än ett bra balanserat år! Jag ska ha Hundens år hemma också. Kram och fortsatt Glad Påsk!

  1. Visst är det fint med Hundens år! Gillas här också. Och visst blir det ett bra år!
   Önskar dig också fortsatt fina dagar och en fortsatt Glad Påsk.
   Kram!

 2. Helt klart tydliga uppmaningar! Snacka om buffé, inte lätt att välja där…

  Skylten ”Warning daop down” – var klart den roligaste skylten! 🙂 Härliga bilder!

  1. Tack! Ja, man kan få sig ett och annat leende här i stan och på många sätt.Skyltarna är ett.

 3. Oj, så många olika sorters vinäger och oljor! Hundens år låter bra, hundar är bra på att hitta balans i livet, en dos energi, en dos vila. Så skall jag också försöka leva.

  1. Utbudet är enormt av både soya och vinäger och alla andra såser också. Kul att testa och se vad man får hem.
   Hundens år är tervligt och hundar är jag väldigt förtjust i.
   Balans är bra och att varva mellan vila och aktivitet.

 4. Men åh så många fina skyltar, vackrast var ju den första med Disneyhunden Lady! I alla fall var den mycket lik… Toan kan jag bara skratta åt, åkte till Tunisien på 70-talet och toan på flygplatsen vid ankomst såg ut så där. Jag var omåttligt arg på min dåvarande man att han inte förvarnat o sett till att en rulle toapapper fanns med på resan! Senare under resan lärde jag mig att flygplats toan var lyx…
  Skylten ”ta hand om dina barn” skulle behövas på de flesta ställen! Jag kan inte förstå föräldrar som låter barnen ränna hejvilt både på restauranger o i affärer. Jag märker det även på loppis att barnen går och fingrar på allt, även porslin och glas, o föräldrarna bryr sig inte det minsta! Sånt gör mig upprörd!
  Och så till sist, underbara hyllorna med soyor och såser. Vi har en asiatisk butik i Ludvika och där blir jag stående.,.,.länge, har du någon favoritsås?
  Påskdagshälsning från pörtet

  1. Att det är hundens år går inte att ta miste på här. Och visst är de fina. Vad gäller toan så minns jag också Tunisien på 70-talet. Jobbade då där som reseledare. Kan tänka mig att du reagerade. Och det här med toapapper lär man sig ju längs resans gång. Ler lite.
   Och eg. skulle skyltar som uppmanar föräldrar att ta hand om sina barn inte fnnas. DEt borde vara självklart, men det är det ju inte. Jag blir också extremt irriterad.
   Kul med en asiatisk butik i Ludvika. Vad gäller såser har jag många favoriter. Vi har en jättebra kinesisk matbutik/diversebutik som granne och där tittar jag in flera gånger i veckan. Oh, hoppas du kommer till Stockholm vid tillfälle. Vad trevligt vi skulle ha här.I mångt och mycket.
   Kram från mig.

 5. Funderar på om inte det här bidraget till Skyltsöndag är det bästa och roligaste du lagt upp ever:-) Man förstår skyltarna, men de engelska översättningarna är ju så himla roliga. Warning Drop down – ja, det är ju bra att veta att man kan få en människa i huvudet var det första jag tänkte.
  Toaletten var förvånansvärt ren, men om jag är tjej då… Påminner om hålen i golvet i Bulgarien 1980, fast där var inte lika fint.
  Public dishes – hahaha:-)
  Do not eat the stone – nej, det gör jag inte. Vill ju inte bita av en tand eller två.

  Tusen tack för ett härligt skratt, en toppen skyltning och länken:-)

  1. Stoct tack!Jag tyckte också att det fanns en heö del godbitar här. Och med mycket humor, om inte annat så i översättningarna. Och det är ju inte google som bidragit, men säkert någon kineisk variant. Innebörden går ju att förstå.
   DEt finns även ”sitttoaletter” och lite mer rejäla i handicapvarianter. Och det är oftast hyfsat rent numer. Minns också toaletter i bulgarien och Rumänien på 70-80-talet och inte var de så här fräscha.
   Bra att jag bidragit till skratt och fäger. Behövs extra denna gråmulna dag.

  1. Tack! Ja, skyltutbudet är som allt annat här ordentligt tilltaget.
   Önskar dig också en trevlig fortsättning på helgen.
   Kram!

 6. Klarar inte dessa ståtoaletter längre.
  När vi stannar längs motorvägen på väg till/från Huay Yang finns bara sådana.
  Då blir det handikapptoaletten för mig!
  Hundens år gillas. Hundar tycker jag mycket om. Trofasta och lojala.
  Titti

  1. Här finns oftast både ock , plus handicaptoaletter. Men ståtoaletterna kräver ju pigga knän…
   Visst är det fint med hundens år. Jag är också hundvän.
   Ha det fortsatt bra här hemma. Och snart kanske vren är i sikte även i norr.

 7. Du bidrar med skyltr som alltid från världens alla hörn, kul ? Brandpostskylten var extra kul ? Det där med soya och vinäger gjorde det önskelåt för mig, gillar inte det ?

  1. Tyckte utbudet av skyltar här i Peking var gott och många gav några extra leenden. Översättningarna är roliga, men huvudsaken är ju att man förstår vad som avses. Och att göra det med humor går ju bra.
   jga som lagar en del kinesisk och asiatisk mat hemme köpte med mig lite soya och vinäger bara för att. Men man kan ju passera och hitta annat. Utbudet är stort. Kanske hade du fastnat vid akvarierna där levande fiskar och krabbor säljs eller vid risutbudet. Räknade här till 15 olika rissorter som såldes i lösvvikt. Bara att titta är roligt…

  1. Många skyltar med humor blir det för översättningarna inbjuder verkligen till fniss och leenden. Vad gäller stenarna är det nog inte vanligt att kinesiska barn äter dem, men det finns ju andra…
   Tror man här tagit lite efetr USA där det skyltas om det mesta.

 8. Verkligen härliga färgglada skyltar från Peking, det tackar vi för!
  Hundens år, vilken härlig bild på Lady, väldigt lik henne i alla fall från ”Lady och Lufsen”.
  Så mycket såser att välja på, otroligt!
  Tack igen för alla skyltar!
  Kram och sov gott ♥

  1. Tack!Här finns mycket av det mesta i skyltväg och många gre extra leenden. Översättningarna till engelska dessutom.
   HUndens år är det och dessa ”Lady och Lufsen” finns uppsatta på många platser. Klart uppiggande.
   Utbudet av soya och vinäger och andra såser är stort och det var roligt att ta med några hem. Har inte testat dem ännu, men det ska bli.
   Önskar dig en trevlig annandag och nu verkar solen titta fram.
   Kram!

 9. Oj, så många roliga skyltar. Do not eat the stone?? Smakar folk på stenarna?
  Den där toaletten skulle jag inte klara av med mina knän. Skulle nog skaffa en sådan där pimpinettpotta om jag skulle åka till Kina.
  Ha en fin påskannandag!
  Kram!

  1. Här är det gott om dessa skyltar och man får sig många skratt. Översättningarna i sig är roliga och man förstår ju vad som avses.
   Vad gäller toaletter finns västerländska sitttoaletter också, liksom hancicaptoaletter om man behöver mer plats. Bra ordnat är det.
   Önskar dig också en trevlig annandag.
   Kram!

 10. Vilket helt underbart informativt och fantastiskt bidrag till Skyltsöndag! Tur att många skyltar innehåller en engelsk översättning 🙂
  Måste ha varit svårt att välja där bland detta enorma urval av soya och vinäger.
  Hundens år – det låter som ett trevligt år 🙂
  Kram

  1. Stort tack! De engelska översättningarna är välmenta och man kan ju förstå vad som avses. Lite skratt kommer på köpet.
   Utbudet av varor som kineserna använder är gigantiskt och det är roligt att botanisera här- Köpte med mig lite hem.
   Och visst är det trevligt med hundens år.
   Kram!

 11. Haha! Underbart skyltat! Jag skrattade gott åt många av dom, speciellt varningen för fallande gubbar och uppmaningen att man inte skulle äta stenen 😀

  Ha en finfin annandag!

  1. Tack! Ja, både skyltar och översättningar kan ge en många leenden. Liksom mycket annat i Peking.
   Önskar er också en trevlig annandag.

 12. Å vad jag skrattade, ovntilating, daop! Illustrationer hjälper när språket krånglar?
  Uppiggande inlägg!

  1. Här fanns mycket att skratta åt i skyltväg. Och översättningarna piggar verkligen upp. Önskar er en fin annandag påsk.

 13. Så kul med alla skyltar! Älskar ”Do not eat the stone”, jag menar, man kan ju aldrig veta… En av mina favvoskyltar från Singaporetiden är nog ändå den jag hittade på en dörr till en affär ”Sorry, we are close”…

  1. Visst är det! Gillade den du såg på butiken i Singapore . Klockren! Och att inte äta stenar…Säkert riktat till oss européer .

 14. Sitttoaletter som komplement 🙂 jag har aldrig förstått iden med ståtoa räcker det inte med komplementet. Sånt soyautbud har jag aldrig sett.

  1. Ståtoaletter anses mer hygieniska och jag tycker det kan ligga en poäng i det. Men som sagt komplement finns. Och jag har heller aldrig sett någon kinesisk älder dam som haft problem med sina knän…Här är dte ju ganska vanligt.
   Soya och vimägerutbudet är gigantiskt liksom olika teer, ris, yoghurt, tofu m.m.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *