Stockholm

Vår eller…?

Visserligen är mars den första vårmånaden och en del dagar har också bjudit på tämligen behaglig vårvärme. Andra dagar  har varierats med  snö och minusgrader plus en del regn och slask .  Vädret rår man ju inte på så lika bra att i alla fall försöka ”gilla läget”.  Och vår vill vi ju ha nu.

För mig och många andra stockholmare är det vår i huvudstaden när uteserveringen SNAPS, vid Medborgarplatsen på Södermalm, slår upp sina portar och idag var den öppen. Ganska hård vind och en termometer som inte kom upp till mer än +7 i skuggan var inget hinder för vårpremiären här. För egen del avstod jag utesittandet men många besökare var det.

Vårkänsla i Stockholm på Snaps.

Jag mötte upp väninnan Inger ochb vi kände för en lunchsittning inomhus och det blev ett besök på trevliga Brasserie Södera Sällskapet på Åsögatan.  En restaurang väl värd ett besök för lunch. En  varierad lunchmeny med flera olika rätter,  stor salladsbuffé, kaffe, godis och kaka till ett pris av dryga 90 kronor får anses som prisvärt i Stockholm.

Är det vår? Kanske, men isen ligger kvar på den spolade isbanan och vinden är kylig.

Värmande fiskgryta, ett av dagens lunchalternativ, smakade väldigt bra.

Våren kändes påtaglig även efter lunchen,  trots den kraftiga blåsten och jag  gick jag en promenad  för att se hur långt våren kommit just idag. Insåg snart att det var skiftande. Längs Mälaren låg isen kvar på en del  ställen och på andra var det isfritt. (Bilderna nedan är tagna 15 minuters promenad hemifrån.)

Änderna vet inte riktigt om de ska ge sig ner i det kalla vattnet eller gå tillbaka upp på land till sina kompisar.

Kanske lite mat finns här.

Jag går vidare och ser gott om snödroppar, vintergäck, krokusar och även blåsippor. Bestämmer mig för att just idag är det ändå vår. I alla fall lite grann.

Vintergäcken lyser upp i gläntorna och jag befinner mig några hundratal meter från storstadens puls  på Södermalm vid Skanstull. Lite landet mitt i stan.

Hemma hos mig på kajen i Norra Hammarbyhamnen.

Saltsjön är isfri och här såg jag idag den första fritidsbåten passera  och ta sig in i Hammarbyslussen för vidare färd in i Mälaren- Ett tydligt vårtecken.

 

32 svar på ”Vår eller…?”

 1. Snaps har öppnat. Yiipphhiiieee. Å så har de även investerat i ett nytt ”staket” runt uteserveringen. Medis behöver både Melanders och Snaps, för det är annars rätt öde där under vintern.

  Tack för tipset med lunchstället. Det ligger ju nästan granne med Nem Nem Quan, men jag har aldrig lagt märke till det.

  Även norr om stan är det förvånansvärt mycket is kvar på ”öppet” vatten. Lite konstigt egentligen, då vi har haft plusgrader i minst en vecka nu. Men okej, nätterna är ju forfarande kalla.

  1. När Snaps öppnat då anser Stockholmarna att det är vår. Och i lä idag var det riktigt behagligt, dock lockades jag inte att slå mig ner.
   Även ett par andra uteserveringar på Medis var öppna men med en begränsad kundkrets. Oftast är det allti mer än fullt på Snaps och jag vet inte riktigt varför. Så speciellt är det ju inte.
   Södra Sällskapet syns nästan inte men ligger mitt emot biografen Victoria och är ett bra lunchställe och med gott om plats i lokalen vilket inte är helt vanligt på Söders restauranger. God mat dessutom och med stor variation på rätterna. Väl värt att testa.
   Jag blev förvånad över isen i Mälaren, men i Saltsjön här utanför såg jag ingen. Å andra sidan fryser ju inte saltvatten/bräckt vatten lika lätt.
   Hoppas nu att våren skyndar på och jag anser att de blåsippor jag såg idag innebär att det är vår. Tänker på visan – gå utan strumpor och skor. Men det känns kallt.

  1. Jag blev också förvånad över att Snaps öppnat och det hade även ett par andra uterestauranger på Medis. Men inte lika välbesökta.
   Fiskgrytan var värmande och god och gav bra energi för fortsatt promenad längs vattnet-
   Kram och natti.

 2. Å så många vårtecken du har stött på! Å vilken fiskgryta till lunch, ser supergod ut!
  Hann se snödropparna blomma vid vårt hus innan vi flyttade därifrån 🙂
  S å snaps har redan öppnat utomhusserveringen, jo jag tackar jag!
  Kram och trevlig helg!!!

  1. Idag blev det flera vårtecken och att Snaps öppnat är ett tydligt sådant.Dessutom många besökare idag. Och blåsippor i mars är ett fint vårtecken, dock inte isen i Mälaren.
   Kram och jag önskar dig en fin helg.

 3. Kanske är det vårvinter? I går hade vi +10 grader och sol men i dag +4 och regn. Men visst känner man att rätt årstid vinner mark så det är bara att tacka och ta emot. När uteserveringarna börjar så brukar det närma sig…

  Kram

  1. När Snaps på medis slår upp sina portar är det år i Stockholm och det helt oavsett temperatur. Men jag hade ingen längtan att idag slå mig ner där. Men det var många som gjorde det. Men jag tittade i stället på blåsippor och vintergäck och däremellan änder på isen. Så vårvinter är ett bar ord. Det var ju dock is fortfarande på Mälaren.
   Kram!

 4. Vårvindar friska i Västerås idag! Men härliga känslor! Imorn ska mina 20 penséer ut!
  Helgkram!

  1. Stockholm är verkligen fint nu och det är mysigt att vara här nu.
   Och när Snaps på Medborgarplatsen öppnat, ja då är det vår. (Även om det är kyliga vindar)
   Vi njöt av god mat inomhus för det känns lite kyligt ännu för att sitta ute och äta.
   Blåsipporna och vintergäcken är också fina vårtecken.
   Önskar er också en fin helg.
   Kram!

 5. Visst är det underbart när uteserveringsepoken startar! Sedan att det handlar om infra, inglasat och fleecefilt, det spelar liksom mindre roll…;)

  1. Absolut! Och just vid Medborgarplatsen och när Snaps öppnat känns våren påtagligt. Att jag även såg blåsippor gör det hela än bättre.
   Vårlikt även idag och just nu kaffe på balkongen här hemma. Behagligt!

  1. Snaps tror jag öppnade just igår. Och då är det vår – helt oavsett om det blåser. Blåsipporna i backarna är ett annat fint vårtecken.

 6. Folk är såklart sugna på att komma ut och få sitta ute efter en lång vinter inne. Men jag hade nog också gjort som du och din väninna, valt en plats inne i värmen. Men visst är det underbart när man ser alla vårtecken!
  Stor kram

  1. Just när uteserveringarna öppnar på Medborgarplatsen tycker Stockholmarna att det är vår. Och så även om det är kyligt i luften.
   Men att äta där kändes inte så behagligt i blåsten klart skönare att sitta inomhus.
   Roligt med blåsipporna. Ett fint vårtecken.
   Stor kram!

 7. Börjar verkligen se vårlikt ut med folk på uteserveringar.
  Maten ser mer ut att komma från Medelhavet dock.
  Ser var min son bor på din bild igen, härligt!
  Ha en skön lördag!

  1. Våren närmar sig rsakt och det är så skönt. Vad roligt att jag helt omedvetet får med huset där din son bor.
   Andra gången nu som jag lyckas fånga det.
   Södra Sällskapet är verkligen ett bra lunchställe, väl värt att pröva och med god och varierad matsedel.
   Önskar dig också en trevlig lördag.

 8. Snaps – en lunch ute där,borde ta några snapsar då så en höll värmen 🙂
  Fin dag med väninnan och som alltid fina bilder – det syns att det är bilder tagna om våren.
  Ha en fin lördag !
  Stor kram!

  1. Nu blev det inget sittandes besök här men kanske senare idag för det är även idag vår i luften.
   Och att se blåsippor är ett säkert vårtecken här.
   Önskar dig en skön lördag.
   Kram!

 9. Verkligen prisvärt lunchställe det där måste jag säga, och maten såg suveränt god ut! 🙂

  Det kan nog vara så att vi som har förmånen att vara här i Torrevieja en stor del av året har blivit lite bortskämda med det där hur varmt det bör vara för att luncha ute… För många år sen skulle jag genast ha kastat mig ned är på Snaps (om det skulle råka finnas nåt bord ledigt då), men nu vill jag nog att det ska vara lite varmare när det kommer till att äta ute 🙂

  Ha en fin lördag!

  1. Här har vi varit då och då och ätit och funt med ett lunchställe där man får plats. Inte det enklaste i Stockholm mellan 12 och 14 en vardag. Ja, inte helger heller. Snaps är trevligt nu i vårtider för lite dryck men att äta ute känns väl kyligt.
   Det är en stor fördel med Torrevieja att det nästan går bra att sitta ute och äta där hela året.
   Men nu njuter vi av lite vår i Stockholm så länge.
   Trevlig lördag.

 10. Är det inte vårdagjämning snart? Måndag eller så? Och snart dags att ställa om klockorna, det är väl nästa söndag om jag inte misstar mig helt.

  Dina vackra bilder ropar verkligen att DET ÄR VÅR NU!

  Skönt!

  1. Jodå, vårdagjämningen kommer snart, den 20/3. Men det går bra att tjuvstarta lite. Härligt väder även idag.
   Och våren här hemma är så fin. Efterlängtad är den verkligen.
   blåsipporna jag så igår är ett klart vårtecken och just nu sitter jag på balkongen i solen och dricker kaffe. Njutbart.
   Trevlig lördag!

 11. Ja vår är det väl även man inte känner av det idag här men mysigt när man kan sitta ute & fika o umgås kram å fin lördag

  1. Våren är kvar även idag och just nu en kopp kaffe på balkongen i solen. Skönt!
   En promenad väntar och säkert provar vi även en uteservering.
   Kanske kommer våren nu snart till er också med sol.
   Kram!

 12. Oj, vad fina vårtecken du bjuder på. Jag har inte varit på Snaps men som du säger när de börjar redan nu att servera utomhus…..då har våren kommit till huvudstaden:) Trevlig lördag och en stor kram

  1. Snaps är egentligen inte så speciellt på något sätt med det har blivit lite av ett inneställe i Stockholm under vår och sommar. Ja egentligen är hela Medborgarplatsen med alla sina uteserveringar en populär mötesplats. Skönt nu med våren son verkar vara på väg.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram!

 13. När jag gick lärarutbildningen på LHS var SNAPS vårt stammishak för en AW efter tentor, fördrink innan härliga kvällar på Kåren eller bara för en middag i studentlaget. Lämpligaste och bästa stället för att alla lätt skulle kunn ta sig hem eller dit utifrån vart vi alla bodde. Härliga minnen!Som vi väntade för att uteserveringen skulle öppna om våren!

  1. Vad roligt att höra! Centralt är det förvisso.
   Och Snaps håller än idag. Och nu var det roligt att se att uteserveringen öppnat, så visst är det då vår i Stockholm. Men liet kallt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *