Stockholm Trevligheter

Vandring genom Stockholm med smakvariationer

En vandring genom Stockholm var vad jag gjorde igår, från lunchtid och till kvällen. Och förutom att promenera så blandade jag upp det hela med olika smakprov. Större och mindre. En god blandning av Gotland, Frankrike, en liten bit Norge och sist, men inte minst, från Spanien.

Min vandring började på Odenplan och det första stoppet blev Creperi&Logi på Surbrunnsgatan.En galette på restaurang Crêperie & Logi på Surbrunnsgatan 39, Vasastan i Stockholm.  Kallrökt lax, ost, citron, färsk spenat och lite andra godsaker. Väldigt gott och mäktigt.

Min vandring genom Stockholm

blev varierad och började i Vasastan på restaurang Crêperie & Logi. Här har jag bestämt lunchträff med vännerna Agneta och Ninni.  Detta är en restaurang som finns på Gotland, i Åre och sedan ett tag i Stockholm. (Logi finns i restaurangens namn och det är  hotell Hansson, tvärs över gatan, som räknas in. Ett anrikt, privatägt hotell inrymt i en byggnad från mitten av 1800-talet) Restaurangen serverar crêpes och galetter och i stor variation. Både galetter och crêpes kommer ursprungligen från Bretagne i Frankrike. Och vad skiljer dem åt-  Crêpes  innehåller vanligt vetemjöl och är som tunnare pannkakor och serveras ofta med sötare tillbehör. Gärna som dessert. Galetterna, är mäktigare och med bovetemjöl som bas .

Mycket att prata om har vi också när vi ses. Alltid!

Mysigt inredd lokal och en känsla av att vara både på Gotland och i Bretagne infinner sig.

Jag fortsatte

in mot City där jag stämt träff med min yngsta dotter. (Hon är en kvart yngre än sin tvillingsyster) Nu blev det en förflyttning  till det mer norska och hotell Downtown Camper och baren här på nio trappor. (Detta är ett i raden av hotell som ägs av norrmannen Petter Stordalen) Hotellets lobby är tänkt som ett vardagsrum och öppet för alla och det är ofta jag på mina vandringar i stan tittar in här och vilar mina fötter.  (Bra toaletter finns och möjlighet att ladda sin telefon)

Min vandring fortsatte och nu tillsammans med dotter. Ett besök i baren, the Nest, på hotell Downtown Camper blev nästa stopp. Utsikt över delar av Stockholm City från baren, “The Nest”,  på Downtown camper”

Sen eftermiddag och baren “The Nest” på Downtown Camper är välfylld. Kanske beroende på att den är trevlig och välkomnande för alla. 

Vi vandrade vidare

genom Gamla stan fortsatte upp mot Slussen och en spansk tapas och vinbar, Vinvalvet El Vasco. En riktigt trevlig restaurang vid Södermalmstorg som har ett stort utbud av goda tapasrätter i olika storlekar. Här slog vi oss ner i valven från 1600- talet och slog runt på några riktigt goda tapasfavoriter. Ett fint avslut på en väldigt trevlig, god och omväxlande dag. Här tog min vandring slut och jag tog bussen hem.

Vy från från Stallbron – bron över till Gamla stan . 

Goda tapas. Jag beställde “gambas al ajillo” – räkor i vitlök och  “championes salteados” – färska champinjoner frästa i vitlök med serranoskinka.

 

30 svar på ”Vandring genom Stockholm med smakvariationer”

 1. Det där var verkligen en vandring i min smak! Nytta med nöje i en riktigt god kombination. Vilket trevligt initiativ att alla är välkomna in och vila fötterna. Tillgången till fräscha toaletter är inte det sämsta heller.

  Kram och ha en härlig fredag!

  1. Visst var det både nytta och väldigt mycket gott nöje. Jag gillar verkligen hotellet Downtown Camper och idén med att lobbyn är som ett vardagsrum även för icke hotellgäster. Skönt att vila benen ibland är det ju också.
   Önskar dig också en trevlig fredag.
   kram!

 2. Vilken fantastiskt mysig vandring! Många godbitar där. Nu blir jag hungrig. Vilken härlig dag du hade!
  Detta vardagsrum är ju fantastiskt, det drar säkert många besökare, är ju som en omfamning.
  Ja, detta vädret lockar inte direkt till utevistelse om det inte finns något ärende.
  Varm fredagskram!

  1. Det blev en heldag. Och så trevligt och varierat. Känns som om hela veckan är en fest. I kväll ska vi på konsert i Berwaldhallen med många artister. Ska bli riktigt roligt. Och jag har varit iväg med en väninna och lunchat i Solna. Roligt det också.
   Varm kram och trevlig kväll.

 3. En väldigt varierad kulinarisk rundvandring i Stockholm. Toppen! Tänk så många bra ställen det finns idag med mat från alla världens hörn. Tänker ofta på hur det var på 1970- och 1980-talet, där det nästan inte fanns några restauranger och barer alls. Jo, pizzerior då. Jo, några klassiker fanns ju förstås, men utbudet var ju otroligt klent. Med andra ord, det var inte bättre förr;-)

  1. Nu har det blivit mycket mat ett par dagar men jag har ju vandrat en del också. Men detta hör ju inte till vanligheterna med restaurangbesök dagligen när jag är här hemma. Ja, inte i Spanien heller. Minns nyhetens behag när jag åt pizza, en capricciosa på 60-talet. Minns att jag var där med min mamma, på en italiensk restaurang snett emot operan, vid Gustav Adolfs Torg. Men det är det är nog det enda jag kommer ihåg. Sedan fanns Berns Kinesiska och en japansk “Shugun” i Gamla stan minns jag från slutet av 70 eller början av 80-talet. Fanns även en kinesisk vid Kornhamns Torg. Nej, det var inte bättre förr….

  1. Inte för att jag hade pengar att gå ut och äta, när jag jobbade i Stockholm, (1947-51)
   men jag visste ju, att det fanns en del restaurangen, för jag fick ringa och
   reservera bord för gubbarnas “board meetings”. “Riche” var ett ställe dom gillade.
   Kommer ihåg Sturehof, dit jag blev bjuden av en släkting. Big deal för mej!

   “Vanligt folk” gick aldrig ut och åt – det var för dyrt. Men EN restaurang jag gick
   till flera ggr, var Port Artur (Pottan) på Götgatan. för där var det pianomusik att
   lyssna till medan man åt söndagsmiddag (som intogs vid middagstiden – underligt, va?) 🙂

   Din dag var så smockkfull, att jag blev trötter, och det passar utmärkt, för
   klockan är 11, och det är sängdags för mej. Tack för en fantastisk tur – är fortfarande mätt. 🙂

   1. Nej, inte var det vanligt att gå ut och äta i STockholm heller under tiden på 50-60-talet då jag växte upp och bodde hemma. Men det hände ibland. Och jag minns att mina föräldrar tog mig med på Berns för att se Marlene Dietrich och jag kan då ha varit 11 år. Minns det än idag. Men minns också att jag åt väldigt lite och att det var jättedyrt. Rich tog sig ju efter kriget när Tore Wretman fick den på fötter. Under krigsåren var Riche ett “tyskställe” och när freden kom frsvann alla tyskar från både Stockholm och Riche och det blev i stället en ansedd krog. Förstår attdet var “big deal” att bli bjuden på fina Sturehof.
    Vad roligt att du gick på “Pottan”. Undrar vad som kan finnas där idag. NU får jag läsa på Ruth och hitta svaret.
    Det blev en fylld dag och ibland blir det så. Men nu i helgen blir det lugnt. Ja, ganska…
    Jag är nog också mätt…

 4. En väldigt trevlig vandring, med trevliga avbrott. Att träffa väninnor och så ena dottern förhöjde förstås din dag. God mat, inte att förglömma. Alla din foton i inlägget är vackra, men det över gamla sta´n blir jag väldigt förtjust i. Så himla vackert.

  Tack att jag fick hänga med på din dag! 🙂

  1. Tur att det också blev många steg med tanke på god mat och dryck som intogs under dagen. Hela veckan har varit väldigt social och väldigt trevlig.Så fint att träffa både dotter och vänner. Fotot, taget i Gamla stan tycker jag också om . Det blir en särskild känsla när det är kväll, snö och stade är vackert belyst.
   Väldigt trevligt att du var med.

 5. Ännu en dag med en massa godsaker. : ) Det finns ju en liten creperia på Katarina Bangata, runt hörnet där Raoul bodde. Jag var där några gånger med flickorna och åt deras galette med skinka och ost. Förr gjorde jag själv crepes som jag rullade med räkröra i… kunde kanske försöka göra dem med bovetemjöl. 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. På creperian här på Katarina Ban har jag varit men det var ett tag sedan. Och de har inte alltid öppet dagtid. Kanske kan du ta hälften bovete i dina crepe för med bara bovetemjöl i blev de väldigt mäktiga. Men man kan ju göra dem mindre. Känner mig fortfarande mätt fastän det var i torsdags jag åt den. God var den!
   Kram och trevlig helg.

 6. Vilken gourmet tur du tar oss på. Jag blir himla frestad och vill testa på många av dina mattips. Tänk vad Stockholm stad har vuxit!! Vilken utsikt från hotellet÷) Trevlig helg// kram?

  1. Stockholm har vuxit på alla sätt och antalet restauranger har ökat väsentligt. DE som är bra överlever de andra inte. Just som det ska vara tycker jag, Och här är det mycket folk ute och äter alla dagar så detta med att boka bord är viktigt.
   Baren här uppe på DownTown Camper är väldigt trevlig och utsikten kommer får en på köpet.
   Kram och trevlig helg.

  1. Tur att det blev ett antal steg för det blev ju några matstopp under vägs. Men så är det ju inte alla dagar…
   Kram!

 7. Vilken härlig vandring med många godsaker 🙂
  Jag gillar galetter, men visst är dom mäktiga! Orkar aldrig äta hela. En restaurang i solen vid katedralen i Murcia brukar alltid få besök av oss i juletiderna. Dom har alltid galette med på menú del día, och det är ju inte jätteofta man stöter på det här. Jag föredrar nog egentligen crepes som inte gör att man hamnar i riktigt samma paltkoma efter maten 😀

  Ha en finfin lördag!

  1. Ja, det blev en lyckad kombo men mycket och god mat och dryck samt en fin tur genom stan. Hela galetten orkade inte vi heller. Men man kan ju dela en så det får vi göra nästa gång. Crepes är också gott men här tror jag bara de fanns med “sötare” fyllningar
   Önskar er också en fin lördag.

  1. Visst är det så. Och en del steg blev det. Men så hungrig hann jag inte bli. Har knappast hämtat mig än. DEt är inte så ofta det blir så många festligheter på en och samma vecka. Men nu blev det så. Och trevligt var det.
   Kram och trevlig helg.

 8. men va trevligt att ta en mat* promenad o sällskap av vänner där man har mkt gemensamt är ju roligt ..kul med så lika maträtter och ni har det fint med vädret oxå 😉 kram o fin lördag

  1. Visst är det. Och att kombinera att träffa vänner med god mat gillas verkligen. Jättemysigt att sedan möta upp dottern för vidare vandring.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram!

 9. Oj, bor vi i samma stad? Har aldrig hört tals om dessa mysiga restauranger eller hotell, jag suger i mej infon och tackar allra ödmjukast! Vilken härlig dag du hade!
  Ha en fortsatt trevlig helg! Kram

  1. Jodå, i alla fall nästan. Igår antog jag ett av dina tips och besökte restaurang “Drama” i MoS för lunch med en väninna. Både gott och väldigt trevligt. Smidigt att ta pendeln hit från Södera. 12 minuter. Perfekt att dela med sig av sina tips.
   Jag hade en jättetrevlig torsdag och även fredagen gick i detta goda tecken. På olika sätt.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 10. Du hinner mer på en dag än jag på en månad! Skulle inte hinna med i ditt tempo, men du gillar fart och fläkt! Galetter av bovetemjöl, då är en blini en typ av galette fast mycket mindre? Den såg rätt mastig ut. Jag älskar blinier som görs “på riktigt” mina hemmagjorda blir inte lika bra. Löjrom och smetana och rå lök så är min lycka fullständig. Så många trevliga människor du hann med att träffa, trevligast var väl ändå dottern?! Kram

  1. Jodå, jag gillar fart och fläkt och att träffa vänner, men jag trivs också för mig själv i hemmets lugna vrå. I helgen har jag vilat mig i form hemma. Nästan. Några promenader i vintervädret har det blivit.
   Tror bliniens storlek passar mig bättre för den stora galetten blev så mäktig. Orkade inte äta upp. Men gott var det.Men en blinie med löjrom, smetana och lök är än bättre. Helt klart.
   Jag träffar gärna vänner och ibland blir det många på en och samma vecka. Och att träffa döttrarna är alltid fint. De betyder mycket för mig. Men det är inte så ofta det blir samtidigt.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *