Stockholm

Vandra vidare på Södermalm – Med “vägvisare”

Detta är del 2/2.  I gårdagens inlägg, “Vägvisare till några av Fogelströms miljöer på Södermalm” blev det en paus uppe på Åsöberget. Via Stadsmuseet i Stockholm hade jag laddat ner en gammal vägvisare, en karta, som visar hur området kunde ha sett ut i slutet av 1800-taöet.  En digital karta som tar oss med till flera miljöer som är hämtade från böckerna  “Mina drömmars stad” och “Barn av sin stad”. De flesta miljöer har  jag passerat många gånger men inte alltid relaterat till just Fogelströms böcker. Mellan varven var det lite knepigt att hitta gatorna för  flera av dem har bytt namn och en del byggnader har rivits och gett plats för  annat. Väldigt roligt att fylla på kunskapsbanken. Så välkommen med att vandra vidare med mig.

Stockholm. Södermalm. Åsöberget. Efter en paus här ska jag vandra vidare. På Åsöberget finns många av de små röda husen kvar. Här låg några av Stockholms allra  fattigaste områden. Idag är stugorna renoverade och förvaltas av AB Stadsholmen. Flera är för uthyrning genom bostadsförmedlingen. Men lång kö. Efter paus här ska jag vandra vidare.

I går började vi vid den röda pricken vid Hammarbykanalen, följde vattnet och gick upp till Åsöberget. Och därifrån fortsätter vi idag kommer sedan i mål där vi startade.

Vandra vidare

Från Åsöberget ska jag enligt den gamla vägvisande kartan gå ner till Stora Bondegatan och den gamla Barnängens kemisk-tekniska fabrik.

Stockholm. Södermalm. Åsöverget. Duvnösgatan. Ska härifrån vandra vidare ner till Stora Bondegatan. Idag heter den Bondegatan. . Står uppe på Åsöberget, på Duvnäsgatan och blickar söderut. Globen/Avicii Arena i bakgrunden. Ska från Åsöberget vandra  vidare Duvnäsgatan ner till “Stora Bondegatan”. Det svarta tornet till höger hör till Sofia skola.

Det var alltså till Barnängens kemisk-tekniska fabrik jag skulle. Den har legat längs Bondegatan och  mellan  Ploggatan och Erstagatan.Och i ett av kapitlen i boken “Mina drömmars stad” arbetar Henning (en av huvudpersonerna i boken) tillfälligt som gårdskarl här. Inom fabrikens område fanns också en liten zoologisk trädgård med björn, rävar, påfåglar, örnar och falkar.

Här i korsningen, Ploggatan/Bondegatan låg alltså Barnängens kemisk-tekniska fabrik. Inte helt enkelt att se idag.

Jag gnetade uppför Bondegatan och skulle till den punkt högst upp, där Henning i boken “Mina drömmars stad”, överraskade barnen med en kälkfärd nerför hela backen och ut på isen nere vid kanalen och Barnängsbryggan som då låg här. Vet inte när den blev flyttad med idag ligger den nära där vi bor.

En brant backe att åka nerför med kälke. Men i slutet på 1800-talet var det rena landet här. Något som är svårt att tänka sig idag.

Nytorget och området runt Malmgårdsvägen

Nästa område i att titta lite närmare på skulle bli Nytorget och den gamla “Stadsträdgårdsgatan” som numer Malmgårdsvägen.Nytorget har i sig sin speciella historia och var omnämnt redan på 1600-talet. Området kring Nytorget och Hammarby sjö, några hundratal meter söderut, kom att bli ett centrum för textilnäringen i Stockholms tidiga industrialisering. Än idag ligger många gamla arbetarbostäder kvar och som väsentligt blev upprustade under 1970-talet. Även dessa hus förvaltas av AB Stadsholmen och är för uthyrning genom bostadsförmedlingen. (Väldigt många år i kö brukar behövas.)

Tillbaka till “Mina drömmars stad”. Vid ett av husen här har Henning och Lotten stämt träff och Lotten ska titta ut genom fönstret i det hus där hon bor med mamma Tvätt- Malin. Ingången till husen sker genom portarna.(Kodlås)

Jag strosade nerför Malmgårdsvägen  och tittade då och då diskret in genom några fönster.

Även en del av  gatan heter Nytorget och det är samma namn som även torget/parken har som ligger alldeles bredvid. 

Det här var i slutet av 1800-talet ett sönderfallande hus och här gifte sig två andra karaktärer från boken Mina Drömmars stad; “Skräcken” och “Tvätt- Johanna”.

Området här vid nuvarande Malmgårdsvägen och kvarteren runt om har en hel del att berätta och jag har gjort det i “Gamla kvarter på Södermalm” där jag också tittat  närmare på Verner Groens Malmgård och berättar om den.   I boken “Barn av sin stad” berättar Fogelström i ett kapitel om hur Bibelkvinnorna här i Missionsstationen vid Vita Bergens fot, Groens Malmgård sliter för att hjälpa de fattiga här i stadens utkant. Malmgården var också ett skyddshem för unga kvinnor och det mindre huset var barnhem.

Groens Malmgård ligger inne i en stor trädgård och ovanför skymtar Sofia kyrka i Vita Bergen. Ja, det finns mycket att ta sig an här i mina kvarter. Inte minst om man är intresserad av historia.

 

24 svar på ”Vandra vidare på Södermalm – Med “vägvisare””

 1. Det är verkligen intressanta omgivningar och jag som är intresserad av historia tycker mycket om den sortens vandringar. Lite intressant att bostäderna som förr stod för fattigdom är så uppskattade i dag men konstigt är det inte. Själv hade jag mer än gärna bott i ett av husen.

  Önskar en fortsatt fin lördag!

  Kram

  1. Områdena här tar en ju tankemässigt tillbaka i tiden och till den fattigdom som då rådde. Tog en sväng idag också, det blev bara så och det var fullt av besökare på alla uteserveringar runt Nytorget så detta är ju idag kvarter som är väldigt “inne”.
   Bra är ju att man via bostadsförmedlingen kan hyra en lägenhet eller ett litet hus. Och på innergårdarna finns ju också stugpr/hus som inte syns från gatan. Tittade idag in på en av gårdarna. Så fint ordnat.
   Önskar dig också en fortsatt fin lördag.
   Kram

  1. Visst är det bra att vi kan dela med oss. Du ger ju oss så mycket fint. En strålande em och här på Söder var nog “alla” ute. För egen del har jag spanat in lite blommor till balkongen. Du gav inspiration i går.
   Önskar dig en fin kväll.
   Sitter nu en stund igen på balkongen. Med tröja på för solen är på väg ner.

 2. Verkligen kul att få hänga med på din lilla stadsvandring på dryga timmen, så mkt kunskap du sitter på gällande sthlm, jag skäms haha ,Har ju gått omkring på dessa gator när man var yngre med både föräldrar o morföräldrar så kul med en tillbakablick, kram o fin lördag

  1. Tack! och roligt att du hänger mer. Var i trakterna idag också. Hade tänkt slå mig ner vid Nytorget men inte en ledig plats på någon av uteserveringarna. Skön vårkänsla. Fick ta ett glas bubbel hemma på balkongen men det gick bra det också. Ingen kö här.
   Jag har jobbat som guide i Stockholm så en del kan jag. Bor ju så bra här på Söder men nära till mycket och rör mig ju gärna runt även i andra delar av Stockholm. Kul att du känner igen dig.
   Önskar dig också en skön fortsatt lördag.
   Kram

  1. Så roligt att strosa runt här bland dessa gamla hus och kvarter. Mycket finns kvar och annat är borta. Kul att titta in lite i fönster och på gårdar där det är möjligt Fogelström gjorde så mycket research innan han skrev böckerna så det är ju en hel del historia man också får med sig.Är glad att jag hittade på vandringen “på egen hand” via Stadsmuseet. De har ju också många bra guidade stadsvandringar och ja har varit med på flera runt om i stan.

 3. Nu har jag hängt med på en stadsvandring som fört mig några hundra år tillbaka i tiden. Det som är roligast är ju att husen är identiska, så det är ju absolut inte svårt att föreställa sig livet där och då. Enda undantagen var Globen och Mumin-familjen;-) En toppen berättelse:-)

  1. Tack! Ja, en del har hänt här i kvarteren. Men det går lätt att tänka sig tillbaka till slutet av 1800-talet och en bra bit in på 1900-taletnär slummen och fattigdomen här var stor. Nu är ju husen renoverade men det yttre är ju till stor del kvar.
   Jag passade på att titta in genom lite fönster och tyckte Muninfamiljen var så gullig..
   Och Globen/Avicii Arena syns ju vida omkring.

 4. Fortsatt trevlig och lärorik vandring! Verkligen så fint där och så fina bilder! Tack för det!
  Tyvärr funkar det inte med prenumerationen, Jag får fortsätta att följa dig genom att kolla in din blogg en gång om dagen. 🙂
  Kram

  1. Tack, för att du gick med. Är så förtjust i dessa kvarter med så mycket historia. Men i slutet av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet var det ju väldigt erbarmliga områden.
   Trist att det inte fungerar med att prenumerera. Ska be Sanna som hjälper mig med en del av det “tekniska” att se vad det kan vara för knas. Återkommer. Prenumerationen bord fungera. Återkommer när jag vet mer.
   Kram

 5. Verkligt okända trakter för mig, trots att jag rört mig i “utkanterna”. När vi åker till trädgårdsmässan åker vi ju nära dina kvarter en liten stund! Minns när Carl-Anton hade program på (i?) Vitabergsparken, då svepte kameran in en och annan liten stuga då och då. Tyckte den omgivningen var vacker och familjär! Men muminfamiljen har “fel” fötter… 🙂 Min lilla röda bil heter förresten Lilla Mhy! Ha det gott!

  1. Man tror ju inte riktigt att att dessa gamla miljöer finns kvar men så är det. Minns så väl Carl Anton i Vitabergsparken och var därr några gånger. Och innan pandemin kom som var jag i Vitabergsparken ganska ofta om somrarna då Stockholms parkteater hade många föreställningar här med många kända artister och skådespelare. Vi bor bara 20 minuters promenad därifrån.
   Och stugorna finns både i Vita Bergen och nedanför längs gatan. Väldigt fina omgivningar.
   Aha! Har Muminfamiljen fel fötter. Lade inte alls märke till dem alls. Tog snabbt en bild och gock vidare. Men Muminfamiljen tycker jag om. Nu måste jag titta på fötterna på min bild och jämföra med hur de ska se ut.
   Vad roligt att din bil heter Lilla My.
   Ha det fint du också.

  1. Stort tack för karttips. Där ska jag absolut titta in. Jag tyckte här det var roligt att följa “vägvisaren” men lite knepigt att hitta helt rätt var det. Jag letade efter “Sopgränd” på Åsöberget men den finns inte längre. Och många gator har ju nu nya/andra namn.
   Historia gillar jag och traskar gärna i Fogelströms fotspår och tänker mig in i hur livet var här på Söder i slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet-

  1. Väldigt roligt att så mycket av det gamla är bevarat och bidrar till att Södermalm fortsätter att vara en levande stadsdel. Väldigt fina kvarter så här strosar jag gärna.
   Önskar er också en fin söndag från ett Stockholm som fortsätter att stråla. Skönt vårväder.

 6. Men vilken härlig tur 🙂 man får passa på när man kan och har orken. Sen är det kul att uppleva det vackra kring oss med. Du gör ju helt rätt i att strosa kring o njuta av allt 🙂 kram å fin söndag

  1. Jag mår bra och får bra energi av att vistas ute. Och promenerar gärna runt i dessa fina kvarter. Så roligt att dels se det gamla som finns kvar och dels se vad det gamla ersatts med.
   Önskar dig också en fin söndag från ett strålande vackert Stockholm.

 7. När man ser dina foton går tankarna knappast till en storstad. Det ser så idylliskt och pittoreskt ut…nästan som om man var ute på landsbygden för längesen. Jag förstår att de där husen är eftertraktade som bostäder. Att det finns så mycket vackert att titta på där du går antar jag gör att promenaderna går betydligt lättare….även om det finns rejäla nivåskillnader. Kram

  1. Just så tänker jag också när jag rör mig här i mina hemmakvarter. Japp jag bor inte i en av dessa små stugor men de finns inom en km så jag räknar det till närområdet.
   Söders höjder är det och nivåskillnaderna är stora. Tänker ofta på Fogelströms personer i böckerna som släpade tungt för att ta sig upp. Områdena här som idag är idylliska var verkligen slum till en bra bit in på 1900-talet.
   Roligt att du gick med.
   Kram

 8. Så fin del, vackert, att det bevaras så väl är kanon, Fattigkvarteren är vackra, men förstår att det var annat förr. Vackra bilder med tjusiga hus. ja tänk att det var landet . ,-)
  Du skulle nog skriva böcker om alla fina ställen som är intressanta också, du har ju en massa härliga bilder. Det skulle nog många uppskatta ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Så roligt när mycket av det gamla bevars som kan berätta sin historia. Och detta var just riktiga fattigkvarter. Tänker alltid på det när jag passerar.
   Tack, men jag nöjer mig med bloggen men vet att det är många som gärna tar en runda bland de tips jag ger.
   Ha det fint du också och hoppas och önskar att ni mår bättre.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *