Spanien Torrevieja

Vän och fiende på samma gång- Så kan det vara

Jag är behagligt utsträckt i skuggan, i den nyinköpta solstolen/skuggstolen.  Fortfarande saknar den en tjock och bekväm dyna, men det ska bli dagens inköp. (Får så länge hålla till godo med en äldre dynvaraint.) Enstaka bilar passerar, fåglarna kvittrar och jag hör ett fåtal bin surra på avstånd. Några få vita slöjmolm svävar fram och tillbaka på den vackert blå himlen och även solen vill vara med på ett hörn av terrassen. Men den undviker jag. (Markis finns) För solen kan vara både vän och fiende. Samtidigt!

Solen och den blå himlen är oftast en vän, även i Torrevieja. Bara det finns skugga att tillgå. Grannens vackra växter blir mer och mer praktfulla och hänger nu en bra bit ut över trotttoaren. 

Oftast en vän –

Det är solen jag har i åtanke. Den är oftast en vän och finns det samtidigt skugga att tillgå så å tvivlar jag inte på vänskapen.  Just nu är jag inne i en ny behandlingsfas av mina solskador. (Har haft många sådana) Det är en stark kräm som ska smörjas på tre gånger i veckan och så under en fyra veckorsperiod med eventuell fortsättning.  Sår bildas efter ett par veckor och senare en sårskorpa som sedan faller av.  Krämen söker “per automatik” upp de solskadade områden som finns i närheten vilket innebär att området som i sig behandlas blir större än just på hudförändringarna. Jag går på nogganna kontroller hemma i Sockholm, på Södersjukhusetså orolig är jag egentligen inte. Men visst är detta tärande både på kropp och själ. (Hela kroppen påverkas av behandlingen efetrsom den behandlande krämen går på “djupet”.

Gårdagens promenad

gick i skuggan mer än vanligt och med solskärm på. Vi har nu lärt oss vilka gator som har skugga och när. Ganska enkelt om man tittar på hur solen rör sig men just nu lyser den mestadels rakt ovanifrån så lite extra påpasslighet krävs. Längs havet är det nu klurigt att promenera dagtid med solen lysandes rakt ovanifrån. Men med solskärmen och långärmat på så fungerar det bra.  Tapasstopp och besök på apoteket var planerat och till detta tillkom inköp av en solsäng/solstol. Får nog döpa om den till “skuggstol”.

Jag hade tänkt mig att man skulle kinna gå på en trottoar. Men det råder delade uppfattningar om det. Finns det inte plats på gatan så tar man trottoaren till hjälp. Kreativt!

Hur tänkte man här. Eller inte…

Att slå sig ner på Calabrio i skuggan är alltid både trevligt och gott. Tapas och ett glas svalt rioja vin för 1,50 i euro.

Såren inplåstrade (fler finns) och mår bra i skuggan är på Calabrio.

Kompresser skulle inhandlas men apoteket som har öppet 24 h, alltså ingen siestastängning, var under renovering. Men det gick bra att handla ändå. Varorna fanns ute i ett lager.

En tur längs havet hör till.Ute till havs syn Tabarcabåten,på väg tillbaka till Torrevieja. En av de trevliga utflykterman kan göra här i trakten.

Fortfarande gott om plats på stranden. Ingen högsäsong ännu.

Och kanske bad för några…

Vi drog oss hemåt och stannade till för inköpet av skuggstolen.

På väg hem. Och vacker grönska är det.

38 svar på ”Vän och fiende på samma gång- Så kan det vara”

 1. Usch, vad du får gå igenom… lider med dig och beundrar dig för att du håller humöret uppe som du gör, och orkar peppa oss andra när vi har det kämpigt ♥ Jag är också en soldyrkare och har kunnat ligga i solen i timmar och bara njuta. Till och med när jag hade hela benet i gips låg jag mitt i solen och njöt, trots att det ju måste ha varit olidligt med gipset. Och inte solade jag heller klokt. Jag solade förstås alldeles för länge, så när jag sedan skulle duscha sved det i huden så att jag insåg att jag fått åtminstone lättare brännskador. Men inte hindrade det mig från att sola vidare… Hur länge skall du gå på kontroller? Jag förstår att det tär att gå igenom det här, även om man lever som vanligt finns det i bakhuvudet. Kram!

  1. Nu är det ont! Och humöret varierar. Och så som du solade gjorde jag förr, tills jag blev sådär en 45 år, sedan blev jag lite mindre benägen att sola. Men visst solade jag men tog dte mer måttligt.
   Kontrollerna fortsätter jag med sådär en fyra gånger /år och oftare om jag själv upptäcker förändringar. Och det gör jag .Ett par melanom är bortopererade och behandlade men fri blir jag aldrig.
   Jag tänker inte så mycket på det hela men det finns ju med mig hela tiden.
   Tack för din fina omtanke.
   Kram!

 2. Jo tack, den krämen är jag väl bekant med. Två gånger jag använt den för det fanns liksom inget val men jag blev förvånad över hur den påverkade hela måendet även om läkaren hade förvarnat mig. Andra gången kändes det som om jag hade influensa förutom såren då som inte är smärtfria direkt. Hoppas i alla fall att behandlingen har avsedd effekt men jag förstår att du stannar i skuggan. Värmen kan du njuta av ändå.

  Kram och god onsdagskväll!

  1. Ja, då vet du exakt.Hela kroppen påverkas och även humöret. Nu är det väl tionde gången som jag behandlar och det blir inte mindre besvärligt.
   Skuggan gillar jag och nu med behagloh skuggsäng som lite plåster på såren känns det mer uthärdligt.
   Trevlig kväll.
   Kram!

 3. Åh, så härligt det låter med att ligga utsträckt i skuggstolen, får väl döpa om min till samma när jag ligger på balkongen med markisen neddragen? Hoppas Bosse serverade något kallt i glaset åt dig.
  Blev erbjuden en GT igår, men väntar nog med det tills jag kommer till sommarstugan.
  Ha det så gott och njut för mig också.
  Kram till er båda/A-K

  1. Skuggstolen är riktigt bekväm och “personalen” var tillmötesgående både med dryck och tilltugg.
   Vist njuter jag i skuggan öfr dein del också. Sen kan vi sitta där tillsammans.
   Stor kram från oss till dig. Saknar dig här.

 4. Åh hoppas det onda går över snart och att det blir bättre.
  När vi var unga förstod man inte hur solen påverkade och hur farligt det kunde bli.
  Brun skulle man bli till varje pris.
  Minns min första charter till Mallorca
  Skuggsäng låter bra.
  Titti

  1. Jag vet att jag kommer att ha besvär i ytterligare ett par- tre veckor och seda ska ju sårskorporna läka och falla av. Jag har ju gjort den här behandlingen många gånger nu och en fördel denna gång är att dte bara är lite av ansiktet som berörs. Det andra är på kroppen. Nej, inte visst vi i ungdomsåren hur skadlig solen var. Och brun ville man ju vara. Har ju bränt mig mycket genom åren och på semestrar utomlands.
   Skuggsängen verkar bra och en tjock dyna ska till. Sen så…
   Ha det gott!
   Hoppas det fina vädret består hos er.

 5. Vackra bilder bjuder du på idag igen. Den dag det INTE är vackra bilder i din blogg blir jag förvånad 🙂

  Det låter jobbigt med den behandling du genomgår, men du har inte så mycket att välja på, förstår jag. Apropå humöret, ja, det vet du förstås själv bäst, hur ditt humör är. Men jag har många gånger tänkt att du verkar vara en väldigt positiv, peppande, trevlig, lugn och behaglig person. Dina kommentarer är alltid så vänliga! Ja, sådant gillar jag 🙂

  1. Tack! Bildkvalitén kan nog variera en del. Men jag använder min kamera, oftast, till bloggbilderna. Den är alltid med mig.
   Behandlingen är jobbig och jag har gjort det många gånger, men den blir inte mindre kännbar för det.
   Humöret varierar efter hur ont jag har. Blir mer lättirriterad över småsaker, men inget som utomstående märker. Positiv är jag oftast och peppande. Vad gäller det lugna är jag lugn i de flesta situationer men jag har “humör”. Och jag har humor och distans till mig själv. Så överlag är jag nog en “vänlig” själ…

 6. Usch, inget kul med dina solskador men tur att det finns botemedel. Vi i såg också att det inte var någon högsäsong på badandet under vår Mallorcavistelse (även om jag badade trots att det var svinkallt!!). Faktum är att det är tätare på stränderna här hemma just nu.

  1. Visst är det fint att det finns bra botemedel mot solskador. Så tacksam! Men det är ju gamla skador som dyker upp och ibland känns det tröstlöst med att behandla så mycket som jag gör. Ont gör det efter ett tag och hela kroppen påverkas.
   Förstår att ni haft fina dagar på Mallorca och vra gjort att du badade. Mallorca brukar vara lite svalare än här både i hav och vatten. Men är man där så förstår jag att du tog ett dopp.
   Hoppas det fina vädret fortsätter hemma ett tag till.

 7. Skuggstolen, det var ett bra och passande namn, skulle även stämma in på om jag hade en så´n, för jag vill helst befinna mig i skuggan, soliga dagar. Inte för att jag har sådana besvär som du tvingats lida av, men för att jag är rödhårig och får ofta soleksem, eller vad det heter. Långärmat är för mig också nästan ett måste.
  Hoppas att du får så bra hjälp som möjligt för dina besvär.
  Vacker växt där som grannen har. Men, vilken parkering. Var är det tänkt att ni ska gå? Eller, som du skriver, inte tänkt alls.
  Det låter billigt att införskaffa något ät -och drickbart där i Spanien.
  Vackra bilder med det blåa havet också, men, det verkar vara lite vågor, kanske blåser det väl mycket?
  Här hemma är det också soligt och varmt.
  Ha det så bra det går och varma kramar till dig.

  1. Skuggstolen tycker jag redan om, men har idag inte funnit den dyna jag vill ha. Letar vidare i morgon. Jag får bra hjälp för besvären men vitsen är att det ska bli sår och sårskorpror för att behandlingen ska ta. Sen går salvan inåt och påverkar kroppen i stort. (Inte hos alla, men det är en ganska vanlig biverkning)
   Grannens bougainvillea och vit nerium (tror jag) är så vacker och jag njuter varje gång jag tittar ut och ser den. Vad gäller bilarnas parkering här så är det nog inte tänkt alls var gående ska vara. Nu gick vi i gatan men just denna gata är dubbelriktad trots att dne är så smal- DE flesta gator här är inte det och då blir dte enklare att ta sig fram.
   Det har blåst en del och öfrt med sig blåsmaneter in så det har varit badförbud på flera stränder. Men idag var det mindre blåst så kanske maneterna ger sig av till havs igen.
   Priserna är överlag hälften mot hemma och det gäller både butiker och restauranger.
   Hoppas nu att dne fina sommaren so kom tidigt stannar kvar ett tag.
   Ha det bar du också.
   Många kramar och tankar

 8. God kväll Ditte!
  Vet ju vilket elände krämen åsamkar dig ? Önskar så att den ska göra nytta så du slipper fler behandlingar.
  Saknar och tänker på dig!
  Många kramar ❤️

  1. God sen kväll! Här blev det “Sevillanaskväll”. Rikrigt trevligt och full fart. Trodde inte jag skulle orka, men jag är ju envis.
   Ont har jag och värre blir det, men krämen gör ju nytta och då är det bara att hålla ut.
   Saknar dig också.
   Stort tack för din omtanke.
   Kramar från mig.

 9. Det är en lycka att det finns skugga att vara i när solen baddar på som allra värst.
  Vilken pina det måste vara för din del att ha hudbesvär av det allvarliga slag du har.
  Men du håller humöret uppe, verkligen.
  Ha det riktigt gott och njut av svalkande dryck och kanske också ett fotbad nu och då.
  Här har vi haft det aningen svalare idag , nordan ligger på, men det har utlovats varmare väder igen.
  Vi har sommar nu, fastän det är vårmånad. Så kan det gå.

  1. Jag försöker hålla humöret uppe för det blir både enklare och trevligare då. Men ibland så…
   Jag är bra på att hitta skugga och vi har kärt oss vilka ställen som fungerar bra att gå på. Och jag vill gärna till havet och där finns inte så mycket sjugga. Men solskärm/keps och långärmad vit och sval blus hjälper långt.
   Aha, ni har nordan som ligger på, därav lite svalare förstås.
   Ja, våren kom av sig och blev hemma upphunnen av sommmaren. Men vädret kan vi ju inte direkt påverka .

 10. Nej usch stackars Ditte. Nu är du ju “van”, men jag tror att man aldrig vänjer sig, speciellt inte då behandlingen inte bara innebär att smörja salva på utan den där salvan verkar påverka hela dig. Det enda positiva är väl att det den är gången inte är ansiktet som drabbas. Detta sagt av mig som förstås inte ett dugg kan föreställa mig vilket lidande det innebär. Här får du en styrkekram av mig.
  Men stark och envis som du är levererar du ändå helt underbara bilder. Å den där nya skuggstolen vill jag se på bloggen din, såklart;-)

  1. Trist är det och omt gör det. Men även under näsan och vänster ögonbryn är drabbade. Men märks ännu inte så mycket. Envis är jag och tämligen stark men krafterna börjar sina så smått.
   Skuggstolen med dyna kommer. Men den dyna jag ville ha fanns inte i näärmaste butik så dte blir morgondagens pyssel.
   Tack för kram och uppmuntran. Ger lite nya krafter som är behövliga.

 11. Usch vad du får gå igenom, skickar varma styrkekramar till dig- du positiva Ditte ♥
  Hoppas du snart känner dej bättre!
  Å va skönt med en skuggstol, nu ska du bara hitta en skön dyna som passar!
  Tack för härliga somriga foton. Det är så konstigt här hemma, för det är sommarkänsla redan nu i maj, hoppas innerligt att sommaren fortsätter såhär med värme och blå himmel!
  Godnattkram! ♥

  1. Nu är det lite kämpigt, men det blir ju bättre så småningom. Och alternativ finns ju inte. Skuggstolen är bra men tyvärr var dynorna vi såg igår inte tillräckligt långa. Och inte passande i fären. Alltför brokiga.
   Har sett och läst om det fina vädret hemma och det blev ju en kort vår och en sommar som kom väldigt tidigt. Hoppas den stannar ett tag till. Passa på att njuta.
   Kram!

 12. Du är en kämpe, Ditte! Det låter så smärtfullt med dina skador som måste behandlas. Försöker föreställa mig hur besvärligt det är och i den värmen dessutom.
  Kramar!

  1. Jag klagar lite “melllan varven”… Och såren som bildas gör ont. Jag vet ju hur det är, men helt oavsett, så är det besvärligt.
   Vi är i skuggan och rör oss långsamt på promenaderna men ute vill vi ju vara. Och vid havet fläkter det behagligt och skuggplatser finns.
   Kram och trevlig torsdag.

 13. Så tråkigt med dina hudproblem – jag har förstått att det är väldigt besvärligt för dig vissa perioder. Du är beundransvärd som ändå orkar hålla humöret uppe och inte klagar. En skuggstol känns som en väldigt bra investering – unna dig nu en riktigt skön dyna till den också!
  Underbara bilder!

  1. Tack! Nu är det en besvärlig period så visst klagar jag lite.Och hela kroppen påveras, även humöret mellan varven.
   Skuggstolen är bra och än bättre med en rejäl tjock dyna. Blir till att leta vidare idag. De jag sett har varit för korta eller inte färgmässigt passat in i det jag vill ha.
   I natt och på morgonen kom lite regn här så jag behöver inte vattna men nu är solen på plats igen. Och jag tittar gärna på blå himmel från min skuggstol.
   Kram och trevlig torsdag.

 14. Usch och fy för allt du måste gå igenom! Hoppas det blir bra nu efter den här behandlingen…

  Vi har också börjat gå på skuggsidan nu, för nu börjar den komma på riktigt, värmen. Att sitta i solen blir också på tok för varmt. Men jag älskar den blåa himlen 🙂 Fast till min stora förvåning vaknade jag till regn nu på morgonkvisten… Inte för att det gör så mycket, det blir snabbt finväder igen 🙂

  Ha en härlig dag i din skuggstol med – förhoppningsvis – en ny och skön dyna 🙂
  Kram

  1. Trist är det! ohc ont gör det. Men det är ju gamla skador tyvärr.
   Den blå himlen och havet piggar verkligen upp och miljön också.
   Och regnet som kom är ju bra i alla fall för grönskan och gör så att luften blir lite fräschare. SEn går ju regnet här oftast snabbt över.
   Dyna till skuggstolen ska hittas och en “tjock och mjuk en”.
   Önskar er också en fin dag.
   Kram!

 15. Ja inte är det lätt att hitta skugga i Torrevieja den här årstiden då solen står rakt upp! Men du är ju van ….och Calabrio är ju bra på alla sätt!!
  Du hittar säkert en skön dyna till din skuggstol! Kram från oss och hälsa B!

  1. Nej, men svårigheterna får man utmana. Och visst är Caabrio bra vad gäller både skugga, priser, tapas och dryck,
   Idag blir det fortsatt dynjakt. Och skuggstolen är riktigt bra.
   B hälsar! Kram från oss.

 16. Tänk om man som ung lyssnade och tänkte efter några gånger … Men det är väl samma visa för nästan alla.

  Själv har jag ju hög panna och inte lugg så högst upp bränner jag mig ofta. Nu under vintern har jag sett att jag har fått lite annan ton på huden där så nu är jag väldigt noga med att smörja in och sätta på mig keps eller något om jag sitter i solen. Ska se om jag kan hitta en bra hatt också. Det vore väl något för dig med att ha, en skuggande hatt?

  1. Nu vet man ju så mycket mer om solens skadliga inverkan och jag är förundrad över att många svenskar man ser på stränder söderut inte har parasoll med sig. Det verkar ingå i spanjorernas (och andra personer som bor i södra Europa) basutrustning. LIkaså att barn inte är i solen på en strand hela dagen.
   Hattar har jag men då får det inte blåsa om de ska vara på. Har jagat bortblåsta hattar längs paseon här flera gånger. Men keps är bra och med lång skärm. Vad gäller solskyddsmedel så ska man titta extra noga på innehållet eftersom många av dem innehåller skadliga kemikalier. (Men inte lätt att klura ut vad de innehåller utan hjälp av proffs)
   Vad rädd om dig och även skuggan är ju behaglig.

 17. Hej, eftersom du verkar leva på tapas så måste jag få ställa frågan: finns det sådana tapas du ännu inte smakat? Jag vet ju att det finns oändligt många sorter, sen kanske man kan kalla det mesta för tapas om man serverar dem på ett visst vis också. Men vilken djungel att hålla reda på! tänker jag lite lagom avundsjukt.
  Det ser i alla fall jättemysigt ut där du sitter o njuter, gott att höra att du håller bra koll på solskadorna från förr. Man kan ju inte veva tillbaka tiden till då man var dum o okunnig, jag var det minsann, brände mig riktigt illa ett par gånger men sen tappade jag lusten till solande ändå så jag klarade mig nog med blotta förskräckelsen. För att använda solcremer med hög solskyddsfaktor var inget man ägnade sig åt på 70-talet…
  Jag insåg också idag att det börjar bli dags för keps och långärmat, dock inte för solen utan…just det, myggen har anlänt!

  1. Ett par tapas blir det ofta som lätt lunch. Eller om vi äter en rejäkl lunch så kan det bli tapas till kvällen- Jodå, det finns många jag inte smakat. Gör gärna lite tapas hemma också. Tapas kan vara allt från nötter, oliver till mer kraftiga varianter. FRån början serverades de till dryck på barer så att folk skulle få lite i magen i samband med dryck. Tapa betyder lock och det sas också att detta lock lades över glasen för att inte flugor skulle hamna i drycken. (Kanske en skröna…)
   Tiden kan vi inte veva tillbaka utan nu förhåller jag mig till solskadorna så gott det går.
   Aha, myggen har anlänt till dig. Jodå, de är här också—-
   Önskar dig en fin fredag.

 18. Skuggstolen skulle det bli för mig också som gillar skuggan är ju ute i solen ibland, låter mysigt att ligga där o njuta hoppas du hittar en bra dyna!
  Vi har inga sådana stolar på landet, har alltid varit så mycket att göra så det blir aldrig av att använda dom ,-)
  Bra sala du har som söker upp den skadade huden av sig själv det måste ju kännas tryggt! Synd att du inte mår så bra av den “eller om jag missförstod”
  Fin bild på dig där du njuter av vin och något gott.
  Grannens växter som kommer över till er sida vilken lyx ,-)))) Härligt!
  Ha det fortsatt fint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Skuggstolen var ett bra köp och nu på förmiddagen har den också en dyna. Vi har här så liten terrass med plattor så det behövs inte så mycket skötsel. Växterna tar inte mycket tid att pyssla om så tid har jag att slå mig ner i stolen med en bok eller min spanska kurs. Men jag sitter i skuggan och inga långa stunder.
   Förstår att ni har mycket att göra på landet så att du inte direkt hinner med att sitta i en stol. Salvan är bra och väldigt effektiv. Men det blir besvär av den. Går dock över så småningom.
   Dessa vackra växter finns lite långre bort på gatan men njutbara är de.
   Stor kram och trevlig fredag.

 19. Häftigt med skuggstol och så passande till behandlingen! Vän och fiende, ja så sant och paradoxalt. Du sitter med den heder, och bär den med dig när du går här och var på jordens plättar – ditt sätt att förhålla dig till din åkomma, leva så gott och förtröstans fullt samt goda tankar till andra!
  Nu goda tankar till dig och så klart krya på dig insmord i salvans vårdande vara!
  Någonstans tror jag att när det blir “svårt läge” så kommer lusten till att leva så mycket det går och orken följer med genom vilor och återhämtning då och då.
  <3 kram

  1. Finaste Tove! Tusen tack för din uppmuntran och jag tar den till mig långt in i hjärtat. Positiv försöker jag vara men ibland så…
   Skuggstolen är skön att vila i och särskilt nu när orken stundtals tryter. Du vet- Jag vill inte erkönna det. Saknar dig!
   Stor kram från både mig och Bosse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *