Spanien Torrevieja

Välkomna att följa med på en spansk njutflykt

Dags att vidga vyerna. Denna gång en bit inåt landet och till trakterna norr om staden Murcia, det område som kallas ” Spaniens frukt och vinträdgårdar”. Och här odlas det verkligen mängder av frukter av olika slag och vingårdar finns det gott om. Välkomna att följa med. Och en fin njutflykt kom det att bli. (Njutflykt – en utflykt som har det där ”lilla extra”)

Staden Murcia är i sig värd både ett och flera besök men nu blev det inget stopp där, annat väntade-  Vi har varit i Murcia några gånger tidigare och återkommer gärna, men då inte med lokalbuss.(Blev väldigt åksjuk sist vi tog den)

Saltet, vägsalt, ligger i stora högar längs Saltsjön som vi passerar. Saltet ska forslas ner till hamnen och lastas ombord på fartyg som tar det vidare ut i världen.

Välkomna med på spansk ”njutflykt”

Vi lämnar ”Saltbyen”,som Torrevieja kallas på norska och kör inåt landet mot nordväst. Här har vi har trakten runt den lilla spanska staden Jumilla, i distriktet Murcia, som mål. Området här har också kallats för ”Europas fruktträdgårdar” och inte bara Spaniens. Stora odlingar av citroner, persikor, druvor och apelsiner finns.  Oliv och mandelträd kantar också vägen där vi kör.  Vad gäller apelsinerna har de en särskild historia och Spanien är ju inte ursprungslandet. Jordbruket är den största inkomstkällan och strax efter kommer turismen eftersom området erbjuder varierad natur och med havet alldeles nära. Dessutom finns många gamla vackra städer i närheten och är man golfspelare finns flera golfbanor att välja mellan.

Välkomna att följa med på en tur till Spaniens frukt och vinträdgårdar som ligger i MurciadistriktetDe karga bergen tornar upp sig i bakgrunden och området är påfallande grönt av olika odlingar. (Bilden är zoomad så växterna finns inte  så här nära vägen .)

En paus under vägs för lite frukost. Först trodde jag det var en charkuteributik vi kom in i men inte riktigt. I och och för sig kunde man handla här men personalen hämtade också charkvarorna härifrån när de t.ex serverade tapas och mackor.

Stort frukostställe/restaurang med rejält utbud av allt. 

Välbesökt var det också-

Oftast hyr vi inte bil

när det kommer till att ta oss runt här, utan vi tar  oftast lokala bussar eller tåg. Då och då bokar vi också in oss på en ”utflyktsbuss” ett i vårt tycke bra sätt att både se och uppleva mycket. Smidigt är det och man rår ändå sig själv. Dagens resa hade jag bokat hos företaget ”David´s Tours”, ett brittiskt företag och med resenärerna från många olika länder. Något jag verkligen uppskattar. Men viss brittisk tonvikt är det. (En brittisk guide/reseledare medföljer.)

Dags att åka vidare efter frukostpausen.

Några borgar passerar  vi men de ligger bra där de ligger.  Och att se dem från bussfönstret går utmärkt- Än bättre med lite zoom.

Naturen varierar men grönt är det här i ”Spaniens fruktträdgårdar”.

 

Vi ser allt mer hur vinodlingarna tar över. Och just vinodlingar och vin, vintilverkning och god mat är målet med njutflykten. Förutom själva resan i sig då.  Välkomna till vingården ”ViñaElena”.

Största delen av vinskörden är över för i år men en del druvor fanns kvar.

Några klasar finns kvar (till höger i bild) och det är fritt fram att provsmaka.

Mest rött vin framställs  här på gården men det finns även vita viner som är riktigt goda. Dags för provsmakning.

Förutom det goda vinet kommer de salta mandlarna och olivoljan också från gården.

Och vintillverkningen då? Jo, den kommer i morgon. För en rundvandring med en väldigt bra guide blev det så vi kunde följa druvans väg ända till flaskan.

 

24 svar på ”Välkomna att följa med på en spansk njutflykt”

 1. Tack för denna fina resa. Roligt att få se och uppleva något nytt. Jag har aldrig varit i Spanien.
  Vinprovning har jag varit med om flera gånger, både i Italien och Frankrike. Det är en upplevelse i sig.
  Tack för alla fina bilder och den informativa berättelsen om vad du såg och upplevde. Det verkar vara ett fint landskap med många berg.
  Trevlig helg.
  Varm kram.

  1. Det är alltid trevligt att du är med. Och ett besök på en vingård är roligt och så även om man gjort det förr. Här är det en familjedriven mindre vingård och visningen var också väldigt personlig. Vi ser oss gärna omkring och dessa turer passar oss bra. Och fint att inte köra själv om man är på vinprovning. Landskapet är också fint och jag blev förvånad över all grönska. Men här odlas mycket frukt av olika slag och ofta med tyngdpunkten på apelsiner.
   Här i bergstrakterna har många ”Westernfilmer” spelat in och de är ju verkligen kala och karga –
   Önskar dig också en fin helg.
   kram!

 2. Vad trevligt! Har faktiskt aldrig varit på en vinprovning. Borde ta mig till en! Vad gott med det som står framställt! Melon och skinka, vilken kombination! Och vin till det, kanske en brödbit och ringla olivoljan över det hela. Jisses så gott!

  Ser fram emot nästa avsnitt!

  1. Det är väldigt roligt att både se hur vinet blir till och att få provsmaka. Säkert har du flera vingårdar i närheten. Här blev det några vita och några röda viner att testa.Goda! Och detta är ju ett bra vinområde. I alla fall anses det vara så. Hur som – så tyckte vi att vinerna var goda. Tilltuggen – olivoljan och mandlarna kommer också från gården.
   Nästa avsnitt kommer i morgon…
   Trevlig kväll.

 3. Vilken bra och trevlig början på njutflykten. Visst är det smidigt med egen bil men buss har också sina fördelar. Handlar det om vinprovning kan det vara smidigt om ingen behöver sätta sig bakom ratten. Själv har jag aldrig sett vintillverkningen på nära håll men väl några bryggerier har besökts. Öl i all ära men jag tror jag uppskattat mer att får besöka en vingård.

  Önskar dig en trevlig kväll!

  Kram

  1. Hela turen blev väldigt lyckad och ska man besöka vingårdar med avsmakning så är det en fördel att inte köra själv. Öl dricker jag också har har besökt en del bryggerier. Detta besök var på en ganska liten vingård och vi fick en fin guidad tur och med goda viner att provsmaka.
   Önskar dig också en fin kväll-

 4. Jumilla är inte alls ett dumt ställe att åka till – speciellt bra om man gillar vin. Buss är ju bra i det läget, själva valde vi att ta bilen och övernatta i stan 🙂

  Du är så himla duktig på att våga vägra borgar, du kanske kan hålla en kurs? 😉

  Ha en härlig fredagskväll!

  1. Våga vägra borgar är jag jättebra på. Bosse likaså. DE är ganska lika…Dessa bussturer gillar vi och med tanke på att just denna vingård låg en bit utanför stan var det bra att ha transporten ordnad. Men att övernatta här är ju ett bra alternativ och det blir en rejäl promenad då att gå tillbaka till Jumilla. Dessa bussar kan jag åka eftersom de inte kör slingriga vägar och dessutom alltid har toppenbra chaufförer som kör lugnt. Inte alltid fallet med de i reguljär trafik.
   Önskar er också en fin kväll.

 5. Vilken härlig njutflykt! Såå trevligt att få följa med! Borgar är fina att titta på, men man behöver ju inte besöka alla man ser 🙂
  Vinprovning brukar vara både kul och gott!
  Önskar dig en fin fortsättning på fredagskvällen.
  Kram

  1. Njutflykten blev väldigt lyckad och roligt att se mer av landskapet och att besöka vingården. Vad gäller borgar nöjer jag mig med att se den på avstånd.Vinprovningen var väldigt trevlig och vinerna smakade extra bra med det goda tilltugget. Kul också att se hur vinerna producerades – från druva till tappningen på flaskor. (Alltså inte samma druva…)
   Kram och natti!

 6. Det är så roligt att följa med på era njutflykter och även om vi inte har varit till Jumilla så har vi varit väldigt nära. Elche har vi besökt.
  Vinprovning har jag varit med om ett par gånger men inte i Spanien, däremot gillar vi ett spanskt vin väldigt mycket som heter Pata negra reserva olika årgångar 2007-2009 .
  En fin fredagskväll och helg också önskas!

  1. Du känner ju väl igen dig i trakterna här och vingårdar finns det ju både här och där i vår närhet. Just Elche har vi bara passerat, men nog sk avi ta oss dit och till palmparken också. Pata Negra köper vi ganska ofta och ibland, om vi hittar. de årgångar du beskriver. Vi har testat fler av vinerna från Jumilla här tidigare men nu ska vi titta lite extra efter vin från den vingården vi besökte.
   Önskar dig också en fin helg.

 7. Vilken trevlig tur! Och skoj med lite tips på bra vingårdar att besöka. Vi tycker det är roligt med lite utflykter när vi är i Spanien, och vingårdar är ett trevligt utflytktsmål….vi brukar också våga vägra borgar ? (jag följer Ama ocks)
  Tack för tipset om stället där du köpt markis (tappade namnet nu) De gjorde ett kanonjobb på vår terrass, blev så bra! ?
  Trevlig Helg!

  1. Hej Karin! Ja, turen blev väldigt trevlig. Vi åker ganska ofta med ”Davids Tours” eller ”Viajes Rosa Tours” (Rosa bussarna som jag kallar dem). Det är ett bra sätt att ta sig iväg och också väldigt prisvärt. Vi har ingen bil här och har sällan behov av att hyra en. Vi har tidigare varit på ett par vingårdar i närheten av Alicante men denna i Jumilla var ny för oss. Gott vin och trevligt i största allmänhet. En guidad tur blev det också. Vad gäller borgar så vägrar jag dem helt. Förstår inte vitsen… Vad roligt att ni blev nöjda med er markis. Vi också och även med det vindskydd de satte upp. Toppen. Markisfirman heter ”La Morena” och även våra spanska grannar har använt dem och är jättenöjda.
   Önskar dig också trevlig helg.

 8. Vilken rolig njutflykt:-) Kom osökt att tänka på Gerd som nyligen var i Tyskland/Frankrike på en vinresa. Tänk så långt hon fick åka, och tänk så nära du har det till ett så fint vindistrikt! Känns lite lyxigt, eller hur:-)
  Emma ser melon på någon av bilderna. Jag njuter av serrano skinkan och manchego osten som tilltugg;-) Är allergisk mot rödvin, men ser ändå fram emot din vinprovning imorgon.
  Har bara varit på en vinprovning. Intressant var det ju, men jag tyckte inte om att spotta ut vinet;-)

  1. Vi har ju många vingårdar inom en radie av 10 mil och åt alla väderstreck. Perfekt! Tänkte också på Gerds resa… Just trakten kring Jumilla är känd för bra viner. Men vid ett blindtest så vet jag ju inte…God viner fick vi smaka och likaså var tillbehören bra och tämligen lokala. Senare blev det också trerätters lunch på en restaurang i närheten och med goda lokala viner. Här fanns även goda vita viner så jag tror du blivit nöjd. Men gården tillverkar mest röda. Melon fanns med manchego osten och serranoskinkan var mina favoriter . Här spottades det inte ut något vin. Tvärt om. Så kanske var det då inte en ”riktig” provning. Men det bekymrade oss föga. Vinet var gott.

 9. En alldeles perfekt njutflykt, ju! Jag älskar att vara på vingårdar. Jag har besökt en i Italien för många år sedan men nu är det Sydtyskland och Alsace som har gällt. Den där provsmakningen är super, då vet man vad man köper med sig.
  Det är väl förträffligt att åka med buss och guide! Absolut bästa!

  Godnattkram från mig!

  1. Vingårdar är oftast väldigt trevliga bekantskaper och vi har besök många runt om i Europa och i världen. Dock aldrig i Tyskland. Alltid roligt att provsmaka och kunna köpa med sig lite. Visst är dte praktiskt med buss och då kan man smaka mycket. Det blev en väldigt lyckad njutflykt.
   Stor kram och natti.

 10. Hej Ditte!
  I går kväll satt jag här hemma vid min dator och bläddrade bland bussbolagens utbud och fastnade för precis den här dagsturen du skriver om idag. Visst är det ett roligt sammanträffande! Jag ser fram emot morgondagens inlägg för att få höra om vintillverkningen och kanske vad ni fick att äta till lunch och var den intogs. Härligt! Snart är vi på plats i Torrevieja igen då bär det av…
  Godnatt! Kram
  Ulla

  1. Hej Ulla! Vad roligt att ni är på väg hit. Hoppas vi får till ett möte. Verkligen ett roligt sammanträffande vad gäller busstur. Vi var väldigt nöjda och det är så smidigt att inte köra själv utan bli fint transporterade . Mer om vintillverkningen och lunchen kommer i morgon.
   Sitter fortfarande i sen akvällen på terrassen och det är +25 grader. Behagligt.
   Natti!
   Kram!

 11. Hej Ditte!
  Av en händelse kom jag in på den här sidan. Och läste om er ”njutresa” till Jumilla.
  Undrar om charkuteributiken som också ör ett frukost- och tapasställe ligger i just Jumilla.
  Eller någonstans på er väg dit.
  Med vänliga hälsningar,
  Lennart Sennersten
  Stockholm

  1. Hej!
   Det ställe där vi åt frukost på låg på vägen till Jumilla. Det var ett stort rastställe och vi tyckte det var bra att pausa här. Säket kan du via David´s Tours, som vi åkte med, få veta namnet på raststället.Tyvärr minns jag det inte.
   Hälsningar Ditte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *