Resor i Sverige

Välkommen till norra Vättern!

Framme i Askersund efter en smidig resa på tre och en halv timme från Stockholm- Helt köfritt och med lugn trafik denna dag före midsommarafton. Vårt första stopp här blev hamnen och där klev vi ombord på turbåten M/S Wettervik som skulle ta oss på en tur ut i Vätterns norra delar samtidigt som lunch serverades. En väldigt lyckad kombination. Här mötte oss värdparet, Marita och Johan Bergsten samt båtens kock, och önskade oss välkomna. Och välkomna kände vi oss verkligen.

Vår buss släpper av oss här på kajan i Askersund. 

M/S Wettervik  med ägare tar gärna besökare med på olika turer längs norra Vätterns skärgård och och man kan som grupp beställa olika “paket” t.ex. besök på Stjärnsunds slott med guidad visning eller besöka författaren Verner von Heidenstams födelsegård, Olshammar. Båten är anpassad till alla fprmer av funktionshinder och det gör turerna attrakiva för en stor målgrupp. (Rullstolsramp finns, liksom hörselslinga och båten är rymlig. )

M/S Wettervik innan avgång idag. Överbyggnad har kommit till långt senare och inuti är de gamla sofforna i salongen utbytta mot matbord och stolar. 

Båten byggdes i Stockholm på Lidingö, Boghammars varv 1950 och inköptes av en greve von Essen på Skokloster slott. 1961 såldes båten, då med namnet Delfin I till Vaxholmsbolaget och gick i trafik där några år för att sedan hamna hos det Tourist Sightseeing, ett företag i Stockholm som på 1960 och 1970-talet var störst när det gällde båt och bussturer för turister i Stockholm.  Och här började jag min bana som guide och reseledare 1968 under fyra sommarmmånader och just på  denna båt, Delfin I, nuvarande M/S Wettervik gjorde jag min första tur som guide genom Djurgårdskanalen. Och då gällde det att hänga med språkmässigt på enegelska, tyska och franska och snabbt växla språk. Inga inspelade guideröster fanns det då.Verkligen jätterligt att komma ombord här på båten igen.Flera olka ägare hanns med innan nuvarande ägarna tog över 2004.

Marita Berggren tillsammans med kocken och “allt i allon” som kommer från Olshammarsgården där maten lagas av honom och den körs färdig till båten där uppläggningarna sker.

Dagens lunch med inkokt vätternlax och hollandaisesås samt färskpotatis. Väldigt gott! Och maten smakade extra bra i dessa fina omgivningar.

Här passeras Stjernsunds slott som ligger på en udde i Alsen som denna norra del av Vättern kallas.

Stjernsunds slott och slottsträdgård kan besökas och har en väl bevarad interiör från mitten av 1800- talet och “sångarprinsen,” prins Gustav köpte slottet av sin pappa kung Oscar I och bodde här långa tider. Efter det har slottet haft många ägare men donerades 1951 till kungliga Vitterhetsakademien (en historie och antikvitetsakademie, en humanistisk motsvarighet till kungl. Vetenskapsakademien) och de  äger fortfarande slottet.

Namnet Vättern kommer fråm ordet vatten och vatten finns det gott om här i Sveriges näst största sjö som  försörjer 250 000 människor i elva kommuner  i fyra landskap som ligger runt Vättern; Närke, Småland i Västergötland och Östergötland.

En fin sjötur fick vi  och mer av Vättern kommer vi att se under morgondagen då  vi besöker nya platser  och får än fler upplevelser.

Nu väntar snart middag och sedan en promenad för Askersund har en hel del att bjuda på.

Grönt och rofyllt på norra Vättern idag och även solen tittade fram.

18 svar på ”Välkommen till norra Vättern!”

 1. Åh så trevligt det ser ut! Förstår att det känns speciellt att åter kliva ombord på denna båt 🙂
  Vi passerade strax utanför Askersund på vår färd hemåt idag. Hit brukar vi åka då och då – jag tycker Askersund är en mysig stad att promenera runt i. Olshammar, där har jag varit, men inte vid Stiernsunds slott – kanske kan det bli av att svänga in där någon gång och inte bara åka förbi 🙂
  Önskar dig en trevlig midsommarafton!
  Kram

  1. Det har varit en väldigt fin och intressant dag. Och visst var det med en lite speciell känsla
   jag klev ombord på båten. Många roliga minnen kom tillbaka.Tänk att på denna båt började jag min guidebana
   som nybakad student 1968 och nu 49 år senare är jag åter på plats.
   Askersund är en mysig gammal stad och jag har släktingar som bor här så staden har fått några besök även av mig, men det var länge sedan senast jag var här-
   Detta är ju lite av dina trakter så jag förstår att du är väl känd här.
   Jag tänkte främst här på att tempot är så mycket lugnare än i Stockholm. Så skönt.
   Trevlig midsommar önskar jag dig.
   Vi firar midsommarafton på några olika platser men kommer tillbaka till Askersund och hotellet på kvällen.
   Kram!

  1. Tack! Jag tycker vi haft en väldigt bra dag och gästerna var nöjda. Nog så viktigt.
   Stor kram!

 2. Men va härligt, tack för att jag fick följa med, synd jag har så svårt att åka för länge he he härliga bilder 🙂 ha nu en fin midsommar kram

  1. Vi har haft en fin, rolig och omväxlande dag och jag tror alla var nöjda. Jag också. Och nya upplevelser blir det imorgon.
   Trevlig midsommar!
   Kram!

 3. Vad roligt att läsa om detta! Gamla minnen poppar upp. Min Sigge tog med mig på allehanda utflykter och vi var även just till Olshammar och såg Stjernsunds slott.
  Askersund har en fin antikmarknad också, som jag besökt ett par gånger tillsammans med tyska campingvännerna.
  Väntar med spänning på era nästa stopp!
  Kram!

  1. Vad trevligt med gamla minen som kommer upp. Även jag har fina minnen från tidigare besök här i stan, men det var nu länge sedan jag var här.
   Imorgon blir det nya roliga och upplevelserika mål som väntar oss, men vi har kvar vårt hotell här i Askersund och återkommer hit imorgon kväll.
   Kram!

 4. Alltså du gör en “Walking Memory Lane”-resa med andra ord om inte på samma ställe såklart. Helt suveränt! Måste kännas riktigt, riktigt bra och aningen konstig (på ett positivt sätt) antar jag. Å den här gången blir det ju bara “svenska” som du behöver prata;-)

  Ska bli skoj att se om ni följer midsommarfirandet på olika ställen eller om ni hoppar över det;-)

  1. Lite åt det hållet, men nu är det svenska som gäller och vi är borta i tre dagar så det är mycket jag har läst in. Även o jag varit på de platser vi besöker tidigare, så faller en del kunskaper bort med åren.
   Denna gång är det bara svenska och det är en viss fördel.
   Midsommarfirande blir det helt klart, men några “grodor” dansar jag inte. Hoppas i verje fall på uppehåll. Morgondagen bjuder på kultur, historia, nöjen, “brunnstillvaro” och litteratur. Och midsommarsupé på kvällen. Milt sagt en heldag. Men jätteroligt!

 5. Så härligt! Såg hur fint ut som helst och maten får det att vattnas i gommen trots den sena timmen… 🙂

  Och i Alsen har jag varit. Fast då låg det i Jämtland? Kan det ha med landhöjningen att göra, månne? 😉

  Ha en härlig midsommarafton! Den är snart här, vettu 😀

  1. Vad gäller landhöjningar vet man inte så noga. Och Alsen kan ju vara flyttbar. I varje fall är namnet det.
   Ja, nu i läsandets stund är midsommarafon här. Den kom raskt. Men jag hoppas på fint väder, nåja- i varje fall uppehållsväder för vi har många utomhusaktiviteter i morgon. I princip hela dagen…
   Önskar er en fin midsommar.
   (Minns med fasa min stukning av foten förra San Juan i Torre med sjukhusbesök och en fot stor som en fotboll. Men annars var det trevligt…)

 6. Hörselslinga på båten, låter ju fantastiskt! Så kul att få följa med för mej i okända trakter!
  Stjärnsund finns visst på fler ställen, där har jag firat midsommar..fast det ligger i Dalarna!
  Glad Midsommar önskar jag dig! ♥

  1. En av grundtankarna när ägarna tog över båten var att alla skulle känna sig välkomna och dte har de lyckats väldigt bra med.
   Tanken tilltalar mig mycket.

   Vad roligt att du besökt Stjärnsund i Dalarna och jag nu här i Närke.
   Önskar dig också en trevlig midsommar! Och jag håller mig vid Vätterns stränder.

  1. Ja, det finns mycket fint att se att uppleva i Sverige.
   Önskar er en trevlig midsommar och en fin resa i Europa. Ska bli trevligt att följa med.

  1. Nu passerade vi Stjernsund med båten men något besök där i slottet blev det inte. Får bli en annan gång.
   Kul att du guidat där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *