Skyltar Utflykter

Välkommen till Mariehamn och Skyltsöndag #327

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och med väldigt fri tolkning. Förra veckan kom skyltarna från Djurönäset i Stockholms skärgård där vi då spenderat ett par dagar. Och även i dagens skyltning är vi på resande fot. I Mariehamn på Åland där vi nyligen tillbringat ett par dagar. Så välkommen till Mariehamn.

Åland. Välkommen till Mariehamn. Välkommen till Mariehamn! Tack, så mycket. Mottagningskommittén består av M & B; svägerska och svåger som bor här.

Välkommen till Mariehamn

Vikinglinjen passar på att skylta vid en del busshållplatser.Busshållplatserna och namnen på dem är tydligt utmärkta.

Här passerade vi ett par rejäla grönområden omgärdade av med staket. Och det visade sig vara hundrastgårdar. En för de större hundarna och en för de mindre.

Välkommen till denna fina och väl tilltagna hundrastgård i Mariehamn fint belägen i ett skogsområde. Kan tänka mig att både hund och ägare kan känna sig välkommen till dessa rastgårdar. Och rastgårdarna har många sponsorer vars skyltar är uppsatta på de omgärdade staketen. 

Runt om i Mariehamn pågår en fotoutställning med motiv från Åland som som fotoklubben “Obscura” står för och som är Ålands längsta utställning.  Mer om utställningen finns att läsa här i tidningen “Nya Åland”.

Ett av bidragen från fotoutställningen i Mariehamn. Utställningen pågår 100 dagar och 24h/dygn.

Så var det ju Lars Lerin och sommarutställningen på Ålands konstmuseum. Och visst såg jag den! men stort nöje.

Välkommen till Lars Lerins sommarutställning på Ålands konstmuseum i Mariehamn.Välkommen till Ålands konstmuseum och Lars Lerins sommarutställning.

Ålands konstmuseum delar lokal  med Ålands kulturhistoriska museum så där passade vi också på att ta ett varv i samband med att vi såg Lars Lerins utställning.

Mer konst. Kanske vill man ta en tur ut till den gamla lotsstationen Kobba Klintar strax utanför Mariehamn . Även inne i stan finns olika konstutställningar. 

Tider som varit…

Jodå, drogerna var i farten även på 1800-talet.

Välkommen till  Västra Esplanadgatan. Här tre olika namn på den; ryskt, finskt och svenskt.

Åland var en del av Sverige fram till 1809 och freden i Fredrikshamn. (En fred mellan Sverige och Ryssland efter 1808-1809 års krig. ) Finland inklusive Åland blev ryskt och förblev så fram till sin självständighet som Finland fick  den 6/12 1917. Åland ville på nytt tillhöra Sverige men så blev det inte. Åland fick begränsat självstyre 1922 men hör till Finland. Men det officiella språket på Åland svenska.

Visst hänger vi med på en tur!

Stannade en stund vid detta nostalgifönster som andades 60-tal. En “Palestinasjal” har jag aldrig haft  men väl näbbstövlar(köpta och tillverkade långt i norr) och en liknande rygga från Fjällräven. Minns att min pappa gav mig den när jag 1968 började på Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm. Observera bilkudde. Vet att dessa också var vanliga på 60-talet.

Nutid

Både på Åland och ombord på Vikinglinjens fartyg är det noga med munskydd. Skyltar finns och även personal påminner om dessa och om att hålla avstånd.

När vi lämnade Mariehamn satt vi ute på däck tills vi kommit ut på öppet vatten och solen gjorde oss fint sällskap. Och så småningom blev det dags för något att äta. Att bli serverad vid bordet tycker vi om så á la carte matsalen blev vårt val. Denna gång hade jag inga tankar på att äta den fasta menyn när jag sett den.Musslor äter jag gärna och hjortron likaså,men en skuttande kanin eller en benig gädda som huvudrätt kan jag undvara. Men det fanns gott om andra alternativ på menyn. För min del blev det en caesarsallad med räkor som smakade väldans bra.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

24 svar på ”Välkommen till Mariehamn och Skyltsöndag #327”

 1. Så många skyltar du hittat, fantastiskt! Snacka om sponsring vid hundrastgårdarna. Obscuras utställning låter spännande, och vilken bild på havet!
  Spännande med nostalgifönstret, man påminns om så mycket.
  Menyn med kanin eller gädda lät ju sådär, tror din sallad med räkor smakade bättre!
  En trevlig utflykt till Åland, välkomna hem igen!
  Kram

  1. Tack! Det blev en del gott och blandat i skyltväg från Mariehamn och våra dagar här.Ett jättetrevligt besök blev det.Så bra att nu med covid passen kunna gå iland. Mariehamn bjuder på en hel del och extra roligt var ju att se Lars Lerins utställning och även titta in på Ålands museum för lite nostalgi och historia.
   Vad gäller menyn på båten såg jag inte någon som valde den. Men mycket annat fanns ju att välja på som tur var.
   Trevlig söndag.
   kram

 2. Ditt matval var nog det bästa =)
  Gott om skyltar fanns det också. Näbbstövlar det var längesen jag hade.
  Men jag har en ny lila fjällräven.
  Ha en bra eftermiddag, Hu vad det blåser.

  1. Jag var väldigt nöjd med mitt val av mat. Men det fanns ju tack och lov en hel del annat än den fasta menyn också.Kul att du också haft näbbstövlar. minns att de var otroligt hala vad gäller sulorna.
   Kul att du nu har en helt ny lila fjällräven. Min var välanvänd och hamnade nog till sist i soporna.
   Här blåser det också rejält så inga större svävningar utomhus idag.
   Trevlig söndag

 3. Lika snyggt skyltat som vanligt hos dig och dessutom med god variation. När det gällde menyn så förstår jag dig. Ingen av huvudrätterna hade passat mig och även blåmusslorna hade gått bort. Nu fanns det ju ett fullgott alternativ som väl var. Kanin är väldigt speciellt och jag undrar lite nyfiket på om någon nappade på det alternativet. Kanske är det vanligare i Finland…

  Kram och god söndag!

  1. Tack! Lite gott och blandat från Mariehamn passade bra denna vecka. Vad gäller menyn såg jag ingen som valde den. Jag framförde också mina synpunkter på menyn i utvärderingen och antar att fler gjorde det. Det fanns ju en hel del annat att väja på från à la carte menyn så det gick ju ingen nöd på oss. Men lite märklig kombo på den fasta och billig var den ju inte heller.
   Önskar dig också en fin söndag.
   kram

  1. Tack! Ja, bilkudden minns jag också. Vad roligt att du sydde en bilkudde. Vet att de var vanliga men sy har jag aldrig kunnat.

 4. Näbbstövlar och en matchande axelremsväska fanns hos mig för länge sedan.
  Barnen hade näbbtofflor som små.
  Kero´s i Sattajärvi tillverkade mycket sådant.
  Gör det fortfarande.
  Kanin och gädda hade jag också hoppat över!

  1. Känner igen detta. Mne för mig var perioden kortvarig. Men näbbstövlarna hade jag ofta med mig när jag åkte till fjällen. Men de var så hala att pappa lät skomakaren sätta på räfflade sulor utanpå originalen.
   Vet att pappa köpte stövlarna till mig av vänner som var samer.
   Mycket annat fanns på á la carte menyn så kaninen och gäddan fick anstå. Såg ingen som beställde detta.

 5. Hos mig hade bara räkor gått hem.
  Kul med nya och lite andra skyltar än de svenska. På tal om munskydd så finns knappt någon som använder det här mer än jag. Eller ja, vi var tre i stora affären sist och näst sistens. Och smittan ökar nu.
  Fjällräven är ett starkt kort, älskar det.

  Jag har en syssling som bor i Lemland, han är kommunikationssamordnare på Ålands regering, Gunnar Westerholm var namnet.

  Ha en fin kväll, stor kram!

  1. Det fanns så mycket att välja på från á la carte menyn så det var nästan svårt att välja. Men ibland äter vi gärna et tre-rätters men denna gång fick det vara.
   På Åland så är man mer strikt än här hemma vad gäller munskydd inomhus i offentliga lokaler. Men ute såg jag ingen som bar dem. Här hemma håller jag avstånd och har inte munskydd mer än i undantagsfall och då på buss eller t-bana där avstånd ibland kan vara knepigt att hålla
   Fjällrävens ryggsäck som jag hade minns jag så väl. Jättedyr redan då, men så bra.
   Jag är så glad för våra fina dagar på Åland och de härliga båtresorna. Perfekt nu att det går så smidigt ta sig över med covid passen.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Stor kram

 6. Börjar med sista bilden. Alltså det var då en väldigt konstig meny. Gädda som huvudrätt – gädda går ned i form av queneller, men absolut inte som fisk. Å kanin, det är ju en spansk “specialitet”, absolut inget man äter i norra Europa. Hur tänkte man där? Speciellt då det just i år inte kryllar av utländska turister på båtarna…
  Många utställningar som pågår på Åland samtidigt. Kul att man anstränger sig att bjuda gästerna på något extra och på varierande events. Jätteskoj!
  6 Euro för en tur med Rosella är verkligen billigt. Hur kan rederierna överleva…
  Retroutställningen i skyltfönstret var läcker liksom den “kultiga” turen på gäddan:-)

  Tusen tack för din skylttur från Åland. Stort tack att du länkar:-)

  1. Här funderade jag också en hel del- Såg inga gäster som beställde denna meny. Visst är det bar med det hållbara men det finns ju gränser. Skrev mina synpunkter i utvärderingen jag fick från Viking. Nu fanns det ju en hel del annat att välja på från à la carte menyn så detta bekymrade inte oss. Men något udda var det.
   Visst är det roligt här med Lars Lerins sommarutställning och även mycket annat är på gång här på “kobben”.
   Vi tittade även in lite raskt i andra delen av museet och roligt att se en del av Ålands historia här.
   Jag tyckte själv att det blev en bra blandning från Åland och en trelvig vistelse blev det ju ocks.

 7. Kul med ett besök på Åland och Lars Lerins utställning. Jag ska läsa ditt inlägg från utställningen.
  Den fasta menyn tilltalade inte mig heller men en Caesarsallad är aldrig fel!

  1. Det blev ett lyckat besök på Åland och väldigt roligt också att se Lars Lerins sommarutställning här.
   Väldigt roligt också att vi nu med covid passet kan gå iland på Åland för det har ju tidigare varit knepigt för utlänningar.
   Även om jag tycker det är bra med hållbarhet så finns det gränser. Såg inga gäster som beställde menyn. Men mycket annat fanns att välja på från à la carte menyn. Jag var väldigt nöjd med min ceasarsallad.

 8. Gädda är en “stor” fisk som jag inte är så förtjust i med tanke på alla ben… Fast gör man “fiskbullar” av dom så är det inte så dumt i alla fall.
  Kul med fotoutställningen och snyggt skyltat!

  Hoppas att starten på nästa vecka blir bra 🙂

  1. Tack!Jag tycker att den här hållbarhetsmenyn var att gå till överdrift. Och jag såg heller inga gäster som beställde den. Kanin och gädda? Måtte ju finnas annat också. Nu fanns ju mycket annat att välja på i á la carte menyn men varför ha en så udda fast meny är ju knasigt. Har framfört mina tankar angående det.
   Den pågående fotoutställningen såg vi en del av och verkligt fina bilder från Åland fanns att se.
   Vädermässigt lär det bli en del regn nästa vecka men å andra sidan gör det mig inget. Har en del resejobb att planera och andra trevligheter så visst blir det en bra vecka.
   Önskar dig också en bra vecka.

 9. Hej, älskade skylten med familjen på gäddan! Men hade inte valt att äta den, däremot hade jag mer än gärna ätit kanin. Fick smaka några gånger i Fredriksberg och köpte även hem kanin som jag tillagade till middag. Klimatsmart kött, magert och gott.
  På resande fot fick du flera bra skyltar att tillföra söndagen!
  Kram

  1. Tack! Visst är den bra! Nej, jag äter inte gädda och inte kanin. Och vad jag såg var det inga gäster som beställde denna “hållbara meny”. Så då blev det ju extra hållbart. Har testat kanin i Spanien men det behöver jag inte om. Där är det ganska vanligt.
   Kul att du testat och tyckte om kaninköttet. Och visst är det bra att vi kan tycka olika.
   Kram!

  1. Tack! Och viss rörelse har dte varit i veckan. Kul med ett besök på Åland igen. Var länge sedan vi kunde gå iland och stanna . Men med vaccinationer och covid-passen så går det nu bra.

 10. Åh Mariehamn, så trevligt! Länge sedan nu jag var på Åland. Skyltspaning är ett bra sätt att att skaffa sig en överblick över en plats.
  Dessutom kul att spana in nostalgifönstret. En god del känns igen och särskilt stämningen. Min palestinaschal kom in i mitt liv alldeles för sent, 80-tal tror jag visst att det var, väldigt bra att svepa in sig i när storm och sand ven över skåneslättens arkeologiska utgrävningar 🙂

  1. Visst är både Mariehamn och Åland fint och eftersom maken är född på Åland så har vi varit här en hel del.
   Vi har varit över ett par gånger under “pandemiåret” men då inte gått iland eftersom det inte fungerade att göra det. Men nu så hade vi papper i ordning och vaccinerade är vi. Åland och Finland har haft få fall så de är noga med reglerna.
   Nostalgifönstret var så roligt att se och mycket som jag kände igen. Palestinasjal blev det ingen. Kul att du hittade en. Men näbbstövlar hade jag. Handgjorda från Lappland och som jag använde i många år.
   Önskar dig en bra vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *