Skyltar Utflykter

Välkommen till Mariehamn och Åland – Skyltsöndag #384

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är som vanligt väldigt fri. För ett par veckor sedan spenderade vi ett par dagar på Åland och jag skyltade då därifrån. Och i fredags blev det dags igen för en tur över Ålands hav. Så välkommen till Mariehamn och till Skyltsöndag #384.

Välkommen till Mariehanm på Åland. Många bussar väntar utanför fäejeterminalen för att ta besökare runt till öns pågående Skördefest. Välkommen till Mariehamn och Åland. Många bussar väntade utanför färjeterminalen  för att ta besökare runt om till den pågående Skördefesten.

 Just Skördefesten som pågår detta veckoslut lockade många besökare till Åland både från den svenska och finska sidan. Och extra båtar och extra avgångar var insatta Någon skördefest blev det inte för oss denna gång . Utan den dryga  timme vi hade på oss i land gick åt för att uträtta ett ärende. För oss blev fredagen verkligen en heldagsutflykt tur och retur till Mariehamn och dryga 12 timmar var vi borta . Men hav och skärgård uppskattar visst kunde vi  förena nytta med nöje.

Minns att vi var på Skördefest här på Åland  2010 och säkert har festligheterna utökats sedan dess.

 

Landskapet Åland

hör till  Finland  men har en särställning. Åland har självstyrelse “autonomi” och i Finland finns en självstyrellselag i som reglerar detta.  Det officiella språket på Åland är svenska och man har också en egen flagga. Vill du veta mer om Åland  i korthet är detta en informativ länk.

Åland har sedan 1954 en egen flagga, en korsflagga, i färgerna bått, gult och rött. Och det tog lång tid innan man kom överens om flaggans utseende. Det gula och blå är likheterna och samhörigheten med Sverige. Det röda läste jag skulle vara en symbol för de röda stugorna på Åland och gammal allmogedekorationsfärg. Men helt tydligt var det inte med den röda färgen. Kanske kan någon bistå mig.

Välkommen till Mariehamn och Åland. "Självstyrt och demilitariserat" Välkommen till Mariehamn och Åland. Skylten sitter i Västra hamnen där de större fartygen kommer in.  Här påminner man om att Åland är demilitariserat. (Avmilitariserat)

Välkommen till Mariehamn

Vägvisare. Klistermärken på trottoaren visar vägen från hamnen upp till centrum av Mariehamn. En sträcka på ca. 2 km.

I centrala Mariehamn påminner bl.a. soptunnor om Ålands 100 års jubileum; 1922- 2022. Program för firandet finns här. I mitt tycke både snygg och stilenlig design.

Och man ser till att budskapet går fram på alla sidor. “Hundra år av egensine” och Åland 100 år.

På vägen upp från Västra hamnen till Centrum finns flera pubar och restauranger.

Park hotell önskar besökare välkomna till Mariehamn. Här önskar Park hotell besökare välkomna till Mariehamn.

Mariehamn och kommunen  har ca 12 000 invånare och hela Åland med alla öar, har totalt ca 30 000 invånare . Och trots att antalet boende inte är så många så ordnas en hel del trevligheter.

“Open by night” äger rum fredagen den 30/9 och programmet håller på att utformas. Butikerna kommer att vara öppna till 22 och det blir också olika uppträdanden.

Vid vattnet, oå den östra sidan av Mariehamn ligger Sjökvarteren. Och här är det alltid trevligt att ta en runda. Man förflyttas plötsligt en bra bit tillbaka i tiden. Är du här så missa inte att ta en titt in i den vackra lilla kyrkan.

Tiden vi hade i Mariehamn denna dag var ytterst begränsad så skyltarna/bilderna togs i farten. Milt sagt.

Avslutningsvis. Här har vi just lämnat Mariehamn och är på väg tillbaka igen till Stockholm.

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

22 svar på ”Välkommen till Mariehamn och Åland – Skyltsöndag #384”

  1. Jag fick ligga i med kameran och ta bilderna under gång och i farten. Men det fungerade det också.
   Önskar dig också en fin kväll.

 1. Med tanke på det snabba besöket så var det imponerande att du hann dokumentera också. Snyggt skyltat från er snabbtur till Åland.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Jag fick ligga i här med kameran så bilderna är tagna “i flygande fläng” .
   PÅ hemresan blev det vila, god mat och dryck, vacker skärgård och ett lika vackert hav.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 2. Det var ett snabbt besök. Nåja med resan inräknad blev det ju inte så snabbt ändå. Du tycks ha nära till de flesta sorts kommunikationer. Sånt jag bara kan drömma om. Men som tur är så får jag ju “följa med” på dina resor. Tack för det. Kram

  1. Visst, var det! Men så fick det bli denna gång för att hinna med mitt ärende. Och på vägen hem kunde vi ta det lugnt och njuta av hav och skärgård, god mat och dryck.
   Jätteroligt att du är med och jag uppskattar det verkligen.
   Kram

 3. Haha, jag skrattar jag också åt local people, det är åländskt egensinne det pckså på sätt och vis. Så välkänt och med glimten i ögat samtidigt.
  Tack för Mariehamn igen! En stund på hemmaplan utan att ta flyget, båten och så vidare. Ni kan väl fara lite av och an du o Bosse dit nu under den kommande tiden när inte har Torrevieja längre ;)?
  Härligt härligt!
  Kramar!

  1. Jag kan förstå att du skrattade och med glimten i ögat. Roligt med skyltarna om “åländskat egensinne” och att Åland nu firar 100 år. Du vet ju att Åland ligger mig varmt om hjärtat. Skyltarna/bilderna tog jag i all hast och under gång. Ingen tid att stanna upp vid detta besök.
   Fick idag en kommentar av “Frido” spm var ålänning och som hittade mig via Spanien. Hen kände väl till Lappo och hade varit på Laoopfesten. Hade även vänner och släktingar på Lotsberget. Så roligt med denna kommentar.
   Och visst var du med oss. Hela tiden-
   Nästa gång ska vi ha mer tid. Men vi kunde ta det lugnt på hemresan och njuta av havet och skärgården.
   Nej, Torreviejaperioden är över på sitt sätt. Men vi har vännerna kvar så visst blir det en och annan resa dit. Om ryggen orkar.
   kram

 4. Måste säga att jag återigen är väldigt impad att du över huvud taget hann med att ta bilder med tanke på det pressade tidsschemat. Tusen tack för det.
  Har alltid tyckt att Ålands flagga är väldigt snygg och färgmässigt påminner den onekligen om den smiska flaggan. Det enda jag hittade om Ålands flagga är det här: https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85lands_flagga
  Självstyre är alltså lika med egensinne. Tänkte först att det var ett ordlek med “egensinnigt” du vet, men så är inte fallet. Gillar dock tanken – att vara egensinnigt alltså.
  Gissar att Karin kommer att njuta av ditt inlägg, precis som jag gör. Å då är jag inte ens från Åland. Måste säga att jag ser många bilar från Åland i Täby Centrums parkeringsgarage. Inte bara under sommaren.

  Tusen tack för länken och de fina skyltarna från Mariehamn:-)

  1. Jag var också imponerad över att jag hann med att ta bilder. Och de är tagna i farten och under gång.
   Jag tycker också att Ålands flagga är fin och väldigt roligt att de har sin egen.
   Läste också om sambandet med de samiska färgerna. Intressant.
   Åland är ju speciellt i och med sitt självstyre. Och nu står det på skultar runt om i stan just detta om självstyre och egensinne. Kul tycker jag. Är nog för egen del också lite egensinnig.
   Kul att du gillade skyltningen. Jag gjorde det också.

 5. Så kul med en skyltsöndag från Åland. Hundra år av egensinne låter väldigt speciellt.
  Vilket fint kapell du fick med där !
  Ha det gott!
  Varm Kram

  1. Det blev bilder/skyltar tagna i all hast för bråttom hade vi.
   Log också åt “egensinne” men trots att Åland hör till Finland är de ju självständiga på flera sätt- Kanske egensinniga.
   Kapellet här i Sjökvarteren är verkligen fint och väl värt ett besök. Men det hann vi inte denna gång.
   Varm kram!

 6. Tar bara Local people in på hotellet, var gör man av turisterna då? Östra sidan har jag missat. Blev lite frestad att åka dit, får se nästa sommar.

  1. Skrattade gott åt detta. Man kan ju undra. Ta du gärna en tur nästa sommar. Väldigt trelvigt är det med ett besök här.

  1. Tack! Var länge sedan jag hörde den. Har sett filmen och skulle gärna se om den.
   Och en fin resa böev det med skyltar fångade under rask gång.
   Kram

  1. Det var det även om det nu var det i all hast för att uträtta ett ärende. Och bilderna/skyltarna fångade jag i farten. Men det fungerade det också.
   Jag tyckte texten som fanns här både på soptunnorna och lite varstans i Mariehamn och “Egensinne” och att Åland firrar 100 år var fina i sin enkla design.
   På hemvägen kunde vi i alla fall ta det lugnt och njuta av hav och skärgård.

 7. Ha ha allt för en bra bild 🙂 ser ut att ha varit en mysig tripp havet i sig är enormt och ger så mkt 🙂 tack för dina fina bilder o text önskar dig en fin måndag <3 kram

  1. Visst! Och även o jag hade ett ärende att uträtta så tiden i land blev kort kunde vi ju ta det lugnt både på dit och hemvägen över havet och genom skärgården-
   Hoppas du också haft och har en bra måndag.
   kram

  1. Den lilla kyrkan här i Sjökvarteren i Östra hamnen i Mariehamn är verkligen fin. Och läget är perfekt. Skyltarna togs i farten för det var ett hastigt besök här. Men några blev det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *