Foto

Vägen – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Vägen – är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med.

E4 an, vägen mellan Torneo i Finland och Helsingborg i södra Sverige går över Höga kusten bron. Europaväg 4, vägen mellan Torneo i Finland och Helsingborg i Sverige går över Högakustenbron i Ångermanland.

Vägen –

är ännu ett av alla dessa svenska ord med många skiftande betydelser.  Gatan, förbindelsen, resan, distansen, rutten, vandringen, leden och stigen är de jag först kom att tänka på.  (Och hos svenska synonymer.se finns många fler.) Ett par av bilderna är från arkivet men de flesta är tagna nu i sommar.

Högakustenbron är en hängbro över Ångermanälven och går mellan Kramfors kommun och Härnösands kommun i Ångermanland.  Namnet på bron är givet för Höga kusten anses börja i Härnösand och i Örnsköldsvik. Och här har jag nyligen gjort en resa och passerade då här.  Bron är i sin helhet 1867 meter lång med en total höjd av 182 meter. Men den seglingsbara höjden är betydligt lägre, 40 meter så höga kryssningsfartyg kommer inte under. Invigningen av bron ägde rum under pompa och ståt den 1/12-1997 och trots sin höjd har bron endast ett par gånger varit avstängd p.g.a. hårda vindar.

Här kör vi över Högakustenbron. Mäktigt.

Från den större vägen 

tar vi oss vidare till gata, gränd, stig, farled och kanal.

Östgötagatan hemme på Söder tar mig hela vägen från Mosebacke till kajen vid Hammmarbykanalen. Östgötagatan hemma på Södermalm i Stockholm. Här tar mig nerför hela vägen från Mosebacke till kajen vid Hammarbykanalen, en sträcka på 2 km.

Från Stockholm city tar jag ofta vägen hemåt genom Gamla stanFrån Stockholms city tar jag ofta vägen hem genom lugna gränder i Gamla stan.

Och visst finns det vägar även på vattnet.

Här går vatttenvägen ut från Stockholm. Kanske blev det en tur till en skärgårdsö.

I Stockholms skärgård blir vägen lätt till en stig. Jodå. Besök hos vänner i Stockholms skärgård . Och här har vägen blivit till en stig.

I skärgården finns det gott om fyrar som visar vägen.Och i skärgården finns det gott om fyrar som visar vägen när mörkret faller på. 

Vägen till sjöss kan vara en farled. Här är det Furusundsleden- Vägen till sjöss kan vara en farled. Här är det en del av Furusundsleden i Stockholms skärgård.

Och en väg på vattnet kan också vara en kanal; en konstgjord vattenväg, en anlagd farled. I en kanal är det ofta nivåskillnader på vattnet och ett antal slussar finns som ska jämna ut den skillnaden.

Hammarbykanalen nedanför hos oss i Stockholm används för att ta sig mellan Saltsjön- Östersjön (nåja, så salt är inte vattnet) och in i Mälaren. Här passerar alla båtar/fartyg Hammarbyslussen. (Nivåskillnaden mellan Saltsjön och mälaren är ca 1 meter, men beror på vattenståndet. )

 

Hammarbykanalen är vägen på vattnet från Östersjön och in i MälarenHammarbykanalen är vägen på vattnet från  Saltsjön/Östersjön och in i Mälaren

En annan vattenväg är Hjälmare kanal som förbinder sjön Hjälmaren med Mälaren-

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar

46 svar på ”Vägen – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilken härlig tolkning av ordet “vägen”. Som vanligt bjuder du på härliga bilder och olika infallsvinklar vilket gillas.
  Nu hoppas jag att du får en fin dag. Här hos oss är det svalare vilket faktiskt bara är skönt för kallt är det inte.

  Kram och ha en fin tisdag!

  1. Tack! Ja, vägar kan leda till olika platser och betyda så mycket. Men jag tog det som först lom upp i huvudet.
   Svalare här också idag och det känns bara skönt. Lite blåst förstärker svalkan men behagligt det också-
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram!

  1. Här finns många olika vägar att ta sig fram på- Och de rofyllda med vackra omgivningar är jag extra förtjust i.

   1. Heisann igjen, så hyggelig at du blir med på neste Blogger´s Sunday Walk som er siste søndag i oktober. Du trenger ikke oversette teksten din. Jeg gjør det bare som service for engelsktalende bloggere som før var med og som jeg kunne tenke meg kunne bli med igjen. Siden google ikke alltid oversetter korrekt, er det OK for meg som vertinne å gjøre dem den gesten. Jeg får sende personlige invitasjoner til tidligere deltakere ;:OD) Er helt spesielt i gå tur når du vet at andre bloggere gjør det nesten på samme tid, litt tidsforskjell blir det jo… Helen er med denne gangen, og Amos innlegg venter jeg på… Fortsatt god sommer!

    1. Jag kommer helt klart med nästa gång. Och då är det inte heller något resejobb inplanerat.
     Tack för inbjudan.
     Ha det gott.

 2. Det finns många vägar att beskriva “vägar”
  Vilka underbara foton. Du är professionell fotograf.
  Så glad att jag kan se allt det fina. 🙂

  Här fortsätter värmen – 26C klockan 9 f.m.

  1. Tack, Ruth! Visst finns det! Jag har valt några av de vägar jag tycker om men urvalet här i Sverige är stort så det fick bli ett smakprov. Vi har idag lite svalare men under helgen och i förra vecken hade vi +31. Alltför mycket för min smak så det blev en tur ut i skärgården för lite svalka.
   Hoppas du nu inte får varmare, men +26 så tidigt är mycket.

 3. Gamla stan med alla gränder tilltalar verkligen mig..ja..alla smala gränder oavsett var de befinner sig är “min grej” helt enkelt.
  Fantastiska bilder här.

  Har själv haft funderingar på Göta kanal tillsammans med familjen..men det har än så länge stannat vid funderingar…återstår att se.

  Ha det fint.

  1. Tack! Gränder och prång tycker jag också om och i Gamla stan hittar jag de som turisterna inte finner så det blir aldrig trångt. Annars är Gamla stan, särskilt nu sommartid, en hett besöksmål för både svenska och utländska turister.
   Göta kanal är fint men ska man ta hela blir det väldigt dyrt så det har avskräckt mig. Men som barn bodde jag i Töreboda i Västergötland, alldeles vid Göta kanal, så jag har gjort kortare turer där och cyklat mycket längs kanalbanken.
   Ha det fint du också.

 4. Så trevligt för dig, och roligt för oss att få ta del av dina ord o bilder mysiga gränder i din hemstad 🙂 tack för turen Ditte kram å fin kväll

  1. Många vägar finns att gå, både i livet och annars .Och jag blandar gärna stad och natur. Kram och trevlig kväll.

 5. Många sköna och härliga bilder som beskriver vägar. Du är en duktig fotograf och det är så trevligt att få se alla vackra foton.
  Höga Kusten bron kommer vi att åka över snart igen. Den är, som du skriver, mäktig. Vilket byggnadsverk egentligen, om vi tänker efter. De är duktiga som kan räkna ut och beräkna allt detta så att det fungerar.
  Söder är alltid söder, med fina vägar och härliga utsikter.
  Hjälmare kanal har vi åkt på. En härligt kanalväg.
  Kram och ha det bra.

  1. Vad trevligt att ni snart tar en vända norrut igen. Ångermanland är så vackert. Jag fascineras av vackra broar och Högakustenbron är mäktig.Uddevallabron är jag också förtjust i. Som ett fint konstverk.
   Visst är Söder fint och jag blandar gärna stad och land. I år var det första gången jag åkte på Hjälmare kanal och det var verkligen en fin resa. Så rofylld. Önskar dig också fortsatt fina dagar och att du mår bra. Stor kram!

 6. Vilken fin tolkning på vägar och underbara bilder. Gränderna i Gamla stan gillas starkt.
  Många kramar/A-K

 7. Vackra foton av vägar av olika slag! Gränder, sjövägar och den vackra Högakustenbron. Den åkte jag över på min bussresa upp till Torneå för att sedan ta finska vägar ner till Åbo. Därifrån blev det vattenvägen till Stockholm.
  Ha det gott!

  1. Tackar! Ja, många olika vägar finns det att ta sig fram på. Och en del har jag testat den senaste veckan. Vad roligt att du passerade Högakustenbron på vägen upp till Torneå och sedan fortsatte ner till Åbo och sedan till Stockholm. Många vägar blev det för dig också.
   Vi gjorde nästan motsvarande resa för många år sedan; från Åland och via Finlands kust, passerade Torneå över STill Sverige och ner kängs svenska kusten till Stockholm. Och du, det regnade nästan hela tiden.
   Ha det gott du också.

  1. Livet, tillvaron och tillfälligheterna erbjuder många vägar. Inte alltid lätt att välja väg. Kram!

  1. Tack! Många vägar att välja på finns det ju.Ibland är det svåra val att göra. Ha det fint du också.

 8. Så många fina vägar du visar. Framförallt BILDERNA i sin helhet gillar jag, verkligt läckra sommarbilder!

 9. En typisk “Ditte-tolkning” av temat: fantastiska foton samt en riktigt varierad blandning av olika vägar. Tycker nog att du är bäst av alla av oss som deltar i Sannas tema. Japp, det tycker jag nog. Det är nog ingen som blandar så smart och bra med intressant text som du. Eloge!

  Även om jag älskar Stockholm med omnejd med alla olika vägar, så är min favo idag ändå Högakustenbron. Den är otroligt vacker och mäktig.

  1. Stor tack! Jag är ju inte direkt så kreativ av mig så om jag får till bra foton och bra blandning så är det extra roligt. Många andra har ju det mer kreativa i sig i sina händer. Det har jag tyvärr inte. Men jag uppskattar, värdesätter och inspireras av den kreativitet och fantasi andra har i olika sammanhang.
   Jag är också väldigt svag för denna mäktiga Högakustenbron. Vilken konstruktion! Ett konstverk i sig. Ohc nästan lika fin i mina ögon som den vackra Uddevallabron.

 10. Så himla vacker tolkning. Höga kusten-bron som bara ligger en timmes bilresa från mig… Du ska se hur liten en människa är när dom går och inspekterar upp till toppen. Det finns även en båttur man kan stiga på och åka under bron, en mycket trevlig tur som går upp till en mycket vacker Norafjärd. Båten heter Ådalen III. Jag är lite osäker vart den utgår numer ifrån… förr gick den från vackra Härnösands Skeppsbron. Din furusundsled är så vacker och många av dess fyrar navigerade jag ut med en sen augustikväll för x antal år sedan… jag minns jag väckte ägaren till båten jag seglade upp till Sundsvall. Jag knackade på kabyssdörren och ropade: Kom upp och hjälp mig jag tolkar en massa fyrar 🙂 Jag vet än idag inte vart vi kastade ankar i den mörka natten… utanför Norrtälje typ… Farleden är i alla fall mycket vacker 🙂 Fin tolkning som väcker minnen 🙂

  1. Stort tack! Och tack för tipset om båtturen här- Vore absolutnågot för mig. Vet ju att Birka Cruises som gör turer hit inte kommer under Högakustenbron för hon är för hög. Kunde just tänka mig att du kände igen dig här, bl.a i Furusundsleden.Och här och norrut är det gott om fyrar och vid “Växlet” är det ju olika farleder dessutom.
   Kul att jag kunde väcka lite finns minnen för dig från den härliga seglats upp till Sundsvall.

 11. Härlig tolkning med vackra bilder! Tänk att Högakustenbron invigdes redan 1997! På den tiden jag bilade/bussade upp till Skellefteå var det Sandöbron som gällde. Är det meningen jag ska känna flygskam nu? 😉

  Ha en fin dag!

  1. Vi var alldeles bredvid Sandöbron på vägen till Ö-vik. Men körde inte över den. Däremot stannade vi till vid Högakusenbron innan vi körde över. Mäktig att ta in.
   Vad gäller flyget så tänker jag fortsätta att flyga och jag antar att ni också gör det. Finns så mycket annat att skämmas över ….
   Önskar er också en fin dag.

 12. Alla vägar bär någonstans, dit näsan pekar spontant eller väl planerad.
  Vägval vis vägskälet bjuder ibland lite vånda
  men snart kan en kanske vid målet snart stånda
  Bilderna ger vägs-vyer av stora fina mått
  – snart möts våra vägar i samma vy 🙂
  Stor kram!

  1. Ja, och det är spännande ibland att se var man hamnar även på livets väg. Vägar finns det många av och valen är stora.
   Ja, snart möts våra vägar. Ser fram emot det. Stor kram😀

  1. Tack! Ja, många vägar av olika slag finns. Både i livet och i övriga tillvaron. Och visst är det svårt att välja.

 13. Läser Amas inlägg och inser att det inte var Högakusten bron jag åkte över med pappa, mamma och syskon året 1973 på vår roadtrip som gick till Umeå i vår gamla amazon, den bron fanns ju inte då! Men Sandöbron känner jag igen namnet på, så det måste varit den bron vi åkte över! ;-D

  Så fina foton, inte minst från Söders höjder och gamla stan! Ser ju Thaiboat där på ett foto, och det har blivit en liten tradition att fira våra killars födelsedagar där, så på lördag är det dags igen,men bara med själva födelsedagsbarnet (fast han fyller redan i morgon), den andra sonen med flickvän är i Italien!

  Ser tillbaka på dina inlägg med en massa tips om båtturer i skärgården, och blir sugen att göra nån tripp nu på min fortsatta semester, tyvärr jobbar ju min man, så kanske jag får ta mej en tur själv!
  Ha det gott!
  Kram!

  1. Välkommen hem! Troligen var det Sandöbron du passerade på den tiden för Högakustenbron är ju nyare. Vi såg Sandöbron men passerade inte över den. Fina minnen har u i alla fall från resan. Thaiboat har vi ju alltid i blickfånget och så året runt. Och den har byggts ut ytterligare. Och sicken trevlig tradition att fira födelsedag där –
   Ja, fina dagar är det perfekt att ta en tur och vi har gjort några nu när dte varit så varmt hemma. Viss svalka ges.
   Kan också tipsa om att det från Kapellskär nu i sommar, på onsdagar och torsdagar, går en tur ut till Söderarm. Annars är det knepigt att komma dit om man inte har egen båt.
   Önskar dig fortsatt fina dagar. Och vem vet vi kanske ses på någon båt.
   Kram!

 14. Tänk, vägvisaren fyren hade jag inte alls i tankarna. Men så var jag ju på land också, även om jag också hade behövt en blinkande fyr på promenaden. Ja inte har jag då något liknande som E4, snarare direkt motsatsen. Men vägar är de förvisso ändå och fram kommer man, bara olika hastigt.
  Tack för många fina vägar! Kram

  1. Fyrar som vägvisare tänkte jag på eftersom jag många gånger navigerat efter dem. Tänk, kanske får vi uppfinna bärbara/portabla fyrar vi kan ha med oss. Något för os att klura på. Oftast har jag ju numer inte bråttomoch småvägar och vattenvägar tycker jag om.
   Njöt av dina vägar.
   Kram!

 15. Högakustenbron är verkligen mäktig och den har vi passerat många gånger på väg söderut och norrut. Fint att få se gatorna som du brukar passera i Stockholm. Hammarbykanalen är trevlig och dit brukar vi ta oss när vi är i Stockholm för att se på båtarna och ibland åka över med färjan.

  1. Visst är Högakustenbron mäktig! Vilken konstruktion” Kan tänka mig att ni passerat här många gånger. För min del blir det numer en gång /år och då jag jobbar just med en resa till Höga kusten.
   Roligt att du känner igen dig i mina bilder. Och området runt Hammarbykanalen är ju hemma för mig. Kanske ses vi nästa gång du är här i trakterna.

 16. Som vanligt har du fått till ett jättefint inlägg till temat! Gillar vattenvägarna och givetvis Höga Kusten-bron. När den byggdes var min man upp i ena pylonen och gick på vajern ner. För mig låter det som en mardröm men han tyckte det var häftigt.

  1. Tack! Vi hade så fina dagar i dina trakter och Höga kusten ligger mig så varmt om hjärtat. Bron är mäktig och vi stannade till här en god stund. Tänk att din man varit uppe här i en av pylonerna och gick på vajern ner. Läskigt! Men kan tänka mig att det var häftigt. Men tror inte jag skulle vågat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *