Stockholm

Vägen hem – En fin omväg och några möten

Det vackra vintervädret hänger med oss i Stockholm i dag också. Bara att tacka och ta emot. För egen del var jag ute tidigt. Ja, efter mina mått mätt. Redan klockan 9 var jag startklar. I denna arla morgonstund låg Södermalm fortfarande inbäddat i lätta grå moln men det såg ändå hoppfullt ut. Att jag var på gång så här dags berodde på att jag hade träning på Södermalms Rehab med min fysioterapeut klockan 10. De har sina lokaler på Rosenlunds sjukhus, 3 km från mig, och jag hade för avsikt att värma upp genom en promenad dit. Och efter träning ska man ju “varva ner” så det tänkte jag göra på under promenaden på vägen hem-

Bara några hundratal meter från den mer pulserande storstaden är det alldeles stilla. Och snön är fortfarande vit. Södermalm har ju gott om både större och mindre grönområden men som nu bytt färg till vitt. Här på Blekingegatan. (Många gator här på Söder har namn efter landskap.)

Vägen hem

valde jag med omsorg och tanken var ju att jag skulle varva ner efter “träningen”. (Ja, någon hårdkörning är det ju inte tal om men det blev ändå 40 intensiva minuter med fysioterapeuten vid min sida. ) Så 10.45 var jag klar och traskade ut i det vackra vädret.

Stockholm. Södermalm. Skanstull. På vägen hem passerade jag Helgalunden .På vägen hem passerade en annan park, Helgalunden, ett område som växt upp runt en gammal kvarn. Här uppe på kullen ligger också Allhelgonakyrkan. 

Allhelgonakyrkan invigdes 1918.( Mer om kyrkan har jag berättat om i länken ovan “Helgalunden”)

Alldeles nära Helgalunden och på väg mot en annan park, Tjurbergsparken, ligger detta charmiga kvarter, Metern. Husen är byggda runt stora fina innergårdar med mycket grönska när den tiden beger sig. Mer om husen och parken har jag berättat om här. Titta gärna in. Här möts gammalt och nytt.

Stockholm. Södermalm. Tjurbergsparken. På vägen hem idag tittade jag in på innergårdarna i kvarteret Metern. Här i kvarteret Metern tittar jag ofta och gärna in på gårdarna. Och det gjorde jag även idag på vägen hem. Ingen grönska men väl möte med en fin snögubbe .

Tjurbergsparken klädd i vitt

Har tagit god tid på mig

och kommer ner till den i vanliga fall ganska livliga Ringvägen. Ringvägen är dryga 3 km lång och går i en halvcirkel från västra Södermalm och hit till den östra delen.Klockan har då hunnit bli  11.15 och trafikläget är lugnt. Jag går över och fortsätter ner mot Årstaviken.

Stockholm. Södermalm. Skanstull. Här passarer jag ringvägen på vägen hemPå vägen hem korsar jag Ringvägen och går ner till Årstaviken för att fortsätta hem längs med vattnet. 

 

Årstaviken, den östra delen, inga svanar synliga och inga änder heller. Nu ligger isen även vid strandkanten.

Men några hundratal meter längre österut, närmare Hammarbyslussen och Saltsjön, är det mer öppet vatten mellan isflaken.

Stockholm. Södermalm. Skanstull. Årstaviken. Det blir många stopp på vägen hemStannar till här också vid isflaken helt nära Hammarbyslussen. Vägen hem tar tid för det blir många fotostopp. Någon brådska har jag ju inte.

Ser ljuset i tunneln. Snarare ljuset genom valvet. Snart hemma.

På gångvägen alldeles bredvid Hammarbyslussen. Jodå, några vandrare i dag också. En del med stavar-

-och andra tog även på sig skidorna.

Hemma! Känns alltid fint att komma hem hit till kajen. Grävskoporna jobbar för högtryck med att skotta ihop snön och restaurang Thaiboat ser nästan ut att försvinna bakom snöhögen.I alla fall restaurangens entré..

36 svar på ”Vägen hem – En fin omväg och några möten”

 1. Så smart att klara av uppvärmningen med en promenad. Annars hade du fått cykla i en kvart, och det är lika trist och tråkigt som att jogga på ett löpband…
  Nu har vi haft tre soliga dagar i rad, och jag hoppas att det soliga vädret fortsätter. Mitt på dagen “bara” 4,2 minusgrader, nu minus 7…

  Härliga bilder från Söder som verkligen kryllar av fina parker. Förstår att många passar på och dammar av skidorna som de inte använt på några år. Å gåstavar är ju nästan en livförsäkring när man inte har Icebugs. När jag igår såg reportaget om stackars Sarah Sjöström som brutit armbågen efter att ha ramlat på en isfläck tänkte jag att den tjejen nog aldrig funderat på att ha dubbar under skorna. Icebugs = tantvarning, absolut! Men hellre det än att bryta vitala kroppsdelar.

  1. Cykla i 10 minuter fick jag ändå göra…Men jag hade en bok i lurarna så det gick bra. Att jogga på ett löpband vore döden men det kommer jag att slippa. Ingår absolut inte i min rehab.Visst har det varit härligt väder och så blev det ju även idag. Här, på vår balkong i söderläge har solen tagit rejält på sön. Bra så. Hade -4 här också under dagen men nu -6. Har varit ute ett varv till på eftermiddagen och så skönt och en vacker solnedgång. Icebugs är ju bra absolut men tyvärr fungerar de inte för min rygg. Har testat tre olika varianter och det hjälps inte. Men jag har bra kängor. Så trist för Sarah. Verkligen. Men hon är ju en fighter. Hoppas det går bra med hennes rehab.

   1. Bra att komma uppvärmd och klar till träningen. Härlig promenad du bjuder oss på idag också. Vilken fin snögubbe.
    Kul att jag väckt ditt Dahlia intresse, det kommer att funka bra på balkongen =) Funkar bra att odla i kruka/hinkar. Ha en bra kväll.

    1. Jag var uppvärmd och det blev 10 minuter på cykel på rehab också som kompletterande uppvärmning-En fin väg blev det hem och den fick ta tid.
     Kul med snögubben här på innergården. Den får nog också förbli “hel”.
     Jodå, du har väckt mitt intresse för dahlior och jag har en rejäl kruka så det ska nog gå bra. Återkommer med frågor.
     Trevlig kväll.

 2. Tänk att vi fick en sådan rejäl vinter! Det har vi inte haft på några år. Men vackert är det, fast jag har lite motstånd till köldgraderna.
  Tjusiga foton och visst är det kul att stanna till och föreviga!
  Du hade en väldigt tjusig video med isflaken, på Instagram 😀
  Ha det gott och hoppas din sjukgymnastik gör dig gott.
  Stor kram!

  1. Nej dessa vintrar är vi inte bortskämd med. Tänkte idag på att jag förra året i slutet av februari och början av mars var i Vemdalen och hade fina dagar med döttrar och barnbarn. Men här i Stockholm var det “en grön vinter”. Här är det full fart både i Hammarbybacken för utförsåkning och runt om är det längdåkning. Finns knappt längdåkningsutrustning att köpa hörde jag på radion.
   Så roligt att stanna till, ta bilder och filma lite. Och just här vi Hammarbyslussen är det ju inte fruset vatten utan isflaken rör sig fritt. Tyckte också isflaken gjorde sig bra på film.
   Jag tror att sjukgymnastiken stärker kroppen så att den orkar med ryggen bättre. Så bra med en “egen fysioterpeut”. Ska träffa henne 1-2 gånger i veckan och senare blir det varma bad och massage. Är så väl omhändertagen och tacksam för det.
   Stor kram

 3. Visst är det underbart med denna vinter, kallt och bra med snö. Inte blir den grå, eller brunsmutsig heller. Bara där bilarna kör.
  Jag tog och följde med dig på promenaden, det var så härligt. Trevligt att jag kunde känna igen mig också. Ringvägen är verkligen lång. Jag och Mysingen gick den hela, en gång för flera år sedan, rak, fin och bred gata.
  Vackra vinterbilder och roligt med den fina snögubben. Verkar vara perfekt gjord, som en snögubbe ska se ut.
  Bra med träningen, men den går jag inte med på, 40 minuter är alldeles för långt och innan dess, en promenad på 3 km. Nej, tyvärr så är jag inte i den sitsen att jag klarar det längre.
  Var rädd om dig och sköt om din rygg.
  Varm kram!

  1. Så härliga dagar! Och solen gör ju mycket. Väldigt roligt att se barnen ute och att de kan leka i snön.
   Vad trevligt att du gick med. Men vi hade kunnat ta bussen till träningen. Det är inte hårdträning det gäller utan att stärka kroppen. Och träningen blir individuell. Jag vilar mellan varven. Men med dina hjärtsvårigheter så ska du absolut avstå- En promenad i långsam takt är klart bättre- Roligt att du kände igen dig i dagens runda.
   Jag har ont mellan varven men tar det också lugnt när det behövs.
   Stor kram

 4. God kväll fina Ditte!
  Beundrar din energi trots din onda rygg . Själv är jag knappt utanför huset. Har inga fina promenadstråk såsom du har i din närhet. Men faktisk har jag börjat promenera varje måndag tillsammans med ”systrar och bröder”. I dag blev det nästan 3 km. Trevligt att gå och med efterföljande fika i raststugan. I dag kom jag och min väninna sent så vi blev på efterkälken, men vi träffade de andra vid fikat. Trevligt att se lite kända vänner på behörigt avstånd.
  Var rädd om dig och många kramar/A-K

  1. God kväll!
   Jag strävar på och gjorde jag inte det skulle det bli sämre- Jag har ju många fina promenadstråk i närheten och där är jag flitig. Men jag förstår dig att det inte är så kul att promenera just där ni bor.Jätteroligt att du nu ger dig ut i grupp och fika gillas.
   Och att träffa de andra vid fikat är ju trevligt även om ni var sena.
   Ha dte så bra du kan.
   Kramar från oss.

  1. Tack! Hemvägen fick ta tid för det fanns mycket att titta på- Besöket på rehab blev bra och träningsvärk har jag så nytta har det gjort. blev ytterligare en runda i eftermiddags. Vädret lockade.
   Stor kram

  1. Tack! Ja, fina dagar är det och vi är ute en hel del. Så skönt. Vad roligt att nu varit i Allhelgonakyrka. Området är så fint. Mitt i stan men ändå inte.

 5. Ska jag iväg på något är jag ganska tidigt ute också, alltid bäst att vara ute i tid tycker jag innan folk börjar vakna till alltför mycket.
  Det är ju strålande väder nu även hos oss, fungerar ju bättre för undertecknad om man säger så och fina bilder får man ju i sin kamera, som du. 🙂

  Ha det bäst nu.

  1. Tycker det är bra att inte jäkta och tid har jag ju. Bara att gå upp lite tidigare. Men å andra sidan är inte klockan 08 så tidigt. Har ju under de flesta år jag jobbat varit uppe vid 06.30. Men om jag inte ska någonstans så ställer jag inte klockan. Fint att du också har bra väder för man blir ju piggare av det. Och bra fotoväder är det ju helt klart.
   Ha det bra du också.

 6. Ja, jösses så mycket snö vi har i år, förra året fick vi ju ingenting, men det är ju kompenserat nu, med råge.
  Fina bilder från nya ställen-för mej!
  Tack för titten!
  Å så skönt att du fått lite sjukgymnastik!
  Ha det fortsatt gott, Kram!

  1. Mycket snö är det! Hörde på radion idag att många sportbutiker inte har utrustning för längdåkning kvar. Även här på kajen ser jag dagligen de som glider fram på dem.Hammarbybacken ser också ut att vara välbesökt. Kul. Förra året var den inte alls öppen.
   Nu hoppas jag på att sjukgymnastiken ska hjälpa och det är ju en del i den rehab jag får. Vattengympa kommer till men nu är det varma badet stängt. Har ju också fått lite anpassat här hemma. Så tacksam.
   Kul att du hände med på rundan idag och den var riktigt fin. (Blev ytterligare en sväng så totalt blev det 9 km idag så jag är nöjd. )
   Hoppas du haft en skön kväll.
   Kram

 7. Vilket bra upplägg med uppvärmning och sedan nedtrappning efteråt. Härligt att ni kan njuta av solen för det kan inte vi. I stället har vi en isande kall vind så speciellt behagligt promenadväder är det inte jus nu. Men ut kommer vi och det är i sig skönt.

  Kram och god kväll!

  1. Jag tyckte det verkade bra. Men jag fick ändå cykla i 10 minuter för att värma upp. Hade en bok i lurarna så det gick ganska ok. I morse var det lätt mulet men vid 11 var det riktigt fint och det höll i sig hela dagen. Ingen blåst heller. Trist med kylig vind men med hundar så kommer en ju ut oavsett väder.
   Kram!

 8. Bra upplägg på dagens aktivitet med uppvärmning före och skön promenad efter rehab. En härlig promenad och fina bilder!
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  1. Tack! Det kom att bli en strålande dag och jag var inte sen att ta tillfället i akt till att vara ute. Och en fin omväg blev det på vägen hem. Tar gärna vägen via vattnet.
   Det ser vädermässigt lovande ut här idag också-
   Önskar dig en fin tisdag.
   kram

  1. Vi har strålande vackra dagar just nu så det är bara att ta vara på dem och njuta. Lika vackert idag. Och visst är snögubben fin!
   Önskar dig en trevlig tisdag

 9. Skönt att kunna ta den tid det tar när man är på väg. Det blir lite extra njutbart då. Vi har också en kall vinter. Tyvärr har det dessutom varit blåsigt. Idag har dom lovat 12 m/sek. Frågan är hur länge vi kan eller vill vara ute då.
  Det är inte dumt att ha rehab på gångavstånd. Hoppas att övningarna hjälper dig!
  Varm kram i kylan!

  1. Jag har ju numer all tid i världen och det är skönt- Vad gäller rehab så hoppas jag mycket på den. Och hopp “måste” man ha. Vi har haft extra tur med vädret för här har det varit vindstilla och runt -5 på dagen. (Annars hade jag inte kunnat vara ute med mitt sargade ansikte)Trist med blåsten hos er.
   Ha det så bra ni kan.
   Kramar och tankar.

  1. Här är mycket nåbart och när det nu varit så fina dagar så kan man verkligen skynda långsamt. Och det gör jag.

 10. Vilka häftiga isflak som simmade där, och det såg väldigt exotiskt ut med skidåkare mitt i stan. Jag trodde först att de höll på med stavgång, något jag så gärna skulle vilja göra, ska nog försöka få till något fungerande system när våren kommer. Problemet är som du förstår att hantera hund och stavar samtidigt. Tänk så ren och fin snön har klarat sig, man förknippar gärna storstaden med grådaskig avgasfylld snömodd…verkligheten överträffar fantasin!
  Hoppas du fick bra hjälp av fysion. Går du en gång i veckan där? Det är inte aktuellt med t.ex bassängträning eller nåt annat kul som omväxling?
  Kram från pörtet

  1. Just här, där Mälaren möter Saltsjön (nåja det är bräckt vatten i Hammarbykanalen) så har inte isen lagt sig utan isflaken simmar. Många här har stavar med sig på promenaderna och de senaste dagarna har jag också sett en del skidåkare på kajen. Kul! Och snön här är vit, vilket är än roligare. Dessutom så fint. Och det är absolut en utmaning att hantera stavar och hund. Kanske kan du börja med en stav.
   Nu går jag 1-2 gånger i veckan till rehab och får då personlig hjälp av en fysioterapeut. Så bra och jag tror det blir bra. Sedan gör jag programmet 2 gånger i veckan hemma. Bassängträning ska bli men får vänta till det värsta med Covid är över. Men det blir nog också bra.
   I övrigt går jag mellan 5 och 7 km /dag och det ger också lite styrka. Ont gör det men jag tar pauser och har ingen brådska.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *