Resor i Sverige

Vadstena – En stad mitt i historien

Vår resa runt Vättern går idag in på upploppet. Efter besöket på Visingsö och på Ellen Keys “Strand”  som vi gjorde samma dag  återvände vi för ytterligare en natt i Jönköping. Och många var de intryck och upplevelser vi hade vi med oss. Men ett rejält stopp skulle vi göra  på hemresedagen och det var i Vadstena. En medeltida stad som också ligger så fint vid Vättern.Här skulle det bli en guidad tur i klosterområdet och tid för att på egen hand ta oss an denna vackra medeltida stad.Vadstena slott byggdes på 1500-taletVadstena slott uppfördes på 1500-talet som en av Gustav Vasas försvarsanläggningar. I år är det 500 år sedan kung Gustav Vasa blev utsedd till riksföreståndare i Vadstena och det har man i år uppmärksammat men en utställning på slottet.

 Vadstena och klosterområdet

i Östergötland är en gammal stad med bebyggelse både från medeltiden och från 1700 och 1800-talet. Och när man går längs  de trånga gatorna och  bland de låga husen är det lätt att tankmässigt förflytta sig bakåt i tiden. Vi startade vårt besök här vid Vadstena kloster och vår guide Jane tog oss med på en riktigt spännande resa. En historisk resa från 1300-talet och framåt. Vadstena kloster var från början alls inget kloster utan ett palats. I mitten av 1200-talet uppförde kung Valdemar Bjälbopalatset som i sig haft många olika namn. Palatset kom så småningom att skänkas till den heliga Birgitta som här så småningom kom att grunda Vadstena kloster. Men turerna dit var många och långa.(Mer om klostret finns i länken)

Vadstena fick sina stadsprivilegier på 1400-talet och blev i samband med det också en stor pilgrimsort. Att få stadsprivilegier innebar att  staden fick visst självstyre och att invånarna fick större frihet att bedriva handel. Invånarna kunde även få företa vissa resor. Många affärsmän kom också hit och staden kom snabbt att växa  och utvecklas både genom besökande pilgrimer och affärsmän.

Vadstena. Klosterområdet. Här får vi genom vår guide vara med på en historisk resa. Vår guide tar oss här vid klosterområdet med på en resa genom Vadstena och klostrets historia.

Den röda tegelbyggnaden till höger är det f.d. Bjälboplaatset. När detta blev till kloster ville Birgitta att det inte skulle vara så pråligt och högt. Så byggnaden blev av med en våning den  och de stora festlokalerna som fanns i palatset  blev ombyggda till celler. Mycket mer finns att berätta om klostret och läs gärna vidare här på hemsidan om stan; “Upplev Vadstena”. På sidan finns  bra info om staden och omgivningarna i största allmänhet.

Klosterkyrkan

Klosterkyrkan blev byggd  enligt de anvisningar som den heliga Birgitta gav och finns helt nära det gamla birgittinerklostret. Kyrkan är byggd av kalksten från trakten och skimrar i blått.  Så ett annat namn på klosterkyrkan är “Blåkyrkan”.  Numer är kyrkan en församlingskyrka för Vadstena och tillhör Linköpings stift. Kyrkan tog dryga 60 år att bygga och blev invigd 1430, nästan 60 år efter den heliga Birgittas död. Hit har människor från hela världen sedan dess vallfärdat hit och är ett av Europas viktigaste pilgrimsmål.

Vadstena klosterkyrka tog 60 år att bygga. Vår guide Jane tog oss också med på en visning inne i Vadstena klosterkyrka. En kyrka som har 3* i Guide Michelin och tar emot ca .300 000 besökare per år.

Vadstena klosterkyrka  saknar vapenhus så man kommer direkt in i kyrkan. Här slås  man av den enorma takhöjden. I taket finns stjärnvalv av tegel som åttkantiga pelare bär upp.

Den Heliga Birgitta avled i Rom 1373 och hennes kvarlevor blev  senare förda genom Europa och till Vadstena. Och här i klosterkyrkan är större delen av hennes kropp begravd. Mer om den Heliga Birgitta finns att läsa här. I Vadstena finns än idag åtta stycken Birgittasystrar som bl.a driver ett gästhem och även har en hel del annan verksamhet.

I Vadstena klosterkyrka finns den Heliga Birgittas rlikskrin. Den Heliga Birgittas relikskrin i Vadstena klosterkyrka. En viktig symbol för många kristna. Inte minst katoliker.

En rundtur i Vadstena

Vår guidade tur är slut och vi beger oss till  för att äta en sen lunch.

Klosterområdet ligger helt nära Vättern. 

Lunch ska vi äta vid Rådhustorget som är omgivet av serveringar och restauranger.

Rådhuset i Vadstena är från mitten av 1400-taletRådhuset i Vadstena är från mitten av 1400-talet.

Vid Rådhustorget finns också “Apotekarhuset” som sedan början av 1800-talet varit ett apotek. Men huset i sig blev byggt som en privatbostad redan i början av 1700-talet.

Efter lunchen väljer några att ta sig an stan på egen hand  och andra tar sig an Vadstena med en kopp kaffe eller glass på Rådhustorget eller på en servering som finns i några av de gamla husens trädgårdar.

De gamla gaslyktorna finns kvar men nu är gasten bytt mot el. 

Till höger, Odhnerska gården- Färgargården.  Här fanns i mitten av 1700-talet ett färgeri.

Vadstena. Vackra gatumiljöer. Inte så mycket folkliv  i Vadstena denna söndag eftermiddag. Men desto fler vackra miljöer. 

Vill man ta en tur genom Vadstena med det lilla tåget så går det också bra. Och om man nu skulle önskat att ta en tur genom Vadstena med det lilla tåget så fanns möjligheten.

Nöjda lämnade vi Vadstena och bussen förde oss via en bensträckare vid Nyköpingsbro tillbaka till Stockholm. Och vår tur runt Vättern var slut för den här gången.

 

28 svar på ”Vadstena – En stad mitt i historien”

 1. Visste inte att så många besöker Vadstena klosterkyrka varje år, imponerande! Å så fin den är inuti också!
  Lilla Vadstena med alla gamla hus ser bedårande ut också. Tack för all info.
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Även Vadstena blev ett lyckat stopp och den lokala guide vi hade är var så bra. Mycket humor fanns i den historia hon berättade om hur klostret kom till och om den Heliga Birgitta.
   Vadstena är ju en så fin stad.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 2. Vadstena har jag aldrig besökt men det får nog bli en ändring på det vid tillfälle. Så mycket intressant att se i denna historiska viljö.

  Kram och god kväll!

  1. Vadstena har mycket att erbjuda och på olika sätt. En riktigt fin stad och absolut värd ett extra stopp.
   Önskar dig en fin kväll-
   Kram

  1. Förstod att många katoliker ser kyrkan och den Heliga Birgittas reliker som något väldigt unikt. Och visst är kyrkan mäktig.

 3. Vilken vacker liten stad. Om jag minns rätt så åkte Gerd med sin dotter Sarah ditt och övernattade i gästhemmet, där det också serverades en helt okej middag med vin.
  Det lilla tåget som Ama kommer dregla över var helt otippat i denna miljö måste jag säga. Och på den bilden lyckades du till och med att fånga folk. Det är nog lite skillnad mellan Stockholm och Vadstena en söndag eftermiddag…

  PS. Härliga bilder:-) DS.

  1. Gästhemmet är väldigt trevligt och jag har bott där ett par nätter på 90-talet. Ett riktigt fint hotell med god mat och dryck.Jag skrattade gott åt tåget som kändes väl turistiskt. Men det hade i alla fall resenärer-
   Här i Vadstena var det väldigt lugnt denna söndag eftermiddag och inga butiker annat än Consum var öppna. Men all fin miljö fanns ju att bese.

 4. När jag gick i gymnasiet så reste vi till Vadstena med klassen, minns inte om det var hela eller om det bara var vi som läste latin. Minns inte väldigt mycket men vi åt vår matsäck där på gräset vid vattnet, ialla fall. Vackert är det.

  1. Vadstena är en verkligt vacker stad stad och som har sin historia. Har varit här en del och lika roligt varje gång att komma tillbaka. Finns alltid lite “nytt” i det gamla att se. Kul att du var här på klassresa. Och Vadstenas läge vid Vättern är så fint.

 5. En av mina favoritstäder … och här har jag varit många, många gånger. Hög igenkänningsfaktor i din fina bilder! Det lilla tåget må vara turistiskt, men ett väldigt bra sätt att få se sig om i stan, speciellt när man inte har så lätt att ta sig runt på egen hand.
  Tack för dina trevliga “resereportage” … alltid så kul att få hänga med!
  Önskar dig en fin fredag!
  Kram

  1. Vadstena är verkligen en vacker stad och trevligt att komma hit. Förstår att du varit här många gånger. Och väldigt roligt att du nu var med mig här.
   En tur med tåget är ju ett bra sätt att få se mer av stan. Vadstena blev vårt sista stopp och ett väldigt lyckat sådant. Ja, hela resan runt vättern blev lyckad och tur med vädret hade vi ju också.
   Tänkte extra på dig när vi på hemvägen såg skylten till din stad.
   Trevlig fredag.
   Kram

  1. Vadstena är en riktigt fin stad och som också har sin historia. Så det var trevligt att detta blev ditt första besök här.
   Önskar dig också en fin fredag.

 6. Så trevligt att följa med dig på denna tur.
  Jag känner verkligen igen mig. Har varit i Vadstena och klosterkyrkan också. Men, denna information var delvis ny som du gav här, vi hade ingen guide i kyrkan utan gick själva och beundrade och kollade in allt.
  Kommer väl ihåg Heliga Birgittas relikskrin.
  Jag kommer ihåg att jag tyckte om bebyggelsen i Vadstena och jag känner igen Apotekhuset.
  Men, det jag inte känner igen är det lilla blågula tåget. Det såg jag inte men skulle gärna ha tagit en tur med det.
  Tack för detta, både informationen och de vackra bilderna.
  Trevlig fredag och varm kram till dig.

  1. Tack! Och jag är så glad åt ditt sällskap. Extra roligt att du känner igen dig. Vi hade en riktigt bra guide som var med oss i klosterområdet och i kyrkan i dryga två timmar och det blev en spännande historisk resa hon bjöd in till.
   Det lilla tåget är ju ett bra sätt att ta sig runt i Vadstena och vi såg många som åkte med det.
   Önskar dig också en fin fredag och trevlvig helg.
   Stor kram

 7. Så många vackra och historiska miljöer som samlats i Vadstena. Förstår att det är ett populärt turistmål. Praktiskt att kunna ta en tur med tåget om orken börjar tryta. Kram

  1. Ett besök i Vadstena är som en historisk resa som är väldigt intressant. Vi hade en fantastik lokal guide som tog oss med på denna resa under ettpar timmar och det gav väldigt mycket.
   Tåget är bra för det möjliggör för flera att kunna se mer av Vadstena.
   Kram och trevlig fredag.

 8. Vadstena har jag aldrig besökt, heller, men läst mycket om det och dessutom varit med på lektioner på skolan där jag arbetar.
  Spännande ämne och oerhört intressant.

  Tack för denna spännande tur med dig.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Kul att du här i bloggen hängde med till Vadstena. Så nu har du ju nästan varit här. Vi gjorde en intressant historis resa med vår duktiga guide och det var som att verkligen ta sig tillbaka i tiden.
   Ha det fint du också och hoppas du är piggare.

 9. Jag gillar Vadstenas gamla anrika miljö, och fick nästan hicka när jag såg det grälla tåget som så illa passade in där! Men jag vet, det ska synas och dra folk…
  Jag har nog inte besökt kyrkan men den var rätt mäktig. Förstår att ni hade en lyckad resa med många fina stopp under rundturen.
  Kram

  1. Visst är tåget väl grällt och diskretare färger hade varit mer passande. Men ett tåg är ju bra för många har knepigt att ta sig fram till fots.
   Vi hade en väldigt bra guide här som ledde oss genom en historisk resa som var både rolig och intressant. Jag är inte direkt kyrklig men klosterkyrkan var intressant på många sätt.
   Resan blev så lyckad och roligt att gästerna var så nöjda.
   Kram

  1. Tack! Vadstena är ju en fin stad på många sätt. Och vi hade en superbra lokal guide som i ett par timmar tog oss med på en intressant och rolig historisk resa. Absolut en stad man kan komma tillbaka till. Har varit här några gånger och det finns alltid något nytt att upptäcka.

 10. Vad intressant att läsa om Vadstena. Jag har aldrig varit där men det står högt upp på min önskelista, speciellt som jag släktforskar och det finns en massa spännande på Landsarkivet i Vadstena som ju ligger på Vadstena slott.

  1. Vadstena är en väldigt fin stad och på olika sätt.mycket historia finns. Har varit här en del privat och en del i olika resejobb.
   Rekommenderar verkligen ett besök här och säkert skulle du ha glädje av Landsarkivet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *