Stockholm

Vad tittar du på egentligen? Mycket! En hel del finns att se

Gårdagens promenad blev en lång historia, både vad gäller sträcka och innehåll, hela 12kilometer. Men jag gick absolut inte den kortaste sträckan för hade jag gjort är sträckan sex kilometer.Jag startade på Östermalm, redan där blev det en del att fundra över. Tänk att denna stadsdel fram till början av 1800-talet var en smutsig del av Sockholm där det mest bodde fattiga. Mycket har hänt där. Jag snirklade mig genom och runt i City, sedan en tid stor byggarbetsplats.  Fortsatte mot och genom Gamla stan, förbi Slussenområdet, också en rejäl byggarbetsplats,och hem till Södermalm. Många stopp blev det och jag fick ett par gånger frågan “vad tittar du på egentligen”.

Jag går längs Kungsgatan och tittar på juldekorationerna.Kungsgatan i City har redan fått upp sina juldekroationer och butikerna överglänser varandra vad gäller juldekorationer.

Ja, vad tittar jag på egentligen

Sergels torg och glasobelisken, här passerade jag i söndags och då med buss. Nu stannade jag till för att titta närmare. Mycket närmare. Och kranarna kämpade i kapp med obelisken om att ta höjd.

Glasobelisken vid Sergels torg tittar många påGlasobelisken ser lite ensam ut där den står mitt på Sergels torg som är en rejäl byggarbetsplats.  Även Kulturhuset/Stadsteaterns fasad renoveras.

Jag fortsätter Drottninggatan söderut och stannar till en stund på Riksbron och tittar bort mot stadshuset innan jag kommer in i Gamla stan. Här är det lugnt idag men jag lämnar “turiststråket” på Västerlånggatan och går upp i Prästgatan.

Stadshuset sett från Riksbron. 

Här Prästgatan i Gamla stan med sina fina hus. Och tänk om dessa kunde berätta sin historia.

Och så plötsligt fick jag syn på den, Fågel Fenix. Den bara fanns där ovanför porten till ett hus. Och varför tittar jag just på den. Jo, jag läste en artikel i Expressen om den och ville både se den här i Gamla stan och veta mer om varför den finns här.

Fågel Fenix

Fågel Fenix är en mytisk fågel och var en helig fågel i hos forntidens egyptier och den finns med på skilda sätt i olika kulturer . Den mytiska Fågel Fenix liknade en örn och hade röda och gyllene fjädrar. Den Fenix jag såg (såg flera efter en del letande) var i svart järn och det var inte helt enkelt att ensse att det var just Fenix, där den satt högt uppe på väggen.

Ett försäkringsblag, Stockholms stads brandförsälkringskontor, Skandinaviens äldsta, grundades 1746 och de hus de hade försäkrade märktes med detta märke. Så om det skulle börja brinna i kvarteren så räddades först människor i hus som hade Fågel Fenix märket.  Och över märket satt en kungakrona.Dessa hus var ju försäkrade. Och bränder i Gamla stan var förr i tiden väldigt vanliga. Fågel Fenix som symbol förknippas också med eld.

Ett av de Fågel Fenix märkta husen jag såg i Gamla stan. Här på Präsgatan.

Slussen, ytterligare en byggarbetsplats.

En hel del har jag skrivit om Slussen här och med tanke på allt eftersatt underhåll så behövdes ju en rejäl ombyggnation och upprustning. Hela området är nu allmänt rörigt och man vet inte från en gång itll en annan var det ä rtillåtet att gå, cykla eller ta sig fram med bil. Jag går ju här ofta men det hjälps inte. Det som gäller ena dagen gäller inte nästa. Men om sådär en 10 år ska det nog vara klart. Eftermiddagen har övergått i tidig kväll och jag får titta mer en annan dag. Mycket spännande återstår att se.

Skylten sitter vid Slussen är både passande och befogad för här finns en hel del att titta på.

Fönster i olika höjder finns för att de som passerar, stora som små, ska kunna se hur arbetet fortskrider.

Utan tittfönster ser det ut så här. Stadsgården och kajen där Vikninglinjens och Birkas Finlandsbåtar lägger till.

Även idag kommer jag att ha mycket att titta på  för det är en stor resemässa i Stockholm, Travel News Market så jag kombinerar lite jobb med att se och titta på resor . Spännande och roligt!

Tittar in till er  under kvällen för dagen är välfylld.

22 svar på ”Vad tittar du på egentligen? Mycket! En hel del finns att se”

 1. Ja, det var ett intressant inlägg som vanligt. Ja, det är en bra fråga? Vad tittar man på…..
  Jag tycker att glasobelisken ser ganska så ensam ut på Sergelstorg men inte från håll. Ska bli spännande att få senär allt blir klart. Här i Alcazar har de inte börjat med juldekorationer i fönster eller ljusslingor. Vilket arbete att få upp all belysning innan 1;a advent.

  1. Visst ser galsobelisken ensam ut. DRt är ju bara den där. i övrigt en stor byggarbetsplats. Dock mycket att titta på. Men antar det dröjer innan allt här är klart.
   Här i stan är mycket på plats och i mitt tycke alldeles för tidigt.
   Önskar dig en trevlig dag.
   Kram!

 2. Ja, detta var ett intressant inlägg! Nu har jag nyss snuddat vid Stockholm, vilket blir alltför sällan, fast jag har släkt och vänner.
  Så Östermalm hörde till de fattigas kvarter? Visste jag inte. Min mamma jobbade där hos en fin familj, en gång i tiden.
  I december kommer jag till Stockholm och ska på teammöte, ska till Norrsken, de gamla spårvagnshallarna. Kanske jag kan försöka trava dit, vem vet.
  Ha en skön dag. Kram!

  1. Tack! Ja, du passerade ju raskt förbi när du kom från Madeira.
   Nej, Östermalm blev inte populärt förrän en bit in på 1800- taletutan var ju ett fattigt område.
   Trevligt att du ska till Stockholm i december. Ja, de gamla spårvägshallarna ligger ju på Birger Jarlsgatan så det är ju lätt då att ta sig vidare och runt i Stockholm.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

  1. Ja, Fenix är ju speciell. Och roligt att veta varför märket just finns på en del hus i Gamla stan.
   Vad gäller kranar pch byggnationer lär det nog dröja innan allt är klart. Men det blir säkert bra. Slussen tror jag blir riktigt bra.

 3. Så roligt att läsa och se dina fina bilder.

  Jag lärde mig hitta på byggarbetsplatsen Slussen, hur jag skulle ta mig fram när jag var där senast i maj-juni. Den kunskapen är passé idag förstår jag av ditt inlägg. Nästa gång jag kommer dit gäller det att finna nya vägar i livet om man ska nå ut på (eller in på – vad säger man) Södermalm.

  1. Tack, vad roligt att du tycker det. Nu tycker jag att det vid Slussen också finns tydligare skyltar som visar var en kan gå. Klart bättre än i våras och somras så du kommer att hitta bra. Och på Söder kan man säga det man tycker…
   Välkommen tillbaka.

 4. Tack för den fina stadsvandringen:-) Tycker glasobelisken gör sig riktigt bra i sällskap med byggkranarna:-) Fint att den äntligen blivit LEDad också, fast allt runt kring obelisken är ju fortfarande avspärrat. Men ståtlig är den och hävdar dig mycket väl mot kranarna;-)
  Det där med “fönstergluggar” hade ju premiär när Centralstationen byggdes om. Kul att Slussen har anammat fönstren, för det är ju faktiskt kul att se utvecklingen av vad som pågår bakom alla trädstaket.

  Skrattade förresten gott åt skylten “Vad tittar du på egentligen”. Var också i stan idag och fotade olika saker som ingen annan la märke till. Så fler personer tittade på vad jag tog kort på. En tjej frågade faktiskt – Vad tittar du på egentligen? Så jag förklarade att det var den nya skylten som satt på den före detta Claes-Göran butiken. Hon fattade ingenting, så jag fick berätta bakgrunden också. Riktigt roligt:-)

  1. Visst kan det bli roliga möten när en har kameran med sig och framme. Kul att du också fått frägan. Jag tycker också oobelisken med sitt sken, ja trots att det är rosa, gör sig bar tillsammans med all kranar. De strävar liksom uppåt.
   När du skriver det så minns jag också “fönstren” som fanns på Centralen när den byggdes om. Och här vid Slussen lär ju bygget ta sin tid så visst är det kul att följa. “Fönstren fanns även i låg nivå så att barn och mer kortvuxna ska kunna se.
   Spännande att se vad som nu kommit upp hos f.d. Claes -Göran. Väntar! Och kul att du fick berätta bakgrunden.
   Mycket tittar vi ju på under våra vandringar så frågan är ju befogad.

 5. Det finns verkligen mycket att titta på när man verkligen tar sig tid. Faktum är att man ibland kan se sin egen stad med nya ögon. I lilla arbetshålan såg jag att granen hade kommit upp men här är det ännu opyntat. Härliga bilder hos dig som vanligt!

  Kram

  1. Tack! Ja, många bilder blir det…
   Visst finns det mycket att titta på och jag har ju tid att göra detä Är ju ute mycket. Och roligt är det att ta på andra ögon då och då.

   Och visst kan granarna och julpyntet vänta ett bra tag till. Till första advent tycker jag det är lagom.
   kram!

 6. Nej nu fick jag verkligen stockholmslängtan. 🙂 Hur var det med glasobelisken, skulle den skifta i färg, eller är det något jag drömt?
  Tack för en trevlig promenad!
  Kram!

  1. Glasobelisken ska skifta i färg, men jag har hitintills bara sett den i rosa. Återkommer med bild om jag ser en annan färg. Kanske blir den röd eller grön till jul. Eller rentav vit.
   Trevligt att du följde med. Har öfrstått att vi via bloggen blev en liten grupp som gick här.
   Kram!

 7. Som alltid ett både intressant och trevligt inlägg från dig Ditte! Så mycket att titta på!
  Den centrala brandstationen i Norrköping ligger i kvarteret Fenix och har en fågel Fenix som utsmyckning på fasaden.
  Tack för den härliga promenaden!
  Kram

  1. Vad roligt att även fågeln Fenix finns i Norrköping och där brandstationens kvarter är döpt efter den. Och även Norrköping är ju en gammal stad och har haft sina bränder.
   Trevligt att du följde med mig runt.
   Kram och trevlig fredag.

 8. Du är duktig på att promenera, fota och berätta – tack för det! Men jag undrar lite… Var sov du på natten? Ja, eftersom du startade på Östermalm??? 😉

  Ha en fin fredag!
  PS: Himla bra med såna där titthål. Man är ju nyfiken av naturen, och ofta händer det att Anders kan se över staket där jag inte når upp – orättvist ju! Men då brukar han få fota till mig så jag också kan kolla 😀

  1. Sovmöjligheterna är många….Några hemlisar har jag.
   Roligt att du händgde med!
   “Titthålen” är bra och här vid Slussen hände det mycket. Men de lär ju hållla på en sådär åtta år till innan det blir klart. Kanske mer.
   God tanke att Anders fotar för att bära runt en stege känns att “ta i”.
   Trevlig fredag!

 9. Det finns verkligen mycket att se. Och du är duktig på att förmedla det vidare här i bloggen till oss!
  Önskar er en fin fredag! Och idag finns du med i tankarna!
  Stor kram

  1. Tack! Jag är ju ute en hel del, precis som ni är och mycket hinner en se.
   Och idag är ni extra med i tankarna. Undrar var stegen ställs….

   Hoppas ni har det bra!
   Stor kram och trevlig fredag.

 10. Intressant! Dessa byggarbetsplatser som aldrig tar slut. Här i Göteborg i alla fall! Tidernas förändras och det som en gång var för fattiga människor stiger i graderna. Typ Haga i Göteborg.
  Fågel Fenixgrejen visar verkligen att det var skillnad på folk och folk. Kvarter och kvarter. Kram

  1. Verkar vara liknande i både Göteborg och Stockholm med alla byggarbetsplatser.
   Och även hos er har ju gamla områden blivit trendiga har jag förstått. Så var det ju inte förr. Gamla stan här är ju ett annat exempel och Södermalm som var en arbetarstadsdel. Ja, delvis är det så nu också för det finns hyreslägenheter och inte bara bostadsrätter.

   Ja, fågel Fenix är talande.

   Och du ska veta att jag är avis på er där i “paradiset”. Rejält avis”
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *