Stockholm

Vad har hänt med “guldbron” så här långt?

I onsdags var det så äntligen dags för det kinesiska fartyget Zhen Hua att sakta glida in i Stockholm. Och lastad på däcket fanns den dyrbara “guldbron”. En bro, i ett stycke på 140 meter, som så småningom här i Slussenområdet ska förbinda Gamla stan och Södermalm.  Bron skulle natten mellan torsdag och fredag lastas av och det skulle ske genom att sänka ner fartyget en bit i vattnet.(Skedde tidig fredag morgon) Och när det var gjort skulle bron bli bogserad till rätt plats. Så vad har hänt sedan i onsdags. Varför inte ta en vända och se efter.

Vad har hänt med guldbron? Kan se att den kommit in till kajen här vid Slussen. Vad har hänt med guldbron?Jag står upp på bron vid Katarinahissen och kan se att guldbron har förts in till kajen under natten till fredagen. Till höger de tillfälliga busshållplatserna för Nacka och Värmdöbussarna

Vad har hänt

sedan i onsdags med Slussens nya bro?  Visst var jag nyfiken så jag tog en promenad för att få veta. Vi tänkte att man från Mosebackes höjder skulle kunna få en god överblick. Och det fick vi men inte direkt över bron. Fartyget såg vi och även stora delar av Stockholm. Men ingen bro. Takåsar och paraboler skymde.

Från Mosebacketerrassen hade vi bra utsikt över Stockholm men inte såg vi bron härifrån. Så vi gick vidare. 

Katarinahissen/gångbron verkade mer lovande som utsiktsplats och med fri sikt åt alla håll. Här borde vi kunna se vad som har hänt.

Uppe vid gångbron vid Katarinahissen är det fri sikt och lätt att se vad som har häntHär uppe på gångbron vid Katarinahissen gick det fint att se både guldbron och fartyget. Jag dokumenterar för fullt. (Till vänster i bild)

Under fredagsmorgonen drog två större och två mindre bogserbåtar loss bron från fartyget och pontonerna den låg på. (Fartyget Zhen Hua sänkte sig fem meter för att det skulle bli smidigare att få loss bron.)  Och för att detta precisionsjobb med att bogsera bron till kaj skulle fungera var bron utrustad med ett navigationssystem så att förarna av bogserbåtarna hela tiden kunde följa lastens position. Allt gick i ultrarapid och man vände  sakteliga bro så att bogserbåtarna kunde trycka bron framför sig. Och vid 10-tiden var jobbet klart och Zhen Hua kunde börja höja sig upp ur vattnet igen. Nu ska bron ligga förtöjd vid kajen till nästa helg.

Vad har hänt här? Bron har sakta bogserats in till kaj och ska ligga här till nästa lördag. Vad har hänt här? Bron har mycket sakta lastats av fartyget och blivit bogserat in till kajen.

Slussenområdet

är en gigantisk byggarbetsplats och har så varit i många år. Jag passerar ofta här och man vet inte riktigt från den ena dagen till den andra vilka gångvägar som gäller eller var man hittar bussar. Men det finns skyltar. Jag har följt Slussenbygget  sedan det startade 2015 och kanske får jag även se det nya Slussenområdet som man beräknar bli färdigt 2025. Men tveksamt om den tidsplanen håller.

En del av Slussenområdet, gropen, sett uppifrån Katarinahissen/gångbron. Rörigt värre.

Här utsikt över Gamla stan, till höger i bild, Riddarholmen rakt fram och Stockholms stadshus till vänster.Vattnet längst itll vänster är Mälaren och det rakt ner är Östersjön. Här finns också den lilla “Karl Johan slussen”. En sluss för fritidsbåtar som ska ta sig mellan Mälaren och Östersjön men den är avstängd under ombyggnaden. 

Slussenområdet. En byggarbetsplats och bussar, cyklister och fotgängare försöker samsas

Vad har hänt här? Mängder av pontoner och kranar är beredda för att nästa fredag eller dra bron mellan Gamla stan och Södermalm på plats. plats. Vad har hänt här? Mängder av olika pontoner med och utan kranar ligger i Saltsjön, Östersjön och förbereder sig för att få bron på plats. Enligt tidsplanen ska det ske nästa fredag eller  lördag.

 

Runt Slussenområdet finns skyltar som berättar om vad som har hänt och vad som ska hända. Och invigningen av bron är planerad att ske hösten 2020 och åtta körfält ska det bli.

 

PS

Vad gäller “corona” så är det inget jag inom överskådlig tid kommer ta upp här i bloggen. Viruset finns  här och nu och vi kan inte annat än att förhålla oss till det och  vara varsamma med oss själva och andra. Viktigt att lyssna till de experter vi har inom området och följa utvecklingen och de rekommendationer/nödvändigheter som gäller för vårt land. Rädsla och panik hjälper föga.

28 svar på ”Vad har hänt med “guldbron” så här långt?”

 1. Slussen är verkligen en byggarbetsplats och har varit så ett bra tag! Men det blir säkert väldigt bra när det är klart, fast om tidsplanen håller undrar man… I min ungdom minns jag att vi åt lunch på en restaurang som låg där. Den är självklart ett minne blott sedan flera år tillbaka…

  Kram och god lördag!

  1. Ja, den restaurangen är ett minne blott. Men den gamla “Blå dörren” finns kvar. Och Erik´s uppe i Katarinahissen finns kvar. Vad gäller Slussen var den ju nästan för trång när den byggdes och när sedan biltrafiken ökade så blev det än värre.
   Men kanske hinner jag uppleva Slussen i sin nya utformning.
   Önskar dig också en fin lördag. Här skiner solen.
   Kram

 2. Roligt att komma hem och få se lite om Guldbrons framfart i skärgården. Läste först hos JoY om när den passerade Oxdjupet och nu uppdatering här hos dig. Tänk att tiden bara rusar iväg, vi flyttade ju i oktober 2016 och då var det redan näst intill omöjligt att passera slussen. Vi hade ju inte så mycket att välja på, att åka runt Essingeleden var ingen option, så det var bara att sitta snällt i köerna och räkna till hundra igen och igen.
  Tack för titten och hoppas att allt går bra med monteringen!
  PS. Kom hem igår med sista planet som gick till Sverige från Istanbul…puh!

  1. Välkomna hem! Och sicken tur ni hade. Kan tänka mig att ni haft en fin resa. Nu stängs ju allt mer och mer och folk hamstrar här som om det vore krig. Men det med hamstring verkar mer vara mer av ett storstadsfenomen enligt många kommentarer jag fått. Har förstått att läget norr om Dalälven är mindre drabbat än storstadsområdet.
   Vad gäller Slussen så skriver Per Anders Fågelelström i en gammal bok som jag har att den var trång för framfart redan på 1940-talet. Och värre blev det ju med ökad biltrafik. Men idag kan man ju undra vad alla ska inne i stan med bil att göra.
   Kul var det att se skeppet komma med bron och sedan vad som hänt. Återkommer när den är på plats.
   Vila er nu och jag ser förstås fram emot inlägg från resan
   Trevlig helg.

   1. Hej Ditte!
    Nu hade jag skrivit en lång kommentar och den bara försvann!
    Orkar inte skriva om allt just nu, återkommer i morgon…ha det gott så länge!

    1. Nej, den finns och jag har svarat på den. Men jag måste alltid godkänna kommentarerna innan de syns.

 3. Så kul att få se bilder från Slussen och på den enorma nya guldbron.
  Tror mig se lite av restaurang” Blå dörren” också, där har jag varit och ätit några gånger.

  Det är mycket om Corona viruset nu, men säger som dej, rädsla och panik hjälper inte.
  Kram!

  1. Jadå, Blå dörren, var med. Vi går också dit då och då. Ett ganska säkert kort matmässigt och med fin terrass sommartid. Ville nu gärna se hur det gått med bron. Såg ju när den ankom till Stockholm och nu var den avlastad. Nästa helg ska den ju monteras.
   Ja, Corona finns ju här och det lär stanna. Men livet måste ju gå vidare ändå, dock med ganska stora begränsningar. Och läget i Spanien är ju verkligen åtstramat. Så någon resa dit blir det inte för oss nu. Men rädsla och panik bör vi ju undvika.
   Såg idag i Stockholm att de gående längs Årstaviken var lika många som en vanlig,solig lördag.
   Kram

 4. Måste säga att din rapportering och dina bilder slår tv:s rapporter med råge. Så kul att se utvecklingen vid Slussen, som ju är ett gigantiskt byggprojekt. Att få ihop den logistiken är nåt jag inte förstår, helt otroligt tycker jag. Ska bli kul att höra om du lyckas pricka in tidpunkten när de sätter bron på plats. Otroligt spännande, för ingenting får ju gå fel, eller hur!?

  Vad gäller Corona så antar jag att du är glad att du just nu inte befinner dig i Spanien med undantagstillstånd och karantän. Du har så rätt, det är bara att anpassa sig till ett “nytt” liv, som jag ärligt talat aldrig trodde att jag skulle på uppleva.

  1. Tack, för fina ord. Finns ju mycket att skriva men det får bli mer översiktligt.Logistiken blev jag fascinerad av. Att få ihop det hela. Tycker Skanska verkar klara det fint. Ska försöka ha koll på när bron ska på plats. Men kan tänka mig att det sker i arla morgonstund när inte så många är vakna. Undrar så om den passar.
   Jag är glad att vi är hemma. Har ju många vänner kvar men det verkar funka “so far”. Några reser hem i veckan och andra stannar kvar som planerat. Och då tänker jag inte på de som bor permanent. De har kanske inget val.
   Vår resa i slutet av mars har vi förstås ställa in. Men det är ju mer en världslig fråga.
   Var till kyrkogården idag och “pratade” med min pappa”. En klok man och jag är glad för det jag fick med mig i fråga om råd och förhållningssätt i lite klurigare situationer.
   Nej, krig har jag upplevt några månader på gränsen mellan Thailand och Kambodja 1980 men att jag skulle uppleva en sådan situation som vi har nu hade jag nog inte heller tänkt att få uppleva. Men nu gör vi det och får förhålla oss till läget.Gör mitt bästa i att tänka positivt.

 5. Vilket kalasnära område som du bor i!!!
  Spännande reportage med dina utsökta bilder. Fantastiskt . Ett viktigt datum och historia.
  Jag skulle ju vilja ha varit där, självklart och beskådat detta.
  Stor kram”

  1. Vi bor ju med närhet till det mesta. Och nyfikna var vi på vad som hänt. En del var det ju. Bron hade lastats av och kommit till kaj.
   Kul, eftersom vi sedan januari följt fartyget och bron. Får ta en titt nästa lördag och se mer.
   Stor kram

 6. Hade ju väntat mig en GULDBRO ,-))) Men den ska tydligen målas lite alla fall med guldfärg!
  Alltid något. Ser att du är på G med kameran. det blev ju tvätyst helt lötsligt.
  Följer ju inte med så noga, så jag missar en hel del!
  Ha det fint, intressanta bilder ,-)
  KRAM Primrose ,-)

  1. Nu är det bara lite guldfärg på denna stålbro, men den ska målas på nytt. Jadå, jag är med och kameran också. Vi har följt fartyget från starten i Shanghai, Kina i januari och var med vid ankomsten till Stockholm. Och nu ville jag se vad som hänt. Och bron låg vid kajen.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Vilken bra uppdatering över Slussen, arbetet där. Här uppe i norr vet man ju inte så mycket om det. Jag har förstås fått se skyltar därifrån, riktigt roliga såna men annars inte mycket . Det blir spännande att följa fortsättningen! Ha det så fint idag, Ditte

  1. Tack! Ja, detta med bron är högst lokalt men det är roligt att se tekniken både att få hit den, lossningen från fartyget och att sedan få den på plats. Men det blir till nästa helg.
   Önskar dig också en fin söndag.

  1. Tack! Vi såg bron komma glidande in här och intressant att se lite av det tekniska runt om. Bron är lossad och ligger vid kaj och det ska bli intressant att se om den “passar”. Jag återkommer i frågan ang. bron.
   Kram och trevlig söndag

 8. Vad coolt att kunna följa guldbron på nära håll och irl. Tack för att du förmedlar det till oss andra också 🙂

  Vad gäller corona så håller jag med dig. Ser ingen anledning till panik, trots att vi “sitter mitt i det”. Men visst ska man ta det försiktigt, även om det kanske inte ens hjälper. Man har ju ingen aning om var smittan verkligen finns…

  Ha en braig dag!

  1. Vi går ju ofta förbi här i Slussentrakten på våra promenader så nu tittar vi lite extra. En plan finns för brons monterande så vi tittar dit mästa helg också. Då ska den på plats. Spännande att se o den passar.
   Vi följer läget hos er och även via den app som UD har och som uppdateras ofta. Hoppas nu att restriktionerna bidrar till få stopp både på dödsfall och smitta. Kan tänka mig att många redan kommit till Torre för påskfirande.
   Var smittan finns vet man ju inte. Här är det egentligen inte så mycket restriktioner. Utlandsresor, UD avråder, samlingar, sportevenemang och en dle till. Inga restriktioner ännu för restauranger och barer och barnen går i skolan. Men allt kan snabbt ändras.
   Ha det bra ni också-

  1. Blir nog bra när den är på plats. Och eftersom vi har följt transporten av bron från starten i Kina hela vägen hit, via datorn, så är det intressant att se slutklämmen också. Vi har nära att gå ner till Slussen och passerar också ofta där när vi är ute och går.
   Hoppas ni har det bra.
   Stor kram

  1. Slussens ombyggnad kommer att ta minst fem år till men det vore fint nu om bron kom på plats. Tänkt invigning för den är i augusti 2020. Vi har följt transporten av bron sedan i januari via datorn så det var roligt att nu se fartyget glida in i Stockholm och hur bron lastats av. Men nu händer inget förrän på lördag då den ska komma på plats. Hoppas den passar.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram

 9. Så kul att se dina fina bilder som vanligt och ingen har väl direkt missat guldbron, iaf inte om man är gammal Stockholmsbo 🙂
  Var rädd om dig och ta hand om dig och de dina i såna här tider 🙂
  Önskar dig en fin ny vecka !
  KRAM MARIE

  1. Tack! Jättekul att se både “guldbrons” ankomst och sedan hur den tedde sig här vi kajen. Har följt fartygets resa sedan i januari när det lämnade Shanghai så kul att följa händelseförloppet.
   Vi lever ungefär som vanligt men med lite mindre samlingar i större grupper. Och fint att röra sig ute är det ju så bussen och t-banan skippar jag då och då.
   Ha det fint du också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *