Torrevieja

Vad händer? Lite av varje – Och det känns väldigt lagom

Vad händer här i Torrevieja? Lite av varje. Det beror ju på vad man själv har lust att göra. Möjligheter till det mesta finns och det är nog bara man själv som står för eventuella  begränsningar.

Den blå himlen har återvänt från sin påskledighet och det har också för oss inneburit en hel del utevistelser och långpromenader. Häromdagen besökte vi vänner i Torrevieja och som bor alldeles vid de “rosa saltsjöarna”. I övrigt har vi ägnat oss åt promenader längs havet där trevliga”pitstop” med tillhörande tapas  förgyllt tillvaron. Och för mig har det blivit en del inläsningsjobb inför sommarens många resor.

Vad händer? Lite av varje. Häromdagen blev det ett besök hos vänner uppe vid Saltsjöarna. Vad händer?  Ja, det blev”njutflykt” till vänner som bor vid saltsjöarna. Dagen var lite mulen så det är anledningen till att den rosa färgen på saltsjön inte framträder lika tydligt som när det är strålande sol.

Vad händer? Lite av varje.

Besöket hos vännerna Anna Carin och Krister häromdagen blev väldigt lyckat. Vi började med en busstur dit med tillhörande sightseeing.   Många bussar i Torrevieja är ringlinjer så man får oftast lite vidgade vyer på köpet. Vi skulle äta lunch tillsammans på den kinesiska restaurangen Asiatico, som ligger i området där de bor, Banos de Europa. En kinesisk restaurang som verkligen har riktigt bra kinesisk mat. Vi har varit här tidigare och ätit och detta är en restaurang att återkomma till.En trerätters riklig meny med många olika för, varm och efterrätter att välja på kostar med dryck ca 9 euro/person.

Vad händer? Att äta tillsammans är trevligt och en god kinesik lunch passar och smakar bra. Bosse, Krister och Anna Carin

Herrarna beställde soppa till förrätt och vi damer slog till på bröd med räkor. (Kanske inte direkt så kinesiskt. Men gott) Varmrätterna varierade vi lite. Krister valde anka i apelsinsås, Bosse tog kycklingrätten – “gongbao ji ding”, en favorit hos oss. Och det just är såse, “palatsväktarsåsen” som är viktig. Anna Carin och jag valde både räkor i “palatsväktarsåsen” som kom till bordet   på en het järnplatta.

Väldigt fräscht och jättegott. Om jag blundat och smakat hade jag lätt kunnat tänka mig till en liten restaurang i Peking som serverade denna rätt.

 

En fin promenad

längs saltsjön blev det efter maten. Och det är alltid lika fascinerande att se både sjöarna, växtligheten här och den rosa färgen. Förr var det många som kom hit för att bada eftersom vattnet ansågs ha kurerande effekt på kroppen. Men sedan en tid tillbaka är det helt förbjudet att bada här och med höga böter som följd om man gör det. Anledningen är delvis att detta är ett industriområde där salt utvinns, men turerna om det är/har varit tillåtet att bada har varit många. Men nu finns det alltså ett beslut om badförbud.

Vad händer här med badningen? Jo, det är sedan en tid förbjudet att bada i den rosa saltsjönAll badning är förbjuden. Detta är en nationalpark

Och sjöarna är både rosa och innehåller mycket salt.  Den rosa färgen kommer från en sorts snäcka som lever i sjöarna och den kan bara överleva om vattnets salthalt övergår en vis procent. Saltet man utvinner här går på export till olika delar av världen och blir så småningom mest till vägsalt. Så att Torrevieja på norska också kallas för “saltbyen” är fullt förståeligt för saltet är viktigt  för området. På olika sätt. Mer om den rosa färgen och om saltet finns att läsa här. 

Längst bort i bild skymtar en del av salthögarna som senare ska på export runt om i världen.

Jättetrevligt att ses och tack för en fin dag.  Och hem blev det en stärkande promenad på nästan 4 km.

26 svar på ”Vad händer? Lite av varje – Och det känns väldigt lagom”

 1. Vilken njututflykt och vilken njutbar mat! Din räkrätt skulle jag gärna testa i stället för kycklingrätten som jag alltid väljer på FU😊.
  Så skönt att ni har lite bättre väder nu och jag hoppas att det blir bättre och bättre.
  Ha det fortsatt gott era sista dagar i sommarstugan. Jag kommer att sakna Er😢.
  Kram/A-K

  1. Verkligen! Vi hade en jättetrevligt och den här restaurangen är så bra, Kanske kan vi tillsammans gå dit. Tar ca 40 minuter från oss.
   Vädret är nu njutbart och vi sitterute och äter nu i kväll och det är +23 grader 19.30.
   Så trist att vi inte ses nu men vi ses i maj.
   Stor kram från oss båda.

 2. Hej Ditte!
  Kul att se “gamla” bekanta! Hej hej!
  Ja restaurangen har ju t o m jag varit på som normalt har svårt för sån mat men det var fantastiskt gott det jag åt också, man kunde ju be om lite svagare styrka/ smak!
  Jag har fikat med la familia de Teddy i dag och det var skojigt…på La P förstås 😀
  Kram P ♥♥

  1. God afton!
   Ja, det var trevligt att träffa Anna Carin och Krister igen. Länge sedan senast vi sågs.
   Den här restaurangen är jättebra och fint att maten kan fås i olika styrka/smak.
   Vad roligt att du fikat med Teddyfamiljen. Kan tänka mig det var roligt att ses och hinna prata.
   Vi hörs och ses.
   Kram!

 3. Ser ut som en trevlig dag.
  Bra pris för 3 rätter.
  Intressant med saltsjöarna.
  När vi åker söderut från Bangkok till Huay Yang ser man också ställen där salt utvinns, dock ej rosa.
  Fint med lång promenad, jag har cyklat en tur till/från Stora Coop.

  1. Det blev verkligen en trevlig dag. Och denna kinesiska restaurang är en av det bästa jag testat i Europa. Vi har ett par riktigt bra här inne i stan i Torrevieja och även i Stockholm. Men oftast är den kinesiska maten alltför anpassad för att kännas autentisk. Men det är ju så mycket dyrare att gå ut och äta i Stockholm. En liknande meny där, utan vin, går ledigt på minst 350-400 så med vin till ett par hundralappar till.
   Saltsjöarna är speciella och mycket salt utvinns både i dessa och några andra saltsjöar i närheten.
   Skönt var det att gå hem. Vi brukar cykla här men denna gång har det blivit mindre av det eftersom min mage krånglat en del. Men nästa gång så…

 4. Trots att jag ätit ganska så nyligen blev jag plötsligt hungrig igen! Så gott det lät! Ja, trevligt med för den delen 😀

  Kram

 5. Så gott och trevligt. Roligt är det också att man alltid lär sig något nytt när man kikar in hos dig som att det finns saltsjöar tex. med läcker rosa färg.
  Kram

  1. Det blev en väldigt trevlig dag på alla sätt och med god kinesisk mat. De rosa saltsjöarna är väldigt speciella och så både djur och naturlivet här omkring. Här finns också rosa flamingo i mängder så de passar färgmässigt fint med vattnets färg.
   Har nu läst hos dig om er resa och visst blir jag väldigt sugen på att resa just till Franska Polynesien. Så orört det ändå verkar vara där ni var och det är en av de saker jag uppskattar med en långresa.
   Kram!

  2. De där rosa sjöarna är läckra, du har ju visat dem tidigare och det ser verkligen annorlunda ut.
   Läcker ser även rätten med palarsväktarsåsen ut. Mums!

   1. Jadå, saltsjöarna har varit med tidigare och jag tycker varje gång jag kommer hit att de är lika spännande. I en del av dem trivs även rosa flamingon som det finns mängder av. Naturen har mycket att erbjuda.

 6. Hmm, ibland kanske lagom är det som dikterar dagen och veckan, ja kanske hela ens liv för tillfället. Lagom…ett supersvenskt ord, ett ord som har fått och får mycket spott och spe…men, i själva verket ett ord som säger mer än vad de flesta kan sammanfatta i en mening.
  Saltsjöarna verkar intressanta, de påminner om de rosa i bla Australien, de som är rosa en tid på året och resten av året är de helt anonyma. Fin dag, härliga upplevelser…och kinamaten gör att det vattnas på tungan, mmm.

  1. Tänker också lite som dig här vad gäller ordet “lagom”. Ofta gör vi väldigt mycket men att träffa vänner, promenera, samtala, äta gott och bara vara kan ge mig detta tillstånd av just “lagom”.
   Saltsjöarna har en väldigt lång historia och de är här alltid rosa. Ibland när det är lite mulet framgår inte den rosa färgen så starkt som de dagar då solen verkligen strålar från en klarblå himmel.
   Har läst om dessa sjöar i Australien men vi såg dem inte när vi var där.
   En skön dag blev det och alldeles lagom av allt.

 7. Åh, vilket matigt och intressant inlägg! Trots att jag ätit gott på Flämslätts kursgård och även hunnit med att äta hemma, så blev jag lusten på dina matbilder.
  Tänk, så mycket man får lära sig av bloggen, jag visste inte om saltsjöarna.
  Ha det gott och här väntar sängbädden för mig efter en lång och trevlig dag!
  Stor kram!

  1. Kinesisk mat, som är autentisk, är en klar favorit och här smakar det som om jag vore i Kina. Bra betyg.
   Saltsjöarna är fascinerande på många sätt och både naturpark och sedan utvinns dte ju salt här. I sjöarna finna även mängder av rosa flamingon som trivs här.
   Kram och natti.

 8. Ytterligare en härlig njutflykt med helt suverän mat. Min man brukar välja “gongbao ji ding” eller “kyckling gonbao”, jag brukar hålla mig till mögliga och omöjliga varianter av scampi och bläckfisk, ungefär som du brukar göra;-) Å lagom av allt är precis vad man vill ha som pensionär enligt mig.

  Jätteintressant info om saltsjöarna.

  1. Det blev en jättefin “njutflykt”. Kul att din man väljer “gong bao jiding” – en av våra favoriträtter från åren i Peking. Jga har nu blivit ganska bar på att laga den hemma i Stockholm där ingredienserna till just såsen finns att tillgå i de kinesiska butikerna. Här finns den med räkor och det är också väldans gott. Så även denna gång.
   Lagom kan ju ibland verka lite trist men jag trivs nog mer och mer med just det, precis som du gör.
   Saltsjöarna är fascinerande på många sätt och nu blir det intressant att se hur det blir med badning och böter. Men ett beslut har till sist kommit att badförbud gäller.Undantag är alla de hundratals flamingon som finns runt om i saltsjöarna . Och de är rosa de också-

 9. Vilken härlig dag och trevligt att träffa vänner 🙂

  Det där med att bada i Laguna Rosa har ju varit ett stort samtalsämne – förbjudet eller ej? Vi har testat en gång:

  https://amadecasa2009.wordpress.com/2009/10/06/det_flyter_pa1/

  Huruvida det var förbjudet 2009 vete sjutton, men om det var det så hoppas jag att det är preskriberat vid det här laget 😉 Tänker i alla fall INTE gör om det. Kul att ha testat, men utan duschar och andra faciliteter där runt ikring så var det inte alls en särskilt behaglig upplevelse när man väl kommit upp… 😉

  Ha en fin fredag – den är snart här! 😀

  1. Det blev en jättetrevlig dag. Jag har badat fötterna här tidigare, något annat lockade inte. Men nu är beslutet fattat om att bad är förbjudet och stundtals finns vakter här uppe som ska se till att ingen badar. Höga bötesbelopp är det också, Men ni hann ta ett dopp innan. Såg förra sommaren att folk hade med sig vattendunkar för att skölja av sig. Nu har du ju legitima skäl att avstå bad här.
   Ja, fredagen är snart här.
   Ja, det blev ju en fin dag idag också.

  1. Ibland är just lagom väldigt behagligt. Saltsjöarna är speciella och i några av dem bor mängder av rosa flamingon som verkligen trivs där.
   Önskar dig också en fin fredag . Kram!

 10. Ett bra betyg på restaurangen, om du bara kan blunda och vara tillbaka! Och priset är ju fantastiskt! Det känns som att det är nästan vad man skulle få betala för bara varmrätten här.

  1. Jag är ganska kräsen när det kommer till asiatisk mat och vill helst inte att de rätter jag beställer ska vara ”anpassade”. Här är de inte det och rätterna är märkta på menyn så att man kan välja den styrka man vill ha. Och här smakar det vi beställt just som vi minns det från Peking eller när jag och kinesiska vänner lagar maten. Och priset är otroligt bra dessutom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *