Stockholm

Vackert – Blommor och skir grönska på vår innergård

Många och ganska långa promenader, runt 8-10km/dag, har det blivit under dessa virustider. Ibland tillsammans med vänner, ofta med maken som sällskap men  jag promenerar också gärna på egen hand. Gamla områden – områden som kan vara historiskt spännande,  varvas med  trakter där jag gått många gånger. Trakter där det välkända ofta ger mig nya infallsvinklar.  Här är kameran, bloggen och alla bloggläsare trogna följeslagare. Men idag ska vi inte alls gå så långt utan stanna till hemma på vår vackert blomstrande innergård. Välkomna in!

Visst är det vackert med de japanska körsbärsträden som är i blom och all den skira grönskan.

Vackert

Jag njuter av de dagliga  promenaderna och det är så fint att se hur naturen nu nästan dagligen förändras och det blir grönare och grönare. Och snart kommer min favorittid – den mellan hägg och syren.

Vackert är det även längs kajen där träden iklätt sig sin sommarkostym.Vackert är det även längs kajen här i Norra Hammarbyhamnen på Södermalm, där träden iklätt sig sin sommarkostym.

Dagen till ära var det glest bland ”gångarna” för de brukar förekomma i rikliga mängder. Men den vassa vinden och en termometer som visade +5 gjorde att andra omgivningar mer i lä lockade. Här på kajen finns fortfarande de gamla järnvägsspåren kvar. Spåren härrör från den tid då det gick godsvagnar förbi med last till fraktfartyg som låg här och vid Stadsgården.  Så området i sig är gammalt.

Innergården är som en grönskande oas och väl omhändertagen av en inhyrd tärdgårdsfirma som gör täta besök.

Föreningen består av 263 lägenheter, varav de flesta idag är bostadsrättslägenheter i olika storlekar, från 2 rum och kök upp till etagelägenheter med 6 rum. Alla med balkong och många kan se en skymt av vattnet.

Tulpaner i grupp är vackert.Tulpaner i grupp är vackert men den här sorten är snart överblommade-

På en annan del av innergården är det en annan sorts tulpaner på väg att slå ut. Bra planerat här att det blommar i omgångar. Och apropå blommor, men även allt vad gäller det som hör naturen till och mycket annat, så titta gärna in hos Anki.

Vackert här också. De låga vitsipporna, de blommande narcisserna och tulpaner på väg att slå ut. Vackert här också. De låga vitsipporna, tulpaner på väg att slå ut och en del narcisser som fortfarande är i blom.

Pärlhyacinter som kantblommor.

Fler körsbärsblommor.

Magnolian är snart överblommade men vackert är det så bänge den har sina blommor kvar. Magnolian är snart överblommad. Men vackert är det så länge den står i blom.

Men några magnoliaknoppar hittade jag.

Området här i kvarteren

var ännu en bit in på 1900-talet rena landsbygden. Vad gäller Södermalm, eller Åsön som var det  gamla namnet, så var det på 1700-talet som det här började bli bebyggelse med fabriker och eländiga träkåkar för de som jobbade där. Och på Södermalm  hamnade sådant man av någon anledning inte ville ha inne i stan. Sådant som man ansåg vara illaluktande, eldfarligt eller allmänt otrevligt t.ex. sjuk och fattigdoms inrättningar. Just där våra hus finns idag var det tidigare sjöbotten, Hammarby Sjö, vars strandlinje gick ca. fem meter högre upp än vad Saltsjön gör idag.

Våra kvarter 

var inflyttningsklara 1994 och då var det hyresrätter här. Hyreslägenheter som Skanska byggde på uppdrag av  det kommunala bolaget Familjebostäder. Men i slutet av 1990-talet bildades bostadsrättsföreningen och idag är det ca 30 lägenheter av 263 som fortfarande är hyresrätter. (Hyresrätterna har betydligt högre kostnader för sina lägenheter än bostadsrättsinnehavarna och om de flyttar blir lägenheten såld av föreningen.) Och det var efter valet 1998, med en ny majoritet i Stadshuset i Stockholm, som man beslutade att kommunala bostäder skulle kunna säljas  till de boende. Så blev det med våra hus. Man bildade här en bostadsrättsförening och den 1/3 2001 blev ”våra fastigheter” köpta av kommunen.

34 svar på ”Vackert – Blommor och skir grönska på vår innergård”

 1. Tack för en fin liten promenad i närområdet. Vilken vacker innergård ni har. Speciellt nu på våren. Vackert och välskött! En fröjd för ögat! Inte kan man tro att ni har så nära till vatten när man ser detta!
  Kram

  1. Nej, men det har vi. Fint med tillgång till båda på nära håll. Gården använder inte vi så mycket men barnfamiljer och många äldre-äldre gör det och särskilt nu. Men jag tycker den är så fin och särskilt nu med all blomning. Vi har utsikt över vattnet men en del har genomgående lägenheter och ser mer av gården och mindre av vattnet.
   kram och trevlig helg.

  1. Den är så fin och tas om hand av en firma som kan det här med växter och annat. Och vi som bor här kan njuta av den. Förstår att allt är senare hos er men skönt att våren är på väg. Kyligt hos os idag men bara +6 grader.
   Jag tycker också att tiden före midsommar är den bästa.
   Önskar dig en fin helg.

 2. Men åååå vilken innergård!!! Det märks verkligen att den är väl omhändertagen, så himla vackert med de blommande träden och planteringarna <3
  Ha en fin onsdag, Ditte <3

  1. Visst är vår innergård vacker! Vi är inte här så mycket men många äldre och barnfamiljer vistas mycket här. Och i dessa tider tar många äldre med sig stolar och kaffe hit ut och sätter sig i en ring med två meters mellanrum och umgås. Många är ju ganska ensamma och har svårt nu att träffa släktingar och andra vänner eftersom vi inte helst ska åka kommunalt.
   Önskar dig också en fin onsdag.

 3. Vilket sammanträffande att du visar upp din innergård just idag; pratade idag med Elaine på telefon och vi kom att prata lite minnen från när vi lunchade hos dig första gången. Då ni satte griller i mitt huvud att jag visst skulle ställa ut mina tavlor. Vi gick ju lite vilse förstås då jag som varit hos dig tidigare menade på att du bodde här vid ingång och att du bodde på en viss våning vilket inte stämde alls 🙂 Så vi irrade omkring en stund, kan det ha varit i april 2016?
  Denna årstiden är ju så underbar och jag tänker att egentligen är det en välsignelse i eländet att det är på den ljusa årstiden och som sagt att vi får vara ute.
  Men också gott att det blev kyligare så inte lockelsen att minska avståndet inte får full kraft. Nåja, vi får se hur det går med det.
  Nu ser det ut som Värmland är en bit på väg upp och jag räknar med långvarighet, jag tycker det går bra och att andra har det så mycket värre.
  Tack för dagens härliga!
  Ska rulla lite bakåt och få med mig lite till 🙂
  Stor kram!

  1. Se där! Tankeöverföring kanske. Jag väntar så på att vi ska kunna ses igen.Men tills dess har jag våra roliga minnen att ta till. Och det gör jag och kan börja skratta hejdlöst. Tänk i Skellefteå när min telefon inte fungerade och vår skogspromenad med ”stubbarna”. Tur vi har skrattet.
   Visst är det det en härlig tid nu. Bara att njuta. Lite kyligare även hos oss idag, +6 men tror också naturen behöver lite paus.
   Ja, vi vet ju inte när tillvaron återgår till det mer vanliga men tursamt nog kan vi ju vistas ute.
   Stor kram och många tankar.

 4. Tack för alla vackra blomster, här täcker ännu den sent komna snön marken. Men visst skiftar en hel del träd i skirt grönt. Vi bodde i Ör i Sundbyberg innan flytten ut på landet, i hyreshus. Där gjorde man likadant, man omvandlade lägenheterna till bostadsrätter, men inte alla hus. Märkligt, exets son bor kvar i en hyreslägenhet där.
  Kram från pörtet

  1. Visst är det en fin tid nu och här har våren kommit en bit till. Men idag är det kyligt, bara +6 grader.Kanske bra så att våren hinner hämta sig lite. Vår innergård är så vacker och just nu tror jag det är den vackraste tiden där.Många använder den och extra mycket nu när än fler inte kan träffa vänner som man brukar göra.
   Våra hus omvandlades till bostadsrätter men jag tror att det måste vara en viss procents majoritet som är positiva om det ska bli av. Och här bor också en del hyresgäster kvar men betalar en marknadsmässig hyra. Men jag vet hus där det inte fanns majoritet och då blev det inget. Men även idag finns det hus/lägenheter som blir bostadsrätter.
   Kram

  1. Detta är nog den allra vackraste tiden så mycket vackert som är i blom. Och snart kommer ”mellan hägg och syren” och det är också en fin period.Innergården använde väldigt mycket just nu och av många äldre-äldre som inte kan ta sig kommunalt till vänner och släktingar. De tar med sig stolar ut och sitter i en ring med två meters avstånd och umgås. Riktigt trevligt ser de ut att ha det och fler tillkommer dag för dag.
   Önskar er också en fin kväll.

 5. Åh, så LJUVLIGT ni har det på er innergård! Den måste betyda mycket.

  Intressant att höra mera om ert område och dess historia! Det är verkligen fascinerande hur Stockholm har utvecklats genom tiderna.

  Härligt med dina/era promenader! Jag går också det antalet km varje dag. Så skönt att kunna ha den friheten i alla fall, i dessa märkliga tider.

  Stor kram!

  1. Visst är innergården vacker! Och många använder den.Mycket omsorg läggs ner på att hålla den så blommande och fin. Men det är en trädgårdsfirma som har uppdraget så vi kan njuta av den. Området här har en gammal historia och det är roligt att ha det i bakhuvudet.
   Eftersom vi inte åker kommunalt (riskgrupp) annat än båt, så blir det att vi promenerar mycket. Och visst är det fint att ha friheten att kunna röra sig.
   Hoppas du och de dina är friska och har det ok.
   Stor kram

 6. Vilken otroligt vacker och välskött innergård. Bra med en firma som tänker i kloka banor så att inte allt blommar på en enda gång.
  När det gäller hyresrätterna så är det säkert inga problem att sälja dem om någon flyttar för läget är väldigt bra. Men jag misstänker samtidigt att det inte är så stor omflyttning när man väl har hittat en bra belägen lägenhet.

  Kram och god kväll!

  1. Innergården är verkligen fin och nu är det många äldre-äldre som samlas här med kaffe. De tar med sig egna stolar och sitter i cirklar men 2 meters mellanrum men de kan ändå ses. Många saknar ju nära och kära och detta är ju ett bra sätta att ses på.
   Perfekt med en trädgårdsfirma som tar hand om utemiljön så den är alltid fin och med växter som alltid är i blom.
   Några få hyresrätter säljs och det går snabbt att få dem sålda. I övrigt är omsättningen i våra hus väldigt liten. Läget och den låga avgiften till föreningen bidrar förstås till att området är populärt .
   Trevlig kväll!
   Kram

 7. Vilken underbar innergård ni har. Ser så välskött ut och mysigt med sittgrupper. Ni har mycket varmare där än vad vi har i våran trädgård. Hos oss har inte körsbärsträdet slagit ut än mer än med någon enstaka blomma. Lika så med Magnolian som låter vänta på sig. Vi hade -1gr i natt och skrapade bilens framruta i morse när vi åkte till golfen. Burr så kallt det var att spela, i endast +4grader. Golfare är lite knäppa hahaha

  1. Visst är den fin! Och den är så väl skött och växterna noga valt så att det finns blommor här hela året. Det skiljer ju några grader mellan skärgården och stan så det brukar ju skilja ett åar veckor ibland.
   Även hos oss var det kyligt i natt med -0.5 men hela dagen har varit kylig med ca +6. Kan tänka mig att det var kallt att spela men är ni entusiaster så är ni. Golf är ju roligt. Har spelat lite förr…..
   Önskar er en trevlig helg.

 8. Jättekul att du visar upp din fina innergård och alla härliga blommor. Som Ama säger, ni bor i en idyll. Intressant läsning om bakgrunden till husen. Det är ju i stort sätt inga hyresrätter kvar varken i dina trakter eller här hos mig. Och de få som finns har hyror som ingen har råd att betala.
  Visst är vi som har bostadsrätter aningen ”privilegierade”. Månadsavgiften är löjligt låg här med. Okej, man fick ju lägga upp en slant vid köpet men ändå. Å jag gissar att er lägenhet högst upp har ett jättebra marknadsvärde med det fina läget och den utsikten.

  1. Jag har ju ofta visat kajen och omgivningarna runt men tyckte nu det var dags att visa den fint grönskande och vackert blommande innergården.Och en eloge till den trädgårdsfirma med sina anställda som verkligen gör ett bra jobb. Vi använder inte direkt innergården så mycket men har gjort det när barnbarnen var mindre. Vi har inga fönster mot den utan endast mot vattnet. Men en del har lägenheter med utsikt mot gården och då lite mindre mot kanalen- Beror ju på var i huset man har sin lägenhet. Just nu är det många äldre-äldre som tar med sig stolar ut och placerar dem i en cirkel men två meters mellanrum mellan stolarna och sitter där och umgås och dricker kaffe. Många har ju inte så många andra sociala kontakter just nu.
   Och visst är det bar med en bostadsrättslägenhet. Låg avgift här också och föreningen har väldigt god ekonomi.
   Inte lär ju vare sig lägenheterna i era trakter eller hos oss sjunka i värde. Och vi som bott ett tag går ju hur som helst med vinst.

 9. Så vacker innegård, vad det blommar hos dig!
  Här har tulpanerna vissa just börjat blomma, och det är inte många mil norrut! ,-)
  Mysigt, ser inbjudande ut, bra att det finns både hyres och bostadsrätt. Här finnas bara bostadsrätter.
  Den vackraste tiden på året är den mellan hägg och syren!
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Innergården är jättefin och just nu är så mycket i blom. Och trädgårdsfirman som har hand om gårdarna gör ett jättebra jobb. Här tror jag att det finns olika varianter av tulpaner och de blommar i omgångar. Men visst kan det skilja lite. Vet att skärgården är senare. Vi har några hyresrätter kvar men de kan ju inte byta sin lägenhet utan flyttar de så säljer bostadsrättsföreningen den. Deras hyror/avgifter till föreningen år också mycket högre.
   Instämmer helt i att tiden mellan hägg och syren är den vackraste.
   Kram

 10. Vad fint ni har det på er innergård. Så mycket vackra blommor Japanska körsbärsträd är otroligt vackra när de blommar.
  Men allra vackrast är magnolian det är den absolut vackraste buske/träd jag vet. En vacker dag ska jag skaffa ett till min tomt
  Verkligen fina bilder.
  Kramiz

  1. Tack! Innergården här är verkligen så vacker! Och den tas väl om hand av ”proffs” som tänkt igen om så att det blommar här så mycket som möjligt. Och många använder den.
   Instämmer nog med dig i detta att magnolian är så vacker. Men körsbärsträden här som det finns flera av är också njutbara.
   Vi hade en magnolia när vi bodde i villa men trots att det är 18 år sedan jag flyttade så minns jag den och saknar den.
   Hoppas du kan skaffa en.
   Kram

 11. Jättevackert! Dit flyttar jag gärna, även om jag trivs bra här i Solna, känns ju som vi flyttade in till stan när vi flyttade hit från Rotebro! Här har vi också hjälp med trädgårdsfix i rabatterna, tycker de är här var och varannan dag, och då har vi inte alls så mycket rabatter att fixa med om man jämför med din innergård!
  Mellan hägg och syren….en ljuvlig tid!
  Nu får värmen gärna komma tillbaka!
  Kram!

  1. Området är verkligen fint på alla sätt och just både närheten till kajen och vattnet och de vakcra innergårdarna gör mycket för miljö och trivsel. Jag har bott i Bollstanäs/Upplands Väsby i många år och det är ju nära Rotebro och minns att det var som en utflykt att då ta sig in till stan.
   Nu väntar vi på tiden mellan hägg och syren men den kan få dröja lite så vi kan dra ut på våren.
   Jag vill också nu gärna har den behagliga försommarvärmen tillbaka. Men kanske kommer den mot lördag.
   Kram

  1. Vi har verkligen en vacker innergård och den är så väl omskött av en trädgårdsfirma som väljer ut så att det alltid är blommor här. Ja, inte vintertid men från tidig vår till sen höst. Älskar alla de vackra körsbärsträden och magnolian. Men de har nu snart blommat över. Och snart är det också dags för hägg och syren, en ljuvlig tid. Vi har haft lite svalare ett par dagar och det har varit bra så att vi kan få dra ut på det vackra lite längre.

  1. Tack! Ja, många sitter här ute och särskilt nu när begränsningar råder. En del äldre-äldre i våra hus tar med sig stolar och kaffe ut och slår sig ner i en cirkel med två meters luckor och umgås. Bra sätt att inte bli isolerad på. (Ja, alla som vill är välkomna men det är mest dem jag sett nu)

 12. Jättetjusig innergård som ni har! Många blomster och nu är det rik blomning på alla bärträd också.
  Jag gick runt här i mina kvarter igår och njöt av mina blomster. Igår hittade jag den blå himlen, som bytt färg idag till mera neutral och den kan också läcka till kvällen. Men det gör inget för här finns inga majbrasor.
  Trevlig Valborg och stor kram!

  PS: Webinaret igår var väldigt intressant och fungerade perfekt. Sara Riggare och Peter Carstedt deltog som spetspatienter, läkaren var ortoped Tomas Wirén på Capio och moderatorn var även från Capio. Handlade om vars och ens vardag i Coronapandemin. DS

  1. Visst är den fin! Och många använder den också. Den är ju också stor så inget där känns eller är inklämt utan den erbjuder mycket rymd. Här i områdena längs kajen är alla innergårdarna så fint iordninggjorda.Man har verkligen satsat även på en fin yttre boendemiljö. Inga majbrasor här heller och just nu halsol men ganska svalt, + 9 grader.
   Kul att du kunde vara med på webinariet och kan tänka mig att det var givande.
   Önskar dig en så bra helg som möjligt.
   Stor kram

 13. Wow! Så vackert ni har det hos er. Jag som besöker huvudstaden någon gång ibland ser på sin höjd Centralstationen, Drottninggatan, Gamla Stan och ev någon liten avstickare på nån sidoväg. Om jag inte besöker huvudstaden för att gå på en konsert eller teater vill säga. Härligt att se andra delar av huvudstaden. Och visst är vi i den absoluta favoritårstiden 🙂 Jag njuter! Ja, kanske inte idag då när regnet öser ner och termometern visar +8. Brrrr

  1. Vi har det fint här och Södermalm är ju en stadsdel där det gamla blandas med en del nytt. Men jag tycker att själen här finns kvar. Och mycket historia lever kvar via Fogelströms böcker. Och det är i de trakterna jag gärna rör mig. Ja, i andra också. Här har vi också vatten och natur helt inpå och det är något jag också uppskattar. Vad gäller City så passerar jag mest där men i de mer orörda delarna av Gamla stan, jo – de finns, strosar jag ofta.
   Nu väntar jag på tiden mellan hägg och syren. En favorit.
   Kallt och heldagsregn i huvudstaden.
   Ha det så bra du kan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *