Stockholm

Vacker vinterkväll hemma på Söder – Och träff med vänner

Tisdagen kom utan att här i Stockholmstrakten ha så mycket sol med sig. Men snön som kommit låg kvar och det var några grader minus. Men den något gråaktiga dagen övergick till en vacker vinterkväll. Och visst är det så att staden, allteftersom, när  alla lampor blir tända, när mörkret faller på, får ett speciellt skimmer. Våra planer för kvällen var att träffa vänner och äta middag tillsammans på kvartersrestaurangen Lokes Bar.  Något vi gör då och då på tisdagarna och det är alltid lika trevligt. Gott om avstånd mellan gäster och bord, god mat, bra service och väldigt rimliga priser gör att Lokes alltid är ett bra val.  Om man är lite petig så ligger inte Lokes direkt i “våra kvarter” men i alla fall nästan. (Inom en radie av ca 2 km)

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbykajen. En vacker vinterkväll är det. Utsikt från vårt vardagsrum mot Hammarbyslussen, kajen och kanalen. Klockan är 17.30 och området är vackert upptänt.Visst är det en vacker vinterkväll! Och ett par grader minus gör att den nya snö som föll under måndagen höll sig kvar.

En vacker vinterkväll

är det. Och trots ett par grader minus känns det behagligt. Vi räknar med att det tar oss 30 minuter att ta oss de två kilometerna till Lokes och stundtals får man koncentrera sig på var fötterna hamnar. Isiga gångvägar, samsas med de som blivit sandade och på sina ställen har trottoarerna värme under sig och är helt bara. Varierat underlag är det.

Nära oss.En av alla trappor/vägar som leder upp till Stora Blecktornsparken och området där. Ett av flera grönområden/parker helt nära. Ja, för tillfället är det mer vita områden.

Vi korsar Ringvägen, den 3 km långa gata som korsar Södermalm från öst till väster och går en bit till. Och som så ofta här på Söder så är det uppför. Med svag lutning.

Sofia kyrka uppe i Vita Bergen syns över nejden och gör sig fint även i lätt vinterdräkt.

Stockholm. Södermalm. Sofia kyrka i Vita bergen skimrar och det är en vacker vinterkväll. En vacker vinterkväll var det verkligen och vi stannade till en stund och blickade upp mot  Vita bergen och Sofia kyrka. Klockan var nästen 18 och det kändes ändå så ljust. 

Några minuter senare var vi framme vid Lokes Bar. Jätteroligt att nu träffa vännerna Susan och Jörgen igen för  senast vi sågs var i mitten av december

På plats vid stambordet med mat och dryck serverad. Verkligen roligt att ses igen.Och en jättetrevlig kväll blev det. Men med tanke på restriktioner så blev det ju ingen sen kväll. 

Kvällens middag för min del blev en försvinnande god “biff Rydberg”.Möra bitar av oxfilé, fint tärnad potatis och lök som råsteks, saltgurka, äggula och senapskräm.Rätten är uppkallad efter det gamla anrika hotell Rydberg i Stockholm där rätten serverades. 

Hemåt

Med tanke på rådande restriktioner så begav vi oss hemåt strax efter klockan 20. Restaurangerna får ju inte servera någon alkohol efter detta klockslag så de flesta var valt att stänga då. Känns väldigt tokigt för det är ju inte på restaurangerna som det visat sig att den största smittspridningen varit. Men nu är det bestämt att det ska vara så här.

Kvällen var fortfarande vacker och vi gjorde oss ingen brådska hem

Stannade till ännu en gång och blickade upp mot  Vitabergsparken. Gatlyktorna och belysningen i husen gjorde att bilden blev förhållandevis ljus trots att klockan var närmare 20.30.

Här den gamla Malmgårdsvägen med sin historia.

Vi valde nu att ta oss nerför Malmgårdsvägen till kajen vid Hammarbykanalen. Och att gå nerför/utför innebar visst glid under fötterna. Men största delen var sandad. I bakgrunden är det Hammarbybacken som lyser upp.

Stockholm. Södermalm. Malmgårdsvägen. Alls ingen trängsel-Och en vacker vinterkväll var det. Hammarbybacken i bakgrunden. Fortfarande Malmgårdsvägen. Här syns det tydligare att det går utför. Och en vacker vinterkväll var det. Här kändes det som om vi hade stan för  oss själva.

Nere vid kajen och nästan hemma.

Här längs kajen var det några fler både hundar och  personer som var i rörelse.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbykajen. Än mer njutbart att gå här en vacker vinterkväll. Men kajen är fin alla tider på året. Nästan hemma. “Vår” kaj”, Norra Hammarbyhamnen/Norra Hammarbykajen.Så vackert med all belysning och en vacker vinterkväll känns det som en ynnest att sakta gå hem den här vägen.  

 

 

42 svar på ”Vacker vinterkväll hemma på Söder – Och träff med vänner”

 1. Verkligen vackra vinterbilder från Stockholm. Tack för att jag fick följa med. Och det såg ut att vara goda rätter, där på Lokes.
  Önskar dig en fin dag, hoppas du också har strålande sol.
  Stor kram!

  1. Så trevligt både med en skön kvällspromenad och att träffa vänner. Alltid fint att ses och Lokes serverar alltid bra mat.
   Ingen strålande sol här men jag har varit ute på en organiserad vandring här på Söder så det har blivit 7 km. Men i den grå färgskalan som ändå var fin.
   Trevlig onsdag och hoppas du får en bra dag ute i solen.
   Stor Kram

 2. Vilka underbara bilder ,-) Ja man får se var man sätter fötterna, här är det blankis och snö över det. då åker man även med ice bugs!
  Så mysigt att träffa vänner och maten ja den såg god ut ,-)
  Skön promenad till restaurangen ,-)
  Ha det fortsatt jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Och det var verkligen en vacker kväll. Ja, halt var det. Ice bugs kan jag inte ha eftersom det påverkar ryggen så mycket. Men jag har bra kängor.
   Visst är det trevligt att träffa vänner- Och här på Lokes är det goda avstånd mellan bord och gäster så det fungerar så bra.
   Ha det fint du också och jag önskar dig en trevlig onsdag.
   Kram

  1. Tack! Och det var verkligen en vacker vinterkväll. Belysningen gör ju sitt till också. Kul att kyrkan syntes från makens sovrum på Metargatan.
   Ja, Sofia kyrka ser man vida omkring. Dock inte vi för vi har inte just det läget. Men våra grannar gör det som inte då ser vattnet. Vi har vattnet, kajen och Sjöstan och lite till som utsikt så det är helt ok.
   Trevlig onsdag!

 3. Så trevligt att träffa vänner över en bit god mat … och så fin promenad det blev. Vackra och fina kvällsbilder från ett vintrigt Stockholm!
  Önskar dig en fin fortsättning på denna dag!
  Kram

  1. Tack! Det var så roligt att ses för senast var i mitten av december. Vänner, god mat och dryck och därtill en skön promenad piggar helt klart upp. Och det var verkligen en vacker vinterkväll igår.
   Här är det grått idag men jag har varit ute och gått i några timmar på en guidad tur.Väldigt trevligt och jag lärde mig lite nytt.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Kram

 4. Hola! Vackra bilder! Och andra bilder ska vi studera och njuta av här hemma i låneboken. 🙂 Så mysigt att ses!

  “Pinnade” förbi er idag på dagliga lunchpromenaden men skickade ingen “vink”. 😉

  Kramar från oss

  1. Hola! Så roligt att ses igår. Och väldigt gott! Att vi sedan fick en skön promenad både bort och hem blev en bonus. Kul att ni är i gång med “boken”.
   Jag har varit på en guidad vandring idag, längs Årstaviken och i sick sack till Hornstull. Håller på att tina just nu.
   Kramar till er från oss.

 5. Det är stor skillnad på dagsljus nu, även om dagen varit väldigt grå så märker man ju skillnad.
  Maten ser god ut!
  Här är vi hårdare ….umgås inte med någon utanför hemmets väggar. Går bara ut för att veckohandla och jobba.
  Maken vet jag inte när han var till butiken senast. När jag levererar mat till mina föräldrar så hålls det många meters avstånd.
  Farmor har jag inte träffat sedan i mars förra året, men nu hade hon fått sin första spruta, så snart kanske man kan besöka henne.
  Ha en fin kväll, jag ska tina upp i duschen efter min promenad, galet vad rått det var ute.
  Kram

  1. Så skönt med ljusare dagar. Vi träffar inte heller några hemma hos oss eller hos dem. Men vi träffar några få vänner ute och ibland äter vi. Döttrarna är inom vården och är nyligen vaccinerade men de har ju testats hela tiden så det har känts bra. Men vi har setts ute.
   Vi handlar och har hela tiden gjort det men det är gott om plats och ingen trängsel. Fint att din farmor fått sin första spruta för det underlättar ju då att kunna ses.
   Jag har ännu inte tinat upp efter promenaden . Men nu är det varmt te som gäller.
   Trevlig kväll.

 6. Vilken trevlig kväll ni fick! Å visst var det ett speciellt skimmer igår kväll, fina foton får man då! Din Biff Rydberg såg väldigt god ut! Vore kul att gå till Lokes bar någon gång!
  Ha nu en skön onsdagkväll!
  Kram

  1. Verkligen! Och förutom vänner, god mat och dryck så blev det ju också en vacker vinterpromenad Jag var inte sen med att ta fram kameran.
   Lokes har god husmanskost till mycket rimliga priser men inte nu några fiskrätter. Väldigt bra kött däremot.
   Kram!

  1. Visst var det! Så länge sedan vi sågs. God mat och dryck och en fin promenad blev det också.
   Stor kram

 7. Visst blir det extra vackert på kvällen med alla ljus och med snön. Det blev ingen sen kväll men väl en trevlig sådan. Dessutom så fick ni två stärkande promenader vilket inte var fel det heller.

  Kram och god onsdagskväll!

  1. En riktigt bra kombination av vänner,promenader i den vackra kvällen, god mat och dryck. En riktigt bra tisdag.
   Önskar dig också nu en skön kväll.
   kram

 8. Så fin promenad både dit och hem och så god mat med vänner, låter så trevligt. Har Lokes öppet från lunchtid eller är det senare?

 9. Drömbilder igen! Du har helt rät, Stockholm skimrar vackert på ett mycket speciellt sätt under vintern när belysning och snö “möts”. Det har du fångat perfekt!
  Kul med en träff på Lokes. S och J var ju i Torrevieja för inte alldeles för länge sedan. Ama och Anders träffade dom ju därnere.
  Sedan maten – yummie, yummie! Det var då en riktigt klassisk rätt från 1980-talet. Biff Rydberg åt jag senast på Brända Tomten vid Stureplan, och det är nog 30-40 år sedan…

  1. En fin och trevlig kväll blev det verkligen. På alla sätt. Noterade just igår ljuset och snön som gav ett vackert ljus. Svårt att fånga men jag tycker jag lyckades riktigt bra. Susan och Jörgen och vi är goda vänner och träffas ganska ofta på olika sätt- Både här och i Torrevieja. Och de tillhör ju “gänget” vi träffa med Ama & Anders och co. i Torrevieja också. Och när vi är där samtidigt.
   Lokes har ju det gamla hederliga i matväg och man blir inte besviken. Ganska få rätter men bra och väldigt bra priser.
   Kul att du nämner B.T. Där har jag också hängt mycket när det begav sig. Men nog är det x antal år sedan. Skön nostalgi.

  1. En vacker kväll var det och en skön promenad fick vi. Lokes är en prisvärd kvarterskrog och med bra husmanskost och kött. (Just nu ingen fisk eller skaldjur.) Och det är bäst att ringa och boka bord för de tar i pandemitider bara emot ett begränsat antal gäster. Finns det plats är man förstås alltid välkommen ändå.

  1. Tack! Och en vacker vinterkväll var det. Hammarbybacken öppnade den 25 januari och har nu öppet dagligen. Men tiderna är begränsade,står på hemsidan vad som gäller och ingen skiduthyrning är öppen- Tro man måste ha en app för att köpa liftkort…

  1. Tack! En fin kväll var det och med ett speciellt ljus. Och alltid roligt att träffa vänner och äta gott.

 10. Vilket stämningsfullt och fint inlägg. Härligt att träffa vänner för en stund och få sig en dos av det sociala som man kan längta så efter denna märkliga tid. Sedan vandra i kvällen genom den upplysta staden. Snön kan skapa magi. Allt lyser upp på ett annat sätt och ljuden dämpas …
  Önskar dig en fin torsdag.
  Kram!

  1. Tack! Det var verkligen en vacker kväll och kanske att det nästan var fullmåne gjorde att ljuset blev speciellt. vi träffar inte så många nu men några och en dos av det sociala piggar upp. Här på restaurangen, en dit vi ofta går, är det gott pm plats och ordning och reda så det känns som ett bra val. Vänner, god mat och dryck och en vacker promenad gör mycket för livsandarna.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

 11. Fina bilder igen och vilken trevlig träff! Det känns lite typiskt svenskt att bara komma med rekommendationer på det mesta, men när det kommer till alkohol är dom snabba på att lagstifta…

  Ha det gott!

  1. Tack! En vacker kväll, vänner, god mat och dryck – Så lyckat. Men här kan vi ju fortfarande ses ute på lokal och det är ju trevligt i sig. Men detta med alkohol efter klockan inte får serveras är ju hur knasigt som helst. Det är ju inte den som i sig är problemet.
   Trevlig torsdag!

 12. Stad i nattljust mörker, stad i solens strålar.
  Så fina kvällsbilder och så trevligt med med vänner, god mat och samtal.
  Hängde med på ett hörn och var lite flugan på väggen där 🙂 och på vandringen – men då som linslus…
  Ha en fin dag, här har solen och kylan gjort mig sällskap ett par dagar, så fast utan snö nästan är det riktigt fint ändå, jag vintrar in våren!
  Stor kram och tankar!

  1. Det blev en väldigt lyckad kväll med vänner, god mat och dryck och till detta en jättepin promenad i den vackra vinterkvällen. Tror att det kanske var snön som gav ett extra skimmer åt ljuset och bilderna.
   Här lyser solen med sin frånvaro men det är fint ändå. Det är några minusgrader och snön ligger vit på backen. Så skönt att du har sällskap av solen. Njut!
   Stor kram!

 13. Vad många mysiga vinterfoton. Först när jag såg Sofia kyrka trodde jag i några sekunder att du varit i min gamla barndomsstad. Snöstorp kyrka är liknande. Sedan såg jag “branten” och kom tillbaka till verkligheten.
  Kram

  1. Tack! Och det var en riktigt fin kväll. Jag tror att både snön och den nästan “fulla” månen bidrog till det speciella ljuset. Nej, vi har Sofia kyrka här också som blickar ner på oss från Vita bergen.
   Önskar dig en fin torsdag. Här har det nu börjat snöa rejält.
   Kram

 14. Så vackra bilder ifrån vår huvudstad.
  Otroligt att det ser så ljust ut ute, fast klockan var över 20.oo på kvällen.
  Det ser lugnt och fint ut på promenaderna. Inte många som vandrar, kanske för kallt, kanske för halt eller kanske sitter de hemma och tittar på TV.
  Trevligt att ni kunde träffa era vänner igen. Det är sådant som vi saknar nu.
  Sköt om dig.
  Varm kram!

  1. Tack! Och det var också en väldigt vacker kväll. Jag tror även att snön och den nästan “fulla” månen hjälpte till.
   En del vandrare var det längs kajen men inte i övrigt.
   Vi har några vänner vi träffar på promenader och går ut och äter med ibland och lite av det sociala är fint att ändå ha. Och vi är ju väldigt försiktiga vad gäller allt. Restaurang Loke är bra med avstånd mellan bord och gäster och jag tycker nog att jag ser detta hos de flesta restauranger.
   Vad rädd om dig du också.
   Många tankar!
   Stor kram

 15. Tänk, precis så här minns jag mitt vinter-Stockholm. Förutom en del snöstormar med trafikstopp på t-banor och bussar som följd. Kaos blir det när storstaden lamslås…
  Läste idag om ungdomar i en finsk stad som skulle ha fest på en krog. Festen återkallades av förklarliga skäl, men ändå dök 150 personer upp på platsen. REsultat? 70 smittade i klustersmitta o över 1000 i karantän… Men där ni var rådde lugnet, jag förstår inte detta med biblioteken, vårt har förlängt stängningen till en bit in i februari. Jag har aldrig stött på mer än 4 personer på vårt bibliotek…helt galet om du frågar mig. Men, jag kan ju hämta och lämna böcker via ett fönster. Stackars personal som fryser ändan av sig när de står halva dagarna vid öppet fönster.
  Kram

  1. Vad roligt att det är så här du minns vinter- Stockholm. Och här är man ju aldrig beredd på vinter och det trots att den ändå brukar dyka upp. Bilisterna verkar helt tagna på sängen.
   Vi besöker ett fåtal restauranger och inte ofta, men de har väldigt god ordning och avstånd. Annars skulle vi inte gå dit. Bedrövligt här med Finland som ändå har stränga regler. Jag förstår inte heller detta med biblioteken. Om man som, på övriga ställen, tar in färre borde det ju fungera perfekt.Och hos dig där det ändå inte är trångt. Känns som om man “silar mygg och äter kameler”.
   Och att stå i fönstret där på bibblan är ju ingen hit.
   Kram!

  1. Tack! Och en fin kväll var det. Jag stannar ju gärna till här vid kajen och tänker extra på dig.
   Vi hade en väldigt trevlig kväll på alla sätt och med gott om plats mellan gäster och bord. Vi har några restauranger vi besöker och Lokes är en av dem. Alltid bra på alla sätt.
   Önskar dig en fin helg. Så bra som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *