Resor i Sverige Utflykter

Vacker resa över Ålands hav och genom Stockholms skärgård.

Det nya årets ankomst inväntade vi i Stockholm och ombord på kryssningsfartyget Birka. Och när fyrverkerierna över staden och vattnet klingat av kastade vi loss och begav oss genom Stockholms skärgård och vidare mot Åland och Mariehamn. Och i mörkret var det inte så mycket annat än ljuset från olika fyrar som gick att se. Så den vackra skärgården fick vi vänta med att se och uppleva till nyårsdagens morgon. Och en vacker resa tillbaka till Stockholm skulle vi få.

Det stora fartyget i bild är segelfartyget  Pommern, en fyrmastad stålbark, byggd i Skottland 1903. Idag ett museum.

God morgon nyårsdagen och Mariehamn. och visst kommer det att bli en vakcer resa hem till Stockholm. God morgon Mariehamn. Och visst känns det som om det kommer att bli en vacker resa hem till Stockholm. Utsikt från vår hytt nyårsdagens morgon.

Det kom att  bli en vacker resa

tillbaka över Ålands hav och genom stora delar av Stockholms norra skärgård. (En resa som tar mellan fem och sex timmar, lite beroende på vilken hastighet fartyget har) För vår det började vi morgonen med en riktigt god champagnefrukost och slog oss ner vid ett fönsterbord. Och här blev vi sittandes länge. Ja, för min del blev det vissa avbrott för att gå ut på däck och därifrån fånga både kobbar, skär, soluppgång, himmel, hav och fyrar. Välkomna med!

Strax utanför Marieheman. Solen är på väg upp och jag är övertygad om att det blir en vacker resa hem till Stockholm. Här är vi strax utanför Mariehamn och solen ger fint lyster åt kobbarna. En vacker resa hem är jag övertygad om att det blir.

Farleden in och ut från Mariehamn har rykte om sig att vara trång och svårnavigerad.  Många fartyg led här skeppsbrottSå är byggdes på 1938 en “ledfyr” på det lilla skäret Marhällan.  (Det kallas just ledfyr för att den ska hjälpa till vid navigering)

Fyren “Marhällan” speglar sig i solen.

Snett emot Marhällan ligger Kobba Klintar. Några små  skär i farleden in mot Mariehamn.  Här ute det förr var en lotsstation. Lotsstationen kom till i mitten av 1800-talet eftersom behovet var stort för fartyg att bli lotsade här i farvattnen och många är de  skepp som förlist här utanför.  I samband med att lotsstationen kom till byggdes en “båk”, ett sjömärke utan ljussken,  som skulle vara till hjälp för navigationen. Just här är båken vit, men ofta är de rödfärgade.

Vi passerar Kobba klintar. Hit kan man sommartid ta sig med en utflyktsbåt från Mariehamn. Ett litet museum finns också här ute.

Vår frukost pågår fortfarande

men det blir för min del ett och annat avbrott. Och när vi efter en dryg timme är ute på Ålands hav kan jag inte motstå solen som håller på att gå upp . Soluppgången och molnens formationer lockar så därför  tar jag  med mig lite av frukosten ut på däck. Kaffet värmer gott men champagnen fick stanna i förvar inomhus.

En vacker resa över Ålands hav blev det. Här en sen soluppgång. En vacker resa över Ålands hav blev det. Och en njutbar soluppgång. (Klockan är här 9.45 svensk tid)

Under dryga en timme är vi omgivna av hav. 

Jag har hämtat min jacka och står kvar ute på däck- Försöker hitta lä för det blåser en del.

Jag har svårt att se mig mätt

både på havet, molnens formationer och på himlens olika färger. Stockholms skärgård (Ja, skärgårdar över lag) är jag väldigt  förtjust i och det alla årstider. I somras blev det flera turer både  i Stockholms norra inner och ytter skärgård och över till Åland. Och visst ser naturen annorlunda ut då.

Här tidig eftermidddag.  Vi har kommit in i innerskärgården och ska snart passera Vaxholm.  Här ser man på flaggan att det blåser en del-

Dryga timmen senare närmar vi oss Stockholm. På den tiden har himmel och molnen också  ändrat färg och skiftar i rosa. (Något den ofta gör om det blåser)

Precis som jag hade hoppats på blev det en vacker resa tillbaka till Stockholm-Och  en vacker resa tillbaka till Stockholm blev det denna nyårsdag. Precis som jag hade hoppats på

 

38 svar på ”Vacker resa över Ålands hav och genom Stockholms skärgård.”

 1. Vilka vackra bilder från turen ute till havs. Skönt att vädret var så pass fint för man vill ju kunna njuta av vyerna. Här var det rejält dimmigt i dag så vi såg bara halva Turning Torso.

  Kram och ha en fin fredag!

  1. Tack!Nyårsdagens hemresa var verkligen njutbar. Havet var lugnt och det var vackert i största allmänhet.
   Idag har vi haft ganska klart väder i huvudstaden men blåsigt. Såg på tv att det var dimma i dina trakter. Och ser ni bara halva “torson” så stämmer ju det in.
   Önskar dig en fin fredag.
   Kram

 2. Åh, så vackra bilder. Verkligen njutbart. Hade gärna varit med er på resan.
  Men äldsta barnbarnet fyller ju år på nyårsdagen och det går ju inte att missa.
  Önskar dig och Bosse en god fortsättning på det nya året.
  Kram/A-K

  1. Tack! Ja, det blev verkligen en fin resa. Vi saknade er! Men visst tar vi nya tag under våren eller sommaren. Och ett barnbarns födelsedag är det svårt att missa. Helt klart.
   God fortsättning önskar vi er också.
   Kram!

 3. Åland har jag blivit lovad en guidat tur till, ser verkligen fram emot färden dit och att få upptäcka något fint som det ju ska vara.
  Oerhört fina bilder här som vanligt, uppskattas av undertecknad.

  Ha det jättefint nu.

  1. Stort tack! Resan blev väldigt lyckad och extra tur hade vi med det vackra vädret på hemvägen-Hoppas du vid tillfälle få din guidade tur till och på Åland. Många mindre öar finns förutom själva huvudön så en tur ut i den åländska skärgården rekommenderas.
   Önskar dig också fortsatt fina dagar.

   1. Önskar dig en god fortsättning på nya året. Härliga bilder du bjuder på, mysigt att få följa med. Vi ska till Åland i februari med några kompisar, det ska bli kul. Kram och trevlig helg.

    1. Tack! Önskar dig detsamma! Vi hade en väldigt trevligt nyår ombord på Birka och extra tur att det var så vackert väder på hemvägen genom skärgården. Kul att du hängde med via bloggen.
     Blir säkert trevligt för er med en resa till Åland ifebruari.
     Önskar dig en fin helg.
     Kram

  1. Tack! Resan var väldigt lyckad i sig. Och hemresan i detta fina väder över Ålands hav och genom skärgården var en njutning. Sicken tur vi hade med vädret.
   Önskar dig också god fortsättning på 2020.
   Kram

  1. Hej Karin!
   Vi tänkte verkligen på dig och Uffe när vi var i Mariehamn och la ut därifrån. Det var så vackert och fortsatte att var det hela vägen genom skärgården och in till Stockholm.Vi hade verklig tur både med resan i sig och vädret.

  2. Vilken vacker nyårsresa. Ni fick sannerligen bästa vädret där ute på havet , förutom blåsten då men den syns inte på bilderna.
   En fin start på det nya året.

   1. Det blev en väldigt trevlig och lyckad tur på alla sätt. En väldigt bra start på 2020. Vad gäller vinden så är det mycket inomskärs så det märks inte annat än på fartygets flagga. Och förstås när jag var ute på däck…

 4. Vilket härligt sätt att fira in det nya året på! Och bilderna visar verkligen hur vackert det är, tack än en gång för att jag fått följa med, om än lite i efterskott 🙂

  1. En fin och trevlig nyårsresa blev det. Och du är så välkommen med. Hemvägen, i dagsljus, bjöd skärgården verkligen på allt det där extra.

 5. Väldigt vackert är det, och som du skriver helt annorlunda jämfört med en resa till Åland under sommaren. Åsså får jag inte bara tacka för fantastiskt fina foton, utan även för att du masade dig upp ur sängen riktigt tidigt efter nyårssfirandet. Bra gjort där!

  Den röda himlen är ju såååå himla vacker. Å konstigt nog är den röd/rosa på grund av smutspartiklar. Läste det i en artikel på Aftonbladet, nåt jag inte visste. Dessutom är jag glad att det bara blåste “lagom” under er färd, för idag hade jag då inte velat vara ute på sjön…

  1. Tackar!Att jag vaknar tidigt är inte så vanligt. Men vi hade vår hytt i aktern, allra längst bak där, och när BIrka lämnade Mariehamn så låter motorerna rejält där bak. Så jag vaknade. Helt ok att vakna denna vackra morgon och blicka ut. Resan hem genom skärgården bjöd på vackra vyer hela tide och ett ganska lugnt hav. Men efter resan i Sydamerika förra året, främst på Stilla havet, så hade vi nog inte reagerat så mycket idag heller- På väg från Åland är det bara en dryg timme på öppet vatten. Å andra sidan hade det vid mer vind varit svårt att vara ute på däck och det var jag/vi ju en del av resan. Det var så vackert. Intressant detta med att himlen blir röd av smutspartiklar. Något jag inte heller visste. Vill till att läsa på mer. Hade förstått att det fanns en annan förklaring också.
   Nu blir det lite lugnt ett tag.

 6. Visst är det en njutning med Stockholms skärgård. Förstår att du gillar vyerna, och du har ju seglat mycket en gång i tiden om jag inte minns fel?
  Kram från en som måste hasta vidare till jobbet…

  1. Stockholms skärgård, allra helst de yttre delarna, gillar vi verkligen. Och vi har seglat här en del men nu får vi ta oss hit på annat sätt.
   Önskar dig en bra jobbnatt.
   Kram

 7. Vilken resa ,-) Otroliga bilder. Härligt Nyårsfirande ,-)
  trots blåst ser det lugnt ut.
  Nyårsdagen hade vi rosa himmel, så vackert.
  Bra sätt att fira in det nya året ,-)
  Ha det jättefint
  KRAM ,-)

  1. Tack!Vi är väldigt nöjda med nyårsresan. Så trevligt och roligt. Och det blev en så glad överraskning att det var så vackert väder på nyårsdagen när vi skulle hem. Fint att ni också fock ta del av den vackra rosa himlen.
   Ha det fint ni också-
   Kram

  1. Förstår att du kände igen dig och skärgården är ju vacker alla tider på året. Njutbart var det. Ohc en väldigt bra början på 2020.
   Stor kram och god morgon.

  1. Tack! Resan genom skärgården och den vackra naturen var så fin. Och det vackra vädret gjorde förstås sitt till.
   Kram

  1. Det blev lyckat alltsammans! Och det vackra vädret på nyårsdagen gav hemresan allt det där “extra”.
   Ser ut att bli en fin dag idag, vädermässigt, och det tackar vi för. Ja, den blir nog bra helt oavsett.
   Önskar er en fin lördag.

 8. De vackra bilderna och den matchande texten får mig att inse att en sådan där tripp hade jag uppskattat. D.v.s. om det inte stormar på havet.
  Januarikramar

  1. Vi hade en fin resa och havet var lugnt både på vägen till Åland under nyårsnatten och hem på nyårsdagen. Här är man heller inte ute på öppet hav mer än lite drygt en timme och det kan vara lugnande. Birka är dessutom ett kryssningsfartyg och har inga bilar med och alltså inget bogvisir. Bra att veta. Och fartyget är stort och påverkas inte lika lätt dom båtarna som kör till Gotland. (Där är det också längre tid på öppet vatten)
   Hemresan var en sann njutning och vädret var så fint.
   Kram!

 9. Jag säger ju det! Det är svårt att motstå att fotografera solens upp- och nedgång! Hur många gånger man är fotar så är det ändå en ny och spännande upplevelse! Vackert där med flaggan.

  1. Visst är det! Och att se/uppleva en soluppgång, nedgång blir alltid speciellt även om man sett hur många som helst. Vi hade en verkligt vacker hemresa och den kala ytterskärgården fängslar mig alltid.

  1. Hela nyårsresan blev väldigt lyckad på alla sätt. Och att på nyårsdagen sakta glida genom Stockholm ytterskärgård, mellanskärgård och innerskärgård och sakta närma sig Stockholm är så fint. Särskilt i vackert väder och det hade vi.

 10. Vilken underbar start på det nya året! De vyer du visar är verkligen sagolikt vackra. Fantastiska bilder! Jag förstår att ni nöjt länge av frukosten med dessa utsikter utanför fönstret. Champagnefrukost dessutom; det låter som en frukost i min smak! Kul att “följa med” på turen. Det var länge sen jag åkte till Mariehamn nu. Jag är lite nojig för båtfärder så här års, med resan till Riga 2012 i färskt minne (då vi råkade ut för stormen Emil). Men här såg ju havet lugnt ut.

  Önskar dig en god fortsättning på det nya året!

  Varm kram

  1. Tack! Ja, det blev en väldigt bra start på 2020. Och en sådan tur vi hade att det var så vackert väder på hemresan från Åland genom skärgården. Kan förstå att du är avvaktande för havet efter “Emil”. Men Birka är ett kryssningsfartyg och har inge bilar med och har inga bogportar. Sedan är man bara på öppet hav en dryg timma. Så det är helt annorlunda mot att ta sig till Tallin, Riga eller Helsingfors. De fartygen tar ju också bilar och har bogportar.
   Önskar dig också det bästa inför 2020.
   Stor kram

 11. I den miljön borde man kunna lösa de flesta världsproblem…fast finnarna föredrar att göra det i bastun! Har du testat bastun ombord? Ni torde ha klippkort på färjorna så mycket som ni reser, kul! Hade jag så nära till hamnen så skulle nog jag också guppa på vågorna lite nu och då, det är resorna till o från Stockholm som drar ner reslusten. Kram

  1. Du, det finns bastu ombord! Nej jag har aldrig testat den. Inte ännu.Vi har ju så nära till fartygen så om vi ska gå ut och äta kan vi ibland välja att ta en tur genom skärgården och samtidigt äta en god middag. Att sedan ha en bra hytt, övernatta och färdas genom skärgården tillbaka gör vi gärna.
   Men att resa långt för att ta sig över skulle inte jag heller göra mer än någon gång då och då.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *