Spanien

Vacker meldeltidsby bland bergen – El Castel de Guadalest

Visst är El Castell de Guadalest, till vardags Guadalest, en vacker by. Och så tycker många. Byn blev 2015 inbjuden som medlem i organisationen Spaniens vackraste byar .Och året därpå blev Guadalest föreslagen att vara med i  “The most beautiful Villages in the World”. Vem som utser detta är dock lite tveksamt – För som så mycket annat ligger ju det mesta av det vi ser i betraktarens ögon.

Första delen om byn El Castell de Guadalest fanns i gårdagens inlägg och idag kommer del 2.

Klocktornet på nära håll

Vacker medeltidsby

Strax efter att man passerat den korta tunneln, inhuggen i berget, kommer man in i den gamla delen av byn. Här ser  man klocktornet på nära håll. Högt ligget det och utsikten härifrån över omgivningarna kan man beundra länge.

Från klocktornet i Guadalest på sin klippa har man en vacker vy över dalen.Klocktornet på avstånd.

Guadalest har små museer, några med fri entré, och några som kostar en liten slant att besöka. Men efter visst funderande tittade vi in på “Casa Tipica, ett etnologiskt museum.  Här fick vi ta del av och veta mer om hur livet här i byn och i dalen levdes på 1700 och i början av 1800-talet. Jordbävningar, två stycken 1644 gjorde att delar av byn förstördes. Nya jordbävningar kom i mitten av 1700-talet, men orsakade inte så stora skador.

Det lilla etnologiska museet är inrymt i ett hus från slutet av 1700-talet.

Observera den lilla pottan till höger. Symaskin, knyppeldyna och annat för handarbete.

En vattenkvarn och redskap som användes på åkrarna. Även gamla redskap för framställning av olivolja och vin fanns att beskåda.

En vacker miljö att inta lunchen på är vid torget i Guadalest.Vacker miljö att vistas i med torget som samlingspunkt. Och med det flaggprydda  kommunhuset i bakgrunden. 

Dags att fylla på energi innan vi vandrade vidare så vi slog oss ne rpå en restaurang.  Här finns lokala rätter som kanin med majonnäs och vitlök, fyllda paprikor, ugnsrostade grönsaker och varianter på risrätter. För mig blev det en tonfisksallad och maken slog till på  de fyllda paprikorna. Gott och mysigt och med mycket runt om att titta på.

Det lilla kommunhuset ligger fint mitt i byn. Och det är inte bara huset som är fint. Även utsikten framme vid stenmuren kan man beundra. Vacker!

Turkost vatten

verkligen turkost, ser man framme vid kanten. Här är det Guadalestfloden som genomskär dalen och den kommer från bergsområdena. Under sin “resa” ner mot Medelhavet fylls vatten på från flera bifloder och regleras också och likaså av den mängd regn som faller under höst och vår. Och under sommaren försvinner stora mängder vatten av torkan.

Vy åt ena hållet –

Just den oregelbundna mängden av vatten gjorde att manLängst ner i dalen började man 1953 bygga en stor damm som blev klar 1971 och detta för att göra floden till en stor vattenreservior för bl.a. staden Benidorm och andra städer i närheten längs kusten.

-och åt andra. Man kan även vandra ner i ravinen och stigar finns.

Att komma hit till Guadalest utanför “högsäsongen” (mitten av juni till mitten av septemmber) rekommenderas eftersom det då inte bör vara någon trängsel. Och en tur hit är en väldigt fin njutflylt om man befinner sig på Costa Blanca i Spanien.

 

24 svar på ”Vacker meldeltidsby bland bergen – El Castel de Guadalest”

 1. Denna underbara turkosa färg. Man blir lyrisk. Turkos marmor hade William Hearst i sitt palats när vi besökte det på 80talet o sedan dess har jag suktat efter ett badrum i samma stil. Det behöver inte vara lika grandiost och med lika många pooler utanför…”ler”. Vilken fantastiskt trevlig tripp ni varit på, o tänk, vädret kan man alltid lita på där nere eller hur? Vi fick ju högsommarvärme någon vecka o chocken att sedan plötsligt vakna till en dag med 8 plusgrader var stor. Men sådan är den, den svenska sommaren. Nu önskar jag er en trevlig helg i det vackra Spanien. Hur länge blir ni kvar där nere denna gång? Kram

  1. Visst är denna turkos färg ljuvlig! Minns också så fin jag tyckte den turkosa marmor som finns i Hearst Castle är.
   Det blev en väldigt lyckat tur och med gott om tid och det tycker jag om.
   Har läst om och sett på tv att den svenska somaren slog till och att det även fört med sig att alla pollenallergiker haft stora besvär.
   Stor skilllnad från högsommar till +8, men inget man kan påverka.
   Jag är kvar itll början av juni då jag ska hem en vända på jobba. Blir en tur till Bohuslän och det ska bli jätteroligt. Gjorde en liknande resa för två somrar sedan och den blev väldigt lyckad. Och det trots en del regn.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram från den spanska lilla terrassen och + 25 just nu. Skickar lite värme till dig om det är kyligt.

 2. även den andra delen av byn var väldigt vacker och pittoresk. Att utse den vackraste byn i världen kan inte vara lätt för som du säger så ligger det i betraktarens ögon. Men visst har denna det lilla extra och tänk om alla hade ett så mysigt kommunhus i stället för en tråkigt tegelbyggnad. Museet verkade också intressant även om det inte var så speciellt stort.

  Kram och ha en fortsatt fin fredag!

  1. Ja, detta med “det vackraste” tar jag med flera nypor salt. Byn är vacker och runt om i världen finns ju mängder av vackra byar…
   Men vi tyckte byn var väldigt vacker och nu, innan turistströmmens ankomst, var dte också lugnt och gott om plats. För med små “diamanter” så upptäcks de av många. Och turisterna behövs ju för byns försörjning. Inte många som kommer från november till mars.
   Museet var litet men jag tyckte ändå man fick en god inblick i hur livet här tedde sig.
   Önskar dig också en fortsatt trevlig fredag.
   Kram!

  1. Verkligen! Och just läget här uppe på berget ger en extra fin känsla. Vi valde det etnografiska museet just för att det är roligt att se både gamla kläder och redskap och få en hum om hur tillvaron tedde sig just här i trakten. Och vi blev inte besvikna.

 3. Tack för vackra bilder. Det blev en liten nostalgitripp för mig. Första ggn var ju 1972 i juli, då fanns inget vatten i dammen. Senaste resan dit var nog våren 2006 och då vi kunde gå in i byn. Vi var tillbaka dit hösten 2006, men då var allt stängt in till byn pga filminspelning. Tyvärr kommer jag inte ihåg vilken films som spelades in där.
  Trevlig helg och kram/A-K

  1. Nej, dammen var ju inte klar förrän 1974 men bra nu att den finns så att vatten finns även när det är torka- Kan tänka mig att det för dig blir en resa hit i nostalgins tecken.
   Lite trist att komma hit och inte komma in i byn men är det iflminspelning så är det….
   Önskar dig också en fin helg och trevlig kväll.
   Stor kram!

 4. Visst är det en fantastisk utsikt där uppifrån! Och en jättefin gammal by. En gammal by med vy, kanske man kan säga 😉
  Nästa gång vi har vägarna förbi ska vi nog inte bara leta efter den där cyklande råttan, utan knata upp igen 😀

  Härliga bilder – och ha en fin kväll!

  1. Tack! Nu har ni ju den cyklande råttan så nästa gång har ni tid för resten. Och man kan både traska upp till borhen, inte långt alls eller gå neråt till vattenreservoaren. Men fint också att njuta av en promenad i byn och en god lunch med ljuvlig utsikt.
   Hoppas ni haft en bra kväll. Har suttit ute och tittat på Let´s Dance.

 5. Små pittoreska byar gillar jag. Även museer med gamla föremål. Här var det otroligt vacker natur och fina hus. Turkost vatten, är det en spegling eller en synvilla?
  Tack för titten!
  Trevlig fredagskväll, kram!

  1. Små pittoreska byar gillar jag ju.Och vad gäller vattnet så är det så här turkost, ingen synvilla och inget filter på fotona. Dessa små byar finns det ju många av och jag tycker om dem. Hit var det fint att komma nu innan turistinvasionen tar fart.Sen blir det mer trängsel.Och omgivningarna är så vackra.
   Kram!

 6. I den byn skulle jag mycket väl kunna tänka mig flanera. 🙂

  Tänk vad högt upp klocktornet ligger! Det kan väl inte vara lika brant runt om… ? Underbara utsikter ni hade, litet god mat… en riktigt bra dag för er! Eller hur?

  1. Det var rogivande och så lugnt och vackert här i byn. Fint att vara här innan turistströmmen kommer. Byn ligger högt och var ju en gamal moris befästning. Men när man kom upp till byn så var man ju uppe och det var inte heller alltför brant att ta sig hit.
   En toppendag och med gott om tid att strosa runt och upptäcka byn.

 7. Även det här inlägget bjuder på en hög igenkänningsfaktor:-) Dessutom bjuder du på helt underbara bilder på omgivningen. Pottan påminner om dass på svenska sommarstugor ute i skärgården. Å när jag läste kanin vattnades i munnen på mig:-)

  1. Så bra! Jätteroligt att du känner igen dig! Anade att du skulle göra det.
   Och visst påminner pottan om svenska sommarstugorutan avlopp-.
   Vad gäller kaninen så avstår jag…Men i övrigt är jag positiv till det mesta.

 8. wow vilka bilder 🙂 underbara ja jag undrade varför inte vattnet är såå blått hos svärmor läste om det o det har med en massa saker att göra vad som gör det , intressant 🙂 ha nu en underbar pingst stor kram

  1. Tack! Här är det en vattenreservoar som byggts i floden som också bidrar till den blå färgen.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 9. Vilken fantastisk vy med det turkosa vattnet … och vilket intressant museum. Där hade jag gärna tillbringat en stund 🙂 Tack för att du delar med dig av dina trevliga njutflykter!
  Kram

  1. Byn är så fin och nu var det inte heller så många turister på plats så gott om plats var det. Museet var litet men gav en fin inblick i hur livet här kunde te sig förr. Floden nedanför är verkligen så här turkos och just här och säkert har det med vattenreservoaren att göra.
   En fin njutflykt blev det verkligen.
   Kram!

 10. En mycket vacker by så den är säkert värd sin utmärkelse ,-)
  Vilket härligt turkost vatten! Underbart.
  Klocktornet ligger otroligt fint uppe på berget.
  Maten låter intressant kanin med majonnäs o vitlök ,-)
  Mycket intressant ni får se och uppleva, jag reser och njuter med er framför datorn ,-))
  Intressant museum och den viktiga pottan ,-)
  ett måste när vi hade en gammal husvagn förr utan toalett,-))
  Ha en härlig Helg KRAM Primrose ,-)

  1. Guadalest är en väldigt vacker by och det finns många av dem i närheten. Fint att koma dit nu innan alla turister kommer. För det gör de ju.
   Vad gäller maten så finns det någt för alla men jag tycker det är roligt att man även erbjuder de lokala specialiteterna. Själv avstår jag nog kaninen…
   Vi ser och upplever en del och det är jätteroligt att du följer med oss.
   Och visst är potttan viktig. DEt var den ju även i Sverige för inte så länge sen. Ja, ssäkert än idag i äldre husvagnar och båtar.
   Önskar dig en fin pingstdag/söndag.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *