Resor utomlands Utflykter

Utsiktsplats i Puerto de Mogan – En by på Gran Canaria

Vi tillbringade en heldag här i Puerto de Mogan, en charmig by på Gran Canarias sydvästra sida.Hit kom vi med båt, från vår grannort Puerto Rico, och dit tog vi buss från vår lilla by. En trevlig tur  och inte minst sjöresan. Jag har varit här många gånger men nu var det första gången som vi gick upp till “Mirador de Puerto Mogan”. En utsiktsplats, 50 meter över havet,som  också bjuder på en vidsträckt vy över nejden. Jag såg också att utsiktsplatsen också har namnet “Mirador de Playa Mogan”. Då är det stranden en avser- Men hur som är det en utsiktsplats.

En del av hamnen i Puerto de Mogan och det är en hamn som är populär bland fritidsbåtar. Både de större och mindre. 

Puerto de Mogan med “mirador” – En utsiktsplats

Det spanska ordet “mirador” betyder just utsiktsplats. Och det är till den vi har tänkt oss.  Många trappsteg är det hit upp, drygt 250 och platsen är belägen 50 meter över havet. Utsiktsplatsen ligger på berget en bit upp i den gamla delen av Puerto de Mogan och vi kommer på vägen upp att passera familjers hus, uteplatser,terrasser och deras blomsterodlingar.  Trots att jag varit här i byn många gångar var detta premiärgång hit upp för min del. Nu är det så alltså dags för mig att dela upplevelsen och det gör jag. En del bilder och lite text som ger ett gott smakprov.

Vill du läsa mer om Puerto de Mogan så hittade jag bra info via denna sida och med allsidiga tips.

Här i Puerto de Mogan finns en fin utsiktsplats, belägen 50 m över havet och som en når via 240 trappsteg. Vi står nere på kajen, i hamnen och blickar uppför berget och ser den utsiktsplats, “Mirador de Puerto Mogan” dit vi ska ta oss uppför mängder av trappor. (Men en kan vila på vägen)

Här har vi börjat att ta oss uppför trapporna i de smala gränderna. Och det är bostadshus, varav vi såg några till uthyrning. LIte knepigt kanske få hem maten från butikerna i byn. Tänkte på en “dra-maten- kärra,” men den göre sig nog icke besväret-

Gran Canaria. Puerto de Mogan. På väg mot byns utsiktsplats. På väg mot byns utsiktsplats.

Här passerar vi  ett uterum till ett av husen. Och just klimatet på Gran Canaria gör att de flesta växter trivs.Här på södra delen av ön räknar de med 300 soldagar /år. (Mer om klimatet i länken ovan.)

Även bananer trivs bra. ( På samma uterum som föregående bild)

Halvvägs upp

ser vi en del utsmyckningar på husen  och även här är uteplatserna, terrasserna inbjudande. Lite svårt att veta vad som är privat eller mer allmänt

Puerto de Mogan..Gran Canaria. PÅ väg mot vår utsiktsplats passerade vi detta hus med en mosaikfasad. Vi traskar vidare uppför trapporna för att nå vår utsiktsplats. Men det finns mycket att se på vägen upp. Spännande utsmyckning på detta hus.

En uteplats som tillhör ett av husen som klättrar uppför berget kändes inbjudande.

Ännu ett utsmyckat hus och med en bänk framför. Funderade på om den möjligen var “allmän”.

Jag fascinerades av hur väl hur väl nyttjade de små uteplatserna är.

Gran Canaria. Puerto de Mogan- Läste också att den utsiktsplats som finns här också heter Mirador de Playa Mogan (Alltså stranden är inblandad)Nästan helt upp vid vårt slutmål; Mirador de Puerto Mogan, en utsiktsplats dit det verkligen var en utmaning att ta sig.Observera här att det finns en vilobänk till höger. Jodå, jag tog vilan- 

Så är vi då uppe. Och visst är det en vacker utsikt både över Atlanten och över nejden.

Gran Canaria. Puerto de Mogan- Var det värt att ta sig upp hit till denna utsiktsplats. Absolut njutbart. Säkert också nyttigt för kroppenVar det värt mödan att ta sig upp till denna utsiktsplats. Absolut! Och för min del var det lite knepigt med rygg och höfter , men det gick bra. Visst är det också stärkande för kroppen att anstränga sig- 

Var så goda! Utsikten är serverad-

Så skulle vi också ner 250 trappsteg.  Och ner kom vi också. Även då några pauser på vägen i rogivande miljö. Och ingen som helst trängsel.

Maken i trapporna på väg ner. För mig blir det ofta x antal fotostopp.

22 svar på ”Utsiktsplats i Puerto de Mogan – En by på Gran Canaria”

 1. Det var absolut värt besväret att kämpa sig upp de 240 stegen. Belöningen var ju fantastisk:-) Att gå uppför trappor har jag alltid haft svårt för. Å det sägs ju att det är bättre för knäna att gå uppför än att gå nedför. Håller inte med;-) Beundrar dig med di dåliga rygg och höfteländet att du åtar dig dessa strapatser. Ingen kan nog beskydda dig att vara otränad när du börjar din rehab efter operationen.

  Älskar alla utsmyckningar på husen. Så fint gjort och alla hus är så väl underhållna. Vägen upp påminner mig om “smygvägen” upp till Sta. Barbara i Alicante, där det också finns många ställen att vila ögonen på. Även några levadas (levador?) i Madeira bjuder på snarlika upplevelser.

  Stort tack att du delar med dig!

  1. Visst var det!Och för mig ren friskvård. För mig är det knepigare att gå upp än ner- Mer lik dig här-
   Och är jag vältränad så blir jag också snart piggare efter operationen-
   Jag är så förtjust i miljön här. Så vänlig och inbjudande.
   Kan helt hålla med om att denna väg absolut påminner om smygvägen upp i Alicante, till Sta. Barbara.
   Roligt att vi har varit fler som traskat på här.
   Och sedan att det heller inte är någon trängsel ger ju mycket.

 2. Bra träning uppförr/nerför trapporna.
  Återkommer jag/vi till Mogan ska de testas!
  Vilken fin uteplats på bilden där det står 30.
  Härliga färger.
  Kommer att tänka på Frigiliana med alla sina trappor och gränder.

  1. Jadå! Och så vackert. Inte minst utanför husen och så fin utsikt när vi kom upp
   Jag har varit här många gånger tidigare men missat detta.
   Ett bra tips om du återkommer.
   Visst påminner Puerto de Mogan om Frigiliana men utan hamn och hav. Men trappor , mysig miljö och gränder stämmer ju så bra.

 3. Vilken trevlig väg upp till utkiksplatsen. Mycket att stanna och titta på vilket är praktiskt om man behöver pausa lite. Stegen var ju många och då är det bra om man kan ta det i egen takt. Vackra vyer kunde ni i alla fall njuta av. Även om det är jobbigare för flåset att gå uppför så belastar man knäna mer på nervägen så då fyller fotstopp en dubbel funktion tycker jag.

  Önskar en god kväll nu och ha det fortsatt gott i värmen!

  Kram

  1. Vägen upp här, genom gränderna och bland husen, var så vacker. Och husägarna hade gjort så fint utanför sina hus.
   Väl värt besväret att gå upp och ren friskvård var det också.
   Trevliga pauser blev det också.
   Hoppas du haft en fin kväll.
   Kram

 4. Hola!
  Som du vet har vi varit många gånger på Gran Canaria och Puerto de Mogán är favoriten! Så vackert! Fortfarande förälskad i miljön med de vitkalkade husen och smala gränderna – utan att vara gammalt och slitet. 😍 Blir alldeles nostalgisk när jag ser dina foton här och på Insta.

  Jag drömde i många år om att köpa en bostad där men priserna, flygtiden, vattentemperaturen i Atlanten och det ofta blåsiga vädret gjorde att det inte blev så. Sen har ju Kanarieöarna fördelen av att ha ett bättre klimat på vintern + ofta uppvärmda pooler (som jag älskar) men det övervägde ändå inte nackdelarna. Men som en semestervecka eller två under vintern är det helt oslagbart. ❤️ Går inte att jämföra med spanska fastlandet.

  Vi hyrde alltid bil och åkte runt på ön. Finns så mycket att upptäcka! Trots den förhållandevis lilla arean har den 4 olika klimatzoner vilket är unikt i världen. Har kottar i julgranen och annat pynt som vi har plockat där och tagit med hem till Suecia.

  Ni ser ut att ha haft en fantastisk vistelse! Kram och hälsa Mr B! ❤️

  1. Hola!
   Jo, jag vet. Förstår att du fastnat för Puerto de Mogan. Tror alla gör det Vi har också varit här en hel del och jag sedan 1973 och då flera gånger/år. Jobbade också här en period här för Vingresor vilket gjorde att jag rest runt ön och guidat en hel del.Så roligt att minnas att Puerto de Mogan 1973 var extra speciellt med en restaurang och ett hotell. Men en del av husen fanns också. Och att nu ha följt utvecklingen i 50 år är en ynnest. Extra roligt är att Puerto de Mogan fortfarande har kvar lugnet, miljön och charmen.
   Flygtiden hit är ju bara drygt en timme längre än till ALC så den avskräcker mig inte. Och avgångarna hit är ju många. Men de har ju blivit fler de senaste åren.
   Men jag kan förstå hur du tänker ; fördelar och nackdelar. Och det blev ju så bra med inte minst den nya lägenheten i Torrevieja.Och även den andra. För mig skulle enda, men stora nackdelen, att köpa här vara priset. Och just att klimate på södra ön är bra hela året är ju perfekt.Vi har verkligen även här haft en fantastisk vecka med strålande sol och +25-26 grader i skuggan varje dag. Bara att tacka och ta emot. Och den turen hade vi ju också på Teneriffa över julen Att jag nog sedan är mer förtjust i södra Teneriffa som ö är ju en annan sak.
   Jag som sällan badar om det är under +25 nu badat i Atlanten som håller +20. Ovanligt. Men, stränderna här är ju rymliga och med gott om plats och vattnet kristallklart. Gör sitt till.
   På hotellet finns “bali solsängar” med tillhörande pool och där har jag faktiskt badat. Njutbart.
   Poolen på hotellet här håller +23, men att bada i pool är inte min grej.
   Vi har ju varit här så mycket och sett “allt” så bil har vi helt skippat denna gång. Men bussarna fungerar perfekt mellan orterna så de har vi nyttjat och även vandrat en hel del.
   Vi är verkligen supernöjda och så glada att vi spontant kom i väg.
   Njuter nu i sena kvällen på balkongen och det är i sena kvällen fortfarande +22.
   Mr B hälsar till er båda.
   Kram

 5. Vi dras av någon anledning ofta till platser med trappor trots att det numera fordras fler och fler andhämtningspauser längs vägen… Det ska ju vara nyttigt att bli andfådd så det är väl bara att knata på. Er väg upp bland husen var ju njutbar och vacker även om den var jobbig och utsikten verkar också vara mödan värd. (Även om jag ibland skänker en lokal underhållare en tanke när jag kommit upp till en utsikt. Han sjöng en sång på västgötska med texten: Vad gör vi här uppe när dä ä så grannt där nere??)

  1. Ni också? Känner igen det hos oss. Ler när jag läser denna text. Har ofta frågat mig liknande. Nu satsade jag på friskvården så det fick vara värt detta. En fin tur var det upp och roligt att se så fint man gjort vid sina uteplatser. Blev ett antal stopp med fotopauser.

 6. Ni blev belönade med vacker utsikt. Tänk om man skulle bo så högt upp med de många trappstegen, matkassar och 35 grader varmt. Nej då fick man vara bra mycket yngre för att orka.

  1. Visst blev vi! Och bra motion att traska uppför var det. Vackert dessutom.
   Tänkte just på detta med att släpa mat…Men lite tur är det för här blir det sällan under året mer än +28. En fördel-

 7. Vilken fin utsiktsplats, väl värd mödan att ta sig upp hoppas jag, och inte dumt med lite bänkar på vägen så man kan vila. Så pittoreskt och fint i Puerto de Mogan!
  Fortsätt njut av ljuva Gran Canaria!
  KRAM

  1. Så vackert här uppe. Och trots många besök i Puerto de mogan har jag aldrig tidigare varit här uppe. Bra träning var det också.
   Vi har det så bra och inte minst solen , miljön, boendet och värmen gör sitt till .
   Kram

 8. Oj vad roligt att se!
  Vi besökte Puerto de Mogan för 25 år sen, det var den första resan jag och maken gjorde tillsammans 🙂

  1. Vad roligt! Och byn är fin än idag! Var här första gången 1973 och sedan har det blivit en del återbesök.

 9. 240 trappsteg är ingen lek:) men bra gjort av er och värt mödan kan jag tänka mig ,så vackert och såklart man måste stanna för fotostopp på vägen,kram o fortsatt fin vistelse i spanien

  1. Trappstegen var värda mödan och likaså att se allt vackert på vägen upp. Och pauser blev det. Tack, inne nu på sista dagen men är så nöjda.Sol och +24-26 varje dag. Önskar dig en fin helg. Kram

 10. Tack för den fina promenaden, jag pustade lite jag också, bara av sympati! Den där väggutsmyckningen på ett av husen påminde om Hilma af Klints konst tyckte jag, även om det är långsökt…
  Fantastisk utsikt fick ni som belöning för mödan. Ibland brukar promenaden neråt vara nästan värre än uppför upptäckte jag i Åre i somras.
  Kram

  1. Jag pustade också. Jättekul att du var med. Du hade gillat miljön. Vad roligt för jag tänkte också på Hilma när vi passerade här.
   Trots att jag varit här i Puerto de Mogan var det första gången jag var upp hit. Och det var värt stegen-
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *