Stockholm

Utsikt över Stockholm- Längs Monteliusvägen på Södermalm

Gårdagen bjöd på vackert vinterväder men hade också en vass vind i sällskap. Och precis som de flesta dagar blev det en promenad. Något som just nu gör promenerandet lite knepigt är halkan. Men vi tänkte överlista den. Här hemma på Söder, vid Mariatorget, mötte jag upp vännerna Ninni och Agneta.  Och i det fina vintervädret  lockade en promenad med vacker utsikt över Stockholm. Friskt vågat är hälften vunnet, så  vi satsade på Monteliusvägen. En promenad uppe på Mariaberget och med huvudstadens centrala delar hela tiden inom synhåll.

Stockholm. Södermalm. Mariaberget och Monteliusvägen. Härifrån erbjuds en strålande utsikt över Stockholm och de centrala delarna. Mariaberget och Monteliusvägen. Härifrån en strålande utsikt över Stockholm. Nedanför Riddarfjärden, en del av Mälaren.I mitten Riddarholmen med Riddarholmskyrkan.Till höger i bild delar av Gamla stan med Tyska kyrkans torn som sticker upp.

Vacker utsikt över Stockholm

erbjuds från stora delar av höjderna på Söder oavsett om man går västerut, som vi kom att göra, eller om man går österut . Helt oavsett är man på någon höjd. Tar man sig längs den ca. 450 meter långa Monteliusvägen rör man sig väster ut. Men någon direkt väg är det inte utan snarare ett promenadstråk vid och på Mariaberget, invigt 1998.  Promenadvägen är uppkallad efter professor Oscar Montelius, arkeolog och historiker och som  1917 blev medlem av Svenska Akademien. Han föddes och bodde i det hus som senare blev uppkallat efter honom, Monteliushuset ,som ligger vid vid S:t Paulsgatan på Södermalm.

Det är tämligen halt och bara bitvis sandat så vi rör oss lite som pingviner. Men framåt går det och någon brådska har vi inte. Vi inser ganska snart att vi inte kan ta oss an några direkta avvikelser från själva “vägen” eftersom halkan där helt klart inte bara är till påseende.

Stockholm. Mariaberget. Södermalm. Monteliusvägen- Vacker utsikt över Stockholm. Vi har kommit en bit längs Monteliusvägen vacker utsikt över Stockholm gör oss sällskap. Tvärs över Riddarfjärden skymtar Stockholms stadshus och stadsdelen Kungsholmen.

(Att vi är på en höjd är påtagligt och mer om Monteliusvägen och Mariaberget har jag berättat om här i inlägget “På höjden i Stockholm”)

Lite mer inzoomat; stadsdelen Kungsholmen, Stockholms stadshus och till höger delar av City.

Visserligen var en hel del sol och blå himmel synlig men vinden var vass och för egen del skulle jag nog tyckt att det var  väl kyligt att slå sig ner här just nu för att äta lunch.

Stockholm. Södermalm. Monteliusvägen. Lunchpaus med vacker utsikt över Stockholm. Lunchpaus med vacker utsikt över Stockholm. Kanske uppvägde utsikten att det vara ganska kyligt.

Vi gick vidare

och en del stopp blev det förstås.

En bit västerut skymtade vi Västerbron. Just här syns det också att det var tämligen isigt längs vägen. Helt klart lättare att ta sig uppför utan att halka än att ta sig nerför. Och det är till viss del kuperat längs vägen. 

Vid vägens slut. Stockholms stadshus och City/Norrmalm skymtar genom de kala trädgrenarna och här viker vi av. Snarare upp i de gamla kvarteren här på västra Södermalm. 

Gamla kvarter med gamla fina hus. Och detta mitt på Södermalm.

Dags för lite inomhusvistelse i kombination med lunch. Vi styrde stegen tillbaka till Mariatorget där vi startat och bestämde oss för att se om det fanns plats på Konditori Chic.Ganska fullt men vi hittade ett bra hörnbord och slog oss ner. Så kom då valet vad jag skulle välja. Det är ju ett nytt år och jag har som tanke att förnya mig och slå till på annat än en räksmörgås. Men när jag såg den ligga där föll jag för frestelsen.

En riktigt god frestelse. De andra slog till med bakad potatis med skagenröra. Något som också smakade bra. 

Eloge till konditoriet för att man kunde köpa kaffe, servera sig själv och sedan fanns det också varm mjölk till om man önskade. (Men det fanns också “kaffe latte” och cappuccino  att köpa om man ville ha det.)   Det blev en lång, trevlig och god lunch och när vi skildes åt hade klockan redan blivit 16 och mörkret hade sänkt sig när jag strosade hem till kajen.

På väg hemåt. Swedenborgsgatan har kvar sina bänkar från i somras då detta var en av alla de  bilfria “sommargator” som Stockholm bjöd oss på.

Även dörrar till en uteservering och själva uteserveringen har dröjt sig kvar. Men visst kändes den nu öde. 

 

34 svar på ”Utsikt över Stockholm- Längs Monteliusvägen på Södermalm”

 1. Vackra bilder, och på dem syns inte kylan och blåsten! Ni fick en trevlig dag i alla fall, inte minst med den mysiga lunchen, räksmörgås är väl en ypperlig lunch, och den såg väldigt god ut!
  Idag är det ingen sol, och lite blåste det på min väg till MoS idag, håller mej inne nu till ikväll då det är F&S som gäller igen!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! En fin promenad blev det men vinden var vass och det var rejält halt på sina ställen. Men utsikten var i alla fall halkfri.
   Skönt att efter promenaden komma in i värmen. Och en räkmacka smakade väldigt bra.
   Förstår att du håller dig inne. Var ute idag i några ärenden och det var ganska grått och moddigt. Trelvigt med F&S igen både för dig och deltagarna.
   Ha det gott och trevlig kväll,
   Kram

 2. Vilken vy! Så himla vackert, det är bara att inse, det spelar ingen roll vilket väder eller när på året, det är vackert ändå! ,-)
  Här har vi ganska bra under kängorna, men några plusgrader till och sen kyla. Du blir det läskigt.
  Härligt att gå ut med två vänner.,-)
  Oj vilka vikingar att sitta ute och äta ,-) Utsikten måste ha varit avgörande ,-)) Ja man får fortsätta uppför, tills man kommer på säker mark , eller sandad is.
  Så vackra gamla hus på Södermalm. Jättefint.
  Förnya sig….den såg jättegod ut, bra val!
  Gamla vackra dörrar, men ja öde ser det verkligen ut!
  Så fina bilder och jag hade det halkfritt ,-)) tack för den turen! KRAM Primrose och ha det fint!

  1. Tack!Vi hade tur med vädret men det var halt på sina ställen men en skön promenad blev det. Visst är det mesta oftast fint att titta på men just här uppe är det extra fint med bra sikt. Och det var det.
   Trevligt att också sen gå in och värma sig för det var kallt trots att det i stort sett var +-0.
   Skrattade för mig själv när jag såg de övergivna dörrarna. Tänk att de ändå fått stå kvar.
   Trevligt att du hängde med oss vis bloggen.
   Kram

 3. En sådan fin promenad i goda vänners lag. I dessa dagar är det långsamhetens lov som råder.
  Rälmacka! Mums! Hade också tagit det….. bakad potatis, är inte riktigt min favoritmat. Men räkmacka är…. Kram!

  1. Tur med vädret hade vi verkligen men halt var det, så långsamhetens njutning blev det.
   Jag skulle ju börja variera räksmörgåsarna nu efter årsskiftet. Men, den här var sår att stå emot. Får ta ett krafttag nästa vecka med detta .
   Kram och trevlig kväll.

 4. Har försökt att komma in på dina senaste inlägg, men kommer inte in. Vet inte vad som kan vara fel.
  Första bilden ser ut som en målning.
  Så vackert det är i Stockholm och det fina vädret hjälper till också.
  Härlig räkmacka. Åt en i söndags, så kan inte längre klaga på att jag är i avsaknad av dessa. Så gott.
  Trevlig kväll!

  1. Oj, då! Vad tråkigt! Har haft många besökare och kommentarer och inte hört något från någon annan. Har heller inte fått något meddelande. Jättebra att du säger till så jag kan titta närmare.
   Gårdagen var fin och det blev en skön promenad. Här längs Monteliusvägen är det verkligen trevligt att gå och utsikten ingår.
   Jag hade ju tänkt att förnya mig vad gäller räksmörgåsar i år. Har svårt att motstå dem när de är så här fina och gjorda på mörkt bröd. Fint att du också nu kan ta en räksmörgås här hemma när andan faller på. Uppskattat kan jag tänka mig.
   Önskar dig också en trevlig kväll.

 5. Vyerna från Monteliusvägen är verkligen fantastiska. Det var en härlig promenad som ni kom ut på men det är klokt att ta det lugnt i halkan för olyckan kan snabbt vara framme. Även om man ibland vill förnya sig så kan det vara svårt när en räksmörgås är ett av alternativen. Det är ju så gott så varför inte!

  Kram och god onsdagskväll!

  1. Här, längs Monteliusvägen, är verkligen fint att gå och men det var halt på sina ställen. Så försiktighet krävdes.
   Får nog starta med förnyelsen nästa vecka vad gäller just andra val än räksmörgåsar. Men en bra räksmörgås är svårslagen.
   Önskar dig också en fin kväll.

  1. Här uppe på Mariaberget och längs Monteliusvägen är det så fint och tur med vädret hade vi. Men det var halt på sina ställen och det märktes ju mest när vi tog oss utför.
   Vi går här ofta och så hela året. Men det är ju bara nu ett tag som det är halt.
   Mysigt att sedan gå in och äta. En räkmacka på mörkt bröd är ju en favorit men i år ska jag förnya mig och testa lite annat också.

  1. Skönt att solen var med oss och att den fina utsikten ingick. Men halt var det helt klart.
   Skönt att komma in på konditoriet och värma sig och räksmörgåsen smakade så bra.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

  1. Blev så förvånad att dörrarna stod kvar här sedan i höstas då restaurangen. Visst borde de ju kunna komma till användning.
   Promenaden var fin och trevligt att vi var tre som var på vift. Halkigt var det och det är ganska kuperat just här.
   Vi gick försiktigt och ibland hjälper ju inte det…
   Önskar dig en skön kväll.

 6. Med tanke att den promenaden gjordes med livet som insats, måste jag säga att dina bilder är helt underbara. Vykort allihopa. Idag var det fortsatt halkigt, men nu är det tre plusgrader och imorgon har ju SMHI utlovat sju grader, så då försvinner förhoppningsvis all is och gärna snön också. Den sistnämnda gör sig ändå rätt så bra på bilder om jag ska vara ärlig;-)
  Bra val till fikat där. Den räkmackan såg riktigt fräsch ut:-)

  1. Halt var det förvisso! Men vi gick liksom med ägg under skorna och vaggade fram som pingviner. Och visst var det vackert. Stockholm är Stockholm! Har lagt ut några på Instgram och fått fin “feedback”. Tycker också de blev bra.
   Visst var det grått idag och mycket moddigare.Jag höll mig i City så det var halkmässigt helt ok. Hoppas nu på bättre väder i morgon.
   En bra räkmacka tycker jag om. Är dock kritisk i mina omdömen. Men den här platsade.

  1. Tack! Tittade in till dig och såg det. Och just fotoutmaningar gillar jag så jag blir förstås intresserad.

  1. Visst är det! Vet att vi i Spanien nästan varje vecka går till vår norska butik och köper 1/2 kg just för att göra räkmackor. Fint att överraska med en sådan till helgen. Eller när som…

  1. Broddar är bra men jag är ändå osäker med dem. Bra att du har koll på dina.Men i morgon kanske de kan få var till påseende om det blir sol och +7. Återstår att se vad gäller vädret. För mig känns ostadigt för ryggen men kanske en vanesak. Men säker var jag vad gäller att utsikten från Monteliusvägen är bra. Och likaså att en “god” räkmacka är svårslagen.

  1. En fin promenad är det men “frostig”. Vad gäller valet av räkmackor så har jag lite andra föresatser men de har inte kommit igång ännu. Tar en liten mjukstart.
   Önskar dig också en trevlig Knut dag.

 7. Som alltid fantastiska bilder från en härlig promenad! Många fina vyer – och de gamla dörrarna är helt underbara!
  Räkmackan ser väldigt god ut!

  1. Tack! En fin runda blev det i solskenet men det var halt på sina ställen.
   Visst är dörrarna fina. Hade funderingar på att ta hem dörrarna men har inte plats för dem. Hade varit något för “Lilla Syster”.
   (Eller om jag haft ett ställe i skärgården)
   Det fick bli en räkmacka. Igen. Ska börja förnya mig angående valet av smörgåsar men få ta det lite successivt.
   Kram

 8. Men såå vackra bilder & man ser på havet att det är kallt ..men mkt är vackert även vintertid ..sen blir jag allt lite avis på din räkmacka mums vad gott 🙂 njut av dagen kram

  1. Tack! Det var en fin dag med sol så extra roligt att då ge sig ut och promenera där utsikten är fin.Vinden var vass så det gjorde att kylan kom och trängde sig på. Alltid trevligt att sedan ta en “after walk” men något gott att äta och dricka.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

 9. Monteliusvägen är en sväng som vi oftast tar med våra vänner till, som inte är från stan. Det är en fin utsiktsplats därifrån. Och visst är det halt nu, igår var vi till vårat kommunhus och hämtade broddar som dom delar ut gratis till alla över 65 år.

  1. Här är det trevligt att gå och vi gör det minst en gång i månaden. Och ofta vidare till Skinnarviksbergen. Men just nu var det ganska halt så vi avstod den sträckan. Hela Söder, även Åsöberget, Fjällgatan och Fåfängan är ju också fina utsiktspromenader.
   Perfekt att få broddar. Stockholm har ännu inte kommit så långt. Men kanske blir det. Har skor med sådana men känner inte alltid att de alltid hjälper. Men tyvärr gillar inte min rygg dem .

 10. Det är aldrig fel med att ta det säkra kortet, räkmackan. På 80-talet åt jag varannan dag bakad potatis med fyllning och varannan dag vegetariskt plocka ihop-själv-mat som var alldeles nytt då, man fick lära sig vilka grejer som var tunga och vilka som var lätta. Nu finns ju det i varje större matvaruaffär.
  Ett krispigt Stockholm var så vackert, vi hade inte halt ännu igår men idag har vi haft 6 plusgrader och pingvinen är snart en gris som går på alla fyra. Fy så otäckt med denna halka trots nitar under tassarna.
  Tack för fina stadsvyer, kram från pörtet

  1. Jag skulle ju förnya mig i valet av smörgåsar i år men får ta det på lite sikt. Räkmackan var så god och gjord på mörkt bröd som jag villa ha-
   De andra slog till på en bakad potatis och den var rejäl och bra. Kul med din variation här på 80-talet vad gällde maten-
   Det blev en fin runda men halt var det och vi vaggade fram. I går och idag var det plusgrader så halkan var mindre. Idag var snön nästan borta-
   Kul att du vaggade med oss här-
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *