Utflykter

Utflykt till Steninge slott – En favorit i repris

Söndag! Och det blev en “njutflykt med vänner.  Alltså en utflykt som är extra njutbar; en  favorit i repris. Vi tog en tur  till Steninge slott som ligger  vackert vid en vik av Mälaren, i Sigtuna kommun, några mil norr om Stockholm. Jag har varit här många gånger under årens lopp men att ta en tur hit är alltid lika trevligt.  Så välkomna med på en promenad runt i parken som fortfarande i slutet av september är påfallande grön.

Steninge slott sett från landsidan. Slottet uppfördes i slutet av 1600- talet efter ritningar av arkitekten Nicodemus Tessin . (Som också ritat Stockholms slott)

 

En utflykt/njutflykt till Steninge slott

är alltid trevligt och just denna söndag blev jag förvånad över att det fortfarande var så grönt i parken. Ett och annat gul-rött löv såg vi men det var grönt som ännu var den dominerande färgen.

Vi började med en runda i parken och hit öppnade grindarna klockan 12. Själva slottet är sedanen del år tillbaka en privatbostad och inte öppet för allmänheten men däremot är parken väldigt allmän. (Inom området ligger flera byggnader som hör till slottet och som också är privatbostäder.)

Senast jag var här, i början av juni, berättade jag  ganska ingående om  slottet (dess historia) och slottsbyn,

Sigtuna kommun. Steninge slott. En fin utflykt blev det och i den gröna färgens tecken Här den vackra lindallén som leder ner mot Mälaren. En fin utflykt i den gröna färgens tecken blev det.  Och lindallén som leder ner mot Mälaren är mäktig.

Slottet sett från Mälarsidan. Var helt fascinerad över hur  alla häckar, gräsmattor och rabatter här i barockträdgården kan vara så välansade. Men så ska det ju se ut i en barockträdgård. 

En av många vackra rosor som fortfarande blommar.

Nu, den 20 september, hade sen ståtliga blodboken ändrat färg. Det mer rödaktiga bladverket hade ersatts av mer grönska.

Steninge slott. I början av juni gjorde vi också en utflykt hit och då såg blodboken ut så här. I början av juni gjorde vi också en utflykt hit och då såg blodboken ut så här

Vi ser Mälaren framför oss och snett till höger ligger det gamla “skolhuset” som idag är en privatbostad.

Steninge slott. Mälaren. En fin dag för utflykt trots att solen då och då tog sina pauser. Kallt var det inte.En fin dag för utflykt trots att solen då och då tog sina pauser. Kallt var det ju inte.

 

Jag funderade ett tag på att känna på vattnet. Med händerna. Men den det blev lite till att doppa fötterna. I varje fall skorna.

Steninge slott. Mälaren. Något bad hade jag inte tänkt mig på vår utflykt men det borde vara möjligt att känna på vattnet. Nu hade jag kanske inte tänkt mig ett bad på vår utflykt hit. Men lite närkontakt med vattnet ville jag ha.

Vi lämnade Mälaren  och barockträdgården och gick upp till “sfinxallén för att gå vidare in till den engelska parken. Mer om  Barockträdgården, den Engelska parken, Axel von Fersen och Gustav den III och hans besök här på Steninge  samt Stenladan har jag berättat om här. 

Sfinxallén som leder från Barockparken in till den Engelska parken.

Stenladan

Dags att få sig lite till livs. Här i Stenladan finns både butiker, “Steningekompaniet” en trädgårdsbutik, Trädgårdsmästeriet och en restaurang kombinerad med café. Restaurangen serverar bruch men här hade vi inte bokat bord (ofta nödvändigt) så caféet blev ett bra alternativ. De har sallader, soppor, matiga smörgåsar, kaffebröd och en variation av drycker.

Restaurangdelen är stor men största delen av den är för brunchgäster men det finns även gott om plats för “spontangäster”- Och möjlighet att sitta ute finns också.

Innan vi åter begav oss mot huvudstaden tittade vi runt och några inköp blev det. I mindre skala. För egen del fastnade jag för en ljuslykta, modell större och sedan bland alla vackra växter.

 

40 svar på ”Utflykt till Steninge slott – En favorit i repris”

 1. Vilken mysig och stilfull utflykt. Jag har inte varit i Steninge sedan barnsben. Så ljuvlig park och slott. Detta slott kommer jag att besöka i framtiden. Vilket härligt höstväder. Något bad hade jag nog även hoppat över.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Vi bodde ju norr om stan tidigare så då blev det många turer hit. Vi har också vänner som bor alldeles i närheten så det har varit smidigt att ta sig hit. Området är verkligen fint så man kan återkomma många gånger. Kul också med den gamla historien som hör till slottet och området.
   Jag kände bara på vattnet.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 2. Vilken härlig utflykt och jag kan förstå att det är en plats som man vill återvända till. Tur med vädret hade ni också även om det inte blev något bad 😉 Hösten ser inte ut att ha kommit så långt vilket är skönt även om den inte går att skjuta upp.

  Kram och god måndag!

  1. Hit är det alltid fint att komma och jag blev förvånad över att det fortfarande var så grönt. Solen kom fram stundtals och kallt var det inte. Men ett bad kändes avlägset.
   Önskar dig också en fin fortsatt måndag.
   Kram

  1. Här ute är det även fint vintertid men förstås en annan färg- Men tycker du om julmarknader så skulle du tycka om att komma hit den tiden.

 3. Vi har också gjort utflykter till Steninge Slott, så jag känner igen mig, på dina bilder.
  Även att vi åt mat på samma ställe, känner jag igen.
  Roligt att du vågade gå ner i vattnet och doppa fötterna. Fina foton av dig.
  Är lite förvånad över att det är så sommargrönt där fortfarande. Jag kommer ihåg att det var så fint och välansat där i trädgårdarna, men nu då det börjar bli höst på andra ställen, så är det så grönt och friska färger där. Märkligt.
  Tack för turen och sköt om dig.
  Varm kram.

  1. Vad roligt att du känner igen dig här på Steninge. Och trevligt att du kom med via bloggen också. Och det blev en vädogt trevligt utflykt. Var här senast i juni. När vi bodde i Upplands Väsby blev det ofta turer hit och vi har även vänner helt nära så då blir det också besök här.
   Visst är det grönt! Jag trodde att jag skulle möta fler höstfärger. Men icke.
   Var rädd om dig du också.
   Stor kram

 4. Ja man tröttnar aldrig på slottsparken…den är så fin och välskött. Nästa gång du kommer så ska jag vara hemma och solen ska lysa hela tiden💜

 5. Är du säker på att inte rumpnissar och vättar har varit uppe på nätterna och målat parkens växter i den läckraste gröna färg, innan allt går över i höstens färger!
  Självklart måste man känna på vattnet när tillfälle ges!
  Kramar

  1. Kanske har rumpnissarna varit framme här för det var påfallande grönt. Hade tänkt mig lite fler höstfärger- Men icke.
   Vattnet räckt nästan att titta på men min kontakt med vatten i sommar har varit sparsam så jag tog chansen.
   Kram

 6. Härligt Ditte inte en dålig promenad, och du har en busig blick hi hi väldigt vackert ser det ut att vara …ja vattnet är en viktig del av livet ..kram å fin kväll

 7. Grönt är skönt. Jag var också på grön kvist idag.
  Jag har aldrig varit på Steninge men kommer ihåg din utflykt nu sistens. Trevligt sällskap och mycket njut och mys.
  Fint väder och det hade jag med.
  Stor kram!

  1. Visst är det! Och jag blev förvånad över att det fortfarande var så grönt. Vi är ju här lite nu och då och det är alltid trevligt. Och denna dag med dotter och fina vänner.
   Stor kram

 8. Ja, den slottsparken är verkligen fantastiskt skött. Slottet ägs av Gelba Fastigheter AB, som ägs av Per Taube. Han är visst multimiljardär och lär ha råd med ett antal trädgårdsmästare så att allmänheten kan njuta av den fina parken. Förresten läste jag att även Carola bor där, i slottsbyn alltså.
  Restaurangen är verkligen stor, och det är glädjande att se att den är full av brunchgäster.
  Skrattade gott åt din “närkänning” med vattnet. En himla tur att du inte ramlade i;-)
  Härliga bilder av denna soliga söndag i så fin miljö:-)

  1. Ja. pengarna är ju inget problem här och det märks genomgående. Allt är så välskött. Och generöst att parken, trots privat ägo. är öppen för allmänheten-Man skymtar Carolas hus i mina bilder. Hon bor nere vid Mälaren. i “Gamla slottet” som förr inte alls var ett slott utan en bastu. En mycket stor sådan och med badstuga.
   Restaurangen här är mycket välbesökt och det är verkligt roligt. Många söker sig hit för brunch.
   Nej, bad blev det inte men jag hade “vattenkänning”.
   En fin njutflykt blev det.

 9. Hola! Oj vad grönt och fint! Doftpelargonerna som inköptes i ladan juni blommar fortfarande inte – och chokladblomman blev lite övervattnad en sväng så den har sett lite skruttig ut. Undrar om den är perenn?

  Kram ❤️

  1. Jag blev förvånad över att det fortfarande var så grönt här på Steninge. Och blodboken hade ju helt ändrat färg sedan i juni. Läste att dogtpelargonerna ofta inte blommar men har sin doft. Min har inte haft tillstymmelse till blomning. Men chokladblomman är fortfarande pigg. Tror jag ska försöka få den att överleva vintern. Tror chokladblomman kan vara perenn.
   Kram

  1. Verkligen! Vi hade en fin utflykt hit. Och vi var förvånade över all grönskan runt om.
   Vad gäller vattnet skulle jag inte direkt badat men hade det varit vadslagning så hade jag nog hoppat i…

 10. Va roligt att du kom dit igen ! När jag var där på Carolas konsert så regnade det massor, så jag såg inte så mycket av omgivningarna, så tack för titten genom din blogg!
  Kram!

  1. Inget regn här denna dag. Men en hel del moln. Dock tittade solen stundtals fram. Ja, då fick du dig en extra titt nu i området. Och påfallande grönt är det.
   Kram

 11. Flåt men var det här omkring som Carola huserade, eller är jag helt ute och cyklar? Läste nyss om att hon o exet köpt en stor tomt de hade tänkt bygga på och den hade de “helt glömt bort” när de gjorde slut…tror jag baxnar. Nu var den strandtomten till salu för X antal miljoner…ja jag säger då det..
  Den där blodeken tycker jag skulle gynnas av ett frisörbesök, den börjar se lite vildvuxen ut, haha
  Och vad käck du var som var i med tårna i det kalla vattnet, jag hade nog hängt på, kanske utmanat dig att gå i till knäna…
  Det såg luftigt ut i restaurangen, ingen trängsel att tala om.
  Tack för att jag fick följa med i grönskande landskap, här är vi betydligt färggrannare nu!
  Kram

  1. Nej då! Du cyklar helt åt rätt håll. Huset dör hon bor skymtar mellan träden på en av bilderna. Hon hyr ett hus här vid vattnet och har gjort så länge. Hon är god vän med ägarna till Steninge. Och just här vid vattnet får man inte bygga nytt. Men huset är så fint och i gammal stil.
   Tror också att blodeken skulle få bra av att friseras. Men kanske är den extra rufsig nu inför höstkostymen.
   Det blev en trevlig njutflykt med goda ingredienser, Natur, park, vatten, historia,blommor i trädgårdsbutiken och lite till livs. Gott om plats inne och ingen trängsel.
   Kan tänka mig att det är mer föäglatt nu i dina trakter.
   Kram

  1. Otroligt att det fortfarande är så grönt trots att det är slutet av September. Men nära vattnet verkar det vara så. Och här ute är det fint även när snön lagt sig. (Om den nu kommer…)
   Kram

  1. Det är fortfarande väldigt grönt i Stockholm och särskilt i områden nära vattnet. Och Steninge slott är verkligen ett trelvigt utflyktsmål som bjuder på mycket av det mesta.
   Önskar dig också en trevlig tisdag.

 12. Så mysigt med en utflykt till Steninge! Vi var ju här i början av sommaren och tyckte det var så fint och gillade verkligen caféet i Stenladan och den härliga trädgårdsbutiken med så många vackra blommor.

  1. Minns att du var här och bloggade om det i början av sommaren. Vi tar oss en tur hit då och då och ar så gjort i mängder av år.Har även vänner här, helt inpå. Vi var här i juni, men roligt att se hur det såg ut nu i slutet av september.Fortfarande väldigt grönt.
   Blir nog ytterligare en tur i vinter. Fint då också och Stenladan är då verkligen extra mysig.

  1. Min dotter Helen hade inte varit här på flera år och ville gärna ta en vända hit till Steninge och jag var inte sen att haka på. Fortfarande så grönt och vackert med många blommor som fortfarande höll sig fina
   Stenladan är väldigt trevligt med både god mat och gott kaffebröd.Trädgårdsbutiken är också väl värt ett besk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *