Utflykter

Utflykt på Åland – Med trevligt överraskningsmoment

Vår Ålandsresa i veckan bjöd förutom på en fin resa över Ålands hav och trevlig vistelse i Mariehamn också på en rejäl överraskning. En utflykt väntade. Vi lämnade Mariehamn och körde några mil norrut till Geta. Och här väntade ett besök på Pettas ekologiska hantverkscafé- (karta, öppettider och vägbeskrivning här i länken) Vad som mer väntade var ett väldigt trevligt möte med bloggvännen Karin och hennes man Ulf  som tillsammans  driver/äger caféet.

Utflykt på ÅLand till Pattes café i Geta. Utflykt på Åland till Pettas ekologiska café och hantverkscafé.

En jättefin utflykt

blev det verkligen och genom ett vackert grönskande landskap. Och höjdpunkten blev helt klart besöket här på Pettas café. Först av allt välkomnas man som besökare av en stor trädgård men många vackra växter. Här i den rogivande miljön finns fågelbad och “fågelmatingsstationer”och det är fullt förståeligt att traktens olika småfåglar gärna spenderar tid här.  Även en och annan fasan kan man höra “ropa” någonstans i omgivningarna.

Dagens utflykt till Petta café på Åland blev så lyckad. Dagens utflykt blev till en njutflykt (en utflykt som är är extra lyckad. )

Caféet drivs av min bloggvän Karin (Pettas blogg) och hennes man Ulf och är inrymt i en gammal folkskola från 1914, Finnö skola. Namnet, Pettas café,  funderade jag på och Karin berättade att det kom från folkskolans sista kvinnliga lärare som hette Emilia Pettersson.

Entrén till själva caféet.

Visst känner man sig välkommen. Här har Karin förvandlat en gammal byrå till en vacker blomlåda.

Vackra dagar

sitter man kanske helst av allt ute i den vackra trädgården men även på ovanvåningen finns stora utrymmen. Här uppe pågår också under hela sommaren en konstutställning där olika konstnärer från Åland ställer ut sina alster

Mysig och väl genomtänkt miljö är det även här på ovanvåningen.

Visst lyste den blå himlen med sin frånvaro men det var skönt i luften så vi valde att slå oss ner utomhus. Men att välja plats var ett bestyr i sig. Flera olika var möjliga och alla med vackra blommor runt sig. Till sist så bestämde vi oss…

En utflykt hit till Pettas café innehöll mycket av det mesta. En utflykt hit till Karin och Ulf på Pettas café innehöll mycket av det mesta. 

Allt som serveras och säljs i caféet är ekologiskt och tillverkat på plats. Är man hungrig finns goda pajer eller en rejäl helt nygjord smörgås. Kanske en sallad? Jättegoda bullar och olika bakverk finns också. Och i stället för en vanlig bricka där allt glider omkring och ibland av finns här korgar med plan botten och handtag. Väldigt praktiskt och snygg är de också

Samtal pågår. Min svägerska och svåger (som planerat utflykten) slår runt på goda pajer med lammfärs. Bosse och jag valde en “Emmy” paj med röda vinbär och vaniljsås. Försvinnande god!

Vackra stilleben och fågelbad finns i hela trädgården –

– liksom många vackra blommor.

Är man sugen på att handla med sig ekologiskt bröd, bakverk eller andra ekologiska produkter går det fint att göra i butiken. Och även där finns en hel del fint åländskt hantverk till försäljning.

Så småningom var det dags för oss att ta oss tillbaka till Mariehamn men hit kommer jag gärna tillbaka. Är man på Åland och kan ta sig hit så rekommenderas ett besök här.

Karin som tillsammans med maken driver Pettas café. Och att komma hit på utflykt var verkligen en stor överraskning Stort tack Karin! Så roligt att komma hit och få träffa dig. Och visst ses vi igen. Besöket här var verkligen en överraskande utflykt.

24 svar på ”Utflykt på Åland – Med trevligt överraskningsmoment”

 1. Vilken härlig njutflykt det blev för er del och vilken idyll att besöka. Jag förstår att ni var väldigt nöjda med den turen 😀

  Kram och ha en härlig fredag nu!

  1. Jag hade planerat en tur hit förra sommaren men vips var det i mitten av augusti och caféet var stängt. Så nu passade det jättebra med en tur hit och jag blev verkligen överraskad.
   Vi har haft ne strålande dag i huvudstaden och siktar in oss på en balkongmiddag.
   Hoppas du haft en fin fredag och jag önskar en fortsätter så.
   kram!

  1. Det är så trevligt här och en lisa för både kropp och själ. Sidan jag länkade till har öppettider och vägbeskrivning. Åland är verkligen fint och perfekt att ha husbilen med. Det går också fint att ta med husbilen på färjor och ta sig vidare ut i den åländska skärgården. Rekommenderas det också.

 2. Wow, vad mysigt ställe. Där hade jag trivts jätte mycket. Gillar även att allt är gjort på plats. Färska bakverk och pajer. Atmosfären är underbar även om solen lyser med sin frånvaro !!
  Kram

  1. Jag blev så glad över att bli överraskad och få komma hit. Var på väg förra året men då blev det inte av. Men i år så! Verkligen en väldigt fin miljö och med så mycket gott som erbjöds och allt ekologiskt och tillverkat på plats.
   Vädret kan man ju inte påverka och det var uppehåll. Bra så! Och väldigt roligt att träffa Karin.
   Kram!

  1. Jag blev så glad och överraskad att jag fick möjlighet att komma hit.Så mysigt och rogivande. Och väldigt gott!
   Villa Fraxinus har jag besök några gånger och lite Kan det påminna om den men mer ljust och öppet här-
   Önskar dig också en fin helg.
   Strålande väder i Stockholm så middag på balkongen blir det i den sköna kvällen.

  1. Verkligen! Så roligt att bli överraskad med att besöka bloggvännen Karin här. Miljön och allt är så fint. Och så mycket gott.
   Önskar er också en fin kväll.
   Strålande vackert i Stockholm.

 3. Överraskningar av det här slaget är toppen. Jätteroligt att ni fick träffa Karin. Jätteroligt att se henne på bild.
  Vilket ljuvligt ställe dom har, men mycket jobb. Har dom någon anställd?
  Kramar

  1. Visst är de! Och förra året fanns ett besök i tankarna men det stannade just där. Och nu blev det alltså av. Jätteroligt! Och att komma hit var en upplevelse på flera plan. Så mycket energi och kärlek till naturen och till platsen. Härligt!
   Vad jag vet är det Karin och hennes make Ulf som sköter allt. Beundransvärt!
   Kram!

 4. Åååhhhhh så fint där är, både inomhus och utomhus. Varenda detalj är “inredd” med kärlek, det syns verkligen. Den “råa” tegelväggen är helt underbar och förstärker helhetsintrycket. Konceptet med konstutställningar i den fina lokalen är ju genial. Hoppas många besökare/gäster hittar dit. Vet att en kollega till mig som också har rötter på Gotland har nämnt Pettas Café. Hon var lika nöjd som du.

  1. Det blev en fin överraskning att komma hit. Och här på “Pettas” finns allt. Tycker att Karin och Ulf så väl tar till vara allt. Här finns rostiga kar som innehåller blommor, tegelväggen och en hel del till. Och konstutställningen ger extra liv. Vid entrén finns nu i sommar en åländsk kvinna, en silversmed, silversmed, som visar sina vackra smycken och som är till försäljning. Perfekt med ett café kombinerat med en hantverksbutik.
   Jag är så glad att jag kom hit i år. Förra sommaren var jag på väg i tankarna men kom aldrig fram.
   Kul att en kollega till dig också varit här och tyckte om “Pettas”. Tror alla som kommer gör det.

  1. Jag blev verkligen överraskad över turen hit till Pettas café och att få träffa bloggvännen Karin.Så trevligt!
   Och kvällen på balkongen blev lyckad med både god mat och dryck och mycket att titta på längs kajen och i kanalen.

 5. Hej, jag hade ju mina aningar, och så roligt med detta besök. Visst är det så givande att träffa bloggvänner IRL, jag har under åren säkert träffat ett tiotal, alla med lyckat resultat. Man får faktiskt en bild av en person via en blogg som visar sig stämma! Om man connectar på nätet så gör man det även i verkligheten. Jag hoppas få besök av en bloggvän imorgon, det blir tredje året de husbilsburna paret passerar mig och gör ett stopp på vägen. Och tacksammast är jag! Ha en trevlig helg, hemma i Stockholm? /Kram

  1. God morgon!
   Jag förstår att du anade. Det blev ett så fint, gott och trevligt besök. Och att jag skulle hit nu visst jag inte. Mina släktingar hade ordnat med den här fina överraskningen. Jätteroligt att träffa Karin här hemma på Åland och så roligt att se den miljö som Karin beskriver så fint i sin blogg.
   Vad roligt att du nu väntar besök. Har förstått vilka som är på väg. Önskar er en fin dag/helg tillsammans-
   Kram!

 6. Det där stället är ju rena PARADISET.
  Allting liksom passar ihop perfekt – även ägarna.

  Tänk, om man kunde få sej en nybakad kanelbulle! Känner nästan doften.

  1. Du hade helt klart tyckte om Pettas café och även allt gott som finns att smaka på. Allt tillagas också på plats av Karin och Ulf. Ett ställe att verkligen trivas på .Trädgården, omgivningarna, Karin och Ulf – ja allt känns välkomnande.
   Jag är så glad över att det i år blev en tur hit. Och jag kommer gärna tillbaka.

  1. Så roligt Tove, att du ska komma hit till Pettas. Du kommer verkligen att trivas i denna härliga miljö. Jag är verkligen glad över att jag blev överraskad och fick en tur hit.
   Stor kram!

 7. Vilken trevlig överraskning 🙂 Och vilken mysig miljö! Förstår att du var nöjd med både besöket och det goda ni åt!
  Stor kram

  1. Verkligen! Så fint här på Pettas café och ett väldigt lyckat besök. En riktig överraskning blev det.
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *