Stockholm

Uteliv i Stockholm – Skön sensommarsöndag

Helgen har bjudit Stockholm på  skönt sensommarväder och så även idag, helt molnfritt. I alla fall i skrivandets stund klockan 11. För egen del är jag snart på väg ut till ett dygn i Sandhamn, en ö i Stockholms yttre skärgård. Jag ser verkligen fram emot detta. Uteliv kommer det förstås att bli och uteliv har det också varit här hemma i Stockholm under helgen.

Välfyllda uteserveringar. Här den lilla kioskrestaurangen SMÖR  i Axel Landqvists park på Söder. 

En spännande tanke. Och väldigt god. SMÖR en gourmetkrog i kioskformat. Läs mer här om du vill och om konceptet.

Axel Landqvists park ligger på östra Södermalm i korsningen Nytorgsgatan och Åsögatan-

Uteliv 

i Stockholm en vacker sensommardag är något som många söker. Parker, stora som små och uteserveringar är välbesökta. Och helgens sköna väder lockade många att till att hitta sig en skön plats  att tillbringa några timmar på- Jodå, jag också. Jag hade läst att en “gourmetkiosk”, SMÖR,  skulle öppna i Axel Landqvists lilla park och ville gärna både se parken och testa maten. Parken har jag passerat många gånger men inte tidigare tittat närmare på den. Parkutbudet på Söder är stort och  jag har många  kvar att besöka  framöver.

Söders uteliv blomstrar en vacker sommardag. Här kioskrestaurangen SMÖR på Söder.Många besökare har hittat till den nyöppnade gourmetkiosken SMÖR. Fullt förståligt. Väldigt god mat och avslappnad miljö.

Gourmetkiosken drivs av kocken Jimmi Eriksson som blev årets kock 2016 och är med i kocklandslaget. Så  matkvalitén kändes säkrad innan jag beställt. “Kioske är främst öppen nu i september och fint väder är en förutsättning.

Kocken Jimmi Eriksson till vänster och här med en flyhänt medhjälpare.

Rätterna är ganska små,i tapasstorlek, men å andra sidan kan man då testa fler. Jag börjde med två för att vara säker på att få plats med en av desserterna. Till vänster en “lobsterroll med smörslagen chorizomajonnäs”. (Hummerkött, fänkål, rostad paprika, svampkräm och champagnevinäger. Detta serverat i ett fluffigt bröd. Min andra rätt var en ärtpuré men har glömt ingredienserna….

Lobsterroll till vänster och ärtpurén med många olika sorters ärter till höger. (En ljummen sallad)

Och får man inte plats vid något av borden finns parkbänkar tillgängliga.

Behaglig lunch på alla sätt.

Och visst orkade jag en dessert. Valet stod mellan “krämig brynt smörglass doppad i krispigt chokladöverdrag med rostade hirs och havreflingor. Serverad med en dipp av karamelliserad mjölk. Andra valet var smör och ingefärskaramelliserat äpple med spritsad vaniljkräm. Jag valde länge men gick denna gång för glassen.

Alldeles lagom i storlek och försvinnande god.

Axel Landqvist

var kyrkoherde i Katarina församling mellan 1881 och 1930. Och när han började sin yrkesbana var Katarina, här på Söder, arbetarfolkets stadsdel. Trångboddheten och nöden var stor och år 1875 hade Katarina församling den högsta dödligheten i hela Sockholm. Axel Landqvist arbetade aktivt för att förbättra situationen för för de fattiga arbetarfamiljerna och drev frågor om barnkrubbor, skolbespisning, barnkolonier och arbetsstugor. Arbetsstugorna var en föregångare till dagens fritidshem. Hit kunde barn gå efter skolan om  båda föräldrarna arbetade. Mellanmål och hjälp med läxläsning fanns.

Bredvid parken låg förr Åsö sjukhus, som togs i bruk 1840 och revs på 1970-talet- och parken här kunde då utvidgas.

Åsö sjukhus låg i en del av den nuvarande parken och några av träden finns kvar än idag.

Jag fortsatte

min vandring på Söder och såg verkligen att utelivet blomstrade.  På olika sätt.

Här Skånegatan där uteserveringarna ligger tätt-

– och även Nytorgets konstgräsmatta var välfylld.

Nytorget- Utevliv för stora som små.De som inte vilade sig i form verkade sysselsatta i Nytorgets lekpark.

 

 

24 svar på ”Uteliv i Stockholm – Skön sensommarsöndag”

 1. Vi svenskar är sannerligen ett folk som tar vara på utelivet när vädret bjuder till! Värdesätter spanjorer, portugiser och andra länders befolkningar sol och värme lika mycket så de drar ut maten!? Ja, jag vet inte. Men när jag tänker efter på mina resor, så visst har jag suttit utomhus och ätit i Europa, men aldrig i Asien, i Syd-Amerika satt vi ute under tak på en lyxrestaurang, för övrigt var det nog inomhus som gällde där om jag minns rätt. När jag var i Afrika så var det inomhus som gällde när vi vi inte själva fixade maten.

  Om jag minns rätt, vill säga. Det är ju några år sedan jag var ute på långresor.

  Hur det än är så är vi i Sverige duktiga på det, förmodligen orsakat en hel del att ganska många månader under året har vi inget annat att välja på än att sitta inne när vi äter. Ja, jag sitter inte ens ned under längre promenader om jag inte har underlägg med mig!

  När man läser dina inlägg som är ljusa och sprider glädje kan jag tänka tillbaka på Fogelströms skildringar av Söder. Det är ett helt annat slags folkliv där idag än då! Så kul att läsa…

  1. När vi rest i Asien har vi nog alltid suttit ute och ätit och det är ju där livet levs. Men dagtid i skuggan förstås. Men i södra Europa är det också mycket utesittarväder men även där i skuggan. Tänker ofta på Fågelström när jag vandrar på Söder. Har läst om alla böcker i sommar och historien är bra att ha med sig. Tack för att du följde med.

 2. Som vanligt Ditte får man sig till livs av nytt kunnande och lust på både mat och att besöka nya platser, när man tittar inom dig. Härliga foton och som alltid trevlig presentation av omgivningarna där du bor och av platser du besöker.
  Låt oss hoppas september bjuder på många härliga dagar à la SMÖR- å Axel Landqvist-anda.
  Förstås önskar jag också att du har en riktigt härlig tur till Sandhamn.
  Varm kram i sensommaren! 🙂

  1. Tack! Vad trevligt att du är med mig. Och mina hemtrakter här på Söder har mycket. Jag försöker dela med mig. Visst hoppas vi på att september kommer med fortsatt fina dagar. Är nu i Sandhamn och har haft en ljuvlig dag. Stor kram !

 3. Du har mycket att välja på, vilket gediget utbud.
  Visst är det härligt att sommaren bestämde sig för att vara kvar och att hösten backade, åtminstone för ett tag.

  1. Jadå! En hel del finns det och jag ser och upplever mycket när jag är ute på mina strövtåg . Och att sommaren stannar kvar tas tacksamt
   emot.

 4. Skånegatan var jag på igår kväll eller rättare sagt en källare där. Tack för tipset om parken, måste undersökas, hade ingen aning om att den fanns.

  1. Se där! Och parken här är trevlig att ta en titt på. Maten var riktigt bra. Skånegatan lever ju dygnet runt och på olika sätt.

 5. Vilken himla rolig idé med en SMÖR en gourmetkrog i kioskformat. Det var då nåt helt nytt! Å vilken tur Jimmie har haft med vädret under öppningshelgen. Han borde nog öppnat i maj med fyra månader sol och värme, men det är klart, under sommaren ligger ju till och med Söder aningen öde;-)
  Hade helt klart valt lobsterroll – mums:-)
  Kan även berätta att vi gjorde idag det ni gjorde igår. Fast för en gångs skull var vi inte på söder. Inlägg kommer. Tror du hade älskar “turen”.

  1. Visst är tanken på en gourmetkiosk bra! Och god mat var det. Kiosken var tidigare en kaffekiosk så jag tror det nyligen blivit ägarbyte. Förstod det så. Ser fram emot ditt inlägg. Är i Sandhamn så jag får läsa i morgon . Datorfritt!!!

 6. Suck, det finns förstås en hel del företeelser där inte vi på landet kan matcha er i storstan…o några såna visar du här! Om någon råkar vara kreativ och drivande här på landet så är det inte lika enkelt, inte bara att producera o ställa sig och visa vad man gjort. För här finns inga förbipasserande intresserade individer…Två skilda världar som i bästa fall kompletterar varandra underbart fint.
  Sandhamn, nu blev jag nostalgisk. Minns hur vi gled in ett tjejgäng med segelbåt modell större på nittitalet och alla kollade om vi skulle fixa det! Ack. vi rörde inte en fender på någon annan båt, vi var iklädda våra likadana t-shirts som jag glömt texten på, men kaxiga var vi, o så glada, för vi hade en toppenvecka ute på havet.
  Kram från pörtet

  1. DEt är väldans bra att storstan och landsbygden kan hjölpas åt och komplettera varandra, Bloggarna hjälper oss ju fint med det. Har just kommit hem från Sandhamn och hade ett jättefint dygn. Verkligen en lyckokänsla. Vad snyggt ni seglade in här. Många är det ju som ser. Jag har också seglat in här men inte alltid så snyggt som ni gjorde det. Nu så här när turistsäsongen är över så är det än vackrare här ute och mycket lugnare Vår ävrdinna för dygnet är född och uppvuxen på Sandhamn så vi fick veta extra mycket. Jag har varit här en hel del förr, men nu var dte flera år sedan. Så fint att komma tillbaka.
   Kram!

 7. Spännande med en kioskrestaurang 🙂
  Det är alltid så roligt att följa med på dina promenader – så trevligt med alla bilder och med din kunskap som du delar med dig av. Tack för det Ditte!
  Hoppas och tror att du har det bra där i Sandhamn!
  Kram

  1. Jag tyckte också att det var en god idé och här i parken är det dessutom trevlig miljö och lugnt. god mat serverades också. Jätteroligt att du är med. Och som du vet går jag gärna med dig till skogen där du lär mig massor om växter, svampar och djur. Tacksam för det.
   Jag har haft det så bra i Sandhamn. Verkligen en njutflykt att bli lycklig av. Och det blev jag ju. Även när jag såg en kopparorm…
   kram!

  1. Här är det gott om oaser, både störree och som denna mindre. Och så god mat som serverades i “kiosken”.
   Sadhamn har varit en fantastisk tur. Verklig njutflykt. Och strålande sol! Har till och med badat i +17 grader.
   Önskar er en fin kväll.

 8. Visst vill man ta tillvara på alla möjligheter att njuta av sensommaren. Hos dig finns betydligt fler möjligheter. På min ö stänger de igen och besökarna åker hem “till dig” igen. 🙂
  Jag hade valt glassen utan betänketid. 🙂
  Vågar du åka ut till den ön? Där sker massa otäckheter. I alla fall i de böcker jag läser om Sandön. 😀
  Ha det så trevligt där. Du kommer säkert att göra ön rättvisa i några blogginlägg.
  Kram Bosse som är trött på alla elavbrott sista dagarna.

  1. Här är det inte stängt nu utan full fart ett tag till. Har nu kommit tillbaka från Sandhamn och passerade igår “huset” på Sandhamn som Viveca Sten har med i sina böcker och som finns med i filmerna. Perfekt läge vid havet! BIld kommer i morgon härifrån. Har haft ett härligt dygn ute på ön . En riktig “njutflykt” och mycket bokprat.
   Kram!
   Hoppas elen är tillbaka…

  1. Visst är det! Och här är det mycket som händer. Denna “gourmetkiosk” var en väldigt trevlig bekantskap och med så goda rätter.

 9. Så mycket fint och härligt och vilka tjusiga namn på maträtterna! Kioskens namn SMÖR var ju fullträff. Kul.
  Jag gillar när folk är ute och flanerar och nyttjar vädret. Så har det varit här också. Man njuter i fulla drag.
  Idag blev också en vacker dag, dock lite kyligare i luften nu.
  Stor kram och ha det gott där du är!

  1. Jag är gärna ute mycket nu när vädret är skönt men lite svalare än den i mitt tycke tryckande högsommarvärmen. Denna “gourmetkiosk” var en fin bekantskap och jag ska besöka den fler gånger. Kicken här är verkligen kunnig och det märktes på maten som serverades. miljön här i parken är också fin och har sin historia.
   Jättefint väder både igår och idag. Bar att njuta.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *