Stockholm Trevligheter

Utekväll på Södermalm – Väldigt trevligt och gott

Igår blev det en trevlig utekväll på Södermalm tillsammans med goda vänner. Men att gå ut i Stockholm och äta en bit mat en vardagskväll kan kräva sin planering. Inte för att man ska gå ut i sig utan mer för att hitta bord på en restaurang om man tänkt sig att äta. Jag är en ganska envis person och just envisheten är min både bästa och sämsta egenskap. Men när jag tänker på den så har just min envishet ofta fört handlingen framåt. Och just så var det denna kväll.

Stockholm. Katarina Bangata. Tidig utekväll på Södermalm. Tidig utekväll på Södermalm. Eller kanske snarare sen eftermiddag. Bilden är tagen strax före klockan 17 i den fina allén vid Katarina Bangata.

Utekväll på Södermalm

Vi är på väg tvärs över Södermalm, från den södra delen vid Hammarbykanalen där vi bor och ska till norra delen. Närmare bestämt till Hornsgatan och restaurang Akkurat som ligger helt nära Slussen.

Från den mer grönskande och stillsamma  Katarina Bangata går vi ut på den mer livliga Götgatan. (Katarina Bangata fick sitt namn i slutet av 1800-talet eftersom en järnväg då var planerad från Södra station till Danvikstull)

Maken och jag är på väg till restaurang Akkurat för att här möta upp vänner och äta middag. Vi bestämde oss i tisdags för att ses och äta middag. Och så kommer då frågan om var. Söder passade bra i sammanhanget och gott om restauranger finns det ju också. Jag föreslog “Akkurat”och var sugen på att äta musslor som är en av deras paradrätter. (De finns i sex olika varianter) Men i Stockholms innerstad är det många som gärna går ut och det innebär också att det till de restauranger som är “bra” ofta krävs att man bokar bord några dagar i förväg.

Så i tisdags kväll gick jag in på Akkurats hemsida för att boka bord. Men alla bord i matsalen var bokade mellan klockna 17 och 21. Det finns också en stor kombinerad bar/restaurangdel där man också kan slå sig ner. Antingen för en dryck eller för att äta.Eller både och. Matsedeln är densamma som i restaurangen. Så vi hoppades på att få ett bord här.

Ingen trängsel vid entrén.

Restaurangen öppnade klockan 16 så vi hoppades på ett ledigt bord för fyra personer i den större avdelningen. Tyvärr icke.Så då plockade jag fram min diskreta envishet. Och se vi kunde få ett bord i restaurangdelen från 17.20 fram till 19.45. Perfekt!

Placerade

i matsalen så tog vi oss an matsedeln. Herrarna bestämde sig ganska snart för att slå till på hjortfilé, med potatiskaka och kantarellsås, brysselkål och picklad rättika. Vi hade det lite knepigare att fatta beslut om vilken av musselrätterna det skulle bli. Denna gång fastnade vi 1/2 kg “moules mariniere”. Musslor kokade i vitt vin med lök, persilja timjan och lite grädde. Men vi var helt klart nyfikna även påde andra varianterna.

Stockholm. Trevlig utekväll på Sdermalm med god mat och dryck på restaurang Akkurat.Trevlig och god utekväll på Södermalm.God och glad stämning med Bosse (maken) och vännerna A och L.

Musslorna serverades med pommes frites precis som det är brukligt både i Frankrike och Belgien.

Hemåt

Vi hade begränsade tid vid bordet men trots att vi hade 2 1/2 timme på oss att äta så försvann tiden snabbt. (På många populära restauranger i Stockholm gäller tidsbegränsningar när  det är många som vill ha bord) Inga lediga bord fanns heller i bardelen och någon ny restaurang/bar orkade vi inte leta upp så  vi skildes åt. För oss blev det en skön promenad på 2.5 km hem till kajen. (Och den sträckan hade vi ju också gått dit)

Hemma på Östgötagatan. En av flera gator på Södermalm som har namn efter ett landskap. Globen, Avicii Globe Arena, lyser blå i bakgrunden. Säkert är det något som pågår där eftersom den lyser i blått. (I vanliga fall är den grå)

Fortfarande Östgötagatan. I bakgrunden, på andra sidan Hammarbykanalen, reser sig här skyskrapan “Stockholm New” .Och högst upp, där det lyser rött, ligger det en trevlig skybar som vi besökt.

Stockholm.Utekväll på Södermalm. I bakgrunden, högst upp i skyskrapan Stockholm New ligger Sjöstadens skybarVi funderade på att fortsätta vår utekväll på Södermalm i skybaren på Stockholm New Men det stannade vid en tanke.

Hemma på kajen. Restaurang Thaiboat levererar som vanligt vacker belysning.Gillar verkligen idén med att de nu,  sen höst, vinter och tidig vår, har ett antal iglor med värme  där gäster också kan boka bord. Väldigt populärt. (Men det finns även gott om platser inne i båten.)

Upplyst! Tre iglor finns nu på det som annars är sandstrand. (Tas bort i vår)

Fyra iglor finns på den bakre pontonen. Här finns parasollerna kvar och inväntar våren och då få tas i bruk. De är stora och skyddar både mot sol och regn.

 

24 svar på ”Utekväll på Södermalm – Väldigt trevligt och gott”

 1. Vilken trevlig kväll det blev i trevligt sällskap och god mat dessutom. Musslor är inget för mig men alla andra i flocken tycker mycket om det. Nåja, det finns alltid ett alternativ.
  Sommartid är det alltid begränsat tid som gäller på restaurangerna här och på vissa behöver man boka bord på veckor i förväg. Det tar bort lite av det spontana men det är som det är. Skönt i alla fall med en promenad efter avslutad middag. Det känns alltid bra tycker jag.

  Kram och fortsatt fin fredag!

  1. Maken är heller ingen mussselätare men det fanns en hel del annat på menyn. Och jag passade på att äta dem. Verkligen en god och trevlig kväll.
   Förstår att det är tidsbokning och bestämda tider hos er sommartid. Här verkar det nu komma hela året på allt fler ställen.Främst de so är populära- Andra har många lediga bord.
   Promenaden hem var behaglig och det var en skön kväll.
   Önskar dig en trevlig em och kväll.
   kram

 2. Musslor, mums! 😀
  Vilken trevlig kväll och det gäller att vara envis, som du ju är bra på.
  Det har varit några fina dagar nu och det tackar jag för. Idag var det strålande när fönsterputsaren jobbade hos mig, en riktig kalasdag och jag gick ut sen.
  Trevlig kväll och stor kram!

  1. Är så förtjust i musslor och lagar musslor marinières ganska ofta hemma också. Vi hade en både trevlig, rolig och god kväll. Och Akkurat är en bra restaurang med väldigt bra och serviceinriktad personal. Med envishet kan man nå långt.
   Fina dagar har vi också haft så långa och många promenader har det blivit och med trevliga restaurangluncher.
   Här har jag maken som jättebra fönsterputsare. Annars hade jag hyrt in tjänsten utan vidare.
   Skönt att du kunde vara ute i det vackra vädret. Fint här också. Så trevligheter idag också.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 3. Visst är det märkvärdigt ont om lediga krogbord på Södermalm på kvällarna! Man måste helt enkelt boka, helst i god tid.
  Jag älskar musslor … har inte varit på Akkurat på väldigt länge.

  1. Söder är populärt och roligt är det. Nu hade vi tur och det blev både gott och en väldigt trevlig kväll. Var supernöjd med musslorna på Akkurat.

 4. Nu vattnas det i munnen på mig! Hade utan minsta tvekan gjort samma val av musslor som ni gjort. Kanske hade hag varit liiiite sugen på provencale eller caliente musslorna. Men de andra varianterna är nog för många olika smaksensationer som “går bort” från själva musslorna.
  Å sååååå bra att din envishet än en gång gick segrande ur striden;-)
  Nattbilderna från ditt Söder är helt underbara.

  KajsaLisa brukade ju gå till Akkurat varje fredag och luncha där. Men stället hade visst stängt för lunch under pandemin.

  PS. Har förstått att det är fullbokat på de flesta ställen just nu, även i förorterna och att restaurangerna söker förtvivlat efter bland annat kockar. DS.

  1. Vi var supernöjda med våra musslor. Kommer att gå hit igen och testa andra. Herrarna var också nöjda med sitt val- Såväldigt lyckat, roligt, trevligt och gott.
   Envisheten är oftast till en fördel. Och jag är det liksom “varsamt”. I alla fall ganska ofta.
   Det var just av KajsaLisa jag fick tipset om Akkurat. Hade dock passerat många gånger. Nu har de öppet igen för lunch på fredagar och ska testa det. Musslor serveras även då.
   I innerstan gäller att boka minst 4-5 dagar innan man tänkt sig. Ibland mer. På bra restauranger. Så finns de som är ganska tomma. I förorten har jag inte ätit på länge men kan tänka mig att det är liknande där på bra krogar.

 5. Musslor så gott, vi åt det två gånger nu när vi var på GC. Men jag kokar hemma själv ibland. Idag åt vi räkmacka till lunch och då gick tankarna till dig. Ha en fin helg

  1. Tack för tanken när du åt en räkmacka. Musslor lagar jag också ibland. Så gott. Och nu testade jag dem här på restaurangen. Roligt att du också gillar musslor och åt dem på GC.
   Önskar dig också en fin helg här hemma.

 6. Musslor har jag faktiskt aldrig provat. Hade varit intressant att testa men är för feg för att beställa på restaurang, ifall jag inte gillar det och måste lämna hela fatet fullt.

  1. Visst borde man ju kunna få beställa en liten smakportion för att se vad man tycker. Skulle önska man kunde det med flera rätter. För inte vill man lämna ut ett fullt fat om man inte tycker om det.

  1. Besöket på Akkurat blev gott, trevligt och väldigt roligt. Och skönt dumt med en kvällspromenad över Södermalm och hem till vår fina kaj.
   Önskar dig också en trevlig lördag från ett strålande vackert Stockholm.

 7. Trevligt med restaurangbesök med goda vänner! Jag har aldrig ätit musslor – jo sån i burk förstås, men inga “riktiga”.
  Fina bilder från promenaderna dit och hem igen!
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

  1. Det blev en god, rolig och trevlig kväll här på restaurangen och en skön promenad hem. TYcker dte är så fint med all belysning här hemma på kajen.
   Önskar dig en skön lördag.
   Kram

 8. Jag är glad för krögarnas skull att det åter är sug efter att gå ut och äta. Nu verkar problemet mest vara personalbrist. Här i Dalarna har en del krogar nu öppnat butiker i anknytning till restaurangen för att kunna erbjuda personalen heltidsanställning. Att bara jobba kvällar och få ihop till en heltid sliter verkligen och många flyr yrket, framför allt har många passat på att byta bransch under pandemin. De blir nog svårlockade tillbaka…
  Musslor har jag aldrig ätit på lokal, bara i hemmets vrå. Ingen utom jag i min familj har velat äta musslor…
  En trevlig kväll som gav mersmak!
  Kram

  1. I Stockholm är det verkligen stor personalbrist på restaurangerna. Många sades upp under pandemin och har idag andra jobb.Smart i Dalarna att erbjuda heltidsjobb i butiker i anslutning till restauranger. Vet att det är så på några ställen här men inte så vanligt.
   Musslor lagar jag även hemma men det är inte makens favorit.
   Det blev en riktigt trevlig kväll men jag inser att nästa gång får jag vara ute i mer god tid för att boka bord. Lite trist att man inte kan ses ute på lokal kvällstid utan att bestämma långt i förväg.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *