Utflykter

Uppsala – Perfekt att förena nytta med nöje här i stan

En tur till Uppsala är alltid trevligt. Och i går blev det en tur dit. Jodå jag kom både dit och hem och när tågen går så tar det dryga 30 minuter. Bekvämt och smidigt. Ett par uppdrag här fanns på agendan och även träff med dotter Liv.

Frrisån i Uppsala- Fint att slå sig ner här ett tag och ta in atmosfären. Att slå sig ner en stund vid Fyrisån i Uppsala är som att sitta på en teater med flera scener. Mycket som händer.

Att komma till Uppsala

från Stockholm är som att komma till en mindre stad. Nu är ju inte Uppsala direkt liten. Det är Sveriges fjärde största stad med omkring 180 000 invånare inom stadsgränsen och ca 240 000 inom hela kommunen. Men stan är “behändig” och det är lätt att ta sig fram till fots. Dock får man alltid se upp för cyklister och de som kommer farande på elscootrar –  Dessa har sina helt egna regler. Och inte ens trottoarer är fredade zoner.

Uppsala är en studentstad och man räknar med att det finns drygt 26 000 helårsstudenter här. Universitetet är Nordens äldsta och grundades 1477. (Universitet i Lund är äldre, från 1477, men Lund hörde då till Danmark. Även universitetet i Greitswald i Pommern är äldre men inte heller det var svenskt när det blev invigt.)

Västgöta nation i Uppsala. Huset är byggt 1666. Här Västgöta nation i Uppsala som jag själv tillhört. Perfekt läge invid Fyrisån.

I Uppsala tillhör de flesta studenterna en “nation” och det finns 13 stycken att välja på. Nationerna är som en studentförening och blir ibland som ett andra hem för studenterna.  Nationerna kom till på 1600-talet  och har namn efter  olika landskap; Norrlands nation, Västgöta nation, Östgöta nation, Stockholms och Gästrike – Hälsinge nation  är  några av dem.

Jag fortsätter min promenad i Uppsala

och ser domkyrkans två höga torn resa sig bakom hustaken.  Kyrkan är lika hög som den är lång 180 meter.

Uppsala domkyrka med sina torn är det högsta landmärket i stanUppsala domkyrka började troligen byggas i slutet av 1200- talet men invigningen dröjde till 1435.

Jag fortsätter längs Fyrisån och stannar till då och då-

Extra gott om cyklar som är parkerade är det här vid universitetsområdet.

Att vila sig i form utsträckt på en bänk vid ån är säkert behagligt.  

 

Passerade Günterska hovkonditoriet,Östra Ågatan 31 och här var det många som njöt av av att sitta utomhus med sin kaffe eller annan dryck, denna vackra septemberdag.

Günterska hovkonditoriet har haft många olika namn och ägare genom tiderna, Men alltid varit en Günterska hovkonditoriet är en “institution” i Uppsala men har haft  olika namn under årens lopp.

Lite längre söderut längs Östra Ågatan ligger Fadimes plats och här slår jag mig ner en stund- Här finns en minnesstaty till Fadime Sahindas minne. Hon mördades, skjöts ihjäl,  av sin pappa i Uppsala i januari 2002. Två skott mot hennes ansikte. Mer att läsa om Fadime finns att läsa  här.

Fadimes plats i Uppsala.Fadimes plats i Uppsala. Konstverket i bakgrunden, ett träd, gestaltar den kamp och det mod Fadime förde för att få välja sitt eget liv.

Jodå, jag träffade Liv också och ännu ett uppdrag blev utfört innan vi gick mot stationen och jag tog tåget tillbaka till Stockholm igen.  Nu blev det med ett snabbtåg/direkttåg som tog mig till Stockholm Central på 30 minuter,.

Resecentrum/Uppsala station. Observera skylten “Cykelparkering förbjuden”. Men vem bryr sig .Konstverket “Helix”, dryga 6 meter högt är gjort av den engelske konstnären Tony  Cragg.

(Helix kallas en spiral som är tredimensionell som utgår från en kurva och kränger sig runt sin egen axel.)

 

24 tankar kring “Uppsala – Perfekt att förena nytta med nöje här i stan”

 1. Vilken trevlig dag du fick i Uppsala. Promenad i fina omgivningar och träff med dottern, då klagar man inte.

  Fadime får vi verkligen inte glömma. Risken finns att det händer igen och det är aldrig okej.

  Kram och god torsdag!

  1. Alltid fint att komma till Uppsala- Och nu förenade jag lite nytta med stort nöje. Dock var barnbarnen i skolan. Men så blir det ibland.
   Fadimes plats är fin och många slår sig ner här för lite eftertanke. Hon kämpade för det hon trodde på men det räckte inte. Hon blev mördad för det.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Wow! Det är samme konstnär som har gjort den helt underbara statyn i Malaga, där profiler dyker upp beroende på hur man står. Tycker de är superläckra! Kollade på mer av hans arbeten som finns lite här och där, flera i Sverige faktiskt.

  Ja, Uppsala är fint och visade verkligen upp sig från sin finaste sida när du var där!

  1. Han har gjort en hel del och många av hans verk finns både i Sverige och runt om i Europa. Har sett hans konstverk i Borås, Stockholm – Frescati, vid universitetet, i Malaga och Wien. Jag gillar verkligen hans verk. Han har också nu en ateljé på Tjörn där han arbetar delar av året.Uppsala är alltid så mysigt att besöka. Stan är behändig, caféer och restauranger är många och jag har en dotter och barnbarn här.

  1. Tack!Uppsala tycker jag om och det lir ju en del turer hit var månad när vi är hemma. Både barnbarn, dotter och själva stan lockar. Och nostalgin från studenttiden.
   Önskar er också en härlig dag. Utan stress.

 3. En sån fin dag det blev i Uppsala för dig, en fin stad! Minnen och familjär anknytning – och så gick tågen därtill och från 🙂
  Trevlig resa i morgon, läste din svarskommentar i går <3

  1. Uppsala är en trevlig stad och jag har ju delar av “de mina” här. Bekvämt att ta sig dit och särskilt när tågen går-.
   Tack! Ser så fram emot resan.
   Stor kram

 4. Så trevligt med ett besök i Uppsala. Det stod på vår att-göra-lista under sommaren men hanns inte med tyvärr. Fast det är ju inte för sent än. Jag skulle vilja besöka Fadimes plats, hennes öde har berört mig väldigt mycket.

  1. Uppsala är en så trevlig stad och ofta är det cokså olika utställningar på gång. “Titanic utställningen” som varit här, vet inte om den fortfarande pågår, men den var väldigt bra. Uppsala har mycket att erbjuda och att ta en tur dit är verkligen mysigt. Linnéträdgården, Bror Hjorts hus, Gamla Uppsala…Mycket finns.
   Och även september är ju en fin utflyktsmånad. Många trevliga caféer och restauranger finns också-
   Fadimes plats är viktig och fint att sitta ner här en stund och fundera.

 5. Vilka fina somriga bilder från student- och cykelstaden Uppsala. Vi åkte dit många gånger på 1990- och 2000-talet och njöt av atmosfären, för den är speciell faktiskt. Vet inte riktigt varför vi slutade åka dit egentligen. Minns när det nya resecentrumet byggdes, men har aldrig sett det färdigbyggt. Å den där skulpturen är verkligen något alldeles extra. “Chain of events” heter den också läste jag, och det kan jag verkligen hålla med om;-)

  1. Visst är Uppsala en trevlig stad! Och så behändig att ta sig runt i. Uppsala har ju mycket av det mesta. Uppsala konsert och kongresshus är så läckert, väl värt ett besök det också- Visst är skulpturen läcker. Har sett andra av Tony Gragg i Frescati, i Borås och i Malaga. De påminner om varandra vad gäller formerna men är ändå helt unika. Så läckra. Visst inte att den i Uppsala hette “Chain of Events” men det namnet passar ju väldigt bra.

 6. Jag lever mig in i Uppsala utan att ha varit där.
  Verkar så mysigt.
  Förstår att vägarna dit är många. Fadime minns jag mycket väl.
  Varm kram

 7. Det är länge sedan jag var i Uppsala. Ser på dina bilder att det har ändrats lite. Har jobbat på Ackis och gick en utbildning på Katedralskolan. Då blev det fika på Ofvandals med en kaka som kallades Studentska, Den hade grön glasyr ovanpå och fylld med mörk nougat.

  1. Vad roligt att du så väl känner till Uppsala. Och visst är Ofvandals en klassiker. Var nu ett tag sedan jag var där men vill minnas att jag också testat “studentskan”. Pluggade här ett tag och tillhörde då Västgöta nation. Så roligt.
   Jag har barnbarnen och en dotter i Uppsala så det blir en del turer hit. Och alltid lika trevligt att komma hit.

 8. Ser ut att vara en trevlig stad. Universitetsstäder brukar ha en speciell charm och så verkar det till att vara med Uppsala också. Helix påminner om en skulptur som finns i Malmö.

  Härligt att hälsa på dottern.

  Må gott! Kram

  1. Uppsala är verkligen trevlig och eftersom jag har barnbarn och en dotter här så blir det en del besök. Just känslan av att allt här finns så nära gör att det är lätt att ta sig runt. Många cyklar och cyklisterna får man se upp med. Här har de helt egna regler och inga andra gäller.Tong Cragg som hjort konstverket har sina skapelser runt om i Sverige och världen och de är ganska lätta att känna igen på “spiralen”
   Ha det fint du också
   Kram

 9. Uppsala är en väldigt fin stad, vill gärna göra ett återbesök där. Har endast varit där en långhelg och promenerade ganska mycket då, var bl.a inne i domkyrkan, inne i ett psykiatriskt museum, minns inte vad det hette, men det var intressant för mig. Dessutom umgicks jag med goda vänner en stor del av helgen 🙂 Idel goda minnen av sta´n.

  Fadimes plats, den missade jag, kanske fanns den inte ens då… Jodå, henne minns jag, en personlighet, en stark kvinna som kämpade för sin egen och andra kvinnors rättigheter. Det blev hennes död! 🙁 Så sorgligt!

  Konstverket framför järnvägsstationen minns jag inte. Fanns det för cirka 10 år sedan? Kanske jag som inte la märke till det eller så har jag glömt bort det!

  1. Jag är väldigt förtjust i Uppsala och här finns mycket att se och göra både vad gäller natur, historia och kultur. Skulpturen finns vid det ganska nya “Resecentrum” och det fanns nog inte för 10 år sedan. Fadimes plats med minnesmärke invigdes 2013 så det fanns nog inte när du besökte Uppsala- Kommer du tillbaka till Stockholm så är det smidigt att ta en tur till Uppsala. (Det tar ca 30 minuter med tåget)
   Du kommer att känna igen mycket i Uppsala med en hel del nytt har också kommit till. Bl.a Kongress och konserthuset.
   Ha det gott!

  1. En riktigt bra dag blev det. Och att komma till Uppsala är alltid trevligt. Kanske tar ni er en tur hit vid tillfälle.Tror du skulle tycka om både Botaniska trädgården och Linnés trädgård. Ja, det finns en hel del.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *