Trevligheter Utflykter

Uppsala – En rolig och upplevelserik söndagsutflykt

.I söndags blev det en riktigt trevlig och rolig tur till Uppsala för att träffa dotter Liv och barnbarnen. Och förutom att träffas så var också tanken med dagens tur hit att äldsta barnbarnet, Max 11 år, skulle få en ny cykel. Att ta tåget hit gör jag gärna och det är både bekvämt och smidigt. En resa på dryga 30 minuter från Stockholms Central. (Man kan även välja att ta pendeltåget, men det tar dels längre tid och kostnaden blir större eftersom det går i både Stockholms och Uppsala län)

Stockholms Central och jag på väg till tåget mot Uppsala. Stockholm Central och jag på väg mot Uppsala.

Uppsala

Och här blev jag mött av Liv och Max. Planen var att vi skulle åka runt till några olika cykelbutiker för att få en överblick och se utbudet av cyklar.

Uppsala. En välkomstskylt möter en.  I Uppsala möts man genast av en skylt som hälsar en välkommen.

En butik hade heller ingen cykel som var lämplig för Max vad gällde storlek. En annan butik hade cyklar som var mer extrema terrängvarianter. Två butiker avklarade utan något “napp”.

(Jag som är lite “gammalmodig”  frågade i alla butikerna  efter en cykel med fotbroms eftersom jag tyckte det skulle kännas säkrare. Men jag  fick förklarat för mig  att sådana cyklar nästan inte längre blir tillverkade  när det kommer till de med däck på 24 tum och större. Dock finns fotbromsar på en hel del dam och herrcyklar. Kanske är det så att de cyklarna är betydligt dyrare att tillverka.  Bra är ju om det finns både fot och handbroms. Vet ju att en cykel med fotbroms blir tyngre så kanske är det en annan anledning.

Men i tredje butiken, “Decathlon” hittade Max en cykel som passade och inte som inte var alltför extrem. (Decathlon är ett franskt företag, grundat i Lille 1976 och är idag världsledande som sportåterförsäljare.) Den här cykeln var grön, “neonlimegrön” och jag kom osökt att tänka på bloggvännen BP här vad gällde färgen. Max testade cykeln inne i butiken, tyckte den var bra och ville slå till. Men….

Sista rycket

Vi hade så  en butik kvar, sportbutiken XXL. Och här såg Max sin cykel. Sagt och gjort. Cykeln fick bli hans. Men lite typiskt mig,  att inte fråga om priset gällde en komplett cykel. Å andra sidan fick den ju bli komplett för att köpa en cykel idag för med sig en del tillägg som inte alls är  inkluderade i priset; bl.a. stänkskärmar, lysen och lås som är godkänt av försäkringsbolag. Detta skulle monteras på cykeln så vi bestämde oss för lunch. Killarna fick bestämma och valde utan att tveka Mc Donald´s

Max och Liv testade bilens cykelställ för att veta hur det fungerade.

Barnbarnet William förbereder sig för lunchen och har gjort en rejäl beställning.

 När lunchen var avklarad blev det en vända tillbaka till butiken för att ta hem cykeln. Och nu med alla tillbehör på plats. Det godkända låset är monterat under stången. I låset, “behållaren”, finns en “mackapär” i metall som påminner om en tumstock och med den sätter man fast cykelns ram i ett cykelställ eller annat.

Uppsala. Barnbarnet är glad över sin nya cykel.  Max och den nya cykeln hemma i Uppsala. Och han har tränat på att låsa fast den och att låsa upp den. 

Klart att cykeln ska testas. Lite ovant med alla växlar och att det inte finns fotbroms. Men det var snabbt avklarat att lära sig. Uppsala är verkligen en cykelstad så nu är Max väl rustad för att ta sig an “Uppsala by bike”. 

Lillebror William 8 år, satsar på sin sparkcykel och är så nöjd med den.

Undan går det.

 

Hemma på Söder igen

På kvällen sitter jag på balkongen och tänker på att jag haft lyckan och möjligheten att träffat barnbarnen i stort sett varje månad även under denna pandemitid. (Mindre förstås än under “mer normala tider”) Och vi har då setts mest utomhus både vad gällt  födelsedagar och i andra sammanhang.  Max fyllde år i januari och det firade vi utomhus i Uppsala . En påskträff blev det gamla hemtrakter i Upplands Väsby och sommaren firade vi in med en träff i Nacka strand i slutet av maj. Och i somras när vaccinationen x 2 var i hamn blev det några fina dagar i Medelpad hos barnbarnens farmor som har sommarställe där.

Stockholm. Södermalm. Hemma igen från Uppsala och det blev en skön stund på balkongen. Hemma igen från Uppsala och det blev en skön kväll på balkongen.Fint att sitta här och glädjas över dagen.  

32 svar på ”Uppsala – En rolig och upplevelserik söndagsutflykt”

 1. Vilken härlig söndag i Uppsala och så mysigt att träffa barn och barn och barnbarn. Cykeln ser väldigt fin och proffsig ut så jag förstår att Max blev nöjd och att det var ett bra val. Vi hade tänkt ge lilla S en cykel i födelsedagspresent men föräldrarna hann före. Ganska bra faktiskt för nu har hon haft sommaren på sig att träna.

  Kram och ha en fortsatt fin onsdag!

  1. Uppsala är ju en riktig cykelstad och bra nu för Max att ta sig runt på egen hand med en rejäl cykel. Max var så stolt och glad över sin nya cykel. Och jag också. Lika bra att köpa en rejäl- Max har haft ett antal cyklar men växt ur dem så William har tagit över dem. Övriga har de sålt vidare.
   Och att nu cykla i trafiken är ju “stort” och likaså till och från skolan och med kompisar
   Kul att lilla S tränat och fint att göra det sommartid.
   Kram och trevlig fortsatt onsdag.

  1. Jadå! Ska det vara så ska det! Och med 26 tum i däckstorlek kan cykeln växa med Max. Jag hade önskat fotbroms men få cyklar av dessa modeller görs med det. Men han vande sig snabbt vid handbromsarna. Jag har olika cyklar och bara fotbroms på en. På våra “Kinacyklar” var det bara handbroms som gällde.
   En fin och rolig dag blev det och väldigt smidigt att ta tåget.
   Här har det varit halvdagsregn.
   Trevlig kväll.

 2. Det är cykelbrist i hela landet både på stora och små cyklar. Bpde på dyra och de som kostar lite mindre. Men nu har han ju cykel ett tag. Det var bättre förr…..då var cyklarna färdigrustade. Ha en bra kväll, rätt som det regnar kommer det en skur.

  1. Tänkte genast här på den sketch som Lena Nyman och Gösta Ekman gjorde när hon ville köpa lite kulor till en släkting. Lite så var det. Jag tänkte mig att cykeln var färdigutrustad men frågade inte. Så det blev en del extra. Viktigt här med låset och att det är godkänt. Visst var detta med utrustade cyklar bättre förr. Absolut. Och Max har cykel ett bra tag. Fint att kunna ta sig runt och i Uppsala cyklar ju “alla”. (inga trafikregler tycks gälla och det gör en mormor lite orolig)

 3. En så härlig känsla när man känner att den man vill glädja, är nöjd. Då är man ju glad för egen del också. Härligt att tänka tillbaka på dagen,
  Tur att det finns både fotbroms och handbroms på min cyklar. ( Den vanliga och elcykeln…) Använder båd ai branta edförbackar. Det finns end el sådan i våra trakter. Sådana som man leder den vanliga cykeln uppför.
  Så fina barnbarn du har. Tror nog att William också får en ny cykel av mormor, så småningom.
  Kram!

  1. Max var så glad och nöjd och jag också. Och cykeln kan han växa i. Har kollat upp och det finns nästan inga cyklar i dessa varianter som vi köpte med fotbroms. Men max lärde sig snabbt. På de andra, mindre cyklarna, har det funnits handbroms. På cyklarna vi använde i Pekig, min är här hemma finns bara handbroms. Men den fungerar bra.Just nu cyklar jag inte så mycket för ryggen gillar det inte. Bra att du har dubbla cyklar och med både hand och fotbroms.
   Barnbarnen är verkligen stora glädjeämnen. Döttrarna också. Och så fint att ses.
   Vad gäller William så finns en ny cykel till honom den dagen han vill cykla. Men han tar sig nu fram på sparkcykeln och efterrsom de bor mitt i Uppsala med mycket trafik så är det bra med den.
   Kram

 4. Det var längesedan jag inhandlade någon cykel. Menar du att man måste köpa till viktiga delar? Märkligt.
  Nu har han i alla fall en fin, välutrustad cykel och verkar helnöjd. Kul!

  1. I dessa butiker vi besökte var det så vad gäller cyklar av den här sorten. På vanliga vuxencyklar såg vi att delarna med på plats. I varje fall stänkskärmar och oftast pakethållare.
   Tänkte när vi var i butiken på sketchen i butiken med Lena Nyman och Gösta Ekman och där Lena Nyman skulle köpa kulor till ett barn. Och dte var väldigt mycket annat än kulor som behövdes för att kunna spela.
   Nu har Max en cykel som han är så lycklig över. Och med nödvändig utrustning.

 5. Vilken ball cykel!!! Så gulligt av dig att tänka på mig när du såg den limegröna cykeln. Undrar om du också tänkte på mig när du såg de orangea handtagen på cykeln ni köpte;-) Tusen tack för länken:-)

  Decathlon visste jag inte att det fanns i Sverige. i Spanien är det ju en väldigt känd kedja med bra grejer. Åsså lärde jag mig ytterligare nåt nytt. Hade ingen aning om att dagens cyklar inte har fotbromsar längre. Det var nog ett tag sedan jag använde en cykel… typ minst trettio år sedan.

  Å William. Alltså den söta killen måste vara gladast i hela världen. Han har alltid ett leende på läpparna. Är han aldrig sur eller ledsen? Skulle inte tro det…

  En toppen dag i Uppsala:-)

  1. Tankarna hamnade direkt hos dig när jag såg den limegröna modellen. Och den lyste upp. Jodå, du fanns med på ett hörn i tankarna när jag såg de orangea handtagen.
   Redan 2008 besökte vi Decathlon i Peking. En enorm butik men ett stort urval.
   Vad gäller fotbroms tror jag de finns på ett flertal vuxencyklar men inte på juniorcyklar. Tror att priset då blir än högre. Och det blev högt här ändå med alla extragrejer. Men ska det vara så ska det. Och lycklig var Max.
   Jodå William har “humör.” Absolut. Men oftast är han glad. Och Max likaså. Killarna har dessutom gott om humor och det piggar alltid upp en mormor.

 6. Två bra affärer! Bra att ni hittade rätt till slut, Fin cykel. Tycker själv fotbroms är bäst, det är man van vid, min man som är född i England och växt upp där föredrar handbroms ,-) Fint att ni kunde äta medans cykeln blev fixad, Stor skillnad från man var barm själv ,-))
  Fina bilder och så fina barnbarn. Alltid en glädje när barnbarnet blir glad!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Det är ju bra att se vad som finns på marknaden. Jag hade inte mycket koll. Men efter att ha tittat i flera butiker så blev det lite lättare att begripa. Fotbroms tyckte vi också vore bäst. Men se så är det inte. Tror det är annorlunda på vuxencyklar. Ohc på dem verkar ju i alla flall stänkskärmar följa med.
   Barnbarnen är härliga och så fint att ses. Väldigt smidigt med tåget till Uppsala.
   Kram

 7. Vilken fin cykel ni hittade till Max, förstår att han är nöjd. Lite synd det där med att det inte finns fotbroms, det har jag inte heller på min elcykel, och det var nog därför jag var med om den lilla cykelolyckan nyligen , jag fick panik och det fanns ingen fotbroms, tog ner foten i marken istället, och då vrickade jag ju foten istället! Är ju van från min treväxlade damcykel som har fotbroms!
  Utsikten från er balkong är ju magisk!
  Ha det fint!
  Kram

  1. Idag är det svårt att hitta barncyklar med fotbroms. Vi frågade och tyckte det skulle varit bättre. Vekar vara bättre med den saken på “dammodellerna”. Kan tänka mig att det är betydligt dyrare att tillverka cyklar med fotbroms.
   Tror man rent reflexmässigt tänker sig en fotbroms om det blir “skarpt läge”. Kan tänka mig att det var så när du var med om olyckan. Nu får vi hoppas att Max klarar detta.Uppsala är ju en cykelstad och många kör ju som om de vore “cykeltjuvar” eller var med i något cykellopp.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Tack! Det blev en fin dag och väldigt roligt att ses. Och visst blev Max lycklig över sin cykel.
   Många tankar och kram

 8. Grattis till Max som hittade sin cykel till slut 🙂 Men vad tokigt att såna självklara saker som stänkskärmar anses vara tillbehör nuförtiden… Ja, vad gör dom inte för att dra in mer pengar.

  Ha en härlig torsdag!

  1. Vi scannade utbudet och det finns en hel del att välja på. Och jag har nog inte riktigt hängt med här i svängarna. Till vuxencyklar verkar “tillbehören” ingå men inte till ungdomsvarianterna.Nåja, Allt kom på plats.
   Önskar dig också en trevlig torsdag.

 9. Jag förstår att du hade en härlig dag i Uppsala. Det verkar inte vara det lättaste att köpa en cykel idag. Jag visste inte att vissa saker måste köpas till extra. Enligt mig är det saker som måste finnas med. Det är ju lag på att man ska ha lyse. Det säljs väl inga bilar utan strålkastare? Kram

  1. Verkligen en trevlig dag och det är ju smidigt att ta tåget hit och hem. Cykel blev det och med tillbehör.Och visst kan man undra hur det är tänkt med allt som ska till extra. Nåja, nu finns det på plats.
   Mycket enklare att köpa en dam/herrcykel för där verkade det mesta ingå.
   Kram

 10. Grattis till Max och ny cykel! Lite synd att man måsta köpa till olika grejer. Men han blev glad och lycklig, förstår jag.
  Det är så med mycket, att just behöva köpa till. Jag var och tittade på ny mobil och jodå, det är bara en sladd som hänger med. Nya ingångar som inte passar de gamla . Och en adapter måste inköpas, alltså den i väggen.
  Vi har haft strålande dagar men nu är det blåst och regn som gäller, eller bara mulet.
  Stor kram!

  1. Det var så roligt att se Max lycka och vi fick alla en fin dag tillsammans. Förstod att det just till ungdomscyklar är mycket extra som ska till. Men såg också att på dam/herrcyklar fanns det mesta redan på plats.
   Vet att det är liknande vid mobiler, kameror och en del annat också.
   Stor kram och trevlig torsdag.

 11. Ny cykel! En stor dag! Och vilken härlig dag att ta med lång tid framöver. Hamnar i gott förvar i minnesbanken.
  Fortsatt sköna sensommardagar önskar jag.
  Varm kram!
  Mia!

  1. Vi fick en jättefin dag tillsammans allihop och så roligt att se Max lycka över sin nya cykel.
   Visst är dessa dagar som vi kan ha tillsammans fina att ha med sig.
   Önskar dig också fortsatt sköna sensommardagar.
   Varm kram

 12. Vilken fin cykel han fick. Förstår han var glad och stolt 😀
  Men lite otäckt utan fotbroms, men de lär sig snabbt!
  Stort kram

  1. Max var så glad och lycklig över sin nya cykel och det var som vanligt väldigt roligt att ses.
   Fotbroms finns numer sällan på ungdomscyklar fick vi veta.Men jag tror han snabbt kom in i det hela.
   Stor kram

 13. Vilken bra beskrivning du ger på hur det kan te sig idag att köpa en cykel! En hel vetenskap minsann! Hoppas nu bara att cykeltjuvarna inte lyckas komma över dyrgripen! Lås hjälper ju, men det känns som att tjuvarna alltid ligger steget före…Riktigt snygg hoj!
  Två nöjda barnbarn av två, inte illa, o att få ett skrovmål på Donken är alltid en höjdpunkt
  Kram

  1. Tack! Jag trodde ju att det var som förr och att det mesta ingick. Utom då kanske ett stöldsäkert lås. Vet att det fortfarande på dam och herrcyklar oftast finns fotbroms och ofta kombinerad hed handbroms. Men så icke på ungdomscyklar. Tänkte här på sketchen med Lena Nyman och Gösta Ekman här hon i en Gula hund revy skulle köpa kulor för att lilla “Totte” skulle kunna spela. Och det var mycket som var nödvändigt.
   En fin dag blev det och så roligt att ses.
   kram

 14. Tiden har helt klart gått ifrån mig. Fotbroms och alla saker på plats är för mig en självklarhet, men får väl tänka om.
  Överallt läggs det på extra saker för att få in lite extra… tidens tand helt enkelt.
  Nu får man ju bygga en cykel på gott och ont.
  Huvudsaken är i alla fall att Max blev nöjd vilket dina bilder bevisar
  Vilken mysig dag du fick med nära och kära!
  Kramar

  1. Tiden har helt klart gått ifrån mig också. Men vi fick inse att det nu är andra tider vad gäller ungdomscyklar. På dam och herrcyklar finns det ofta fotbroms och ibland också handbroms. Hängslen och livrem. Bra!
   Max var så lycklig. Och det var ju väldigt finta att ses.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *