Skyltar Stockholm

Upplyst och upplysande i veckans bidrag – Skyltsöndag #303

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. I veckans skyltbidrag är det upplyst och upplysande som gäller och med helt veckofärska bilder.

Stockholm. Södermalm. Skanstull. En kort stund sent i går eftermiddag var himlen så här vackert upplyst. En kort stund, sent i går eftermiddag, var himlen så här vackert upplyst här hemma på Södermalm. 

Upplyst och upplysande

Jag var i veckan ute i några möbelbutiker här på Söder i Stockholm och på Stalands möbler fick jag följande upplysningar.

Stockholm. Södermalm. Möbrlbutik. Här blir man upplyst om att ev. broddar ska av.På väg in i butiken fanns detta anslag där man som kund blev upplyst om att ev. broddar skulle av. Hur man skulle göra  med “icebugs” framkom inte.

Stockholm. Södermalm. I en hiss blev jag upplyst om att det samtidigt fick vistas en person i här. I hissen i samma butik blev jag upplyst om att det fanns en “hjärtstartare” och att högst 1 person samtidigt fick vistas i hissen samtidigt. Fnittrade åt formuleringen. Men hissen är liten så visst är skylten befogad.

Stannade till vid det ganska nyöppnade Tomas Tranströmerbiblioteket i Medborgarhuset på Medborgarplatsen på Söder i Stockholm. Här har det byggts om och till i flera år men nu är biblioteket på plats igen och har öppnat. Men begränsningar av olika slag råder under denna pandemitid.

Ett sant och klokt budskap står skrivet på fönstret och visst är det värt att notera.

I veckan var jag ett par vändor i Gamla stan och skrev ett inlägg om att “Se upp”. Mycket finns att titta och och lite extra om man höjer blicken och just tittar upp. Men det finns även en del att se i knähöjd.Restaurang/café kaffekoppen vid Stortorget hade denna mulna dag inga besökare som valt att sitta utomhus. Däremot såg jag genom fönstren att en del valt de inre regionerna.

Stockholm. Gamla stan. På restaurang/café Kaffekoppenblir man genom tydliga skyltar upplyst om vad som kan erbjudas. På “Kaffekoppen” blir man genom tydliga skyltar upplyst om vad som kan erbjudas här.

Mer upplysande

I början av veckan var jag med en väninnan och vidgade vyerna på Kungsholmen, en stadsdel i Stockholm där jag är minst bevandrad. Vi valde att gå längs vattnet från från Hornsbergs och Kungsholms strand till Gamla stan. Trots en hel del moln så var det ändå lite vårkänsla i luften.

Stockholm. Kungsholmen. Dubbelt ypplyst. Både skylt och lykta. Upplyst på dubbelt sätt. Både skylt och lykta.

En bit längre bort ligger “Nordens ljus” som dels är en lunchrestaurang och erbjuder många kulturevenemang av olika slag. Absolut värt att ta en titt in via länken om man bor i Stockholmstrakten.

 

Till sist såg jag köksträdgården komma rullandes. Verkar väldigt praktiskt.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

26 svar på ”Upplyst och upplysande i veckans bidrag – Skyltsöndag #303”

  1. Visst var den vacker och detta varade i ca 10 minuter så vi satte oss ute med lite bubbel.
   Vi hann inte se när gatlyktorna tändes men har läst att det lära fingera ok.
   Har varit ute på litterär runda i City idag och i strålande väder. En njutning och med mycket vårkänsla.
   Önskar dig en fin kväll.

 1. Lika snyggt skyltat hos dig som vanligt. Just hissar är ju ganska så små så där är det verkligen befogat att inte vara för många.

  Kram och god och äventyrlig söndag!

  1. Tack! Och idag passade det bra med lite upplysningar på olika sätt Upplyst har det varit här hela dagen med skön vårkänsla.
   Det blev en lyckad litterär vandring, nerladdad i mobilen, i sällskap med Hjälmar Söderberg och Doktor Glas. Inte så tydliga kartor men jag hittar ju bra ändå. Och man måste komma till rätt plats för att kunna lyssna. Men det gick vägen efter några felsteg.
   Önskar dig en skön kväll.
   Kram

 2. Har ju en liten hiss här hemma så vi brukar inte dela hiss med grannarna, nog bäst så i dessa tider.
  Jag och frugan, modell större, får dessutom knappt plats när vi åker samtidigt 😉

  Rörelsestyrd belysning ute?
  Det var något nytt för mig, låter ju intressant ur miljösynpunkt fast kanske lite trist för “mysfaktorn” ute.

  Ha en fin kväll nu.

  1. Här har vi en stor hiss för åtta personer, men det är sällan fler än två som åker.
   Här längs vattnet på Kungholmen såg vi att en hel del gatlyktor verkade styras på detta sätt. Men det var ljust när vi passerade så vi såg inte när de var tända.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Här har vi haft en strålande dag och verklig vårkänsla. Satt ute på balkongen nu på sena em med ett glas vin och kaffe med bulle på förmiddagen. Maken åt även lunch på balkongen.
   Ha en bra start på veckan.

 3. Vilken himmel så fin.
  Köksträdgård på hjul…. det kanske skulle vara något? Jag köpte en rosmarin och satte in i växthuset ååå vad det doftar gott när man öppnar dörren.
  Ha en fin eftermiddag!

  1. Himlen var verkligen vacker sent i går eftermiddag och detta sken varade kanske 10 minuter. Men jag var inte sen med att föreviga detta.
   Skrattade när jag såg bilen “köksträdgård”. Åh, härligt med rosmarin. Kan nästan känna doften hit om du öppnar dörren…
   Strålande sol idag så en fin dag har det varit och jag har turistat lite i det “litterära” Stockholm. Roligt! Och mängder av folk va ute. REna folkvandringarna.
   Trevlig kväll.

 4. Oj, vad ni storstadsbor har mycket att kolla på. : ) Våra skyltar består mest av hastighetsskyltar och varningsskyltar.
  Har gjort många märken i trägolvet på verandan med mina icebugs. Förrsvinner faktiskt över sommaren, då ,aken brukar lacka trägolvet.
  Vårt bibliotek har varit stängt länge. Förhoppningsvis öppnar det snart, det är ganska lugnt med covid i trakterna kring Borås. Men man kan ju aldrig lita på de elaka virusarna. Gott att vi kan vara ute så mycket i det fina vädret, både vi lantisar och ni storstadsbor.

  1. Jag är ju ute och går väldigt mycket så det blir en del skyltar jag plockar upp.
   Detta är den enda butik jag sett en liknade skylt där man ombeds ta av broddar. Men jag kan förstå det för trägolven här är av obehandlad furu och huset är gammalt.
   Här har biblioteken öppnat i liten utsträckning och detta ombyggda var det ju roligt att det kunde öppna. Man har haft ett provisorium i månag år. Men det är öppet i liten skala och för mer nödvändiga besök. Vad det nu är.. Men jag kan vänta med mina besök.
   Visst är det skönt att vi kan vara ute. Har idag varit på en litterär tur i sällskap med Hjalmar Söderberg och Doktor Glas. Riktigt givande. Kunde ladda ner den på mobilen och sedan ta rundan i min takt. Tyvärr var kartorna ganska dåliga men jag hittar ju bra i stan så det gick helt ok. Men är man turist här skulle kartorna behöva ett “lyft”.
   Strålande vårväder här så det blev även en del balkonghäng nu på eftermiddagen och på förmiddagen. Visserligen med en kofta på. Men det är ju bara februari.
   Önskar dig en trevlig kväll och en bra start på veckan.

 5. Vacker vy från kajkanten.
  Det blev en kul formulering om vad som gäller för hissen. 🙂
  Tittade på videon från Tomas Tranströmer biblioteket som är ett fint bibliotek med stora ytor.
  Snyggt skyltat utanför Kaffekoppen.
  Coolt att konst- och kulturklubben har en egen båt som lokal. 🙂
  Smart med en rullande köksträdgård. 😉

  1. Dessa vackra kvällar tar vi gärna vara på.
   Visst är Tomas Tranströmer biblioteket fint! Man har byggt om Medborgarhuset i många år och biblioteket har haft trånga små lokaler med massor av böcker nerpackade. Fint också att biblioteket fick namn efter Tomas Tranströmer som bodde här på Söder och ligger begravd på Katarina kyrkogård.
   Den här konst och kulturföreningen ska jag ta mig en närmare titt på. Verkar var mycket intressant på gång.
   Önskar dig en bra start på den nya veckan i den första vårmånaden.

 6. Flott inledningsbild där! Icebugs kan ha skydd att dra över eller så finns det någon “knapp” att fälla in broddarna med dem med om jag fattat rätt.
  Hisskylten ….hjärtstartaren blir då svår att nyttja om behov uppstår.
  Finaste Transtömer!! Ett bibliotek till hans ära, så bra. Jag har två CD skivor med hans dikter. Den ena inläst av honom själv och den andra av Krister Henriksson.
  Fin miljö där kring Kaffekoppen, tydligt skyltat.
  Rullande köksträdgården gillas.
  Rörelsestyrd belysning är smart.
  Som alltid Ditte, fin skyltsöndag!
  Stor kram.

  1. Tack! På första bilden var ju himlen fint upplyst och i övrigt så var det upplysande på olika sätt. Här stod det bara om broddar och jag förstår dem för möbelbutiken ligger i ett gammalt hus med vackra trägolv.
   Skrattade när jag tog hissen upp. En person högst i hissen och vad gäller hjärtstartaren så vet jag inte. Verkar knepigt. Så roligt att Tomas Tranströmerbiblioteket har öppnat efter alla års ombyggnad. Ska ta mig ett besök när det blir andra tider.
   Ska även ta mig en extra titt på “kulturbåten”. Verkar finnas mycket intressant där
   Stor kram

 7. De första två skyltarna fick mig att skratta gott. Ja, man kan ju alltid ta av sig Icebugsen ifall affären erbjuder tofflor, vilket den säkert inte gör. Formuleringen i hissen är en höjdare – hahaha:-)
  Så biblioteket vid Medborgarplatsen är äntligen klart. Tomas Tranströmer är ju representerad på olika sätt, bland annat med rostig konst i Täby Ullna. Riktigt häftigt faktiskt (https://bp-computerart.blogspot.com/search?q=tomas+transtr%C3%B6mer).

  Rörelsestyrd belysning kommer mer och mer, bra på vissa ställen, mindre bra på andra enligt mig. Jag menar det är ju tryggt med upplysta platser dit man vågar gå. Är det mörkt vill man ju helst inte gå dit.

  Nordens Ljus var helt nytt för mig, liksom Köksträdgården.

  En härligt skyltblandning:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tackar! Jag tyckte jag fick till en bra och upplysande skyltning med humor. Kan förstå att Staland vill att man tar av sig broddar. DE kanske är vassare mot golven. För här i butiken är det verkligen vackra trägolv på alla våningarna.
   Ja, nu är detta nya bibliotek äntligen klart och det verkar lovande. Ska ta mig en titt när det blir “andra tider”. Ska absolut titta på länken som du har.
   Vad gäller den rörelsestyrda belysningen såg vi den inte i funktion men ja har hört av vänner att den lär fungera. Tänkte som dig vad gällde belysningen. Beror ju helt på var den är placerad.
   “Nordens ljus” ska jag kolla upp mer. Mycket intressant verkar finnas här.
   Saknar ditt skyltbidrag.

 8. Fina bilder och skyltar som du har hittat. Imponerad över skylten som säger att belysningen är rörelsestyrd, perfekt ju!
  “Kaffekoppen ” är så fint ställe, och skyltarna också.
  Första bilden på himlen är magisk vacker! Tänk att vi går in i mars nu, så skönt att all snö är så gott som borta!
  Ha en bra start på veckan!
  Kram

  1. Tack! Jag tycker jag fick till en omväxlande och lite humoristisk skyltning. Och upplyst var det ju på olika sätt. Idag passerade jag också “Kaffekoppen” och då var det ganska många besökare som satt ute. Så roligt med lite mer liv i Gamla stan.
   Och i morgon är det mars och vårmånad. Härligt.
   Idag var det ju en härlig vårdag och vi satt i omgångar på balkongen.
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram

 9. När jag köpte mina icebugs så sade försäljaren att jag kan gå med dem inne i en affär. Broddar är vassare, så det kan jag förstå att det kan slita på trägolv.
  Fin skyltning som vanligt hos dig, du är uppmärksam. Och det finns mycket om lite av varje i en storstad.
  Jag gjorde mig upplyst idag genom att kolla museets nya giv. Hemåt-utställningen är nu riven. Och det stängda biblioteket har utställning i sina fönster. Folk blir påhittiga. Min Sarah ska börja odla i varmbänk, så de var och hämtade hästskit idag 😀
  Stor kram och god kväll!

  1. Tack! Broddar är ju vassare, men jag funderade på “icebugs” här eftersom det är vackra trägolv i hela butiken.Dock stod det inget om dem.
   Här finns en hel del i skyltväg och jag är ju ute och rör mig mycket och ser en del.
   Visst blir folk påhittiga och det är nog så nödvändigt.
   Här har biblioteken öppnat i viss skala och det är trevligt. Så roligt nu att detta nya Tomas Tranströmer biblioteket är klart. Ska ta mig en närmare titt så småningom.
   En strålande dag har vi haft och nu en skön kväll.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

  1. Har förstått här att denna belysning är bra på platser som ändå är ganska “ljusa” men mindre bra där det är buskage och träd eftersom det gör att man känner sig osäker att gå där när det är mörkt. (Belysningen tänds inte förrän man är helt nära).
   Jag tycker det är roligt med dessa upplysande skyltar och med en hel del humor i dem.
   Skåpbilen är ju praktisk. Perfekt med en bilburen och transportabel köksträdgård. Men man lägger ju märke till bilen och upplysningen vad den erbjuder.

 10. Oj vilket maffigt inlägg, innehöll så mycket så jag måste ta det bit för bit! Vi börjar med en enastående vackra himlen. Jag läste att himlen uppe i norr nu är extra färggrann pga saharavindarna som transporterar mängder av sand ända upp till våra breddgrader! I Finland kunde man se fin sand som lagt sig på bilarna! Ofattbart!
  Ta av broddarna-uppmaningen är knepig, jag har ju också icebugs och klampar runt på coop med dem men tar av mig skorna när jag går på biblan! Inkonsekvent kanske, men biblan har det mest nybonade golven jag sett!
  Rörelsestyrd belysning låter som ett smart drag, här skulle belysningen tändas då rådjur och andra djur skulle passera.
  Och varför använda ordet “vårat”? För mig är det varken korrekt men framför allt inte något jag hör här i min landsända.
  Äsch, varför vara nitisk, alla begriper ju vad som menas…
  Kramen och tack för alla härliga skyltar

  1. Jag har promenerat en hel del och skyltarna har bara funnits där. Mycket möjligt att jag hade skyltögonen på mig. Intressant detta med himlens färger och att den även sett ut så norrut och sand på bilarna i Finland. Jag vet ju att man i Spanien nu haft en del sandstormar men kände inte till att det kan vara Saharasanden som får himlen här hos oss att anta denna fina färg. I och för sig kanske bara för 10 minuter.
   Det var även första gången jag såg detta med broddar. Men möbelbutiken är inrymd i en riktigt gammal byggnad och har väldigt vackra trägolv som jag kan tänka mig blir förstörda. Är inte här i stan så många butiker med just trägolv.
   Rörelsestyrd belysning är nog bra på många håll men i parker här vill jag nog ha vanlig belysning så det känns tryggare. Kanske kan man ha varannan stolpe med vanlig och varannan med rörelsestyrd belysning.
   För egen del använder jag aldrig “vårat” men har hört det här en del som talspråk.
   Nu ny vecka och ny månad.
   Och här ska det bli strålande vårväder idag också. En bra start i alla fall.
   Kram

 11. Verkligen ett upplysande inlägg och snyggt skyltat! 🙂 Fnissade också åt formuleringen där i hissen 😀
  Första bilden på den vackra himlen och speglingarna är helt fantastisk!

  Ha en fin start på veckan!

  1. Tackar! Ja, hissens skyltar skrattade jag också år. Ven ska sköta hjärtstartaren om behov uppstår om man åker en person.
   Vi har haft några kvällar med vacker färg på himlen så då har vi tagit på en tröja och satt oss ute. Bara att njuta.
   Önskar dig också en bra start på vårmånaden och veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *