Trevligheter Utflykter

Upplysande trevligheter som piggar upp

Jag har snart varit hemma i Stockholm i en vecka och det har varit en vecka där jag på olika sätt tränat mig i form. Kanske inte riktigt den där fysiska träningen, om man bortser från antal steg på stegmätaren för de har blivit många. Men träning kan vara så mycket och ha olika beståndsdelar och upplysande har veckan helt klart varit. Och på olika sätt. Dessutom väldigt rolig och inspirerande.

Bra start blev det med upplysande besök på resebyrån i fredags, jobbrelaterad Värmlandsresa lördag/söndag, en resa som “strålade” av fina upplevelser. Utvärdering av resan och resedokumentation i måndags  Så kom tisdag och onsdag och fler trevligheter väntade och alla lyste upp på sitt sätt-

Upplysande trevligheter -trevligheter som lyser upp och där jag lär mig

En vacker och rejäl adventsstjärna som lyser upp Helenfamiljens fönster.  (Helen är min ena dotter)

I Helenfamiljen firades det födelsedag, igår tisdag och efter en god middag så blev det förstås tårta. Egenhändigt bakad av Helen som är något av en mästare på detta. Förutom utseendet så är smaken alltid den bästa och allt görs från grunden.

En härlig tårta med “lätt chokladmousse” och hallon. Helt klart försvinnande god.

Dagens aktiviteter blev en tur till fina Uppsala per tåg. Och om tågen går eller ej är det svårt att veta så för säkerhets skull la jag till en bevakning av tågförseningar i den SJ app jag har. Men inga förseningar till Uppsala ifdag på de tider jag volle resa. Upplysande även detta.

Jag skulle hämta barnbarnen, Max och William på skola och förskola för att spendera eftermiddagen tillsammans med dem.  Att komma till Uppsala är som att komma lite till “landet” och det trots att uppsala är Sveriges femte största stad. Tempot är lugnare , alltså om en bortser från alla cyklister som ständigt cyklar på trottoarer och gångbanor. Max hämtades på sin skola, den gamla Vaksalaskolan och vi gick för att hämta lillebror William. Men det tar tid att gå för Max vill titta på alla de gamla fina hus som finns här i stadsdelen och läsa vad som står på dem och sedan försöka tänka ut hur gamla de är. Matte på hög nivå för en sjuåring. Och med förenade krafter gick det bra.

Upplysande hus i Uppsala som talar om sin ålder. Ett bostadshus byggt 1925, alltså 92 år. 

Upplysand fågelholk i Uppsala- En upplysande fågelholk alldeles vid Williams förskola.

Årets adventskalender har jag sett några avsnitt av men har inte direkt fått något sammanhang. Men William som är fyra år berättade för mig så nu hänger jag med. Upplyst med andar ord.

William förklarar vad årets adventskalendern handlar om.

Max läser sin läsläxa för mig och jag blir så stolt och glad över att han vill läsa för mig. Jag ler och gläds. Säkert lyser det om mig.

 

Vackert upplyst är också Stockholms Centralstation och här har man också i stora hallen fått till en mindre julmarknad med både böcker och hantverk.

Även Stockholms central är vackert upplyst. Stockholms central idag.

 

34 svar på ”Upplysande trevligheter som piggar upp”

 1. Du verkar ha haft en bra vecka i Svedala och snart är det dags att åka ner igen. Jag kollade lite på årets adventskalender i går, men fick absolut inte ut något av den. Den verkade mest skrämmande. Vart tog teskedsgumman vägen??

  1. Teskedsgumman är i mitt tycke den bästa advenskalendern som sänts. Kanske kan dte komma en repris. Tror vi får önska det. Årets är lite klurig och små barn bör se den med vuxna men nu har jag fått en del oklarheter förklarade för mig.
   Vckan hamme har varit väldigt bra, men inte direkt lugn…Men å andra sidan kan jag vila en annan gång.
   Ha det gott!

 2. Vilket upplysande inlägg! 🙂
  Himla trevlig matteövning, och tack för att du la ut facit också, knoppen är inte riktigt med vid den här tiden på dygnet (heller… 😉 ).
  Hon är verkligen en fena på att baka tårtor – sååå snygg! Och blandningen lät precis i min stil, hallon och choklad. Kan ju knappast bli bättre!

  Ha en fin dag!

  1. DEt kan behövas olika sorters upplysningar, särskilt så här års. Och jag gjorde mitt bäats at variera. Helens tårtor är inte bara bakade från grunden utan alltid så goda och vackra. Nästan synd att skära första biten. Hallon och choklad är ju en lyckad kombo.

   önskar er också en fin dag och vi ses nog endera dan.Ö

 3. Vilket upplysande inlägg på alla vis! Som vanligt ser tårtan alldeles fantastisk ut och jag kan tänka mig att den var väldigt god dessutom. Trevligt att få träffa barn och barnbarn och speciellt läsande sådana. Nog så viktigt med läsningen i dag vilket alla tyvärr inte inser…

  Kram och trevlig torsdag!

  1. I dessa mörka tider kan det vara bra med lite “upplysning”. Fri tolkning gäller. Tårtan var så god och väldigt fin så det var nästan synd att skära första biten. Men “födelsedagsbarnet” gjorde det med andakt.
   Och visst är det härligt när de små erövrar bokstäverna och läsandet. Jag njuter och lyssnar så gärna. För att läsa är ju grunden till allt.
   Ohc jag har svårt att förstå en del föräldrar idag som inte engagerar sig i barnens läsning. Eller än värre att lärare kan säga “att det kommer” till de elever som behöver mycket träning. För det är just lästrtärningen som är viktig.

   Önskar dig en fin torsdag.
   Kram!

 4. Hej Ditte!
  Oj vad du hinner med!! Och så fina bilder på allt och alla!
  Ha det bra i dag, hoppas det blir lugnt och fridfullt och avkopplande 😀
  Kram P ♥♥

  1. Hola! Ja, veckan har gått i en rasande fart och t.o.m. jag har stundtals haft svårt att hänga med. Men jag har gjort det. Fint med bra grundkondition.
   Tidigt blev det i dag, vissa fakirtendenser, men just nu väldigt avkopplande.
   Stor kram.

 5. Så mysigt att få rå om familjen lite! Och Helens tårtor är ju lika fina varje gång. Och jag kan tänka mig att att de är jättegoda också 🙂
  Stor kram

  1. Det var så fint att träffa “de mina” men tiden blev kort.
   Och visst är Helens tårtor fina och dessutom så goda.

   Stor kram och trevlig kväll.

 6. Tänk om jag kunde göra så fina tårtor. Jättevacker för ögat och smaken var säkert också jätteläcker! Duktig dotter och fina barnbarn du har. Det är stort nöje att umgås med den nya generationen.

  Du hinner med litet jobb även om du är pensionär. Kul och ger litet extra tillskott i kassan, det brukar faktiskt kännas roligt när man har fördelen att säga nej tack när det inte passar och arbeta bara när det känns kul.

  1. Helen har nog inte fått tårthandlaget av mig. Men hon är helt suverän på tårtor och bakar fantastiska “tematårtor” till Max och William. Och allt görs från grunden. INte ett halvfabrikat i sikte.
   Visst är det ett sant nöje att umgås med den nya generationen. Och så mycket en kan få lära sig av dem.

   Jag har ju under tidigare år arbetat en del som guide/reseledare både utomlands och i Sverige och nu när jag blev tilllfrågad för ett par år sedan så var jag igen med på “tåget”. Och jag tycker verkligen detta är så roligt.
   Tiden har jag ju och än så länge också orken.
   Trevlig kväll.

 7. Verkar som om du haft en härlig och varierande vecka. Sån´t uppskattas.
  Trevligt att du är “hemma” igen, men kanske vädret inte är så välkomnande.
  Tårtan ser verkligen fin och god ut. Roligt att kunna baka så där.
  Härliga och fina barnbarnen är. Verkar kloka också. Adventskalendern är jag inte så mycket för i år, inte i min stil, men kanske barnen gillar den.
  Det ser vackert ut på centralstationen, med julmarknad också.
  Ha det bra och varm kram till dig.

  1. DEt har verkligen varit en innehållsrik och väldigt rolig vecka. Jobbresan till Värmland var så lyckad och med ett fint program. Mysigt också att träffa döttrar och barnbarnen.Pojkarna är så fina och goa.
   Vad gäller advemtskalendern så är det nog inte min stil heller, är mer för den gamla “Teskedsgumman”.
   Har saknat dina inlägg och tittat in varje dag. Hoppas och önskar att det är bra med dig.
   Stor kram!

 8. Va roligt för dig att ha så mkt att göra det mesta är ju roliga saker 🙂 ser ju super smaskig ut den där tårtan 🙂 ser ju ut att vara en trevlig väg till skolan 🙂 önskar dig en skön torsdag kram

  1. Ja, veckan har varit väldigt rolig men jag hade stundtals önskat att dygnet hade mer än 24 h. Har i alla fall utnyttjat dem väl. Och alltid bra med god grundkondition.

   Uppsala är en jättefin stad och Max skolväg är kantad av gamla och vakcra hus.

   Ha det gott!
   Trevlig torsdag.

  1. Tack! Och veckan hemma gick i flygande fläng. Väldigt roligt, men nu får det bli lite lugnare takt. Åldern ta ut sin rätt.
   Och så fint det var att träffa både barnbarn och döttrar.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Kram!

  1. Jag befinner mig på resande fot i alla bemärkelser. Och tyvärr missade jag din fina tävling. Gjorde ont i mig. Men tankarna har varit med även om jag inte var det.

   Tårtan var delikat och mysigt att träffa de “mina”.
   Och barnbarnen växer och jag gläds med att de har det bra. Extra roligt nu att Max läser för böcker är ingången till så mycket.
   Kram och nu från Torrevieja och den spanska sommarstugan.

 9. Vad mysigt det är att följa med dig på dina resor ! Hoppas lilla julmarknaden är kvar ännu under julhelgen, skulle så gärna vilja se centralstationen i julklädsel. Många varma hälsningar, kram

  1. Jättteroligt att du är med. Centralen är verkligen fin nu men jag vet inte hur länge julmarknaden fär är kvar.
   Men kanske fram till jul.
   Många tankar och hälsningar från oss till er.
   Kram!

 10. Det lyser verkligen om dig och ditt inlägg:-) Tårtan är ju ett konstverk! Så otroligt duktig Helen är! Att kunna läsa högt vid sju års ålder – förstår att du är stolt över Max! William är ju för söt med sitt fina långa hår. Har bara sett trailern till Julkalendern på tv och förstod ingenting. Men vi är kanske för gamla, jag menar om en fyraåring hajar så…

  1. Tack, det var meningen! Och upplyst kan det ju bli/vara på olika sätt. Det blev en intensiv och händelserik vacka på alla de sätt så tur att grundkonditionen är god.
   Helens tårtor är alltis så fina och dessutom väldans goda. Men talangen att tillverka tårtor har hon tyvärr inte efter mig.
   Jätteroligt att Max läser och det var nu första gången jag lyssnade. Och att läsa är så viktigt.
   William är läcker och han kämpade med att få mig att förstå adventskalendern. Men jag hängde inte med. Lite för “modern” för mig.
   Men barn snappar snabbt och med en bror och mamma som förklarar blir det enklare.

 11. Ett lysande inlägg.
  Jag tycker nästan att det börjar bli dags för oss, dina läsare, att få smaka en Helentårta.
  Jag tror att alla håller med mig ?

  1. Tack! Jag ska se vad jag kan göra- Och ett tårtkalas vore kanske på sin plats. Frågan är nog bara var. Men det är ju mer en världslig fråga.

 12. Lysande! Och trevligt att du hann träffa båda döttrar och de fina uppsalabarnbarnen! Imponerande snabb och effektiv som vanligt! Varm kram!

  1. Ibland glimmar det till och lyser upp. Det blev en intebsiv och väldigt rolig vecka och jag gick i mål. Kanske med tungan hängandes en bit utanför munnen, men det funkade. Vare sig snabbheten eller effektiviteten kan jag klaga på…
   Ha det gott!
   Kram!

 13. Du hinner med så många trevliga saker att jag blir alldeles yr. Många upplysande och lysande saker fick du också med. Max och William är så jättefina…
  Kram!

  1. Veckan blev något hektisk, men det är ju inte alltid programmet är så omfattande. Men när det är många trevligheter på gång så kommer krafterna också.
   Och visst är pojkarna fina!
   Kram!

 14. Så härligt med en njutflykt till fina Uppsala och barnbarnen. Ja, Helen kan verkligen baka tårtor, är djupt imponerad. Å så fina dina barnbarn är, förstår att du njuter när ni träffas! Varm kram

  1. Det är alltid fint att träffa både döttrar och barnbarn och både en tur till Uppsala och en till Nacka för tårtätning piggade upp ytterligare förutom jobbresan till Värmland.Stor och trevlig variation blev det i under veckan.-
   Kram!

 15. Så vackert med stjärnor i fönstren ,-)
  Vilken tårta! Så himla snygg och läckert med fyrverkeriet ,-))
  Huset som är 92 år var ju så fint! Jag kommer ju från Uppsala men tror inte jag sett det! ,-)
  Uppsala är en jättefin stad!
  Så söta pojkar och visst är det kul när man blir läst för, det känns i hjärtat ,-))
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det fint nu med allt som lyser. Piggar upp! Huset i Uppsala ligger nära Vaksala torg och Vaksalaskolan, där Max går. Här finns många fina, gamla hus. Ohc med vakcra detaljer. Visst är Uppsala en fin stad och det finns så mycket vackert att se och uppleva här. Är glad när det blir en tur.
   Pojkarna är jättefina och det är så roligt att träffa dem.
   Kram och trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *