Resor i Sverige Skyltar

Upplevelser, förflyttning och en del “retro” – Skyltsöndag #338

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Upplevelser, förflyttning och en dos “retro” går igen i de veckofärska skyltarna.Välkomna med på resan som skulle gå till Ullared i Halland och med övernattning i Älvsered som ligger 18 km därifrån men i Västergötland.

Vägval strax norr om Gränna. Men vi skulle fortsätta E4:an ytterligare några mil. Till Jönköping. 

Upplevelser och förflyttningar

Hotell Gyllene Uttren. Härifrån har jag fina upplevelser så vi stannade för en paus. För egen del har jag fina upplevelser från förr från Gyllene Uttern, strax norr om Gränna så där stannade vi för en paus. Nu hade vi ingen hund med men såg att de inte var välkomna. Om det inte var en ledarhund. Men i övrigt var vi välkomna.

Vi är Småland och noterar att ganska många  ortsnamn här slutar på “ryd”. Och att fundera över olika ortsnamn gör jag gärna. Sedan tidigare visste jag att ordet ryd bl.a. kan betyda öppen plats eller mark men också röjning. På medeltiden kunde ordet “ryd” också förekomma om nybyggen i skogsmark.även där hade man ju röjt för att kunna bygga.

Tydligt skyltning i Norra Unnaryd. 

Vi lämnade Småland och körde in i Västergötland, den sydligaste delen och kom sedan så småningom till Halland, Falkenbergs kommun och till Ullared. Mitt första besök här och anledningen till besöket var ett önskemål från barnbarnet William på 8 år. Men pandemin kom emellan och han har fått vänta i nästan två år på resan. För min del ett roligt och intressant studiebesök. Och det blev det. Dessutom väldigt trevligt att spendera tid med döttrarna som var med och William..

Ullared. Varuhuset Gekås. Här blev det för mig många nya upplevelser. Ullared och det gigantiska varuhuset Gekås. Här blev det för min del mängder av nya upplevelser. Och William är överlycklig och vill dokumentera och ta bilder.  

Jag är inte direkt så “julig” och hade  funderingar på denna plunta. Men det stannade vid funderingar. 

En dos retro

Ordet “retro” kommer från det franska ordet rétrospéctif som betyder tillbakablick. Och blicka bakåt och minnas kom i alla fall jag att göra under vår vistelse här på motellet,“Route 154”. Skyltar och mycket annat är i retrostil och jag hade svårt att välja vilka skyltar som skulle få vara med  i dagens inlägg. (Motellet finns i Älvsered i södra Västergötand och  ligger 18 km från Ullared och jag har berättat om det här.)Bloggvännen BP kom jag förstås att tänka på här. Jodå, jag minns även BP mackarna.

I lokalerna finns flera olika bensinpumpar och de passar verkligen in bland allt annat som har med motorfordon att göra.

Västergötland. Älvsered. Motell Route 154. Många upplevelser här inte minst bil och motorfordonsutställningen. Här Volkswagen i veteranmodell från 1960-taletFler upplevelser. Två gamla “Folkor”  från 1960-talet får representera de gamla bilarna. (Tror det fanns ett tjugotal veteranbilar av olika märken.) 

Mer retro. Så läckra.

Telefonkiosk från en svunnen tid. Dessa “televerksorange” kom1959. och färgerna på telefonkioskerna har växlat genom åren. Den sista telefonkiosken i Sverige fanns i Uppsala och försvann 2015.

Avslutningsvis. Sibylla delikatesskorv. Men den finns ju faktiskt att tillgå även idag.

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

40 svar på ”Upplevelser, förflyttning och en del “retro” – Skyltsöndag #338”

 1. Ett fint studiebesök där tycker ju jag, kul för William att få komma dit, hör nog inte till vanligheterna att ungar vill åka dit, tror jag iallafall.

  “Route 154″ har jag missat helt, låter som något för mig och frugan, ja, åtminstone mig men jag tror frugan är med på det också.
  BP praktiserade jag på som liten pöjk, det var på tiden när innehavaren stod och rökte i kassan, det var en annan tid det 😉

  Ha det bäst nu Ditte.

  1. Det blev en lyckad resa för oss alla och William var så nöjd. Och vi vet inte varför han önskade sig en resa hit. Men kanske hade han sett något avsnitt av tv serien Ullared.
   Motellet Route 154 tror jag ni båda skulle gilla. Mycket häftigt här och väldigt trevligt.
   Och kul här med de olika bensinbolagen. BP inte minst denna skyltsöndag.
   Ha det gott du också.

 2. Vilken snygg och varierad skyltning från er resa! Julen vill jag inte tänka på redan men noterade att i butiken fanns båda saker till halloween och julinspiration. Vilken mix säger jag bara. Förvisso är bara advent en månad bort men när man börjar sälja lussekatter i början av oktober då är det för tidigt. Ja, tänk när man var hänvisad till telefonkiosker. Det var tider det!

  Kram och god söndag!

  1. Tackar! Vad gäller julen är den inte min grej. Och absolut inte tänka på den nu.
   Minns också telefonkiosker och när jag ringde “collect call” till mina föräldrar från dem på resa runt o i Europa och USA som ung. I spanien och en dle andra Medelhavsländer finns de kvar på sina ställen- Fullt fungerande.
   Trevlig söndag!
   Kram!

 3. 1960 ! Det var första gången jag kom tillbaka till Sverige efter
  avresan 1951 – och då med ett par flickor, som var 4 och 6 år.
  Nästa gången var 1966, då vi köpte en Folka, använde den i
  Europa och skeppade den till USA. Fotade bilen kunde ha varit vår. 🙂

  1. Vad roligt! Och vilket fint minne!Vad roligt att ni kunde skeppa bilen till USA. De här “Folkorna” var just från 60-talet och jag läste att båda nu var sålda. Dessa är åtråvärda.

 4. Jag minns också de gamla bensinpumparna när det kom ut en person och tankade bilen åt en. Jag visste inte att telefonkiosker fanns kvar så länge. Kram

  1. Visst är det fina minnen detta med att bilen liksom blev tankad per automatik när man kom in till macken. Vad gäller telefonkiosken var det den sista i landet som var kvar just i Uppsala till 2015. DE flesta försvann ju långt tidigare.
   Lite nostalgi tycker jag är ttevligt.
   Kram

 5. Det var en väldigt rolig och varierad skyltning och mycket tack vare alla retro grejer i bilmuséet. Jag gillar sånt!
  Man klarade sig bra utan mobiltelefoner förr i tiden. Och inte ringde då jag så ofta i telefonkioskerna heller. Var jag bortrest och inget hade hänt så var det lugnt.

  Ha en fin söndag! Nu ska jag strax dra iväg på planeringsmöte.
  Stor kram!

  1. Motellet var fullt av dessa skyltar och de gamla bilarna, övriga motorfordon, bensinpumpar och annat hörde till interiören här. Verkligen personligt och så på alla sätt.
   Telefonkiosker använde jag mig av när jag som 15-16- åring reste runt i Europa med tåg och senare vid långa resor i USA. Ringde alltid “collect” så mina föräldrar betalade samtalen. Men inte var det så ofta jag ringde.
   Strålande sol här i huvudstaden idag så vi har varit ute med vänner och promenerat och sedan ätit en god, sen lunch. En härlig dag.
   Önskar dig en trevlig kväll

  2. Ja, så var det “.. inget hände … ”
   No news is good news. Man ringde bara, om nåt speciellt hänt.

   1. Nej, inte behövde man ringa så ofta. Vet att jag ringde “collect call” ibland till mina föräldrar när jag var ute i europa och tågluffade som 15-16 åring och var borta en månad. LIkaså då och då från USA när jag reste runt där några år senare. Mest för att de förde över pengar och skulle veta till vilken bank och i vilken stad.

 6. Japp, -ryd är väldigt vanligt hos oss. Finns ett samhälle som heter Ryd om man väljer att åka väg 40/27 mot Gislaved i stället för att ta av på väg 156 vid N. Unnaryd. En grannby till vårt Moghult heter Ryda. Ryda ligger vid Hjälmån, och där är det mycket öppen mark. I allafall om man jämför hur vi har det 60 höjdmeter upp i Moghultsbyn.
  Där jag bor är det också mycket som slutar på -bo. Brukar ta cykelturen med vanliga cykeln runt Remmabo, Spolabo, Amnabo och Gumpebo. Innan jag svänger in på Moghultsvägen igen kör jag förbi Flathult. Många konstiga namn här omkring!
  Ha det fint! Kram!

  1. Vad roligt att få veta mer. Jag tycker om att ta reda på vad olika ortsnamn betyder och man vet då genast lite mer en trakt. Bo finns med en del i Stockholmstrakten också. Men “hult”tror jag är mer för Västergötland och Småland.
   Tack för cykelturen i dina trakter-
   Önskar dig en trevlig söndag.
   Kram

 7. Vilken härlig skyltning, och snacka om retro-grejer! Kul med telefonkiosken, den har man nästan glömt bort!, Fast i Tällberg så står en gammal telefonkiosk kvar, utsmyckad med en massa roliga saker. Å kul med BP skyltningen, klockrena skyltar till BP ju!
  Ha en fortsatt fin söndag!
  Kram

  1. Tack! Jag tycket själv den blev bra och lite omväxlande. Kul att telefonkiosken finns kvar i Tällberg men misstänker att man inte kan ringa från den längre. Finns några kvar i Stockholm också men inte går det att ringa från dem . Finns kvar som prydnad. En vet jag finns vid Storkyrkan och en vid Mosebacke torg. Har glömt var de andra finns.
   Klart att jag ville ha med ett par BP skyltar. De är ju helt rätt i sammanhanget.
   Önskar dig också en fin söndag Och vädermässigt har det ju varit toppen.
   Kram

  1. Tack! Tyckte jag fick till en bra skyltmix från vår resa. Och väldans trevligt hade vi.
   Jag tyckte pluntan var lite rolig- Men, nej varje dag – det skulle bog bli väl mycket.
   Önskar dig en fin kväll.

 8. Alltså detta hotell -jag är kär! Så är det bara. Ett av de roligaste och mest innovativa hotell jag sett på bra mycket länge. Kul att BP dyker upp där också. Du ser att jag valde mina initialer med omsorg, eller rättare sagt mina föräldrar gjorde det;-) Kul att se att man bevarat de gamla pumparna. Det skulle vara riktigt intressant att veta var någonstans hotellet har kommit över dessa klenoder.
  Sedan tänkte jag på att du i framtiden kanske vill “leka” guide på en tur tull Ullared. Nu när du gjort ditt studiebesök så kan du det ju;-)
  En härlig Skyltsöndag! Tusen tack för den och länken:-)

  1. Det blev ett väldigt lyckat val med detta motell. En gammal fabriksbyggnad som en gång inhyst Älvsereds postorderfabrik och som nuvarande ägare fick köpa billigt. (Berättade han) DE har gjort i ordning insidan så fint men huset i sig ser trist ut. Men det märker man ju inte på insidan. Tänkte verkligen här på dig och inte enbart när jag såg BP utan helheten. Du hade gillat konceptet. Och det gjorde vi också. Hann inte denna gång med att fråga varifrån alla saker kom men ett genuint intresse fanns hos ägarna.
   Vad gäller guide till Ullared så avstår jag. Målet i sig är inget för våra resenärer om det inte kombineras med mycket annat och då där mer kultur ingår. Jag är nöjd med mitt besök och tror det får stanna just där-
   Jag är också nöjd med denna Skyltsöndag och har haft roligt under tiden jag fotat.

 9. Härliga retro skyltar du bjuder på. Unnaryd får en att le på läpparna, men mycket i Småland heter väl något på Ryd. Sibylla skylten är en klassiker på riktigt. Men du telefonkioskerna är otroligt populära och betingar ett högt värde som orginal. Däremot kan man beställa nya. Kolla här https://www.telefonkiosken.nu/telefonkiosk/
  En fortsatt trevlig vecka.

  1. Tackar! Här hamnade vi på ett helt fantastiskt motell och det blev en lyckad vistelse. Både retrogrejer, härliga gamla veteranbilar och andra motorfordon var helt klart ägarens intresse. Byggnaden, som idag är omgjort till motell, har tidigare tillhört Älvsereds postorder . Kul detta med telefonkiosken. Minns dessa så väl och har även använt dem- Har tittat på länken-
   Önskar dig en bra start på den nya veckan.

  1. Tackar! Ja, från resan och inte minst från det motell där vi bodde var dte gott om skyltar. Vad gäller ortsnamn så har jag några böcker i ämnet och tycker att ortsnamn är så intressanta. Man hittar spännande och karakteristiska ortsnamn i alla landskap och de har alltid något att berätta.

 10. Så många härliga skyltar som väcker minnen till liv! Det där med ortsnamn är intressant. Minns att vi på lågstadiet hade genomgång om detta och jag lärde mig bland annat att “Bjuv” var bäver och att “Sele” stod för lugnt vatten. Väldigt roligt att få veta tyckte jag redan på den tiden.
  Sibylla… Jösses vad sugen jag blev på korv nu, även fast det kanske är lite tidigt på dagen för att trycka i sig en sån 🙂

  Ha en fin start på den nya måndagen och månaden!

  1. Visst gör dem! Motellet var en guldgruva för skyltar och i övrigt väldigt trevligt.
   Ortsnamn funderar jag en del över och intressant är ju att olika landskap och delar av dem har sina speciella namn.I Småland är det mycket “ryd” och hult; ja en massa annat. I Stockholmstrakten är det en del av “bo”(Duvbo, Saltsjöbo, Bo) och “sta” (Kista, Tensta ) och där sta är en plats där man bodde. Kista kommer av “kvi” som var boskap.Och “”tena” var ett fiskeredskap.
   Sibylla finns ju kvar är idag. Så en långlivad korv.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 11. En härlig och varierad skyltmix! Kul med alla retrogrejer! Nog minns man mycket från förr – gamla bensinmackar, som verkligen var bensinmackar på den tiden och när man kände igen alla olika bilmärken som man såg – ja, de var ju inte så många på den tiden 🙂
  Ha en fin måndag!
  Kram

  1. Tack! Retroprylarna på motellet var verkligen roliga och passade så bra här. Verkligen ett stort intresse hos ägarna. Visst var det skönt med de gamla bensinmackarna där någon kom ut och tankade bilen. Och visst kände man igen olika bilmärken. De var ju inte heller så lika som de är idag när de ritats av datorer.
   Önskar dig också en trevlig måndag.
   Kram

 12. Har i åratal tänkt att jag vill åka till Ullared bara för att ha varit där, sett det med egna ögon, men det verkar aldrig bli av. Får väl nöja mig med din “reserapport”!

  1. Hade för egen del inte tänkt tanken på att åka hit.Men när barnbarnet för ett par år önskat sig en resa hit och att den nu kunde bli av följde jag gärna med. Och vi hade väldigt trevligt. För vår del var vi ju inte här direkt för att handla men en upplevelse var det verkligen. Ingen trängsel och med ett gigantiskt utbud. Att vi sedan bodde på ett härligt motell gjorde upplevelsen än bättre.

 13. Ja härligt o så fina retro prylar du visar blir lite nostalgisk ju 🙂 kul för honom att besöka gekås med mormor 🙂 kram

  1. Vi hade en jättetrevlig och rolig resa och William var så nöjd. Ja, vi andra också. Verkligen. Och boendet här på motellet var en upplevelse det också. Men vad gäller att handla så så blev det klent. Allt finns ju här hemma.
   Kram!

 14. Det verkar vara ett jättekul ställe att besöka, jag begriper inte varför alla bensinpumpar är så fula nu för tiden, har dom haft linjal när dom designade dom. Likadant med moderna ljusskyltar, totalt menlösa.

  1. Vi var supernöjda med boendet här. Och med en ägare som tog väl hand om både motellet, gästerna och alla häftiga retroprylar.
   Visst vore det roligt om en del av gamla tidens bensinpumpar fanns kvar liksom gamla varianter av ljusskyltar. Här fanns flera fina varianter-

  1. Ullared blev ett roligt och trevligt studiebesök. Inte minst miljön på motellet med alla gamla skyltar och fordon var en upplevelse. Och vore det inte för att yngsta barnbarnet önskat sig en resa till Ullared hade jag inte kommit hit. Men så mycket köpt blev det inte. Är inte mycket för att handla i “onödan”.

 15. Oj så kul att de hade så mycket retromaterial! Minns den enda gången jag kört vespa, på Mallis på 70-talet, ajaj så jag brände axlarna…
  Kan nog förstå att små ögon glittrade extra i det stora varuhuset, och dokumentera gjorde han också så han kan visa barnbarnen så småningom…ler
  Tack för nostalgiska härliga skyltar

  1. Vi blev också glatt överraskade över allt retro. Men ägaren var en sann vän av detta och inte minst av alla olika motorfordon, bilar och gamla bensinpumpar. Jag är ju så gammal och kände igen det mesta. Vespa, Mallorca, 70-tal och brända axxla – har vi helt klart gemensamt. Något vi idag nog kan minnas och le åt.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *