Foto Stockholm

Uppifrån eller ovanifrån – Ett fototema för maj månad

Vi är en bit in i maj och det är dags för månadens fototema som är uppifrån eller ovanifrån. Och det är resebloggaren resebloggaren/resebloggen Marias Memoarer som ger inspiration till detta.  Har du lust att hänga på så gör gärna det. Och tolkningen är väldigt fri. Temaordet för april var grönska  och när det kom till “det gröna” landade bilderna och jag här hemma i Sverige. Både i Stockholm och på några andra platser. Även denna gång håller jag mig  hemma i Sverige och mer än så. I stort sett i mitt närområde.

Välkomna att ser det uppifrån. Bilderna, utom den med luftballong, är veckofärska. De sju första bilderna är tagna  från vår balkong på Södermalm i Stockholm. Och resterande är tagna från terrassen på Sjöstaden Skybar, 28 våningar upp, där vi var i söndags.

Stockholm. Södermalm. God utsikt uppifrån en luftballong. 1.Uppifrån en luftballong kan man se en hel del och få en bra överblick. Men det vill till att inte hamna på taken. 

Uppifrån

vår balkong  finns en hel del att se.

2. Österut tidigt i morse. Hammarbykanalen, vår kaj och Hammarby sjöstad. Och det var verkligen stilla. 

Framför mig ligger här en del av Norra Hammarbykajen, Hammarbykanalen, Hammarbyslussen med Skansbron och Skanstullsbron där tunnelbanan passerar. Till vänster skymtar en liten del av Hammarby sjöstad, Mårtensdal-

Stockholm. Södermalm. Skanstull. Norra Hammarbyhamnen. Utsikt uppifrån balkongen 3. Uppifrån balkongen ser det ut så här när klockan närmade sig nio idag på förmiddagen.  Ännu ingen större aktivitet längs kajen. Men den kommer.

4. Och finns det vatten, finns det  juoftast båtar. Här båtar på väg ut från Mälaren och  Hammarbyslussen  och några som vill ta sig in i Mälaren. Bilden är tagen just nu. Det är fredag och klockan är 12.

5. Sent i går kväll var detta utsikten från balkongen. Absolut njutbart. Väldigt vackert med speglingarna i kanalen. Till vänster skymtar den nya skyskrapan Stockholm New/Stockholm 01 där också Sjöstaden Skybar ligger högst upp.

När jag blickar ner på kajen ser jag en trut. Lyckligtvis är de få i år. Vår bostadsrättsförening har satt “pinnar” på taken och det har medfört att de inte har valt att häcka här- Vi har dessutom en ful plastuggla på balkongen som också bidrar till att de inte känner sig välkomna.

6. Truten på kajen.

Mer uppifrån

Om jag blickar söderut så ser jag Globen och deras “Skyview”. Den har varit stängd för besökare hela detta panemiår och hur länge till vet jag inte. Men “glasbubblorna” tar sig då och då en tur upp med personal. Jag har testat att åka upp ett par gånger och i vackert väder. Här är man 130 m.ö.h. och alltså lite högre upp än i Sjöstaden Skybar. Å andra sidan stannar glasbubblan bara en kort stund här uppe så Skybaren ger nog mer “valuta” under längre tid. I alla fall vad gäller utsikten.

7.  Skyview.

Jag zoomar in  Skrapan där “Sjöstaden Skybar” ligger och får också med en liten del av Globen.

8. Bild från idag.

9. Högst upp skulle vi.  Och det blev verkligen ett lyckat besök här på Sjöstaden Skybar

Stockholm. Sjöstaden Skybar. Här uppifrån har man god utsikt över i stort sett hela Stockholm. Här en vy norrut. 10.Utsikt norrut. Uppifrån terrassen med de lätt färgade och glasade rutorna såg vi stora delar av  Stockholms innerstad och en del av  de norra förorterna. Bostadsområdet rakt ner är Mårtensdal som tillhör den västra delen av Hammarby sjöstad.

11.Nästan lite svindlande att blicka ner och se bilarna både på Skanstullsbron och Johanneshovsbron. (Där uppe)  Till vänster Mälaren.

Och givetvis zoomade jag även in vårt bostadsområde, Norra Hammarbyhamnen/Norra Hammarbykajen. Kyrkan med det gröna koppartaket är Sofia kyrka uppe i Vita bergen. 

12. Här finns mina kvarter med. 

 

Om du fastnat extra för någon av bilderna så vore det roligt att höra vilken.

 

32 svar på ”Uppifrån eller ovanifrån – Ett fototema för maj månad”

  1. Jadå, Metargatan syns. Passerade där idag på promenaden. Och att blicka ut från terrassen här på skybaren gav mycket att titta på.
   Bild 2, där solen är på väg upp över taken i öster blev bra. Himla tur att jag var uppe en sväng då.Men det blev att sova ett tag till sedan.
   Tack för dina synpunkter på bilderna
   Önskar dig också en fin helg.

 1. Alla bilderna är väldigt fina var och en på sitt sätt! Hisnande höjder och vackra vyer. Själv fastnade jag för bild 12. Det känns så hemtamt där eftersom det var sonens område under hans tid på Söder.

  Kram och god fredag!

  1. Tack! Och jag valde denna gång att stanna här hemma på Söder och i mina hemmakvarter. Bild nr 12 ger ju en fin överblick och jag förstår att du känner igen dig i här och i området där sonen bodde.
   Önskar dig en skön fredag.
   Tack också för för ditt val av bild.
   kram

 2. Fina foton är de allihopa, jag fastnar dock lite mer för bild nr 2 med morgonljuset och den blanka sjön, och så den sista bilden över södermalm och ditt hus, plus Sofia Kyrka, fint!
  HA en skön helg!
  Kram

  1. Tack! Och roligt att höra vilka bilder du gillade bäst.
   Kändes bra att hålla mig i hemmakvarteren denna gång- Och det är ju mycket här jag också är. Mycket ser jag uppifrån oss. Kul med besöket i Sjöstaden Skybar och då ser man en hel del annat också.

   Önskar dig också en skön helg. Men kanske är det jobb som gäller i natt.
   kram

 3. Tidig morgon och sen kväll är mina favoriter så fint ljus i de bilderna. Även om alla är fina =) 130 möh. 378möh står tornet där min pappas morfar satt brandvakt om somrarna, jag har också varit uppe där och man ser långt fast mest skog eftersom tornet står i Småland. Trevlig pingsthelg!

  1. Tack! Alltid roligt att höra vad andra tycker om bilderna. Oj, 378 meter är jättehögt, men kan förstå att det kan vara skymd sikt här. Spännande ändå att ta sig dit upp.
   Önskar dig också en fin pingsthelg.

 4. Bilden med alla vägar och broar, fastnar jag för. Så kul det skulle vara att vara ingenjör med väg och vatten som specialitet. Blir alltid så imponerad hur man får ihop det, då vägarna korsar varann på olika sätt.
  Bilden i sig har mycket att se på och fundera över. Snyggt fotad! Kram!

  1. Tack! Och roligt att höra dina tankar om bilden som du fastnade extra för. Och härifrån baren på terrassen såg man ju tydligt hur vägarna löper. Det gör man ju inte annars även om de finns här-
   Kram och trevlig fredag och pingsthelg.

 5. Yummie, yummie! Dina bilder var då helt i min smak. Så himla läckra vyer. Å Stockholm New/Stockholm 01 är ju så himla cool. Gissar att det finns många som inte gillar byggnaden, men jag bara älskar huset. Stockholm som ju annars är väldigt konservativ vad gäller kreativa nybyggnationer har verkligen skärpt sig de senaste fem till tio åren tycker jag. Det var dags! Rujämfört med ifjol.brikbilden är enastående.

  Även här har antalet fåglar minskat rejält. Här har HSB satt upp sådana flygande fågelskrämmor. Å de verkar göra susen. Däremot verkar trutarna fortfarande vara väldigt förtjusta i vårt vita balkongräcke. Det gäller verkligen att få häcken ur vagnen och köpa en (ful) uggla;-)

  1. Vi gillar byggnaden och med tanke på att vi följt hela bygget sedan 2017 har vi ju haft tid att vänja oss. Kul med det som sticker både ut och upp.
   Pinnarna på taken till våra hus har gjort mycket till att trutarna inte är här i området och överlag verkar de vara färre även längs kajerna. Ugglan fyller sin funktion riktigt skapligt så den var en god “investering”. Vacker är den inte men den fyller sin funktion.

 6. Vilka fina bilder, fick nästan svindel av en del av dom. Utsikten från din balkong är helt magisk, nr 5 blir nog min favorit. Tycker det är så fint med ljusen i mörkret och speglingarna.

  1. Tack! Vi bor så bra här. Mitt i stan men ändå med vatten, båtar och grönska helt inpå. Roligt att du tyckte om nr 5 och det är detta jag ofta ser från min stol i vardagsrummet eller från balkongen när mörkret sänkt sig. Speglingarna är riktigt fina att titta på.
   Önskar dig en fin helg.

 7. Gillar verkligen “Stockholm” at night. Tjusigt och lockande för mej.
  Den där Skybarsbyggnaden är – ursäkta – URful.
  Annorlunda slår fel ibland.
  Vi har dett ganska nytt musèum i Washington,
  som ser något liknande ut. Lyckligtvis är det höjdbegränsning på byggnader
  downtown DC, så inga skybarer byggs.

  Morgonstund har guld i mund. Mycket vackert!

  1. Vi är också förtjusta i Stockholm och vi tycker att vi bor bra här- Mitt i stan men med vatten och grönska run. Vi har följt bygget här på andra sidan kanalen sedan det startade 2017 och det är kontorsbyggnad. Vi tycker det blev trevligt med en bar här uppe och utsikten över Stockholm med omnejd är magnifik.Byggnaden är inte så hög om man jämför med mycket annat i världen. “Bara ” 28 våningar. Vet att vi i Peking, Hong KOng och Shanghai varit uppe på 80:de våningen så där är det ju verkligen “skybar”. Begränsningar om höjder på byggnader finns här också och lite olika beroende på var man bygger.
   Och visst kan morgonstund ha guld i mun. Särskilt dessa vackra mornar.
   Önskar dig en fin helg.

 8. Fina bilder allihop … såå svårt att välja, men bild 2 har ett fantastiskt ljus, bild 9 är urläcker med de höga husen, bild 11 är rolig med alla vägar och bild 12 är så fin med översikt över dina kvarter!
  Läckert fångat med kameran!
  Ha nu en trevlig pingst!
  Kram

  1. Tack! Det är roligt att ha med bilder från vårt hemmaområde när det så passar. Och det gjorde det här.
   Önskar dig också en fin pingst och all lycka i morgon. Håller tummarna.
   Kram

 9. Vilken härlig tolkning med fantastiska bilder! Jag har sagt det förr och jag säger det igen – ni bor så himla fint till! 🙂

  Ha en skön fortsättning på helgen!

  1. Tack! Ja, vi tycker själva att vi bor väldigt bra. Mitt i stan men med vatten, båtar och grönska runt om.
   Önskar er också en fin helg.

 10. Så fina bilder! Och ni bor verkligen vackert!
  Vi har en likadan trut som “husdjur” nu på vår balkong. Han står på balkongbordet och knackar på fönstret när han vill ha något gott, eller bara för att få lite sällskap av att vi öppnar fönstret. Han är hur rolig som helst 🙂
  Stor kram

  1. Tack! Ja, vi bor bra här. Mitt i stan men omgiven av vatten, båtar och grönska- Aj, då – en trut som husdjur. Ja, så djurvänlig är jag inte. Här kommer de liksom i stora grupper. Men förstår att ni gillar er trut. Den verkar helt social- Kul!
   Jag ser här framför mig en smärre invasion av dem…
   Stor kram och trevlig pingstafton.

  1. Tack! Alltid roligt att se hur andra uppfattar bilderna. Och de var ju lite olika till sin karaktär men med ett gemensamt tema.
   Önskar dig en fin helg.

 11. NR 10 är ju en bild jag fastnar för, att se staden lite ovanifrån är ju intressant oavsett var det är någonstans i vårt avlånga land.
  Man kan ju se hur arkitekturens utveckling många ggr beroende på var man befinner sig.
  Lite av ett intresse hos mig som gillar det gamla i vår stadsdel men även kan tycka att lite nytt inte är fel heller, inte alltid iallafall.

  Tillönskar dig en fin lördag nu Ditte.

  1. Jag tycker också den blev bra och med en lite speciell vinkel-
   Visst är det av stort värde att det gamla bevaras men man kan ju få till det bra även med en del nya inslag.
   Önskar dig också en fin helg.
   Ha det så bra du kan.

 12. Jättefin luftballong, den går lågt tyck jag ,-) Välja bild blir ju inte lätt, Så fina bilder.
  Utsikten från er balkong är ju mer än fantastisk ,-) Vi ser en gård med några blommande träd, det tycker jag är fint, hade det varit så magiskt som utsikten från er balkong hade jag nog aldrig gått in ,-)) Bild 5 väljer jag .
  Ni bor fantastiskt!
  Vilken utsikt från bild 10 och 11. ,-)
  Så fint!
  Ha det gott KRAM Primrose ,-)

  1. Visst gick luftballongen lågt. Vi blev nästan oroliga när vi såg den. Men tursamt nog steg den så småningom.
   Vi bor bra här med fin utsikt och även om man inte sitter och tittar ut dagarna i ände är det ändå roligt med lite att titta på.
   Blommande träd och en gård är fint det också. Och ni har ju grönskan nu denna vackra tid.
   Vi sitter ofta ute en stund sent på kvällen och det är extra vackert då när man ser alla speglingar.
   Roligt att ha varit uppe här i Skybaren och man såg verkligen vida omkring.
   Önskar dig nu en fin pingsthelg.
   kram

 13. Så roligt att få se vyn från Sjöstaden Skybar. Gillar verkligen de bilderna och roligt också att du fick bilder ovanifrån på ert bostadsområde.

  1. Tack!Besöket här blev väldigt lyckat och man får verkligen en god överblick över Stockholm med omnejd- Tyvärr, gjorde glasfönstren som var lätt tonade, att färgerna på bilderna inte blev som de som ögat såg. Men man såg ju helt ok. ändå-
   Jätteroligt att se vårt område så här från ovan-

 14. Wow, vilka häftiga uppifrånbilder från Stockholm! Härlig utsikt från er balkong som vanligt! Utsikten från Sjöstaden Skybar ger mig lite svindel, så jag är tacksam att bara behöva titta på fotot! Vackert, men jag gillar inte att vara i höga hus 😉

  1. Marias teman är verkligt roliga för man kan ju fundera i olika banor. Vi har följt bygget bygget av “skrapan ” här sedan 2017 och nu när baren var klar ville vi ta oss upp så fort vi kunde. Ett trevligt besök men förstår att det inte är något för dig om du inte gillar att vara i höga hus.
   Utsikten från vår balkong är vi glada för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *