Stockholm

Uppdrag i Gamla stan

Lördagens sköna väder lockade till utevistelse och det blev både dubbla pass på balkongen och en vända “ner” till Gamla stan. (Eftersom jag bor på “Söders höjder” så blir det nerförsbacke dit.) Och i sällskap hade jag två uppdrag som jag skulle försöka ordna till. Ett mer praktiskt och det andra mer specialinriktat.

Två uppdrag

var det som jag hade fokus på. Det ena och lite klurigare var att lägga upp en specialguidad tur i Gamla stan för en grupp utländska besökare. Gruppen kommer att bestå av åtta personer och jag har i princip  fria händer. Uppgiften är att det är “mitt” Gamla stan jag ska visa och presentera och jag har 90 minuter på mig.  Vi ska vara utomhus och avsluta med “svenskt fika” som inte ingår i den tid jag har på mig. (Slottet, Storkyrkan och Riddarholmskyrkan har gruppen redan besökt)  För min del är detta jätteroligt och just att gruppen är mindre gör det hela mer personligt.

Tyska kyrkan i Gamla stan.Ett besök här kanske det blir när det kommer till mitt uppdrag med att guida en grupp utländska besökare.

Tyska församlingen grundades i slutet av 1500-talet av tyska köpmän som levde och verkade i Stockholm. Tornet är 150 meter högt och syns i stora delar av Stockholm.

Min tanke är att strosa i gränderna dit inte de mer vanliga turistströmmarna rör sig. Här finns gott om gränder, torg och innergådar som har sin historia. Och är en i Gamla stan vill det till att se både upp och ner. Så många detaljer en inte alltid noterar. (I länkarna har jag berättat mer om Gamla stan)

Stockholm. Gamla stan.Stortorget. Ett givet stopp här när det kommer till mitt guide uppdrag. Stortorget med caféer och här  med Schantzka huset. Ett hus som också har sin historia. (Finns i länken) Stortorget är ett givet stopp när det kommer till mitt guide uppdrag. 

“Mitt” Gamla stan

En del givna platser, ur mer historiskt perspektiv, finns som jag vill visa. Men här finns så mycket och jag inser att det blir svårt att välja. Tiden är begränsad.

På Stortorget höll man på att göra i ordning för kommande julmarknad. Den öppnar redan den 19/11 och stänger den 23/12. Öppet dagligen mellan klockan 10 och 18. Både här vid Stortorget och runt om i Gamla stan kommer det också att dagligen finnas en “levande adventskalender.”  (Mer info om den finns här.) Julmarknaden avstår jag gärna för egen del men vad gäller den levande kalendern brukar jag beslka några lucköppningar,

Bodarna inför julmarknaden lyfts på plats. Men även om jag inte är så road av denna julmarknad så lär vi passera här. Börshuset, tillika Nobelmuseet till höger. Nog så intressant  i kommande Nobeltider.

Nedan ett par favoriter. Valvhus och troligen Stockholms äldsta portal, Rosenportalen, från 1500-talet. (Vill du läsa mer om detta  och en hel del annat så har jag berättat om detta i Gränder, torg och innergårdar i Gamla stan

Ett av flera valvhus. Det var trångt att bygga hus i Gamla stan så ofta använde en det tomma utrymmet mellan gränderna att förbinda två hus. 

Staffan Sasses gränd med Rosenportalen och en annam vackert utformad portal

Stockholm. Gamla stan Staffan Sasses gränd, Rosenportalen. Vad gäller mitt uppdrag att visa "Mitt Gamla stan" så blir det ett besök härVad gäller mitt kommande uppdrag att visa “Mitt Gamla stan” så är Staffan Sasses gränd och Rosenportalen en plats dit vi ska gå.

Bredvid ligger en annan uppgång där dekorationerna ovanför portalen är väl utsirade.

Nu väntade

det mer praktiska uppdraget. Jag har nu ett bra tag letat efter ett par senhöst och vinterbetonade kängor av ett speciellt märke. Men de lyser med sin frånvaro i Sverige om det inte kommer till sandaler. Min envisheten har jag använt mig av men den har inte hjälpt här. Nu när jag ändå var i Gamla stan på rekognosering passade jag på att titta in i ett par  riktigt bra skobutiker. Hoppades på att hitta ett gott alternativ.

Här på “Puppelina”, adress Stora Nygatan 45, har jag handlat en hel del tidigare och blev hoppfull bara genom att titta i skyltfönstret.  Även utbudet av väskor är stort.

Verkligen ett gott urval och från olika kvalitetsmärken. Och jag fick också god hjälp av ägarinnan att få förslag och hjälp att prova. Med två krossade tår och hälsporre, plus trilskande rygg och artros i höfterna är bekvämligheten a&o. 

Och till min överraskning fann jag tre par kängor i skinn som var mjuka, fodrade och bekväma som passade. Efter en stund av eftertanke bestämde jag mig så för ett par svarta kängor av det tyska märket ARA .

“Puppelina”hade flera varianter av kängor som passade mina fötter. Jag hade tänkt mig ett par sandfärgade men det fick jag ge avkall på. Fastnade också för “kavajen”  här ovan. Får nog ta en vända tillbaka och prova den. (Men ingen scarf för min del)

Stockholm. Gamla stan. Skobutiken Puppelina. Nu är mitt uppdarg vad gäller att leta kängor avslutat. Jag fann det jag sökte. Nu är mitt uppdrag vad gäller kängor utfört. Och det blev de till höger, längst ner . Vid riktigt kallt väder har jag två par “UGG” kängor/stövlar som är fårskinnsfodrade.

Hemåt

Innan jag lämnade butiken fastnade blicken på dessa läckra små och färgglada plånböcker i skinn. (Av det italienska märket  “dudubags”.)

Dessa förblev ögongodis. Ännu så länge.

Att passera Christoffers blommor på Kåkbrinken 10, innebär alltid också att jag går in i butiken.Och ut kommer jag oftast med blommor. Här finns färdiga buketter eller också ber man om hjälp att sätta ihop en utifrån färg eller annat. REsultatet blir alltid bra.

Några av de färdiga buketterna- 

För min del kommer det att bli fler “studiebesök” i Gamla stan den närmaste tiden innan jag har bestämt mig för vad som just är “Mitt Gamla stan” och vad jag vill visa. Om jag är glad över uppdraget? Verkligen.

Glad är jag också över att vännen Tove bloggar igen; http://toviska54.bloggo.nu

34 svar på ”Uppdrag i Gamla stan”

 1. Vilket kul uppdrag du fått. Jag är säker på att du kommer hitta ett gäng fantastiska platser och att turen blir väldigt uppskattad.
  Hälsporre har jag också problem med till och från, en riktigt irriterande åkomma då jag känner mig så begränsad. Jag vill gärna komma ut och jogga och har provat på det. Men det kan gå bra några gånger och sedan har jag så ont att jag knappt kan stå på foten dagen efter när jag vaknar.
  Tur att du hittade så fina kängor, och kavajen var också jättesnygg. Hoppas att den passar.

  1. Tack! Jag är jätteglad! Och vitsen med att inte vara fler är ju att det nu blir mer personligt. Att guida i övrigt har jag ju gjort i många år men inte just att går runt som här i Gamla stan. Friheten också att jag får prata om och visa “Mitt Gamla stan” tycker jag extra mycket om.
   Hälsporre är ju så knepigt och nerverna besvärar mig även nattetid. Det är mest vila som hjälper- Ta det försiktigt med din sporre-
   Kängorna kändes väldigt bra trots att de var svarta. (Hade tänkt mig sandfärgade) De satt på skönt och i mjukt skinn-
   Kavajen vill jag gärna prova. Finns bara en så jag anar att den koster en del… Men om den inte passar så behöver jag ju inte fundera.
   Önskar dig en bra vecka.

 2. Vilket härligt uppdrag att guida en alldeles lagom grupp genom din ”Gamla Stan”, och vilken tur de utländska gästerna har som får en ”infödd” guide.
  En levande adventskalender lät riktigt spännande och betydligt trevligare än inköpta med luckor.
  En fortsatt fin vecka önskar vi dig!

  1. Jag blev jätteglad. Säger nu oftast nej till att gå runt och guida fler än 10. Vill att det ska bli personligt. I buss och annat så fingerar det med fler men inte att gå runt i Gamla stan. Extra roligt att jag får visa just” Mitt Gamla stan”.
   Är ju absolut ingen julperson men den här levande kalendern är något helt annat.
   Önskar er också en fin vecka.

 3. Så roligt att du får guida en liten grupp turister och visa dem ditt Gamla stan, stort Grattis!
  Ännu ett grattis till att du hittade kängor som passade, de ser verkligen fina ut, liksom den där kavajen, wow! Buketterna är ju så ljuvliga där hos Christoffers blommor, den bukett jag köpte på hemköp igår, där hänger blommorna redan, och är inte alls så fräsch som dessa du visar på bild!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Visst är det! Guidat har jag ju gjort ganska mycket men just nu med en liten grupp är så helt annorlunda. Mycket mer personligt- Och åtta är en lagom grupp att gå med här i gränderna-
   Har ju tills nu säkert provat ett 50-tal kängor men de här blir bra. Visserligen svarta men jag får ta det. Hade tänkt mig sandfärgade Birkenstock men köper inga via internet utan vill prova. Och det finns ingen återförsäljare i Sverige för kängor. För sandaler finns
   Kavajen är så fin så jag ska prova den- Tror bara det finns en-
   Christoffer har alltid färska blommor så jag handlar gärna här-
   Jättetrist med blommorna du köpte på Hk. Du borde få pengarna tillbaka-
   Ha det gott du också.
   Kram

 4. Vilket kul uppdrag och med det jag läst hos dig hittills så verkar det vara ett uppdrag som är som hand i handske för dig som är så kunnig på Stockholm och dessutom älskar att vandra. Grattis och lycka till!

  1. Tack! Jätteroligt! Har ju jobbat en hel del som guide och resledare (deltid) i många år runt om i Sverige och utomlands. Även i Stockholm men att just ha hand om en mindre “exklusiv” grupp är lite speciellt och en extra utmaning. Och i och med att de är så få blir det ju personligt. Dessutom får jag nu visa “mitt Gamla stan och där jag lagt upp rutten-

  1. Det blev det. Och en skön lördag var det också vädermässigt. Så glad att jag hittade passande kängor. Visserligen hade jag tänkt mig sandfärgade men fick tänka om. De här satt så bra och var sköna- Gillade också modellen-
   Jag är ju ofta här men nu blir det lite annat fokus ett tag. Roligt med ett specialuppdrag vad gäller guidning.
   Christoffers blommor har så mycket fint och ofta handlar jag här-

 5. Härligt att du fått fatt i ett par sköna kängor.
  Kavajen kommer sitta hur bra som helst på dig =)
  Du hittar säker intressanta platser och byggnader att visa upp för din grupp.
  Fina buketter perfekt att lysa upp november med blommor.
  Ha en fin kväll!

  1. Jag är väldigt glad att jag hittade passande kängor. Nu fick jag göra avkall på färg och lite modell men så kan det bli-
   Kavajen fastnade jag för så den ska få sig en provning-
   Gamla stan, liksom det mesta av Stockholm kan jag väldigt väl och detta nu att bara ha med åtta stycken är perfekt. Blir ju mer personligt och man hinner se och prata med alla. Jag är på gång med planeringen men inte helt klar-
   Christoffers blommor är en favorit och här handlar jag när jag passerar.
   Önskar dig också en fin kväll-

 6. Det är väl precis perfekt att du fick den guidningen Ditte! Som hand i handsken!! Lycka till och vi får väl följa kommande arbete och guidningen!
  Så roligt!
  Fina bilder som det brukar, första och sista bilden blir mina favoriter!
  Ena buketten får du för ditt väl utförda uppdrag och de kommande 🙂
  Varm lycka till kram!

  1. Jätteroligt! Och att just ha hand om en liten grupp tillför så mycket- Väldigt roligt också att jag själv får bestämma vad jag vill visa-
   Tack, finaste Tove för buketterna-
   Varm kram

 7. Ett sådant roligt uppdrag! Speciellt som du har möjlighet att göra guidningen helt personlig.
  Så gott att du hittat kängor/vinterskor.
  Snygg kavaj. Jag är heller ingen scarfmänniska. Gillar att ha både rynkig hals och dubbelhaka i frihet.
  Bra att fundera lite extra innan man köper. Jag har nog börjat med det …äntligen. Kram och god kväll!

  1. Just det småskaliga gillar jag och att själv bestämma vad jag vill visa. Har även haft större grupper men det blir inte alls samma sak.
   Är så glad för kängorna . Hade inte tänkt mig svarta men efter att ha dammsugit marknaden så insåg jag att jag fick ge mig på det området.
   Kavajen gillade jag. Säkert snygg till allt- Ska nog prova den.
   Ser jag något jag vekligen villhöver så tar jag det utan att fråga om priset. Så blev det med kängorna- När de nu passade mina fötter så var det viktigast. Men de var ändå överkomliga
   Kram och trevlig kväll

 8. Men, vilken fin promenad. Jag blev så sugen på skobutiken, den kommer att besökas så fort det går. Vilket roligt uppdrag du fått, det passar dig som handen i handsken.
  Förmodligen kommer jag att senare gå i dina fotspår 😀

  1. Det blev bra att kombinera båda uppdragen. “Puppelina” är väldigt välsorterade och har bra kvalité på allt. Nästan bredvid ligger “Fröwi skor” som också är väldigt bra och välsorterade. Så ta dig en titt här. Kunnig personal dessutom.
   Uppdraget är riktigt roligt och just att det är en mindre grupp gör det än roligare och mer personligt.
   Du är alltid välkommen i mina fotspår.

 9. Är nästan avis på dina utländska turister som inte kunde hoppas på en bättre och mera kunnig guide. Så kul att du fick uppdraget. Rätt person på rätt plats, utan tvekan. Stort GRATTIS till dig och turisterna.
  Kängorna är sååååå rätt. Hade du tagit de beigea eller de i nubuk-material hade du ångrat dig många gånger. För den färgen hade kängorna nog haft i fem minuter. I stockholmsslasket hade de omedelbart blivit missfärgade. Så grattis till ännu ett perfekt val:-)

  1. Tack! Verkligen jätteroligt! Och just att det med åtta deltagare blir så personligt. Nog så viktigt. Men det är ett par veckor kvar. Har inte helt bestämt rutten ännu.
   Puppelina och Fröwi skor är båda bra butiker. Välsorterade och med kunnig personal. Du har rätt vad gäller en sandfärgad variant. Snyggt men inte direkt efter kort tid i ett slaskigt Stockholm. Jag har ett par tunnare kängor från Bally om det inte är så kallt och är det riktigt kallt är UGG stövlarna med Fårskinn bra.
   De här kan jag öppna med en dragkedja och det är en fördel och de är inte minst så sköna- Tack, för support.

 10. Vilket kul uppdrag att sätta ihop, anekdoter blir ofta roligare än en massa kungar. Själv kör jag bara Ecco sen flera år, förutom ett par Mendlkängor. och Doc Martens.

  1. Jätteroligt med uppdraget. Och inte minst att jag kan bestämma vad jag vill visa. Perfekt med en grupp på åtta. Doc Martens har jag. men nu med ryggen och höfterna har de varit lite hårda så bra att kunna byta- Mendlkängor har jag haft men de har tagit “slut”. Har nu svårt med höfter och rygg att knyta .

 11. Grattis till uppdraget som passar dig som hand i handske. Så roligt att du tar oss med lite grann i förberedelserna. Grattis också till bootsen som är ursnygga!
  Fina bilder hela vägen genom inlägget. Det börjar dra ihop sig till jul i Stockholm och det ordentligt!
  Karinkram!

  1. Tack! Jätteroligt med detta uppdrag och att själv bestämma vad jag vill visa och hur. Att det är en liten skara är ju också en stor fördel när det gäller det mer personliga.
   Boots blev det. Inte de jag tänkt men ibland får en tänka om.
   Jag är ju ingen direkt “julig” person och tycker att i princip allt kan vänta till första advent. En del börjar ju med julen redan i september. Pust!
   Önskar dig en fin tisdag.
   Kram
   Kram

 12. Vilket roligt uppdrag – det passar väl dig perfekt, och förmodligen din turistgrupp också!
  Man tröttnar faktiskt inte på att gå i Gamla stan, bara man har platta skor med tjocka sulor … synd att det är lite stökigt på sina ställen, som nu vid St Göran & draken. Går knappt att ta sig förbi!

  1. Ett jätteroligt uppdrag! Och jag är ju ganska “gammal” i branschen i sig. Men just att ta hand om en liten grupp och bestämma själv hör inte till det vanliga. Den lilla gruppen gör det hela också mycket mer personligt.
   Bra skor behövs helt klart för direkt jämna gatstenar är det inte.
   Hoppas området runt “Draken” snart är klart.
   Och att just noga nu “reka” vad jag vill visa är viktigt. Men vi är en liten grupp och det är en stor fördel.

 13. Himmel och pannkaka – bättre guide kan dom inte få. Riktiga lyckostar!!
  Det gäller att vara envis och rätt som det är hittar man det man söker! Snyggt var det också!!
  Jätteroligt att Tove har börjat blogga igen! 🙂
  Kram

  1. Tack! Ja, det gick ju vägen även i Göteborg, då med buss.Och minns så väl att du och Lennart så fint bistod mig. Stockholm kan jag betydligt bättre. Men jag tänker här på nyår i Göteborg och ler.
   Kängorna blev inte de jag tänkt mig men de blev bra ändå.
   Ja, visst är det roligt att Tove är tillbaka.
   Ha det bra och vi pratar om er och “paradiset” nästan varje dag.
   Kram

 14. Vilket kul uppdrag med guidningen! Helt i din smak, kan jag tänka!
  Och att du nu slutfört uppdraget med att hitta kängor, härligt!
  Önskar dig en fin tisdag nu. Stor kram!

  1. Verkligen! Och just att det är en så liten grupp gör att det blir mer personligt.
   Kängorna blev jättebra även om de inte var sandfärgade som jag tänkt mig. Men mer praktiskt med mörka när det blir snöblask på gatorna.
   Tack! En fin tisdag blir det helt klart och nya äventyr väntar.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Stor kram

 15. En uppgift som är som klippt och skuren för bästa guiden ever! När ska rundvandringen ske? Före jul? Och språket, blir det på engelska? Jag skulle nog inte fixa en guidning på utländska språk, du är verkligen duktig.
  Och grattis till kängorna. Först log jag åt firmanamnet Puppelina, jag kallades Puppe som barn….
  Och här i Falun har vi ju Pappelina som tillverkar designade plastmattor.
  Tyska skodon är av hög kvalitet och de har en läst som funkar bra för svenska fötter också, när jag var ung passade de italienska skorna mig perfekt, idag skulle jag inte lyckas klämma in foten i sådana! Kavajen var stilig, passar dig, du får nog göra ett återbesök o handla med den hem…/Kram

  1. Tack, Paula! Japp, det blir i december och före jul. Och på engelska och franska.
   Får nöta lite här på franskan men det ska nog gå vägen- Lite fel gör ju inget.
   Så glad att jag hittade passande kängor. Har ju så svårt med mina fötter och måste absolut prova innan inköp.
   Pappelina vet jag gör plastmattor. Har en av dem-
   Skobutiken (de säljer även väskor och lite kläder) är välsorterad och bra.Roligt att höra att du kallades fär “Puppe” när du var liten.
   Instämmer med dig att italienska skor var bra i ungdomens dagar men inte idag. Lästen är så smal.
   Kavajen tror jag passar mig. Ganska enkel men stilren.
   Ska prova den-
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *