Resor utomlands

Uppdrag i Doha, Quatar – Ett roligt minne

Just nu pågår fotbolls VM i Doha Qatar. Och trots att tio år passerat har jag med mig ett roligt ett minne därifrån. Ett fotbollsrelaterat uppdrag i Doha som jag många gånger tänkt tillbaka på. Envis är jag och även då var min envishet till viss hjälp.Texten och blogginlägget skrev jag den 29 december 2012. Då undrade jag på plats i Doha om det ens skulle bli ett fotbolls VM här år 2022.  Men så blev det. Nu är det är i full gång.

Bangkok. På väg mot Quatar och en mellanlandning i Doha. För min del har jag ett uppdrag i Doha att utföra. Att överlämna en bok. Har lämnat Bangkok och är på väg mot en mellanlandning Quatar och en mellanlandning i Doha. Och för min del har jag ett uppdrag i Doha att utföra.   

Uppdrag i Doha

Den 28 december lämnade vi  Chackpong, vårt  thailändska paradis, cirka 20 mil söder om Bangkok. Nu var det efter fyra härliga veckor i Thailand tid för oss att  flyga hem till Sverige. Och det skulle vi göra via Doha i Qatar där det blev en mellanlandning. Här i Doha hade jag ett fotbollsrelaterat uppdrag att utföra men det var tveksamt om jag skulle lyckas.

En del av Chackpong beach. Så rofyllt.  Hamnar ofta här när jag dagdrömmer.

Att fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic och laget, Paris St. Germain, skulle landa i Doha visste vi.
Träningsläger på gång! Och med tanke på att laget ägs av en sheijk från Qatar så är platsen för träningslägret säkert väl vald.

Mitt uppdrag på flygplatsen i Doha var att på något sätt och till någon där lämna boken “Mental träning i FOTBOLL”. En bok  skriven av Lars-Erik Uneståhl och med förord av Thoms Nordahl. Tanken var att boken på något sätt skulle  kunna bli  till vidarebefordran till Zlatan. En mäktig fotbollsspelare som Lars Erik Uneståhl  2012  tyckte hade de viktigaste mentala framgångsfaktorerna. (Många andra idrottsmän och kvinnor finns också på listan men nu var det just fotboll det handlade om.)

Hur skulle jag nu bära mig åt för att ev. kunna lämna boken. För givetvis var det ju ingen som ville uppge om och när PSG:s spelare skulle landa i Doha.

Uppdrag i Doha, Quatar i december 2012. Att lämna denna bok "Mental träning i fotboll" tlll den svenske fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic. Det var då. Nu är inte Sverige med i VM men VM äger rum i Doha, Quatar. Uppdrag i Doha. Att lämna denna bok med hälsning till Zlatan Ibrahimovic . Och denna text skrev alltså Lars -Eric Uneståhl i december 2012.

Doha, Quatar. Här utanför en av förstaklassloungerna på flygplatsen väntade jag på att komma in så att mitt uppdrag i Doha kunde slutföras. Här, utanför en av de flotta förstaklass loungerna på flygplatsen, väntade jag på att få bli insläppt. Hade jag nu fått ett uppdag i Doha att utföra så ville jag också få det utfört.

Med boken i handen

har jag tagit mig fram till en av de eleganta förstaklass loungerna. Och efter visst funderande och så bestämde jag mig för att kliva in här. Kunde bara komma in samtidigt som någon gick ut.
Jag står där i mina linnelångbyxor och flip flops och känner mig inte riktigt klädd för att befinna mig i den loungen bland alla shejker och andra.
Men jag var i alla fall sportigt klädd….
Hur som helst blev jag insläppt och fick prata med ett par stycken som arbetade i loungereceptionen. Jag förklarade mitt ärende och de skulle lämna boken vidare.
Om så sker lär vi kanske inte alls få veta. Men boken är i alla fall lämnad i Doha, Qatar.

Lars Erik Uneståhl

är född 1938, men vid tal om ålder sa han alltid att den är “evig”. Han är psykolog . författare och var en av de första som förde den mentala träningen till Sverige. Lars Erik har varit verksam inom alla områden, och det är många, där vikten av mental träning är stor. Första gången jag träffade Lars Erik Uneståhl var 1968 när jag gick på GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm.Och långt senare i livet kom vi att träffas i Thailand, i byn Chackpong, där han hade en kursgård.

Vad gäller Lars Erik Uneståhl så var han en pionjär inom den mentala träningen i Sverige och anlitad av många idrottsmän/idrottskvinnor, skådespelare, företagare och inom många olika sektorer. Och efter att åren gått har vikten av mentala träning lyfts fram mer och mer.

För egen del arbetade jag då under en tid här på Svenska skolan där Lars Erik Uneståhl då en tid var en av ägarna-

 

34 svar på ”Uppdrag i Doha, Quatar – Ett roligt minne”

 1. Vilket härlig uppdrag till denna plats som nu är aktuell i dagarna!
  Uneståhls mentala träning och avslappningsövningar var min följeslagare en längre tid då jag var sjuki min utmattning. Händer nån gång att jag kör avslappningen än idag.
  Visst är det kul och kanske lite vemod att se tillbaka på sitt liv och i ditt fall alla resorna och uppdragen!
  Tror nästan det är uppleva en gång till jag, men vi är kanske olika där!
  Tack så mycket för fint inlägg från då 2012!
  Varm kram!

  1. Kom just nu att tänka på detta uppdrag och ler åt det- Hela 10 år har snart passerat.
   Jag har också för egen del använt mig av detta material och det har gjort stor nytta. Många är de svenska idrottsmän och kvinnor, samt alla andra som fått god hjälp av denna träning.
   Fint att höra/läsa att du också haft och har glädje av dem.
   Jag försöker att tänka framåt men samtidigt har jag många fina minnen med mig, jag liksom du. Och mycket fint har vi också framför oss. Nej. vemod känner jag nog inte. Kanske lite tomhet.
   Varm kram

 2. WOW! Det uppdraget gillar jag skarpt. Å att just du skulle lyckas med att överlämna boken är det ju ingen tvekan om. Vilket härligt minne och det är aningen tänkvärt också med tanke på hur “politiskt laddat” detta VM är. Bra och kul att läsa att arbetet inte bara handlade om bygget av arenor utan om mera än så.
  Då var det inte en kotte som klagade över arabiska ägare av europeiska fotbollsklubbar. Vid närmare eftertanke gnäller man inte över ägarna av engelska PL-klubbar heller. Då är man bara tacksam att ta emot deras pengar för att kunna “överleva”. Men gäller det VM brakar helvetet lös…

  Stort Tack Ditte för att du satte ett litet annat perspektiv på den arabiska tillvaron;-)

  1. Du hade gillat att vara med här och säkert gjort mig sällskap. Maken och jag har skrattat många gånger åt händelsen. Han satt i en annan lounge och väntade på mig där jag som ensam kvinna traskade runt bland ett gäng vitklädda shejker.
   Just detta med att pengar från dessa oljeländer pumpas in här och till mycket av det mesta klagar en inte på.
   Och dessa pengar från arabländerna vill en ju ha.
   Lite annat perspektiv blev det kanske.

  1. Det var det! Och maken och jag skrattade idag åt händelsen
   Jag testade och kom så långt jag kunde. Vet sedan att PSG och Zlatan var försenade och kom först dagen därpå- Men jag hade utfört mitt uppdrag och roligt var det.
   Att våga har jag sällan problem med. Men visst kan jag tveka. Å andra sidan vad kan hända?
   Kram

 3. Vilket spännande uppdrag! Du måste ha enormt många härliga minnen att tänka till baka till med tanke på alla platser du besökt och bott på längre perioder. Undras om Zlatan fick den där boken. Kram

  1. Ja, det var det. Maken och jag har pratat en hel del om detta. Inte minst nu i VM tider.
   Nu vet vi att Zlatan och PSG var försenade och laget anlände en dag senare. Huruvida Zlatan fick boken vet vi ju inte.Men minnet har jag kvar.
   Kram

 4. Vilket härligt minne i dessa dagar då Quatar är på alla människors läppar. Jag har bara tillbringat 4-5 timmar på Dohas flygplats, för 13 år sedan, med väntan på ett flyg till Indien. Inte förrän vi satt där ångrade vi att vi inte tänkt på att ta en övernattning i Doha och uppleva lite av den här delen av världen, men tänk att idag känns det som det kvittar. De här länderna känner jag ingen som helst längtan till.
  Lars-Eric Uneståhls röst kan jag nästan höra än idag då jag för massor med år sedan hade kasettband med avslappningsövningar som han spelat in; Spänn höger arm – slappna av……

  1. Visst är det! Maken och jag har ofta talat om detta under åren och skrattat. Och nu blev det ett VM här och FIFA bestämde- Bra mutor här.
   Jag har absolut ingen längtan hit utan vi bytte plan här och hade fem timmar på flygplatsen. God tid för att utföra uppdraget. Man att övernatta? Nej, tänker som er.
   Kul att du minns Lars -Erik. Han har ju bidragit till många svenska sportstjärnors framgångar och även till att vi tränat att slappna av.

 5. Vilket roligt uppdrag och roligt att du utförde det. Minns Lars Erik Uneståhl, mycket äldre än vi andra, jag nybliven student och pojkvännen sedemera maken studerade på universitetet och bodde på Waldenströmska som var toppen att bo på med god mat säger maken nu. Jag hyrde eget när jag fortsatte studera på 70-talet.
  Men på Waldenströmska bodde många intressanta studenter och Lars Erik som studerade psykologi var där, men nu undrar jag om han fortsatte bo där när han doktorerade, var ju så mycket äldre än övriga och måste uppnått den åldern att han var klar med grundexamen. Men han fanns och var nära vän till äldre där.

  Han hade mycket tankar om mental träning, marknadsföring m m fast de andra som var så mycket yngre tänkte nog på annat, roa sig mellan studierna, maken sjöng fantastiskt vackert också och sysslade med musik och bordtennis fanns på vinden där, det var ju bra för dem. Innan bode blivande maken hos en hyrestant som alltid tilltalade honom med kandidaten. Man kan ju tro det var 1800-tal😄och nu pratar vi om det men känns verkligen avlägset. Tack för påminnelse i din berättelse för reagerade på namnet direkt. Och minnen dök upp.

  1. Tack, för härlig läsning! Och för att du delar med dig. Så roligt!
   Waldenströmska har jag bara hört talas om och vet var det ligger i Uppsala. Jag träffade Lars- Erik på Gymnastik och idrottshögskolan och han hade där undervisning med oss.
   Sedan var jag på några föreläsningar med Lars- Erik under 70 och 80-talet. Men inte förräns jag kom till denna lilla by i Thailand och ett tag jobbade på Svenska skolan här blev det ny kontakt. Minnesvärt.
   Och sedan detta bokuppdrag när jag melllanlandade i Doha. Ett roligt och annorlunda minne.
   Kul med dina fina minnen som dök upp.

 6. Vilket härligt uppdrag som du faktiskt lyckades med. Jag hoppas att boken lämnades vidare. Om inte så blev det ett speciellt och fint minne.

  Kram och god kväll!

  1. Vi har då och då pratat om detta uppdrag och skrattat. Hur det blev med boken vet vi inte. Men vi fick senare veta att PSG kom till Doha en dag försenad.
   Kram och hoppas du haft en trevlig kväll.

  1. Det var det! Och vi har många gånger skrattat åt det och givetvis undrat om Zlatan fick boken.
   Nu poppade tankarna upp igen i samband med VM här.

 7. Vilken fantastisk historia, och vilket minne det blev! Tänk att VM nu också går i just Qatar! Kul att du tog en bild på hälsningen i boken, hoppas att Zlatan fick boken!
  Du imponerar i allt Ditte!
  Må så gott
  Varm Kram

  1. Minnet har vi kvar och har skrattat åt det då och då. Nu i samband med VM dök det upp igen.
   Hälsningen i boken var fin. Och Zlatan fick boken är kanske tveksamt.
   Ha det fint du också.
   (Förstår att ni har det hur bra som helst)
   Kram! Varm men snöig

 8. Nu fick jag myror i skallen. Fick Mr Z boken. Det finns bara ett sätt att ta reda på det! Du envisa människa kan nog fixa det också! <3
  Åker förbi Undeståls fd kursgård nästan varje dag!
  PS. Du får ta så mycket du vill av inlägget om Börje Salming!!
  Kram

  1. Vi har också funderat på hur det blev. Många gånger har vi skrattat åt händelsen där jag älgar runt i olika lounger på flygplatsen i Doha. (Ensam bland alla shejker)
   Tänker på Lars Eriks anläggning i Chakkpong och även på julafton där, improviserade träffar och mitt jobb så skolan.
   Undrar om Lars Erik har ” slottet” kvar som kursgård.
   Tack, ska ta med detta om Salmings fond i veckan.
   Varm kram, dock från ett snöigt Stockholm.

 9. Tänka sig att jag under halva inlägget väntade på att du skulle springa på Zlatan på flygplatsen! Kul minne för dig och tack för att du delade med dig. Bilden på stranden är väldigt lockande.

  1. Jag hade också hoppats på det, men fick senare veta att laget och han kom från Paris dagen därpå.
   Ett roligt minne är det och nu när VM går här blev det aktuellt igen. Maken och jag skrattade gott åt det.
   Hela området här, “vår by” i Thailand (helt nära Veiken) är så orört och behagligt. Vi har förr varit här i långa perioder och saknar det väldigt mycket. Har bott i princip på stranden.
   Men i och med mina hudskador med några maligna melanom har vi inte varit på plats sedan 2016. Men kanske blir det ytterligare resa. Återstpr att se.

 10. Tack för att vi får läsa dina härliga inlägg o uppdrag 🙂 undrar om han fick den? ja vi skall oxå landa eller mellan landa där när vi åker till Maldiverna spännande 🙂 ha en fin dag Ditte kram

  1. Ett roligt uppdrag och likaså ett roligt minne. Om Zlatan fick boken vet vi dock inte.
   Flygplatsen i Doha är väldigt fin och likaså loungerna. Åker ni business med Quatar så kan ni också njuta av och i dem.
   Roligt med Maldiverna.
   Kram och trevlig onsdag.

 11. Men wow vilket uppdrag och kul minne att läsa om, väntade mig nästan en bild på dig o zlatan:) Bilden från stranden ser så varm o lockande ut nu medan snön yr här utanför mitt fönster, åh vad jag vill resa nu:) kram

  1. Visst var det ett roligt uppdrag! Och jag kämpade på för att få lämna boken. Har ju dock ingen aning om Zlatan fick boken men jag vet att PSG laget var försenade och kom dagen därpå.
   Stranden här är så fin och det bästa är ju att detta inte direkt är ett turistställe utan väldigt genuint.
   Och visst vore det trevligt med en resa. Absolut.
   Kram

  1. Tack! Ett roligt uppdrag och nu när det ändå är VM här pratade vi om det. Och jag log. Såg mig själv bland alla skejker….
   Om boken hamnade i rätta händer eller inte veta jag dock ej.
   Kram

 12. Wow vilket härligt minne! Bara att ha besökt Doha i ett uppdrag, ett minne för livet! Och så kul att idag se tillbaka, föga anade du kanske då hur det skulle vara om tio år! Och nu är vi här, med restriktioner, förbud, och fotbollsmatcher…
  Underbart minne att bära med ditg
  Kram

  1. Vi tänkte på den här händelsen nu och i samband med VM i Doha. Men vi har skrattat åt episoden många gånger. Nej, jag anade verkligen inte då hur det skulle vara idag.
   Kram

 13. Oh vilket härligt minne! Och så vackert det var i ert paradis! Länge sedan jag läste något om Zlatan nu, det är andra fotbollsstjärnor och nationer som har huvudrollen…
  Kram

  1. Ja, vi har skrattat åt denna händelse många gånger under årens lopp. Och jag utförde mitt uppdrag. Om boken levererades eller inte är osäkert.
   Ja, nu är det andra spelare som gäller-
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *