Resor i Sverige

Ulvöhamn och Ulvön – “Pärlor” i Bottenhavet

Ulvöhamn är samhället på Ulvön som växte fram under 1800-talet med skola, sjukvård, post och telefon. Och det är till Ulvöhamn, på norra Ulvön,  du oftast kommer om du vill turista på ön. Ulvön, i Höga kustens skärgård, är  i sig är två öar, södra och norra och som separeras av ett sund, Ulvösund.

Om man inte har egen båt så tar man sig lätt till Ulvön med “Höga kusten-båtarna” från Ullånger eller Docksta, som ligger ca 30 km söder om Örnsköldsvik. Även från Mjällomlandet och Köpmanholmen går turbåtar ut till Ulvön.

På väg mot Ulvön och UlvöhamnPå väg mot Ulvöhamn på Ulvön. En njutbar resa och en riktig njutflykt

Många turister som vill ut till Ulvön denna dag.

Ulvöhamn

samhället på Ulvön ligger långt ut i kustbandet i Höga kustens skärgård och det är här turistbåtarna lägger till. Här möts man av  sjöbodar, bryggor, små restauranger, kiosker, trähus, båtar i mängder, ett hotell med restaurang och en lättsam  stämning. Man känner sig genast välkommen.

En del av Ulvöhamn.

Vår grupp började med att äta en läcker skärgårdsbuffé på Ulvö hotell där havsutsikten verkligen fick konkurrera med maten. Vänlig och förekommande personal förhöjde  lunchen ytterlligare.

Ulvö hotell och restaurang. Här skulle jag gärna bo ett par nätter.

Trevlig lunchutsikt från hotellets veranda.

Och de pågående segeltävlingarna var spännande att följa . Perfekt utsikt över målgången från hotellet.

Ulvön

erbjuder lite av varje men inga vargar. Ön är sedan länge känt som surströmmingens högborg och det fanns ett varumärke som just hette Röda Ulven. Just namnet Röda Ulven kommer ifrån de röda klipporna av Nordingrågranit som finns på ön.   Idag är produktionen här av surströmming liten. Men den finns

Varifrån Ulvön fått sitt namn har jag inte lyckats ta reda på, så om någon vet – dela gärna med er till mig.

Vägen genom Ulvöhamn karateriseras av små vackra hus. sjöbodar och små verksamheter. Den lilla Hamngatan, en grusväg går längs vattnet bort till handelsboden, en sträcka på ca en kilometer. Kanske vill man se sig omkring från Lotsberget.  En lång trappa, lotstrappan, leder hit upp från Ulvöhamn. Lotsberget användes förr som utsiktsplats för lotsarna. Här uppe finns också en lotsstuga, idag ett museum. Här får man veta mer om lotsarnas liv och arbeter.

En ulv finns i alla fall…

En tillbakablick

På 1500-1600 talet sökte sig många fiskare mot norrlandskusten på kakt efter strömming och lax. De mest framgångsrika kom från Gävletrakten och de anlade många fiskelägen längs kusten i Ångermanland. På desa resor tog man också med sig sina familjer och boskap. Gävlefiskarna byggde enkla hus, kokhus, små enrums. hus utan innertak. Och efter hand byggdes bryggor, sjöbodar och båthus till.

Århundranden gick och under mitten av 1800-talet började fiskarna att bosätta sig på Ulvön året runt och man byggde bättre och större boningshus. (På Ulvö museum kan man se hur husen växte fram)

Men de som först befolkade Ulvön var bönder och det var i mitten av 1500-talet

Och visst fiskas det fortfarande på Ulvön.

Ulvö kapell

Mitt i Ulvöhamn finns både en kyrka och ett litet kapell. Kapellet är Norrlands äldsta bevarade träbyggnad och byggdes av gävlefiskarna 1622. Byggnaden låg från början på en annan plats i samhället men flyttades till sin nuvarande plats i början av 1700-talet. Någon präst fanns inte  stationerad på Ulvön vid den tiden utan det kom en präst hit två gånger var sommar och han fick betalt i form av fisk. I övrigt höll hamnfogden eller den äldste mannen på ön i gudstjänsten. Gudstjänsterna var långa men genom målningar på väggarna försökte man hålla intresset uppe.

Det lilla kapellet.

Predikstolen är också vackert dekorerad och målningarna på väggarna är från börkan av 1700-talet och gjorda av Roland Johansson Öberg.

Dags för oss att lämna

Ulvön blev det fram på eftermiddagen och nu klev vi av i Mjällomslandet.  Båtturen tillbaka var lika njutbar som den ut till Ulvön. Och nu väntade nya upplevelser på oss.

Mjällomslandets brygga. En plats jag inte hört talas om tidigare. Hit tog det en timme med båten från Ulvön och vår buss mötte oss.

 

Fler bilder och mer om Ulvön finns här.

 

22 svar på ”Ulvöhamn och Ulvön – “Pärlor” i Bottenhavet”

 1. Vet inte vad jag föreställt mej om kusten i Norrland, men inte var det
  det underbara land- och ö-skap du visar. Dina foton är A-plus. Och
  vilket väder! Vackert kapell med en graciös klockstapel.
  Hotellet – finner inte ord. Livlig hamn. Det näst sista fotot är som från en
  turist come-on. Härligt, härligt!

  1. Vad roligt att jag kunde ta med dig hit till vackra Höga kusten. Det finns så mycket vackert att se och uppleve i Sverige. Här ute på Ulväön kändes det helle rinte turistiskt trots att många kommer hit över dagen. Ulvön, liksom många andra fiskelägen här på Höga kusten är befriad från “tingel- tangel-butiker”som kan finnas på liknande platser lägre söderut i landet
   Och det var en härlig resa på alla sätt. Är nu hemma igen.

 2. Ulvön verkar vara en trevlig ö och väl värd ett besök. Det lilla kapellet var verkligen vackert och väl bevarat. Så en behaglig båttur på det och dagen var väl i hamn 😀

  Kram

  1. Hela höga kusten är vacker och i detta varma väder blev det perfekt med en tur ut till fina Ulvön. Väldigt trevligt här ute och båtturen gjorde sitt till.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Riktigt avundsjuka bilder av ett härligt Norrland!
  SÅ mycket svensk natur, det hittar man bara här, liksom. Norge är storslaget, men Sverige, oh.
  Min äldste son är på roadtrip i Norge och visar härliga fjällbilder, men men. Allt har sitt.
  Tacksamt att få ha varit ute på detta, kan jag tänka mig!
  Stor kram!

  1. Höga kusten är verkligen en favorit och en del påminner här om Norge. Vad roligt att din somn är där och skickar bilder. Då är du ju med lite ändå. Eftersom jag är halvnorska och bott där så har jag upplevt det mesta i Norge vad gäller natur och har också åkt från södra Norge upp till Polcirkeln med båt och varit inne i många av fjordarna. Mäktigt och väldigt vackert.
   Stor kram!

 4. Herregud – så himla vackert där är! Din bildserie bevisar verkligen att man inte nödvändigtvis behöver åka utomlands för en sommarsemester. Vårt avlånga land bjuder på så många guldkorn – förutsatt att vädret är lika fint som på dina bilder vill säga.
  Röda Ulven är min favo surströmming, som bland annat serveras på Sundbybergs marknad sista torsdagen i augusti. Har hört fler, bland annat Steve om jag minns rätt, att den år efter år håller samma höga nivå. Jättekul, även om tillverkningen är liten, så håller den i kvalitet och “exporteras” till Stockholm. Tror nog att denna “delikatess” är på utgående. Kan inte tänka mig att dagens ungdom skulle komma på idén att äta denna “stinkande, ruttna” fisk. Det ser man tydligt när man går på marknaden i Sundbyberg, där är medelåldern av surströmmingsätarna ungefär 70.

  1. Tack! Ja, här är det verkligen fint och i detta väder vill jag inte alls lämna Svrige sommartid. Jag gillar den svenska sommaren och så även om det är svalare och lite regn ibland. Kul med Röda Ulven som är det favoritmärke vad gäller surströmming. Jag tror dessutom att vår bloggvän Åke känner ägaren till Röda Ulven, om jag inte misstar mig. Uppe i norr tror haf även den yngre generationen äter den sura strömmingen men det är nog annat hos oss här nere. Kanske ska jag ta och testa Sundbybergs matknad sista helgen i augusti för ett litet smakprov. Får fundera på detta efter att nu två somrar i rad varit till Höga kusten.

 5. Härliga bilder och kul läsa om Ulvön.
  Har bott på hotellet en gång, Midsommar 2012.
  I rummet högst upp till vänster med utsikt mot vattnet.
  En väninna med familj har en sjöbod som ligger vackert i Mjällom.
  Titti i Thailandsvarma Umeå.

  1. Tack! Visst är Ulvön fint! Återkommer gärn aoch bor på hotellet. Vi åt munch här spm verkligen var bra och med över 30 olika sillar och fiskrätter. Så gott! Vad som är extra fint här tycker jag är att dessa “krims krams” bodar lyser med sin frånvaro och dessa ser man ofta längre söderut. Mjällomslandet stannade vi till när vi kom fråmn Ulvön och det ligger också fint.
   Varmt här också. Idag +32 tidvis.
   Ha det gott.

 6. Tjusiga bilder, och vilket hotell, wow! Jag blir så sugen på surströmming när jag hör “Röda ulven”, och Mjälloms tunnbröd….det äter man till strömmingen!!!
  Kram och sov gott…i värmen. Hälsningar från mej som fortfarande sitter på balkongen, vill inte gå in!

  1. Tack! Ja, Ulvön var en väldigt trevlig bekantskap och det var första gången jag var där. Kommer helt klart tillbaka.Köpte Mjälloms tunnbröd med mig hem direkt från fabriken. Gott i alla lägen. Jag satt också kvar på balkongen till efter midnatt och det var befriande svalt.
   Och varmt även idag…
   Kram!

  1. Här ute är det verkligen fint och skönt befriat från allt vad gäller “tingel-tangel- butiker”. Även om många turister kommer hit känns både Ulvön och de andra fiskelägena här mer “på riktigt”.Vad gäller den sura strömmingen är dte ingen favorit, men jag år npg testa i augusti. En liten bit…
   Önskar dig också en bra torsdag. Så bra som möjligt.

  1. Ja, det mesta här uppe, på och längs höga kusten, är väldigt vaackert och naturen är omväxlande. Här på hotellet kan jag också helt klart gäran bo ett par nätter. Så fint.
   Stor kram!

  1. Tack! Ja, Sverige har mycket vackert att erbjuda och trots all värme är det så grönt och fint.

 7. Helt okända öar för mig, så fina och så mycket intressant att se. Hotellet påminde om Nynäshamns anrika hotell där jag övernattat. Så mycket du får se, förmodligen inte för första gången, men säkert en viss tjusning även att komma tillbaka till såna fina pärlor! SEn att sommarvädret visat sig från sin soliga sida hela sommaren hittills måste ju vara perfekt när man kan tillbringa den vid kusten och i båt.
  Kram

  1. Höga kusten besökte jag förra året som guide/reseledare och jag har även varit här förr. För länge sedan besökte jag ulvön, men minns inte så mycket från det besöket. Visst får jag genom detta jobb se och uppleva mycket. Tycker det är jätteroligt med det krävs en hel del plugg också.
   Och även om vi hade +20 på resan så är det svalare vid kusten och i båt. Helt klart.
   Men jag tycker nu det är alltför varmt för att göra något dagtid. Vi har lägenhet i söderläge och det känns. Sitter nu på balkongen, klockan är 23 och det är +25 grader ute men inne fortfarande nästan +30. Puh!
   Kram!

 8. Det är alltid så fint på Ulvön men jag har inte varit dit i år. I fjol så hade vi mest regn under den helg vi spenderade där och båtresan hem var allt annat än lugn och behaglig :-). Det är inte därför vi inte åkt dit i år men nu när vi har egen båt åker vi hellre till mindre ställen där man kan få vara någorlunda själv.

  1. Visst är det! Och fint att kunna ta passagerarbåten dit ut. Men jag förstår att ni väljer mindre öar dit ni tar er själva. Vad som slog mig vid resan hit ut är att det inte är mycket bebyggt längs vattnet. Så är det ju i stockholms skärgård och delvis även på Västkusten. Jag tyckte också om att det inte fanns några “krims krams” butiker utan att de butiker som fanns hade ett sammanhang.
   Höga kusten och området runt Ö-vik har nu blivit en av mina favoriter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *