Resor i Sverige

Ullared och Gekås – Studiebesök på en populär destination.

Så blev det då ändå av. Mitt livs första besök på “destination Ullared”. En benämning som det stora lågprisvaruhuset i Ullared själva använder. Ett populärt resmål är det helt utan tvivel. För egen del verkade jag vara en av de få i trakterna av Stockholm och söderut som inte varit här. Och att det nu i veckan, onsdag och torsdag, blev ett besök här berodde på yngsta barnbarnet William 8 år och på hans moster Helen. För min del blev det verkligen ett roligt och intressant studiebesök.

Regnet gjorde oss sällskap hela resan och efter vårt stopp strax norr om Gränna, vid hotell/restaurang Gyllene Uttern, hoppades vi på att det skulle avta. Men så blev det inte.

Väsergötland, sydvästra delen. Tranemo. Vi har här drygt en timme kvar att köra till Ullared. Här närmar vi oss Tranemo i sydvästra Västergötland och har drygt en timme kvar till Ullared. Tänkte här på bloggvännen Anna Lena som bor i kommunen . Och roligt att se lite av den vackra natur hon omges av.

Snart framme i Ullared

Vi passerar många byar på vägen och noterar många lokala namn. I Tranemo, centralort i Tranemo kommun, såg vi genom bilrutan den ståtliga stenkyrkan. Blev intresserad och läste att den kom till i slutet av 1800-talet bredvid en plats där en träkyrka fanns på 1600-talet. Kyrkan är riktad av en arkitekt från Borås, Emil Langlet och byggmästare var PJ Pettersson från Skövde.  I och med att kyrkan fick den här formen och med si nhöjd kunde  man skapa mängder av sittplatser  både nere i kyrkan och på de fem läktarna.

Tranemo kyrka fotograferad genom bilrutan. Noterade både storleken och  den runda, höga formen på den ståtliga kyrkan. 

Vägen vi körde till Ullared. På hemvägen valde vi att köra via Värnamo och därifrån till Jönköping och sedan ut på E4:an till Stockholm. En väg som var betydligt rakare och bredare.

Boende för natten hade vi bokat på Motell Route 154 i grannorten  Älvsered, 18 km öster om Ullared. Så innan vi drog vidare checkade vi in. Ett spännande boende som jag varmt kan rekommendera och mer härifrån kommer i morgondagens inlägg-

Ullared

Så var vi alltså här. För William, dotter Liv och mig var det premiär. (Vet att det på tv finns en serie som heter just Ullared, som jag aldrig sett så någon förförståelse över vad som väntade mig hade jag inte) Parkeringarna var gigantiska och snart blev vi av med bilen. (Även ett parkeringsgarage finns inom området.) Dotter Helen hade varit här en gång tidigare och tog täten. Först gällde det att hitta en kundvagn. Ja, kundvagnar fanns det gott om, men värre var att uppbringa en femkrona för att kunna använda den. Men det ordnade sig och vi var på gång.

Ullared. Kundvagnarna på Gekås har ett nummer för att man lättare ska hitta den. Kundvagnarna på Gekås i Ullared har ett nummer. En fördel om man blir av med den. Hörde nu och då i högtalarna att personalen efterlyste kundvagnar och uppgav numret.

Ullared. Lycka kan vara ett besök här. William är lycklig över att äntligen vara på plats i Ullared.

Vid entrén finns kartor över varuhuset och utrustade med sådana satte vi fart. För egen del hade jag i princip inget som jag skulle handla. Men när jag nu var här så föll jag för frestelsen att köpa med mig ett par flaskor med tvål. Jag kunde inte ens räkna alla olika tvålmärken som fanns att tillgå.

Vad jag inte hade en susning om var att det här i varuhuset fanns mängder av olika kända märken och även en del okända. Gällde de flesta varor.

En liten del av tvålavdelningen .

Någon “julig person” är jag inte

men jag följde ändå med en trappa upp till det 17 000 m2 stora “Jultorget”. Granar, kulor, glitter belysningar, tomtar, ljus, adventsstjärnor, kuddar, gardiner; m.m. m.m.  Vem kan behöva det här? I varje fall inte jag så jag satte mig på en stol och förundrades över alla som gick in för detta med liv och lust.

Ullared. En del av jultorget här- Gigantiskt. Jultorget på Ullared och Gekås. Ett otroligt utbud. Men vem behöver det här? Uppenbarligen gör många det.

Dotter Liv funderade på att köpa en hatt i form av en julgran. Men nej, passformen var inte helt rätt. 

Lite fakta om Ullared

1963 öppnade Göran Karlsson lågprisvaruhuset i Ullared som då hade namnet Ge-kås manufaktur och sedan har området och varuhuset växt allteftersom. Allt är gigantisk. När vi var på plats i onsdags eftermiddag var det ingen trängsel alls. Inte i varuhuset och inte heller i kassorna. Det finns 82 kassor och i en del gäller bara kort, i andra kontanter och  så finns det kassor för både och.  Läste att det finns 8000 stora kundvagnar och säkert lika många mindre. Dessutom finns blå plastkorgar att sätta både i kundvagnarna och under dem. (Lättare att då sortera varorna eller om man är flera som delar på en kundvagn.)

Dags för en paus. Vi parkerade vår gemensamma vagn på kundvagnsparkeringen utanför en av restaurangerna

Varuhuset har en butiksyta på dryga 35 000 m2 i ett par våningar och nästan lika stora lagerutrymmen. Olika  restauranger finns inne i varuhuset och även utanför. Rejält tilltagna de också. Och visst är varuhuset en stor arbetsgivare i kommunen med sina drygt 1000 anställda. Eftersom jag nu var på studiebesök försökte jag tänka i siffror och förstå dem. Man räknar också i snitt med 5 miljoner kunder/år. Många kunder kommer långväga ifrån och det går bussresor hit från delar av Sverige och Norge. Hur det är från Danmark vet jag inte. I snitt läste jag att de som kommer hit  har en enkel resväg på 20 mil. För vår del blev det 47 mil enkel resa.

Generösa öppettider;måndag – torsdag mellan 07-20, fredagar 07-22, lördagar 06-22 och söndagar 07-20.  Mer om Gekås i Ullared finns här på deras hemsida. Och det är orten som heter Ullared och som ligger i Falkenbergs kommun och 3 mil nordost om Falkenberg i Halland. I Ullared finns också  camping, stuguthyrning och ett par hotell i anslutning till varuhuset.

Färdiga för dagen

Några större mängder blev det inte handlat för vår del. Vad jag tyckte om studiebesöket? Lite annorlunda än vad jag trodde. Ingen trängsel alls, inga köer och ett stort och varierat utbud. Men kan tänka mig att det är annorlunda i semestertider och på helgerna. Men att åka hit 40 mil för att handla? Nej!  Allt finns ju hemma i Stockholm. Syftet för vår del var att umgås och att ett besök här var det William önskade sig när han låg på sjukhus och var så dålig.

Vi frågade också William om besöket var som han hade tänkt sig och svaret  blev; “Oh nej! Det var mycket bättre. Allt var mycket bättre, roligare och mycket större”.

William är lika lycklig även även några timmar senare när vi är på väg till vårt boende. Och några större inköp blev det inte för någon av oss.  Roligt har vi haft. Och William, Liv och jag är en erfarenhet rikare.

När vi lämnade varuhuset upptäckte jag en eldriven shoppingvagn. Lite sent då att testa. Men gillade tanken på att man här på varuhuset också tänkt på de som har svårt att röra sig. Eloge! Och en eloge också till att det finns gott om stolar inom varuhuset att vila sig på. Jag använde dem flitigt.

På väg till vårt boende i Älvsered. Middag och andra trevligheter väntar.

Från Ullared kör vi tillbaka till Motell 154 i Älvsered där vi ska övernatta. Klockan är strax efter 19 och vi lämnar Ullared för att ta oss tillbaka till vårt boende i Älvsered. 

28 svar på ”Ullared och Gekås – Studiebesök på en populär destination.”

 1. Jag har hittills vägrat Ullared och jag tror faktiskt att jag kommer att stå fast vid det. Vår yngsta dotter har varit där på studiebesök hon också en gång men någon repris har inte blivit aktuell. Ser man det som en utflykt och ett sätt att göra något tillsammans kan det väl vara ok men köra så lång för att handla säger jag nej tack till.

  Kram och god fredag!

  1. Känner igen detta. Men nu blev det till sist ett studiebesök och det tack vare William. Vi var ju inte direkt där för att handla, om man säger så. Denna onsdag var det heller ingen trängsel. Vi skulle ju inte direkt köra hit för att handla. Icke! Men nu fanns en annan anledning. Och jag blev positivt överraskad av utrymmet och utbudet. Men tror jag kom ut med 5 saker köpta. Men nu var ju inte shoppingen i sig tanken. Vi hade det jättetrevligt och Williams önska är uppfylld.
   Kram och trevlig fredag.

    1. Absolut! Och det fick vi verkligen. Nu var det ju heller inte alls trångt en dag mitt i veckan. En fördel. Men vi var ju inte direkt där för att handla…
     Kram

 2. Kul att se bilder från mina trakter. Du åkte bara fyra km från vårt hus, då du passerade lilla samhället Nittorp. Känt för ishockey och damfotboll.
  Tranemo kyrkas exteriör luras. När man kommer in så är den väldigt lik en vanlig kyrka. Men visst är kyrkan fin.
  Att hålla reda på kundvagnen i Ullared, det är inte det lättaste. Speciellt om man glömmer numret. Lätt gjort.
  Inte aktuellt med besök i Gula affären, ca 7 mil bort, inom närmaste tiden. Var där förra året för att köpa julklappar till barnbarnen. Konstaterar att det är enklare att göra via nätet!
  E4, ganska tråkig, men betydligt snabbare än 156an. Ha det fint! Kram!

  1. Aha! Såg skylten till Nittorp. Och det var ås roligt att just passera trakterna i din närhet som du berättat en del om och visat så fina bilder från. Vi slogs av mängden sjöar och all vacker natur och det trots ösregnet. Denna del av Västergötland var helt ny för mig.
   Aha, luras exteriören på Tranemos kyrka. Nu blev det inget stopp men vi tyckte den var extra fin i sin form.
   Vi är jättenöjda med turen och inte minst William.Och perfekt att bo där vi bodde. Jättetrevligt och med en skön 50-60 tals stil. God mat och väldigt prisvärt var det också.
   Nu har jag i alla fall varit på Gekås och är nöjd med det. Ett bra studiebesök och någon trängsel var det ju inte.
   Kram

 3. Rätt inställning, man måste ta det som en utflykt. Man vet aldrig hur det ser ut med tex. kö när man kommer dit. Syrran och jag kom ner en eftermiddag en gång och det var inte att tänka att ställa sig ute och köa, utan vi fortsatte till Falkenberg och fixade oss ett rum för att istället besöka affären dagen efter . Julavdelnigen låter helt galet stor…..jag var där tidigare I höstas, så jag behöver inte åka på utflykt förrän till våren =) för då är det nog dags att fylla på med mera buskstöd/pinnar och annat trädgårds relaterart. Ha en bra kväll!

  1. Jadå, så var det och så var det och så blev det. Och viktigast var att William nu fick komma hit som han önskat dig. Han var verkligen supernöjd och han fick lite lego av oss. Nu var det glest med folk och det var en stor fördel. Jag var också så glad att det fanns rejält med stolar och bänkar så jag kunde vila ryggen då och då.
   Vi bodde nu i Älvsered på Motell 154 och det var verkligen häftigt. Hade bokat där innan för vi visste att vi skulle övernatta.
   Fint att du och syrran fick ett rum i Falkenberg och kunde hänga på låset morgonen därpå. Köa för att komma in hade vi inte gjort. Julavdelningen var gigantisk men jag är ingen julperson så jag observerade mest.
   Kan tänka mig att det är bra att här handla grejer till trädgården. Och allt finns ju.
   Trevlig kväll.

 4. Vad fint att William var nöjd, var ju “hans besök”.
  Aldrig varit i närheten av Ullared men vem vet?
  Inte så jag längtar dit precis men som du säger kan vara trevligt som studiebesök!
  Sett några gånger på TV-serien så lite vet jag hur det är där.
  Trevlig helg.

  1. William var väldans nöjd och det var viktigast. Ändå köpte han inte mer än lite lego. Upplevelsen var viktigast. Jag hade aldrig trott att jag skulle komma hit men nu blev det en resa och vi hade så trevligt. Shoppingen var inte direkt viktig för oss.
   Tv serien har jag aldrig sett så jag hade ingen aning om hur något var. Nu var det inga köer och gott om plats och trängselfritt.
   Önskar dig också en fin helg.

 5. Har aldrig varit på Ullared heller, men nu har du ju klarat av besöket. Att man kan vallfärda dit har jag aldrig förstått. Jag menar även om grejerna där är billigare än i ett shoppingcentrum i Stockholm, så kostar ju ändå bensinen en bra sland. Nu var det ju William som hade önskat sig besöket, och du fick dig ett studiebesök. Gissar att Liv även passade på att inhandla några julklappar medan hon ändå var där. Kul med en avrapportering:-)

  1. Jag hade heller aldrig varit här men nu så. Och kunde inte förstå vad man skulle köpa här som inte går att köpa hemma. Nu blev det ett lyckat och väldigt trevligt studiebesök och William var överlycklig. För hans del blev det lite lego. Han gillar verkligen det och är intresserad av att bygga det.
   Ja, för vår del var det nog ekonomiskt en förlust att åka hit. Men William hade ju önskat sig ett besök här och nu är den önskan uppfylld.Dessutom hade vi hur trevligt som helst och bodde på ett toppenställe.
   Ingen av oss handlade egentligen något. Och inga julklappar alls. Tror Liv fyllde på förråden med små eldfasta tapasskålar och några större fat.
   Jag måste också ge en eloge till att allt var så välordnat. Gott om plats i restauranger som hade ett bra utbud. Testade en riktigt god räkmacka. Även gott om stolar utplacerade där jag kunde vila ryggen och gott om fräscha toaletter.

 6. En eloge att du ställde upp på studiebesöket och hade roligt med de dina, det kan man bjuda på!
  Jag har varit där två gånger, det har jag säkert skrivit, och jag blir störd av sådana enorma center. Men klart kul att testa! Jag vet att mina barnfamiljer älskar att åka dit.

  Jag tycker jag kan handla ganska billigt här på plats och med de märken jag gillar. Vill också gärna prova i lugn och ro. Men en utflykt med hotellövernattning är aldrig fel!

  Go fredag och stor kram till dig!

  1. Vi hade det jättetrevligt och studiebesöket blev också lyckat.
   Roligt att bo över och det gjorde vi på ett så härligt ställe med god middag och en massa annat. Riktigt lyckat det också.
   Jag har i USA varit på motsvarande shoppingcentra och även i Peking så storleken här på Gekås var inget problem alls för mig eller de andra. Och det var ju inte alls så många besökare heller. Gott om plats överallt.
   Det var ju Williams resa och han var supernöjd.Viktigast. Han satsade på en del lego som han gärna bygger. Men det finns ju hemma också.
   Vi var ju inte alls egentligen här för att handla för det kan vi ju göra hemma. Men visst var det lite, 4-5 saker, som följde med och som jag ändå skulle köpt på hemmaplan.
   Stor kram!

 7. Haha, ni hade en trevlig dag men kan inte låta bli att fundera på vad som lockar William så mycket? Är det mängden grejer och varor? Händer det något annat kul på varuhuset för barnen? Handlade han själv något han ville ha?
  Jag är sån att när jag kommer i ett överflöd så ser jag liksom inte längre prylarna. Och om jag hittar något jag kanske kan tänka mig köpa så tänker jag att det kanske kommer något bättre längre fram…och till sist står jag vid kassan med en tom vagn, det fanns helt enkelt för mycket att välja på! Jag har inte heller sett serien, gudskelov!
  Men man ska aldrig säga aldrig, tänk om mina småttingar om några år uttrycker samma önskan? Ja då hänger väl gammelmormor med…
  Kram

  1. Vi vet inte alls vad som lockade William. Inte alls. Men han kan ha sett några avsnitt av tv serien Ullared. Viktigast var att han var nöjd och det var han. William handlade Lego men det kan man ju köpa var som. Och vi handlade i princip inget alls.
   Håller helt med dig när det blir så stort. Men allt var utspritt och man fick en bra överblick. Blev förvånad över deras organisation. Gott om personal att fråga. Ingen trängsel heller.
   Serien har jag heller aldrig sett men nu har jag varit här. Och jag måste säga att jag var positivt överraskad. Men jag hade heller inget på någon handlingslista. Ingen av oss hade det. Några saker jag skulle ha köpt hemma fick följa med i vagnen men ytterst lite.
   Bor man nära kan jag tänka mig att man kan åka hit och handla och om man har många barn som växer. Men för oss? Inte direkt.
   Kvalitetstid var det och motellet vi bodde på var så läckert.
   Du hänger säkert på dina flickor om de önskar sig en tur hit. Om inte annat för att ha roligt tillsammans.
   kram

 8. Fascinerande… Köpte Wiliam något eller ville han bara uppleva? Tyckte det stod något om Lego ovan. Är det billigare eller är det som vanligt att vissa saker är väldigt billigt medan annat/det mesta är mer normalt prissatt?
  Ja, nu har du upplevt det i alla fall. Nu måste jag inte åka dit så tack för det! 😜

  1. William satsade på lite olika lego som han gärna bygger. Det del rymdgrejer med “Star Wars” som han gillar. Vi var ju inte där egentligen alls för att handla men kan tänka mig att en del är mycket billigare och annat är billigare. De har ju gigantiska volymer. Men för oss att åka dryga 80 mil, bo på hotell äta ute på restauranger och så även under resan så skulle det nog mycket till för att det skulle gå ihop. Men så tänkte vi ju inte alls. Bor man nära så är det ju en annan sak och för norrmännen.
   Viktigast var att William var nöjd och det var han och tillsammans hade vi en jättefin och väldigt rolig resa. Det blev ett lyckat studiebesök.
   Och nu har jag varit här och är en erfarenhet rikare. Tursamt nog var det inte alls trångt eller mycket folk och lokalerna är enorma.

 9. Va kul att William blev nöjd, och visst är det kul att göra studiebesök! Å tack för att vi fick vara med, nu vet ja gmer om Ullared, ha rju aldrig varit där, och kommer troligen inte att åka dit heller, lite för långt, men förstår att det blev en kul utfykt med hotellövernattning på ett spännande hotell också!
  Må så gott!
  Kram

  1. William var verkligen nöjd och det var viktigast. och utan honom hade vi ju inte kommit hit. Jag tyckte studiebesöket blev lyckat och vi hade ju väldigt trevligt tillsammans.
   Nu hade vi inga listor om vad vi skulle köpa och det var ingen trängsel så det gjorde det hela enklare.
   Långt är det att köra, men vi övernattade och även det blev jättebra.
   Ha det fint du också.
   kram

 10. Det viktigaste var ju Williams önskan och det syns på bilderna att han är nöjd 🙂
  Jag har inte varit där … jo, men det har jag ju – Lasse och jag var på Gekås 1973 … då bara ett pyttelitet varuhus som inte gjorde något stort intryck 🙂
  Tänkte direkt på Anna-Lena när jag såg Tranemos kyrka … och visst är det en vacker kyrka! Vi stannade en gång så jag kunde fota de, men det blev inte av att gå in …
  Tack för det trevliga studiebesöket i det gula varuhuset!
  Kram

  1. Jadå! Detta var hans resa i första hand. Vi hade också väldigt trevligt tillsammans och bodde på ett så härligt ställe i Älvsered, helt i närheten. Ett Motell 154 som var i amerikansk stil.
   Nu hade vi tur för det var inte alls trångt på Ullared och vi hade ju heller inget speciellt att köpa.
   Tänkte också på Anna- Lena när vi passerade Tranemo och kyrkan är verkligen spännande.
   Kram och trevlig lördag

 11. Åååhhh!!! Ullared OCH ett jultorg? Kan det bli bättre? Jag sitter och dräglar här… 😉
  Verkar som ni hade ett riktigt lyckat besök och huvudsaken var ju ändå att William var så nöjd när hans önskan äntligen gick i uppfyllelse 🙂

  Ha en fin lördag!

  1. Nu har jag varit här och det tack vare William. Det blev ett riktigt lyckat studiebesök.Jultorget befattade jag mig inte men jag satt och tittade på de som for runt. Vi bodde dessutom på ett så läckert ställe Motell 154 i samhället Älvsered, bara 15 minuter bort. En lyckad tur trots regn hela vägen dit.
   Önskar dig också en trevlig lördag.

 12. Stort grattis till ditt första besök där, lovade mig själv en gång i tiden att inte åka dit men jag bröt det löftet, minst en gång om året blir det för mig när det inte är pandemitider, satsar på att det blir ett besök efter nyår nån gång med den lokala hyresgästföreningen.
  Ullared värnar ju om sina kunder har man ju förstått, att vila ryggen ibland är ju tacksamt för tex min fru.

  Ha det bäst nu Ditte.

  1. Det barnbarnet William som hade önskat sig en resa hit för ett par år sedan och nu kunde den bli av. Detta var mitt första besök och vi hade en riktigt rolig resa med övernattning. William var väldigt nöjd och jag också. Men vad gäller det jag handlade så var det lätt räknat. Du har ju lite närmare hit och perfekt att det ordnas resor hit från Göteborg-
   Eloge till att det var gott om plats och att man kunde slå sig ner och vila.
   Ha det fint du också.
   Önskar dig ett riktigt bra lov.

 13. Ja där ser man, du kom också dit för ett studiebesök. Ändå roligt att ha sett det. Vårat första besök för herrans massa år sedan, varade i 15 minuter, sedan var vi ute. Nu när vi åkte runt i trakterna blev det ett lite längre besök i varuhuset. Och att det besöket ens blev av, var för att maken kom med förslaget, hör och häpnad. Vi var inte förberedda för att handla utan gick mest runt och tittade. Missade en del avdelningar har jag förstått efteråt. Fast vi klarar oss utan det också hihihi.

  1. Jag hade troligen aldrig kommit hit om det inte var för att barnbarnet William för ett par år sedan, när han var 6, önskad esig en resa hit i samband med att han var sjuk. Och nu kunde den bli av. Jag blev positivt överraskad eftersom det inte alls var trångt så här mitt i veckan . Att handla hade vi egentligen inte alls tänkt på. Men lite småsaker blev det. Och allt finns ju här hemma.
   Ett roligt och trevligt studiebesök och vi bodde helt suveränt på vårt motell. En upplevelse i sig. Och William var supernöjd. Han slog till på lite Lego.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *