Resor i Sverige

Uddevalla – slåttermarken och staden på udden

Uddevalla i Bohuslän är landskapets största ort/stad med sina dryga 40 000 invånare. Staden grundades på 1400-talet som en norsk handelsplats (Bohuslän tillhörde Norge) och fick heta Oddevold på norska och Oddewall på svensk alltså “slåttermarken på udden.” I slutet av  1400- talet när Uddevalla fick sina stadsrättigheter blev det  “staden på udden”.

Här fanns på 1400-talet ett tiotal gårdar, en huvudgata och man levde av handel och hantverk.  “Oddevold” var då en stad i den norska unionen med kungen i Köpenhamn och biskopen i Oslo. Och varken Bohuslän eller “Oddevold ” blev svenskt förrän 1658 och freden i Roskilde. (Fredsfördrag  mellan Sverige- Norge- Danmark som slöts i den danska staden Roskilde och som avslutade det nordiska kriget. Freden blev dock kortvarig)

Uddevallabron som invigdes år 2000 är som ett signum för det moderna UddevallaUddevallabron. Lite av ett signum för Uddevalla. Nu på resan var det första gången jag körde över bron. Har tidigare bara sett den på avstånd.

Uddevalla

har med sitt läge vid Skagerrak och Byfjorden,  varit en handels och sjöfartsort med en stor export och importhamn och kom att växa under årens lopp. (Att det heter just Byfjorden kommer av att by på norska betyder stad. Fisket utvecklades och olika industrier kom till med bomullsspinnerier. tändsticksfabrik och Uddevallavarven. Uddevallavarvet grundades efter andra världskriget och lades ner 1986 .) Staden har brunnit ner i olika omgångar och byggts upp igen  och det har varit både svenska och norsk-danska trupper som anlagt dem. Senaste storbranden var i början av 1800-talet då en eldsvåda startade i en privatvillla. Men med ekonomisk hjälp från Norge, St. Petersburg , Hamburg och London byggdes Uddevalla upp på nytt.

Bohusläns museun i Uddevalla visar dels det gamla bIhuslän och har även samtida konstutställningar

För att veta mer om Bohusläns historia och Uddevalla rekommenderas ett besök på Bohusläns museum. Här finns olika utställningar,  temporära och permanenta,  konst med bohusländsk anknytning, samtida konst och en basutställning som visar Bohusläns historia. Fri entré och generösa öppettider. Väl värt att göra ett besök här.

En av de nu pågående temautställningarna  jag tittade på var “Röster från kriget”och handlar om fem olika människoöden under det Nordiska sjuårskriget. Personer i olika åldrar berättar om sin vardag mitt i kriget.

Lena Cronqvist har i den samtida utställningen med ett 60-tal verk där målningar och skulpturer dominerar. Här visas nu produktion från de senaste 30 åren.

Mer att göra

Kanske en promenad längs havet på den vackra Strandpromenade,  en dryga nio km lång, gång och cykelväg, byggd av trä och stål. Strandpromenaden börjar vid det unika Skalbanksmuseet, en del av Bohusläns museum och lokaliserat till  stadsdelen Bräcke. Här finns världens största skalbankar från djur som levde för dryga 10 000 år sedan.

Vad är då en skalbank. Bohusleden,Det är en större samling av skal från i huvudsak djur  som bara delvis blivit förvandlade till fossiler. Här hittar man skelettdelar av späckhuggare, vitval, knölval och isbjörn för att nämna några. Inomhus finns en mindre avdelning men den större är bekägen utomhus. Trevligt kan det vara att gå “Skalbanksslingan” och längs den, går paralellt med och här finns informationsskyltar som berättar.

Den vackra Strandpromenaden i Uddevalla. Den vackra Strandpromenaden.

Följer man den vackra Strandpromenaden som hela vägen går längs havet passerar man vårt boende, Bohusgården, och kommer efter ett par kilometer till Gustafsberg, nordens äldsta havskurort. Och ytterligare en bit bort ligger badplatsen Lindesnäs. Strandpromenaden kan man nå från olika platser längs vattnet och informationsskyltar finns uppsatta längs med vägen-

Kanske skulle det passa med en båttur i den Bohusländska skärgården. Möjligheterna till olika dagsturer är fler. Musikfestivaler, matmarknader och olika idrottsevenemang finns också. Och att strosa runt i stan och insupa den historiska atmosfäen är ett nöje i sig.

Bohusgården

i Uddevalla var vår hemmahamn för de dagar vi var i Bohuslän och det är bekvämt att inte behöva byta boende var natt. Man tar sig på drygt en timme till många orter längs kusten både norr och söderut och Uddevalla i sig är helt klart värt att besökas.  Hotellet har ett perfekt läge vi havet och de flesta rum har havsutsikt och många även fina, stora möblerade balkonger. Stora, rymliga och bekväma rum, bra service och god mat gjorde vistelsen än mer behaglig.

Bohusgården ligger högt upp och nedanför syns den fina Strandpromenaden. Här en vy från Gustafsbergs havsbad.

Den nyare delen av Bohusgården där vi bodde. Stora fina rum och de flesta med havsutsikt och balkonger.

Balkongutsikt sen eftermiddag åt ena hållet. Uddevallabron skymtar i bakgrunden.

Kvällsutsikt åt andra hållet. Det gamla Uddevallavarvet skymtar i bakgrunden.

 

Vill någon läsa mer om Uddevalla så finns det i länken här. Ett inlägg jag skrev vid ett besök för två år sedan.

26 svar på ”Uddevalla – slåttermarken och staden på udden”

 1. Hej, nu har jag åter lärt mig nytt, ordet skalbank, det jag tänker på är ordet skallebank, och det kan jag lova är något helt annat! Likaså läste jag bastuutställning istället för basutställning, haha, kanske dags för nya glasögon!
  Bron ser ut precis som jag kommer ihåg den i alla fall! Kram

  1. Skalbank var ett nytt ord även för mig. Tror inte direkt det är så vanligt förekommande. Vad gäller “basutställning” kan jag mycket väl förstå att du läste “bastuutställning”. Du härstammar ju från bastuns förlovade land. Helt naturligt. Och kanske hade en bastuutställning också kunnat vara här.
   Och visst är bron sig lik. Vacker är den!
   kram!

 2. I Uddevalla har jag slirig varit, men det verkar ju faktiskt vara värt ett besök. Och det där med skalbank var nytt för mig också så nu har jag lärt mig något nytt idag också.

  1. Uddevalla är trevligt i sig och en bra “hemmhamn” om man vill utflykta längs kusten. Skalbank visst inte jag heller tidigare vad det var, men den som söker kan finna. Och nu finns ett sådant museum just i Uddevalla.

 3. Tack för ännu ett inlägg om U-a. Mycket kunde jag, men en del var nytt för mig. För övrigt tycker jag att Uddevallabron är Sveriges vackraste utan att känna mig ett enda dugg jävig.
  Jag har bott på Bohusgården många gånger när jag har varit på konferens. Gillar’t!
  Kram och än en gång tack..

  1. Uddevalla är så fint och det är roligt att komma tillbaka. Lite gammalt och lite nytt. En perfekt hemmahamn för turer i Bohuslän-
   Jag satt varje kväll på balkongen och tittade ut mot Byfjorden och Uddevallabron. Och jag gick även upp extra tidigt på morgonen för att se den då. Jag tycker nog också att Uddevallabron är den vackraste vi har och den slår Högakustenbron som också är vacker. Allt ligger förvisso i betraktarens öga. Men du och jag är helt eniga.
   Bohusgården är perfekt med bra läge, fina rum och bra service. Återkommer gärna hot även privat.
   Och du var med här i tankarna. Bara så du vet.
   Kram

 4. Skalbank var ett nytt ord för mig med men förklaringen var logisk och bra. Uddevalla har jag bara åkt igenom så jag har inte sett mycket av den men det verkar vara en trevlig stad. Närheten till havet ger oftast charm oavsett om det är större eller mindre orter.

  Kram och ha en härlig onsdagskväll!

  1. Skalbank är väl inte ett så vanligt förekommande ord men när det nu här finns ett Skalbamksmuseum så blir det mer intressant.
   Uddevalla är en fin stad och närheten til havet och dess historia tillför mycket.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Här regnar det nu och är grått, men regnet är välbehövligt.
   Kram!

 5. Den bron är huuur fin som helst! Och den där promenaden utefter klipporna… Hur fin som helst! Uddevalla har jag bara mellanlandat i – på tågstationen där en kompis från Tjörn kom och hämtade oss med bil 🙂

  1. Visst är Uddevallabron vacker! Och det var så häftigt att åka över den. Uddevalla ärvärt ett besök och en perfekt hemmahamn för njutflykter både norr och söderut i Bohuslän-Strandpromenaden längs vattnet är så fin och själva konstruktionen är så läcker.

 6. Åh ännu ett lärorikt inlägg från din härliga resa till Västkustens smultronställen! Även jag fick lära mig det nya ordet, och den där strandpromenaden skulle jag gärna vilja gå!

  1. Du hade verkligen gillar den här Strandpromenaden som hela vägen går längs havet. Jag hann bara gå några kilometer denna gång. Men det blir fler tillfällen. Och nya ord kan vara bra att ha. Sen till vad är en annan sak.

 7. Trevlig tripp där har jag aldrig varit , du är duktig på det du gör o du gör det bra Ditte tack för dina värmande kommentarer kram

  1. Resan i helhet var verkligen trevlig och både gästerna och jag var nöjda. Kanske blir det en tur vid tillfälle här längs västkusten. Fint är det.
   Kram och tankar till dig.

 8. Strandpromenaden ser härlig ut ,-)
  Med den vackra utsikten.
  Fint att ha rum utåt vattnet, det ger ro.
  Härliga målningar och skulpturerna så kanonfina. De skulle jag gärna ha tittat närmare på ,-)
  Bron ser tjusig ut, många vackra broar i Sverige.
  Gubben gillade bilderna i dina tidigare inlägg, så någon gång…..,-))
  Ha det fortsatt fint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Vi bodde ju så fint här på Bohusgården och fint att sitta på balkongen på kvällen och blicka ut över havet. Ja, när som. Strandpromenaden är verkligen omtyckt och man kan ju gå kortare elle rlängre sträckor. Museet tror jag du tyckt om och här kan man gå länge och titta.
   Och någon gång kommer…
   Kram och natti.

 9. Tror inte jag varit i Uddevalla, borde ju ha kommit ihåg bron? Möjligt att jag åkt igenom där som barn när vi skulle hyra stuga söder om Oslo, och vi åkte från Falun? Året var 1975 eller -76, då fanns inte denna vackra bro!
  Tack för all info om Uddevalla och Bohuslän!
  Kram

  1. Du kan kanske ha passerat Uddevalla på vägen men bron fanns inte då. Bron är så vacker både att se på och när man kör över den. Tycker nog det är den vackraste bron i Sverige. Men allt ligger ju i betraktarens ögon. Uddevalla är en bra utgångspunkt för turer längs kusten och boendet här på Bohusgården är verkligen bra.
   Roligt att du uppskattar att komma med hit.
   Kram!

 10. Har varit i Uddevalla en enda gång, och det är minst 25 år sedan. Kan säga att staden har förändrats till det bättre. Eller rättare sagt det skillnad mellan natt (då) och dag (idag) av dina fina bilder att döma. Uddevallabron har jag ju “monterat” ett antal gånger i “mina” facktidningar, så den känner jag ju igen, och de delarna av Uddevalla du visar är ju helt otroligt vackra.
  Sedan skrattade jag gott åt Paulas kommentar. Hon är liksom inte ensam där om man säger så;-)

  1. Visst är det bra med humor och olika sätt att tolka saker och ting på. Piggar liksom upp- Udevalla är ju i mitt tycke en bra plats att bo på om man vill utforska Bohuslän. Dessutom är nog prisläget här på allt betydligt lägre än t.ex. Smögen. Och en fin stad är det. Bron har du ju jobbat en del med och kan tänka mig att det var roligt. DEn är ju ett konstverk i sig. Nu var det första gången jag körde över den , bussen alltså, och det var så roligt att se hur den var konstruerad. Nåja, i detalj hann vi inte uppfatta det, men i stort.

 11. Tack för rundturen, det var länge sen jag besökte västkusten, blev lite frestad här med dina vackra bilder. Det har mest varit Götet, Smögen och Lysekil, Uddevalla har jag nog bara passerat igenom, får se under semestern i sommar.

  1. Göteborg är alltid trevligt och likaså Lysekil och Smögen. I mitt tycke blir Smögen alltför välfyllt av turister i högsäsong men jag har tillbringar flera somrar här i barn och ungdomsåren. Marstrand är min absoluta favorti. Uddevalla har en hel del och är perfekt som utgångspunkt för att köra turer norr och söderut längs kusten och i sig själv en fin stad vid havet.

 12. Så många läckra bilder och så mycket intressanta att läsa – precis som alltid hos dig Ditte! Jag har nog bara varit i Uddevalla en gång och det var på en av Svampkonsulenternas riksträffar. Då hade vi nog inte ögon för någonting förutom svamp – men vi var faktiskt vid ett reservat med skalbankar och tittade 🙂
  Tack Ditte för dina härliga och lärorika blogginlägg från resan!
  Kram

  1. Vad trevligt att du tyckt om att föja med på Bohuslänsresan! Och att ha ögon för svamp är alltid rätt. Extra roligt att du visste vad skalbankar är och har promenerat där för vare sig ordet eller skalbankarna i sig är så välkända
   Kram och trevlig torsdag.
   Här regnar det….

 13. Skalbank var något nytt för mig också. Bra att du tar med oss bloggläsare på dina guidade resor så vi får vara med om allt detta 🙂
  Och skönt att ni kunde bo kvar flera nätter på samma hotell. Alltid bökigt att behöva flytta!
  Stor kram

  1. Skalbank hade jag inte heller hört talas om men jag lärde mig. Och har förmedlat detta.
   Och visst är det bra med att ha en “hemmahamn” att utgå ifrån. Denna var också så bra.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *