Skyltar Utflykter

Tydligt vad som gäller i Uppsala – Skyltsöndag #348

Söndag! Igen!  Och här på bloggen innebär söndagar också att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckan som passerat har varit riktigt bra och haft med sig en hel del trevligheter och omväxling. Och till trevligheterna hör givetvis det dygn jag tillbringade i Uppsala tillsammans med “de mina”. Givetvis hade jag “skyltögonen” med mig och fastnade för en hel del skyltar som tydligt berättade vad som gällde.

Uppasla. Tydligt skyltat vad som gäller här för cyklar. Tydligt skyltat. Uppsala är en stad där cyklisterna är många. Många är även skyltarna som har med cykling att göra.

Tydligt i Uppsala

När jag i veckan var ett dygn i Uppsala så var det full fart och mycket roligt och trevligt som hände. Och vi gick bl.a. en Stadsmysterievandring i de centrala delarna av stan. En runda som tar 1 till 2 timmar. Beror lite på hur många man är, hur fort man går och ålder på deltagare. (Har berättat om vår mysterievandring i Uppsala här  och här.) Liknande stadsmysterium finns i flera städer i landet och är en trevlig aktivitet för att se mer av en stad. Så under vår vandring förevigade jag också följande  skyltar.

Skylt angående cykling. Tydligt vad som gäller. Tydligt vad som gäller här.

Olika  info. skyltar. Bra att tala om var man kan parkera sin cykel när man inte ska ställa den just här. Och gör man det kommer cykeln att flyttas. 

Vi passerade stadsbiblioteket. Även här finns skyltar angående cyklar. Man ska parkera i ett cykelställ och man ska inte parkera dem mot väggen här. Kul med “hashtagen”  #jagläser

På många ställen i Uppsala finns dessa “askkorgar/asktunnor” med instruktioner.

Uppsala.Gott om stora askkorgar/tunnor som tydligt talar om hur man ska skäcka en ciggarett här. Tydligt hur man ska göra; 3 X S ; släck, släng, släpp.

På lite olika ställen runt om förstärker man och bygger nya gågator.

Uppsala. Tydligt förklarat på en skylt varför gatan byggs om.På skylten finns infotexten: “Gågatan är byggd på lermark och håller på att sjunka. Därför gräver vi nu upp och höjer den”.  Tydligt här  vad som pågår och varför. 

Uppsala förknippas ofta också med “Pelle Svanslös” och karaktärer från dessa böcker finns på flera av stadens soptunnor.

I St:Pers Gallerian blir man bjuden på rena händer. Fotpedal finns och instruktion om hur man ska göra.

En tydlig påminnelse.

Och en påminnelse av ett helt annat slag. “Jag är unik”. Visst är vi det lite till mans.

Vi bodde på Clarion hotell Gillet

väldigt centralt i Uppsala och med gångavstånd till det mesta i centrum. Hotellets exteriör var trist, men den ser man ju inte från insidan. En rejäl, luftig och trevligt möblerad lobby som var uppdelad i olika avdelningar, uppskattade vi. Och även rummen och hotellets service. Vägde helt klart upp exteriören.

Entrén med receptionen och en del av lobbyn.

 Curre, en labrador,  tillhör dotter Helen med familj och  hade en egen skylt till deras “hundrum” som vi kunde sätta på dörren.  Och på skylten står det; “DOG ALERT! I´m in here feeling awesome please don´t disturb”

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

34 svar på ”Tydligt vad som gäller i Uppsala – Skyltsöndag #348”

 1. Vilken tydlig, informativ och snygg skyltning från Uppsala. Ordning och reda där och ingen tvekan om vad som gäller. Det gillas. Sedan kan man hoppas att folk efterlever den noggranna skyltningen bara.
  Vilken bra skylt att hänga på dörren när man har hunden med sig. Det har jag saknat på tidigare ställen. Även om våra hundar är otroligt snälla så är det onödigt att städpersonal eller någon annan traskar in och stör dem.

  Kram och god söndag till dig!

  1. Tack! Ja, ordning och reda; i alla fall vad gäller skyltarna och vänliga uppmaningar so är tydliga. Inte alltid fallet.
   Visst är hundskyltarna bra! Trodde det fanns liknande på alla hotell med hundrum. Bra så att om någon kommer in från personalen-
   Önskar dig också en trevlig söndag.
   Kram

  1. Tack! Här kompletterade Ama och jag varandra. Tyckte att de skyltar jag hade med var vänligt sinnade och trevliga. Inte direkt de stora pekpinnarna.
   Önskar deg en bra söndag.

 2. Pelle Svanslös! Ja! De berättelserna tyckte jag om.
  Unikbilden! Visst är vi alla unika, och trots det behandlas vi ofta som alla vore lika. Mest av allt i skolans värld
  En trevlig bloggresa till Uppsala! Men bilderna från den vackra kyrkan, de finns fortfarande kvar innanför näthinnan.
  Ha det gott! Kram

  1. An Pelle Svanslös finns det mycket av i Uppsala. Älskade de böckerna som liten och läste dem sedan för de nu 41 åriga döttrarna. Med döttrarna gick vi olika Pelle Svanslösvandringar i Uppsala och gjorde det också med barnbarnen när de var yngre.
   Bilderna från den vackra kyrkan har jag också på näthinnan. Och jag vet också att det hållits flera konserter här eftersom akustiken är så bra. Ska se om jag vid tillfälle kan gå på någon.
   Ha det gott du också.
   Kram

 3. Givande dagar i Uppsala och många bra skyltar! Härlig skyltkavalkad och så bra med skylten som talade om att det fanns en hund på rummet!
  Ha en fin söndagseftermiddag/ kväll!
  Kram

  1. Tack! Och det blev ett så lyckat besök här.
   Visst är det jättebra med skyltar till hundrummen så att personalen vet om det finns hund här.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

  1. Uppsala är en stad jag är väldigt förtjust i . Då tänker jag på de centrala delarna och det är där barnbarnen med föräldrar bor. Lättsamt med gångavstånd till det mesta i centrum-
   Clarion har liknande skyltar till sina hundrum. bra för personalen att veta att det finns eller kan finnas hund på rummet .
   Visst är “Pelle” tunnorna fina. Gillar ju verkligen Pelle Svanslös.
   Önskar dig också en fin fortsatt söndag-

 4. Ett cykeltema i dagens Skyltsöndag. 🙂
  Jag förstår att det finns många sådana skyltar i Uppsala med alla studenter som cyklar.
  Snygg lobby och bra att det finns hotellrum där man får ha hundar och kul dörrskylt.

  1. Lite så! Och tydliga skyltar var det. Uppsala är ju en verklig cykelstad och det har satt sin prägel. Roligt att skyltarna också är vänligt utformade.
   Jättebra med hundrum på hotellet och med medföljande skylt.

 5. Den sista skylten var ju en klar höjdare – hahaha:-) Å så fin Curre poserar.
  Uppsala är ju Sveriges största “cykelstad” har jag läst. Mycket tack vara alla studenter såklart. Minns cykelkaoset utanför järnvägsstationen. Hade aldrig sett så många sylar på ett och samma ställe förut. Bra av Uppsala Stad att informera vad som gäller och var. Å att transportera felparkerade cyklar till en annan parkering – vilken service! Tror inte att Stockholms Stads “gubbar” skulle vara lika serviceminded.
  Sedan gillar jag tunnorna för fimparna. Från och med 1 januari kostar det ju 800 kronor att fimpa på marken. Så än en gång eloge till Uppsala Stad att ställa upp “fimptunnor”. Även soptunnorna är tilltalande och gör förhoppningsvis att man slänger skräp i dom.
  En toppen Skyltsöndag. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Stort tack! Tycker själv att det blev en bra skyltning.
   Visst är sista skylten bra! Måste medge att vi hade en godis till Curre i sista bilden. Men jag fick ändå vara snabb med kameran. Han poserar inte hur länge som helst.
   Visst är Uppsala en cykelstad och det känns här som om “alla” cyklar. Så nån ordning måste det ju vara. I Uppsala har man statuerat exempel vad gäller cyklandet. Och förutom, att man som fotgängare, får se upp på trottoarer och gångbanor, för cyklister så är det välordnat.
   Här borde helt klart Helldén & co ta efter.
   Visst är fimptunnorna bra. Och det är gott om dem. Undrar för resten vem som ska bötfälla detta med fimpar-

 6. Måste säga att jag är nöjd med skyltarna i Uppsala! ,-)) Åker ju bara in o ut. Hinner inte se vad som finns i centrum.
  Fimpa rätt skylten gillade jag, om nu bara folk gör vad som står, många fimpar överallt, där vi bor.
  Pelle Svanslös motiv på soptunnor, tummen upp. Hoppas någon vill kasta där!
  Cykla inte här, kanonbra!
  Avstånd idag för närhet i morgon, mycket bra!
  Där jag bor nu, finns inte en skylt i sikte, inte många här skulle ens bry sig, Så tråkigt!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Jag också! Tycker det är glada och vänliga skyltar. Jag letade nästan skräp för att få kasta i Pelle Svanslöstunnorna. Så fina.
   Uppsala är en cykelstad så är man fotgängare här får en se upp och omkring sig även på trottoarer. Men visst hjälper skyltarna till. Och trelvigt att de är vänligt formulerade.
   Uppsala är en så fin stad och att strosa runt här gillar jag.
   kram

 7. Vilka trevliga skyltar du visar och pelle Svanslös-tunnorna är så gulliga. Jag förstår att dt finns mycket cyklister i Uppsala eftersom det var många skyltar med det temat. Kanske påminner lite om Lund? Kram

  1. Tack! Pelle Svanslös tycker jag om och motiven passar ju jättebra på soptunnor här.
   Uppsala är ju en stor studentstad och många, både studenter och andra cyklar. Är man fotgängare får man verkligen se upp.
   En härlig stad är det och viss påminner Uppsala lite om Lund.
   Kram

 8. Vilken härlig hundskylt, säger jag som övernattat med hund på olika hotell fast det var många år sedan. Någon fin skylt fick jag aldrig…
  Ett skylteldorado har du hittat i Uppsala, visst är det en student- och cykelstad, de två hör liksom ihop.
  Soptunnorna med Pelle Svanslös-motiv undrar jag lite, när kommer hela katthuvudet fram? Är det när manöppnar tunnan tro? annars ser det ju knasigt ut när man aldrig ser övre delen av huvudena…
  En diger fin samling skyltar fick du ihop
  KRam

  1. Visst är det suveränt med en hundskylt. Kanske idén med dessa hundskyltar är ny.
   Många skyltar mötte jag och att det är en cykelstad är tydligt. För egen del reagerade jag också på att alla skyltar är tydliga och positiva till sin karaktär. Älskar soptunnorna med olika Pelle Svanslös motiv. Jag nästan letade skräp för att få kasta i dem. Jo, katthuvudet kom fram när man öppnade. Fick tyvärr ingen bild denna gång på det men ska vara mer alert nästa gång.
   Kram

  1. Absolut! Och mycket annat kreativt också. En härlig stad och en miljö jag verkligen gillar. Har fina minnen sedan åren jag pluggade här och alltid roligt att komma hit.

 9. Oj så många fina och bra skyltar du hittade i Uppsala, verkligen upplysande på alla sätt! Inte minst askkoppen, tänk så många som slänger fimpar på marken, fast numera är det förbjudet…
  Ingen snö i Uppsala var det då ,men det har väl kommit snö nu?
  Toppenbra skyltat.
  Ha en bra start på veckan!
  Kram!

  1. Tack! Gott om skyltar var det och i positiv anda. Fastnade extra för både “Pelle Svanslös soptunnorna” och dessa “fimpstationer” Nu är det ju böter om man kastar fimpar men frågan är vem som ska bötfälla. Pust!
   Nej, när vi var i Uppsala förra veckan var det snöfritt men det har kommit en del nu.
   Önskar dig också en bra start på veckan. Ser vädermässigt ut att bli bra idag.
   Kram

 10. Haha! Snygg röd tråd där som var tvärt emot min kan man säga 😀
  Vad fin han är, Curre!

  Snyggt och tydligt skyltat av dig!

  Ha en braig start på veckan 🙂

  1. Tackar! Lite så! Vi kompletterade varandra här. Och röda trådar hade vi ju båda.
   Curre är så fin och lättsam att ha med.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 11. Rökarna har väl börjat lära sig hoppas jag, förutsättningen för det är ju dock att det finns sådana “stationer” att slänga sina fimpar och det tror jag många kommuner har förstått.
  800 kr får man ju dessutom i böter om man ertappas med att släppa fimpar på marken, onödiga pengar att göra av med på det viset. 😉

  Ha det fint nu Ditte.

  1. I Uppsala finna många av dessa fimpstationer utplacerade och har funnits så ett bra tag. Gott initiativ. I Stockholm finns de men de är ganska få tycker jag.
   Bra med böter men sen ska ju folk anställas för att bötfällas också.
   Ha det fint du också.
   Önskar en bra start på veckan.

 12. Uppsala verkar vara både trevlig och rolig. Har aldrig varit där men jag har ju sett mycket av stan genom din blogg.
  Tydligt skyltat, verkligen.
  Använde halva dan igår till att lyssna färdigt på boken av Sofia Sarenbrandt. Jättebra, men jag gick ju baklänges i ordningen, sista boken redan läst 😉 Har du nåt nytt tips i annan genre?

  Glad måndag, stor kram!

  1. Uppsala är verkligen en jättefin stad och som jag lärde känna en del när jag pluggade på universitetet där. Dock länge sen- Och eftersom Liv med familj bor här blir det ju en del besök.
   Visst är det tydliga skyltar och som har viss “värme i formuleringen”.
   Sarenbrandts böckerna jag nog läst och lyssnat på de flesta av.Varvar deckare med annat.
   Vad gäller tips i annan genre så kanske ” I munkens skugga” av Helena Torfinn, “Kvinnor jag tänker på om natten” av Mia Kankimäki, “Den besvärliga Elin Wägner” av Ulrika Knutsson, “Biodlaren från Aleppo”, av Christy Lefteri. “Jag vill ju vara fri” handlar om Lena Nyman och skriven/berättad av Annika Persson. “Den underjordiska järnvägen” av Colson Whitehead och “De förklädda flickorna i Kabul” av Jenny Nordberg. Så bra! Gammal bok men väldigt aktuell .
   Stor kram

 13. Gågata på gång låter mer Göteborgskt. Papperskorgar brukar vara tråkiga, men hyllningen till Gösta Knutsson gillar jag. Lovar att känna mig unik i morgon.

  1. Jag gillar ju Uppsala och även den stil som här finns på mycket. Det är en vänlig ton och med humor. Bra att du ska känna dig unik i morgon. Trpr jag tar en repris då på just det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *