Stockholm

Tvärs över Södermalm – Från södra delen till den norra

Februari tickar på och jag, precis som många andra, har glatt mig åt både fint väder och de allt ljusare dagarna. I övrigt är det begränsningar som gäller och som i sin tur styr mycket av det dagliga livet. Men jag försöker hitta det trevliga i vardagen efter de premisser som råder. Något som är lika för de flesta och det vart än vi befinner oss. Och visst saknar jag att resa. Väldigt mycket. Å andra sidan är jag ändå glad över den omväxling jag, på flera sätt, hittar här på hemmaplan i Stockholm. Ofta rör jag mig runt vattnet här hemma på Söder men igår blev det en runda tvärs över Södermalm. Från södra delen till den norra. Och tillbaka hem igen.

Stockholm. Södermalm. Medborgarplatsen. Jag är på väg tvärs över Södermalm. Från södra delen til den norra. På väg tvärs över Södermalm. Här vid Medborgarplatsen och i bakgrunden skymtar Globen. (Ligger inte på Södermalm utan utanför “tullarna”. Men den syns vida omkring.)

Tvärs över Södermalm

går jag då och då. Både från den  södra delen till den norra och från den östra delen till den västra. Men kommer jag också men alternerar vägarna för att just få omväxling. Och alternativen här är många så enformigt blir det inte. Skulle man vilja ha det “som vanligt” går det ju också bra.

Start hemma vid den röda “pluppen.” Målet var Mosebacketerrassen nästan längst norrut på Söder.

Det är nästan raka spåret upp till Mosebacke torg. Den röda tegelbyggnaden i mitten, med en spännande arkitektur är det gamla vattentornet som arkitekten Ferdinand Boberg ritade. . (Ferdinand Boberg var från slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet en av Sveriges mest kända arkitekter och ritade bl.a. NK huset i Stockholm.) Här vid Mosebacke torg men inte med på bild ligger också Södra Teatern som är lite av ett “allaktivitetshus” med olika scener, barer och restauranger.

Stockholm. Södermalm. Mosebacke torg. Jag har nu promenerat tvärs över Södermalm. Från söder till norr. Mosebacke torg. Jag har promenerat tvärs över Södermalm, från söder till norr, dryga 2 km, och det är uppför hela vägen. En svag lutning. 

 Bänkarna här vid Mosebacke torg är beredda och väntar på sina besökare.

Jag lämnar torget och går uppför trappan till Mosebackebacketerrassen.  Hit kommer vi gärna från tidig vår och så länge på hösten som det är njutbart att sitta ute. Trevligt nog finns sedan i höstas finns här en vinterträdgård i form av ett uppvärmt tält med stora fönster som vetter ut mot Stockholm. Vi har ännu inte varit här, men det ska bli.

Blickar ut över Stockholms centrala delar. Och jag tycker om det jag ser.

Här är det Skeppsholmen som syns närmast  på andra sidan vattnet. Och till vänster ligger det gamla fartyget af Chapman som varit ett vandrarhem sedan 1949 och fortfarande är det.

Tillbaka hem

Jag lämnar Mosebacketerrassen och ser mig om i kvarteren bakom. Här är det som att förflytta sig tillbaka ett par hundra år i tiden och till det liv som levdes här då-

Stockholm. Södermalm. Katarina kyrkobacke ligger tvärs över Södermalm, längst norrut. Här heter gatan Katarina kyrkobacke. Jag har tagit mig tvärs över Södermalm och kommer inte längre så här vänder jag och börjar gå tillbaka. Tvärs över vattnet, inloppet till Stockholm, syns delar av stadsdelen Östermalm. Och kyrkan som skymtar är Hedvig Eleonora kyrka. 

Kallt är det och händerna behöver värmas och ryggen önskar en paus så jag tar vägen hem via Katarina kyrka, kyrkogården och genom de gamla kvarteren här. 

Katarina kyrka. Stannade till även här på kyrkogården och fångade solen som speglade sig.

Ännu en av solens speglingar. Här vid Gösta Ekmans grav. Den är så vacker. Fönstret med sitt handtag och den lilla fågeln på fönsterblecket.

Nu är det bara utför i dryga 2 km så är jag hemma på kajen igen. Jag kan välja flera olika gator att ta hem men igår föll valet på Östgötagatan som tar mig hem till kajen. Längst bort skymtar skyskrapan Stockholm New , med sina 27 våningar, som ligger hemma hos oss men på andra sidan Hammarbykanalen. Ett bygge som vi följt sedan det startade. Här väntar jag på att baren/restaurangen högst upp ska öppna för då har jag tänkt mig dit.

 

 

30 svar på ”Tvärs över Södermalm – Från södra delen till den norra”

 1. Tack för trevlig promenad.
  Skönt du kunde hitta en plats att värma dig på.
  Begränsningar styr tyvärr, känner att det blir inget resande söderöver innan vi och anhöriga är vaccinerade.
  Det lär dröja…..tålamod har jag men ibland tryter det….
  Nu promenad, få se åt vilket håll jag går!

  1. Jag går ju ofta och gärna och trivs med att det ger god omväxling. Katarina kyrka tittar jag in i då och då och över kyrkogården går jag ofta. Händerna blev värmda och jag talade lite med både Cornelis, Anna Lind, Tomas Tranströmer och Gösta Ekman. De har alla sina gravar nästan bredvid varandra. Visst styr begränsningarna oss och vaccinationerna lär ju dröja.
   Hoppas du fick till en bra promenad.

 2. Ännu en trevlig promenad i dina trakter. Ni har ju riktigt bra väder så då är det perfekt med promenader. I Malmö finns en gata som heter Bobergsängen som måste vara uppkallad efter samma arkitekt. Gösta Ekmans gravsten är fantastiskt vacker och trots att den är en gravsten så känns den hoppfull.

  Kram och god kväll!

  1. Nu fick det bli en vända inne i stan. Men här känns det ju som en småstad så särskilt bullrigt är det inte. Säkert är gatan i Malmö uppkallad efter Ferdinand Boberg. Jag vet att han ritat Centralposthuset där och säkert även andra byggnader.
   Jag stannar alltid till vid Gösta Ekmans grav och jag går över kyrkogården. Jag tycker också den är väldigt vacker och det finns hopp.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Din kärlek till din hemstad och landets huvudstad speglar sig så bra i både ord o bilder här i bloggen. Många blir hemmablinda, det blev jag också under Stockholmsåren. Det var så mycket annat i livet som pockade på uppmärksamhet. Nu då man lever ett annat liv inser man hur bra man har det, eller hur? Förstår att du saknar resandet, man kastas mellan hopp och förtvivlan när man lyssnar på expertisen om när man tror att vi ska kunna åka på semester igen. Jag är dessvärre inte särskilt optimistisk, lyssnade på vd:n till ett bussbolag idag som sa att de får nog lägga ner hela linjerna om det blir verklighet med det föreslagna 50% beläggningen. Då finns ingen lönsamhet att uppnå. Så hur vår och sommar kommer att bli står nog skrivet i stjärnorna. Vi kan bara hålla tummarna…
  Kram

  1. Tack! Jag trivs så bar här och där vi bor, vid vattnet och på kajen, är det mitt i stan men ändå med viss natur helt inpå. Att sedan Södermalm också kan vara som en småstad uppskattar jag också. Men som du vet tycker jag mycket om skärgården och skulle jag vinna pengar skulle det bli ett litet hus på en udde i Stockholms skärgård som komplement. Nu har vi bara till att ta dagarna som de kommer och göra det bästa av det vi har. Och jag tycker vi jobbar på bra med det.
   Förstår vd:n för bussbolaget. De kan ju inte bedriva välgörenhet. Men riktigt trist är det. Passerade idag genom gamla stan och än fler butiker ädr är tomma. Så sorgligt att se
   Vi håller tummarna.
   Kram

 4. Jag blir så glad när jag går med på dina promenader och ser att många, måna fina hus har fått stå kvar och inte drabbats av rivningshysteri. Ju längre tiden går desto viktigare är det att dessa monument av en svunnen tid finns kvar!
  Nu väntar vi på plusgrader så Fröken Vår kan börja förbereda sitt arbete!
  Kramar

  1. Visst är det fint att så många hus bevarats. Vi har faktiskt gott om dem här på Söder och det gläds jag över. En svunnen tid men ett stort stycke historia.
   Visst väntar vi på våren men idag var det bitigt här även om solen var med mig. Gick från City hem till Söder och via Gamla stan. Men var än bättre klädd idag och med fårskinnsvantar på.
   Kram

 5. Ja Gamla Stan är inte vad vi varit vana vid … får bara hoppas, innerligt, att inte alla går i konkurs!!!
  Men vi har i a f fortsatt tur med vädret. Så vackert, så fint att promenera i!

  1. Fint att traska upp till Mosebacke och kvarteren där . Men idag blev det city och sedan gick jag genom Gamla stan hem till kajen. Nej, idag var Gamla stan tristare att se än senast jag var här. Många fler butiker hade slagit igen.Så det var igen jag och Gamla stan.Men trots att den var öde här så log gott idag. Några barn sa “farmor, där är en turist”. (Jag var då vid Estniska Skolan och tog bilder av det hus på Prästgatan där Carl Larsson föddes.) Vi pratade sedan en stund och jag förklarade att jag inte direkt var en turist. Ett fint möte.)
   Och visst har vi haft tur med vädret.

 6. Tack för skön och vacker promenad i vinterkylan tvärs över!
  Bilden av Gösta Ekmans grav är vidunderlig; så passande denna fina människa – solens speglingar på den gör mig faktisk rörd, det är så vackert!
  Varm kram

  1. Trevligt att du följde med. Och lite omväxling att lämna kajerna och vattnet. Det var skönt att värma händerna i Katarina kyrka men idag had ejag fårskinnsvantar på mig. Betydligt varmare. Visst är Gösta Ekmans gravsten vacker. Och så positiv med fönstret och den lilla fågeln. Och just när jag passerade så såg jag solens speglingar här. Vackert!
   Stor kram

 7. Tusen tack återigen, för en promenad som väcker minnen. Vackert väder med lite vitt på marken som grädde på moset…och du är som jag tidigare har påpekat, suverän på att berätta och visa Stockholm från bästa sidan!
  Kram och vandra på i solen!

  1. Lite omväxling får det bli på mina “friskvårdspromenader”. Att du går med mig uppskattar jag verkligen. Och kan tänka mig att du har minnen härifrån. Även i kvarteren runt Mosebacke strosar jag gärna och mycket historia finns bevarad här. Vackert väder som sällskap ger ju ett fint lyster.
   Uppskattade att jag kunde tina upp lite i Katarina kyrka och vila ryggen innan jag gick hemåt.
   Men vis av lärdomen så hade jag idag fårskinnsvantar på. Behövdes.
   Kram och många tankar

 8. Har faktiskt aldrig gått på promenad på Söder under vintertid, eller rättare sagt när det faktiskt är vitt på Söder. I år är det ju även vitt i innerstan, eftersom det är så himla kallt. Hursomhelst så ser Stockholm inklusive “ditt” Söder helt annorlunda ut med snö. Knappt man känner igen det.
  Snöröjningen verkar det också lite si och så med, och inte var det många människor ute vid Medborgarplatsen heller. Gissar att det är en kombo av pandemi och kyla.
  Det ska bli intressant att läsa om du tog dig ut även idag, då termometern här inte kom högre upp än minus 8,9 grader. Beundrar dig att du ger dig ut varje dag trots kyla och kroppsliga skavanker. Önskade jag var lika initiativrik som du.
  Fantastiskt fina bilder förresten:-)

  1. Tack!Det är ju inte så ofta det varit en vit vinter i innerstan. Visst har jag upplevt några men inte så många. Och oftast har vi ju inte varit hemma vintertid. Men i år så är vi ju det. Visst ser både Söder och Stockholm annorlunda ut i vitt. Snöröjningen varierar en hel del. Och riktigt ilsken blir jag över att cykelbanorna är helt bara och trottoarerna är så eftersatta. Har mailat trafikborgarrådet i Stockholm och ilsket framfört mina synpunkter. Här, vid kajen där vi bor och angränsande gator, är det bra vad gäller snöröjningen men det sköter vår förening. Jodå, idag har jag också varit ute. Hade ett uppdrag i City och gick sedan via Gamla stan hem till oss på kajen. Och jag hade fårskinnshandskar på så jag var varm. Att örra mig bidrar till att jag inte stelnar till. Men jag tar pauser och trotsar smärtan.

  1. Tack! Bra tips! Jag har två par men trodde inte att jag skulle frysa så det var gott att tina upp lite i Katarina kyrka. Men idag var mina fårskinnsvantar på.

 9. Så fint att vi får följa dej längs vägarna på Södermalm. Jag som sovit hela dagen uppskattar verkligen de fina fotona med sol och blå himmel och vackra hus!
  Ha en skön kväll!
  Kram

  1. Välkommen med! Och en fin dag var det. Ett tag sedan nu jag var här uppe på Mosebacke och i kvarteren runt om. Men här strosar jag också gärna.
   Önskar dig också en trevlig kväll. Men jobbar du så får jag hoppas att det blir en ok. natt.
   Kram

 10. Njuter av att få följa med på dina trevliga promenader i huvudstaden … alltid så njutbart – och med dina fina bilder förstärks känslan av hur fint det är! Jag har bott på af Chapman några gånger för många år sedan, när Svampkonsulenternas Riksförbund haft Årsmöte och utbildningshelger på en folkhögskola på Skeppsholmen. Många år sen, men många fina minnen dyker upp i hjärnan 🙂
  Kall morgon här med -16 …
  Ha en fin fredag!
  Kram

  1. Tack! Jätteroligt att du är med. Och här uppe vid och runt Mosebacke och Katarina kyrka är ytterligare en fin del av Söder.Mycket gammal bebyggelse är bevarad.
   Vad roligt att du bott på Chapman. Vet att det har varit väldigt populärt bland besökare i Stockholm att bo där. Centralt är det ju också- Kan tänka mig att fina minnen dyker upp.
   Här har vi nu -7 och en del moln. Men jag hoppas på lite sol senare idag. Utgång blir det helt oavsett.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

 11. Oj vad vintervitt och fint det är över hela Stockholm – vackra bilder över utsikten!
  Fast bänkarna på Mosebacke ser inte så jätteinbjudande ut just nu, blir nog lite kallt om rumpan att sitta där i snön 😀
  Ha ännu en härlig dag!

  1. Vi har haft väldigt vackra dagar i veckan så mycket utevistelse har det blivit. Mosebacke och kvarteren där omkring, med de gamla husen, är så fina.Fint att stå här och ha Stockholm framför sig- Nej, just nu är bänkarna inte så attraktiva men om en månad är de nog fyllda.
   Önskar er också en trevlig fredag.

  1. Jadå, “stödet” är på när jag tar rundor på mer än en timme. Och visst hjälper den en hel del när det gäller att orka hålla ryggen uppe.I går kom min “specialstol” som är som en kontorsstol men mängder av olika inställningar och med fyra hjul som lätt snurrar runt. Känns väldigt bra. (Höj och sänkbar på olika sätt)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *