Foto

Turkos- veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Turkos är veckans ord att fritt tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med. Den första associationen jag fick när jag tänkte på ordet var färgen turkos, en blågrön nyans och en färg jag är väldigt förtjust i- (Överlag är jag en ganska “blå” person.)  Men sedan slog min kreativa ådra till, något den sällan gör. Ibland händer det och då jag kan då hamna en bra bit utanför “lådan” .

Denna ståtliga påfågel såg jag i Europaparken i Torrevieja.

Turkos i olika sammanhang

Nyligen läste jag att turkos tillsammans med ljusblått står för hav, frihet, kommmunikation och ärliga känslor.  Direkt ljusblå är jag inte, men det gör kanske mindre. Själva ordet turkos är gammalt och kommer troligen från franskans “pierre turquoise”, alltså turkisk sten. Själva namnet lär vara en missuppfattning för stenen förekommer inte i Turkiet utan kommer från Iran och Afganistan där den kallas för “firuze”. Men de turkiska handelsmännen  som handlade med Västeuropa förde stenen med sig och den kom att förknippas med dem.

Turkos kan vara både en färg och en sten. Här ett halsband av stenen turkos som samsas med ett silverarmbabd i turkos emalj och mitt mobilfodral.

 Turkos kan också delas upp

i flera ord t.ex turk + os eller i tur + kos. Mina tankar tog mig här vidare på en tur. En flygtur.

En flygtur –

– till Fidji, atollerna och det vackert turkosfärgade Stilla havet.

Och till ön Kos i Grekland där barnbarnen varit på semester. (Även jag har tidigare varit här i resejobbsammanhang under ett par somarar på 1970-talet)

Barnbarnet Max på Kos med turkosa badkläder. (Foto Ann-Sofie Schulz-Viberg,barnens farmor )

Yngsta barnbarnet William på semestertur till Kos. Glass är gott!  (Foto Ann-Sofie Schutz Wiberg)

Även spanska måsar kan flyga sin kos.

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans turkosa tolkningar

46 svar på ”Turkos- veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Så bra du fick till ditt turkosa inlägg! Även jag gillar den färgen.
  Påfåglarna i Europaparken har vi tyvärr aldrig lyckats se när de fäller ut fjäderskruden. Men de är väldigt vackra!
  Stor kram

  1. Tack! Och turkost gillar vi ju båda. Har sett påfåglarnas fjädrar utfällda ett par gånger. Haft tur. Men man får passa sig lite för dem. De kan ilskna till. Önskar er en fin tisdag . Stor kram!?

 2. Turkos har varit min favoritfärg sen tonåren. Så fint du fick till det och fina bilder som vanligt.
  Nu har B och jag varit till banken. Guld värt att få sällskap. Nu är han hemma och skulle måla lite.
  Många kramar och tankar/A-K

  1. Tackar! Ja, turkos tycker jag väldigt mycket om och vet att du också gör det. En färg som piggar upp.
   Skönt att banken blev avklarad och bar att ha med en “bodyguard”.
   Stor kram

 3. Vilken turkos och vacker tolkning av veckans ord! Påfågeln är magnifik och havsbilden från Fidji ska vi inte tala om! Lite vitsigt dessutom att en tur till Kos fick hänga med 😉

  Kram och trevlig tisdag!

  1. Tack! Ja, här blev det verkligen turkost och på olika sätt. Visst är påfågeln tjusig och jag hade tur att den slog ut med sina fjädrar just när jag kom. Och att den stod still och ville vara med på bild. Stilla havets runt Fidjis arkipelaggen är verkligen turkosfärgat och man kan stundtals tro att vattnet är målat.
   En ordlek fick lätta upp dte hela-
   Kram och trevlig kväll.

  1. Halsbandet fick jag en gång av min mamma och jag glömmer bort det mellan varven Men jag tycker om det och det är ju tutkos i dubbel bemärkelse i både sten och färg. Jag funderad på lite bakgrund till ordet turkos, är ganska nyfiken och vill veta varifrån saker får sina namn. Nu vet jag. Och kanske var detta nytt för fler.

 4. Härligt inlägg på veckans tema! Gillar ditt turkosa halsband! Turkos är en vacker färg tycker jag – och påfågeln är ståtlig!
  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram

  1. Stort tack! Lite blandat och även en ordlek fick vara med. Turkos tycker jag om som färg och det var roligt att tänka i det “blå” som blandades med grönt. Vi hade lite gemensamma tankar vad gäller stenen turkos.Och detta halsband använder jag då och då. PÅfågeln fick jag passa för det är inte ofta den spänner upp fjädrarna och de kan ju även vara lite småilskna.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Älskar turkos! En färg som går ihop med nästan allting.
  Ja, havet vid Kalifornias kust i Big Sur området har många
  grader av turkos, precis som Fiji.

  Vi steker i 32C i dag – utmärkt dag för att komma fotboll på TV. 🙂

  1. Vad roligt att du också tycker om turkos. Och visst finns det många vackra turkos nyanser vid Kaliforniens kust. Har uplevt en del. Oj, så varmt du har det. Stockholm bjuder idag på +18 och ganska mycket vind. Även en del regn har kommit. Men skönt med lite svalare. Och bra att stanna nne i den värme du har och fotbollen lockae nog mer än att vara ute.
   Har också tittat en del.

 6. En uppiggande och välkomponerad turkos kavalkad! Jag smälter direkt för det turkosfärgade havet, skulle gärna sitta och titta ut över det och njuta av tillvaron!
  Trevlig midsommar!

  1. Ja, det fick bli en mix och turkos är ju också en blandning av grönt och blått. Många varianter finns ju. Och att leka med ord är roligt.
   Stilla havet här ute i den Fidjiska arkipelagen är verkligen turkost och helt ljuvligt.
   Önskar dig också en fin midsommar.

 7. Tur + kos var verkligen en riktigt bra tolkning som denna vecka är svår. Svårt att veta vad just turkos är? Finns många nyanser där mellan blått och grönt… Men du lyckades alldeles utmärkt 🙂

  1. Tackar! Jag funderade lite och hamnade delvis i en “fri tolkning”. För visst är det roligt att leka med ord. Och olika nyanser av färgen turkos finns ju. Men något med blå-grönt bör det kanske vara. Men det som är roligt är också att se hur andra löser det hela.

 8. Vilka underbara tolkningar i denna utmaning!

  Jag är faktiskt också en “blå person”. Har blått som genomgående ton i vårt “lantkök” här i villan och även i vårt sovrum. Turkos tycker jag också är fint men inser att färgen inte alls återfinns i vår inredning hemma!

  Så härligt för dina barnbarn med Greklandssemester! Vattnet vid Fidjiöarna ser nästan overkligt ut. Sanslöst vackert.

  Tack för den intressanta turkosa turen! 🙂

  Stor kram

  1. Stort tack! Och nu tänkte jag lite utanför “lådan”. Hamnar annars lätt i den. Vad roligt att du också är “blå”- Kunde nästan ana det. Turkos kan det ju vara svårare att ha i inredningssammanhang om det inte handlar om kuddar eller så.
   Pojkarna hade en jättefin vecka på Kos och att resa tycker de om. Fidji, bara man kommer utanför huvudstaden, är fint och allra bäst är de små öarna ute i Stlla havet. Vi var här ute och det är minnesvärt. Vattnet var verkligen helt turkost.
   Trevligt att du hängde med.
   Stor kram!

 9. Du har fått till fint måste jag säga ,-)
  Två söta killar!
  Turkos är en vacker färg och betydelsen gör den ännu vackrare, vilket turkos Stilla Havet tänk om man fick simma där!
  Underbara bilder.
  Ha det jättefint STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Stort tack! Vad roligt att du tycker att jag “fick till det”- Är ju inte så kreativ…
   Visst är pojkarna fina! Och det passade med tur+kos och även de turkos badkläderna. Stilla havet är verkligen turkost och att simma här var en fröjd och även att snorkla och se alla vackra och färgglada fiskar.
   Ha det bra du också!
   Stor kram!

 10. Sån bra och fin tolkning av ordet turkos! Du har verkligen fått till det! Gillar också ditt tjusiga turkosa halsband, liksom havets vackra färg. Så fina dina barnbarn är , de passar väldigt bra i turkosa färger. Det är verkligen en fin färg.
  Ha det gott!
  Kram!

  1. Tack! Jag är ju inte direkt så kreativ men här hamnade jag lite “utanför lådan.” Halsbandet tycker jag om och fick det en gång aav min mamma och jag anväder det gärna där det passar.
   Pojkarna är så goa och sprider sån glädje. Mina favoriter! Jag tycker också om turkos och färgen piggar upp.
   Kram!

 11. Här var du verkligen kreativ, speciellt med turk-os och tur-kos. Det hade jag inga tankar alls på. Snyggt tänkt och jobbat. Å det roliga är ju att alla foton du lagt upp innehåller just turkosa “ting”. Som sagt, otroligt kreativt tänkt av dig! Jag har ju sagt det förut, men du har verkligen världens sötaste barnbarn. Höll på att skriva “det gjorde du bra”, men det var ju dottern och hennes man som skapade dessa fina pojkar:-)

  1. Ibland så kan det anas viss kreativ ådra och idag var en sådan dag. Är ju inte så kreativ när det kommer till det praktiska…
   Jodå, det trukosa går igenom på lite olika sätt.
   Visst är pojkarna fina! Och de ger oss alla så mycket glädje. Och vad gäller Max så har vi sett fotboll idag, Japan -Colombia och vi hejade på Japan. Max är riktigt intresserad. Kul!

 12. Underbara turkosa bilder. Min älsklingsfärg är också turkos och den mörkare nyansen emerald. Påfågeln är så vacker och havet på Fidji… kan det vara så vackert turkost? 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Tack! Ja, turkos tycker jag också mycket om och både mörkare nyanser och ljusare. Påfågeln är vacker och det var tursamt att den fällde upp fjädrarna när vi var där i parke för ibland gör de det inte alls. Stilla havet är vackert och här bland Fidjs öar är det verkligen så vackert turkost. Fantastiskt att både bada, snorkla och dyka här. Minnesvärt.
   Kram!

  1. Att leka med ord är roligt och kan dra iväg . Men någon turkos kossa kan jag inte kunnat uppbringa. Tyvärr.

  1. Tack! Och mycket i färgen turkos blev det och i olika varianter. Och turkos är en färg jag tycker mycket om.

 13. Heisann, takk for historien bak navnet, moro å lære noe nytt. Tenk sånn feil vi kan ta, og at feilen lever videre…. mange ord er blitt til ved misforståelser, artig å vite. Ha flotte sommerdager ;:OD)

  1. Jag funderade just på varifrån ordet kom och nu vet både jag och de spm läser. Och visst är det lätt att missta sig på ord.
   Önskar dig också fina sommardagar.

 14. Det här var en svår färg men du hittade rätt tycker jag, påfågeln var läcker och det turkosa vattnet skulle jag gärna hoppa ned i.

  1. Turkos är lite av min färg, en färg jag tycker om. (Inte i inredningssammanhang för då är den svårare)
   Påfågeln är riktigt stilig och fällde just ut fjäderskruden när vi kom.
   Och stilla havets turkosa färg här i bland öarna på Fidj är minnesvärt med fantstisk snorklig och fina dyk. Här spenderades mycket tid i vattnet.

  1. Jag förstår dig. Har ju ockås vart ute på resejobb och då är det svårt att hinna med. Mycket annat som ska göras.
   Ha det bar du också.

 15. Hej, men titta vilken stilig fågel! Prålig är ju bara förnamnet, naturen är fantasirik! Och halsbandet, det liknar ett jag hade som jag gett bort. Jag gillar också färgen turkos och har fått lära mig norska uttrycket och vad det betyder. Tanken slog mig aldrig…jag har en bloggvän i Norge och jag tycker jag har svårt att tolka hennes blogg ibland.
  Tack för fina foton, Fidji, jo jag tackar

  1. Att vi kom just när påfågeln fällde upp sina fjädrar var tur. Men jag tycker de är lite läskigt argsinta så jag vågade inte gå alltför nära. Men den är så vacker.
   Halsbandet fick jag av mon norska mamma för länge sedan och jag använder det då och då. Jag har också en norsk bloggvän. kan vara samma, och jag förstår att dte kan vara lite svårt med att förstå allt. Jag är tvåspråkig men kan idag inte skriva på norska. Men att förstå går fint.
   Och Fidji fick vara med. Vi gifte oss dessutom där på en liten ö i solnedgången.

 16. Kjempeflott innhaldsrikt innlegg med både turkis og turkos :):)
  Då eg såg ordet først var eg aldri i tvil om at det var turkos som var meininga, eg ante ikkje at turkis
  blir skrive slik på svensk.
  Ein lærer mens man lever..

  Fin kveld frå Anne-Mari

  1. Tusen takk! Eftrersom jag talar och förstår norska så vet jag att det som på svenska heter turkos heter trukis på norsk. Men tolkningen är väldigt fri och det är flott att vi med våra olika språk lär av varandra.
   Önskar dig en fin kväll och en fin St. Hans.

 17. Fina turkosa bilder av varierande slag!
  Ett svalkande dopp i det turkosa vattnet hade inte varit dumt!
  Midsommarkram!
  Karin

  1. Tack! Och jag lovar att baden här i det turkosa vattnet i Stilla havet här på Fidj var njutbart.
   Önskar dig också en fin midsommar.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *