Resor utomlands

Turistattraktion och kulturskatt i Buenos Aires – Recoleta kyrkogården

Igår morse kom vi  från “lilla” Montevideo i Uruguay till jätten Buenos Aires i Argentina och har hunnit skaffat oss en viss överblick.  Buenos Aires är en riktig storstad med sina dryga 3.5 miljoner invånare i City och med ca. 14 miljoner invånare i storstadsområdet. Vi bor väldigt centralt och i de trevliga området Recoleta och i det hus där Eva Peron bodde mellan 1942 och 1944. Byggnaden är idag hotell,  Melia Recoleta Plaza. Eva Peron var skådespelerskan som gifte sig med Argentinas president Juan Peron. Hom kom att närmast få “kultstatus”, en ikon och kämpade som presidenthustru bl.a, för kvinnlig rösträtt. Ett förslag som gick igenom 1947. Eva Peron avled i cancer 1952, endast 33 år gammal. Så när vi nu bor i denna historiska byggnad tog vi en promenad till Cementerio de la Recoleta – en sorts kombinerad kyrkogård och park. En turistattraktion/ kulturskatt som finns i närheten av vårt hotell.

Entrén till Cemeterio de la Rekoleta. Hela området är en kulturskatt och turistattraktionEntrén till Cementerio de la Recoleta – Recoleta kyrkogården. Här står ” Vi väntar på Gud”. Området är helt klart en turistattraktion. (Gratis entré till hela området) 

En turistattraktion

och kulturskatt är den kombinerade kyrkogården och parken Recoleta, Cenemtario de la Ricoleta ligger också i området Ricoleta, centralt Bbuenos Aires. Inom området finns ca. 6400 statyer, sarkofager, mausoleum och minnesmärken över Argentina mest uppskattade män och kvinnor. Över Argentinas “elit” –  artister, författare, konstnärer, musiker, presidenter Här finns också Eva Perons grav. Fån början, på 1700-talet var det först  munkar som slog sig ner här i området Ricoleta, som då låg en bit utanför Buenos Aires centrum. (Jämför Gamla stan i Stockholm som förr var stadens centrum och Södermalm och andra malmarna som låg lite utanför)

Mängder av gravplatser/mausoleer finns inom området och små gränder leder in till dem. 

En del mausoleer är också rejält utsmyckade. 

Området designades av en fransk arkitekt, Prospero Cattelin och mellan de olika mausoleerna finns skuggiga gångar och bänkar för besökare att slå sig ner på. Stilen inom områdets olika mausoleer varierar kraftigt mellan barock, gotisk stil och art déco. Några mausoleer som vi såg var från början av 1800-talet och andra har kommit hit under 2000- talet men inga vi såg var i direkt modern stil.

Eva Perons gravplats/familjegrav

hittade vi genom att vid entrén titta på en karta. Helt enkelt var det ändå inte och hennes familjegrav är också ganska diskret.

Det var många som gärna ville se Eva Perons grav och den var inte lätt att hitta. Men som den serviceinriktade person jag ofta är så fanns jag till hjälp att lotsa andra besökare.

Jag tar täten och har argentinare, japaner och amerikanare kommer hack i häl för att se graven. 

Kyrkan

“Nostra señora del Pilar” var en klosterkyrka och det var munkarna som lät bygga denna 1732. Munkordern upplöstes 100 år senare och då förvandlades området till den första allmänna kyrkogården  kyrkogården i Buenos Aires.

Klosterkyrkan och här vi tittade in.

 

Dags för oss att gå vidare och se mer av Buenos Aires. En fantastisk stad. På alla sätt! På måndag kommer mer härifrån.

 

 

30 svar på ”Turistattraktion och kulturskatt i Buenos Aires – Recoleta kyrkogården”

 1. Vilkas otroliga gravmonument. Sådana har jag inte sett. Jag vet har jag har varit någonstans där de hade enorma gravar och monument, men inte så stora och rikt utsmyckade som de du visar.
  Klart att du kunde visa vägen till Eva Perons grav. Du har guidningen i blodet, så att säga.
  Klosterkyrkan var också ståtlig. Vilka pengar de lägger ner på detta.
  Ha en fortsatt härlig resa.
  Varm kram till dig.

  1. Verkligen! Så intressant att gå runt här och se. Mycket historia också. Ja, tänk vilka summor som läggs ner här. Onödigt kan man tycka. Men ett stycke historia är det. Kram!

 2. Det var ett otippat inlägg från Buenos Aires, alltså jag menar inte hade jag förväntat mig en rundvandring på en häftig och verkligen mäktig kyrkogård. Kul och intressant. Å självklart är du yrkesskadad – en gång reseledare, alltid reseledare – hahaha:-)

  1. Det kommer fler inlägg härifrån. Men detta kändes enklast att skriva. Stan är så häftig! Du skulle gilla den. Även Buenos Aires är kontrasternas stad. Mer om stan kommer på måndag. Att hitta graven var lite knepigt och det var enklare att gå dit än förklara vägen på spanska.

 3. Nu försvann min kommentar!?
  Men vilken resa ni gör, intressant, fina bilder och att jag reser med valp ,-))
  Fin grav för Eva Peron!
  Få se om det fungerar den här gången ,-)
  Ha det fortsatt jättefint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Så trist att kommentaren försvann men vi är ju långt borta så det tekniska fungerar inte alltid. Men nu så kom din kommentar fram. Resan är fantastisk och vi ser och upplever så mycket. Intressant att se både området och Eva Perons grav.
   Stor kram

  1. Det är så roligt att du är med. Och mycket intressant och spännande upplever vi. Mer om B.A. kommer på måndag.

 4. Ja, det var magnifikt där!
  Att dö ung hjälper tydligen att bli ihågkommen.

  Blev nyfiken och googlade “Almirante Brown”, som det står under EVITA.
  Visar sej vara en “Sports Club” !

  1. I mesta laget… Vad roligt att du googlade Almirante och fann en sportklubb. Som jag förstått det så var Evita omtyckt av många .

 5. Att resa är verkligen att lära, upptäcka, fascineras av dofter m.m. Jag tycker det är fascinerande att få läsa inlägg från den här resan, platser som jag förmodligen aldrig kommer att komma till fysiskt. Eva Perons grav, tur att ni hittade den och att du sedan kunde hjälpa andra att hitta den . Det ska bli spännande att läsa mer om Buenos Aires. Jag ser fram emot det.

  1. Visst är det så. Denna resa är så mäktig på allt så det vill till att ta in det. Men jag försöker. Vi hade tidigare besökt Brasilien i 12 dagar men annars var Sydamerika ganska obekant för oss . Men nu vet vi mer. Mer om Buenos Aires kommer på måndag och tisdag. Jätteroligt att du är med.

  1. Verkligen! Så mycket roligt spännande och intressant vi varit med om. Fantastiskt! Kram!

 6. Intressant att få info om Buenos Aires. Vad häftigt att ni bor i just den historiska byggnaden. Det måste vara en mäktig känsla, likaså att besöka Eva Perons grav.

  Underbart att du tog täten och ledsagade de andra besökarna rätt! Takterna sitter i förstår jag. En gång servicemänniska, alltid servicemänniska. Jag känner igen mig, haha, med ett förflutet både som lärare, informatör och hotellreceptionist. :).

  Stor kram

  1. B.A. är en fantastisk stad och vi har i alla fall fått en överblick. Så mycket att se och uppleva. Mer från B.A. kommer i veckan. Jadå, servicekänslan finns. Kul att du känner igen dig. Kram!

 7. Jag gillade BA jättemycket! Fast vår kryssning fortsatte ju därifrån så vi tog en bussrundtur från båten – stan är ju jättestor. Självklart ingick ju Evitas grav och kyrkogården i den turen 🙂

  Härliga bilder igen!

  1. Tack! Vi hade mer tid här i BA men en rejäl hop-on- hop- off tur på 4 timmar blev det också från båten. En fantastik stad som vi också gillade.

 8. Vilken tjusig kyrkogård! Och så bra att du fanns till hands och kunde visa de andra till graven.
  Stor kram!

  1. Ränderna som reseledare sitter i. Och det var intressant att ta en titt här. Stor kram!

  1. Resan är helt fantastisk med så många upplevelser och intryck. Verkligen vidgade vyer och just i Sydamerika har vi tidigare inte rest så mycket.Brasilien har vi nosat på i i 12 dagar men nu blev det fokus på Chile, Argentina och Falklandsöarna. Och höjdpunkten blev nog ändå att runda Kap Horn. Jättetrevligt att du är med på resan.

 9. Vilket intressant och spännande hotell att bo på. Jag hade också besökt kyrkogården och velat se hennes grav. Bra att du lyckades hitta den! Jag minns hur jag letade efter Garbos grav på Skogskyrkogården men till slut fick jag lön för mödan. En liknande kyrkogård som ni besökte fanns i mindre upplaga i Edinburgh av alla platser. Annars kom jag direkt att tänka på Père-Lachaise i Paris.

  Kram och ha det fortsatt gott på resan!

  1. Hotellet är historiskt och väldigt bra på alla sätt. Även läget. Vad gäller Garbos grav letade jag där ett bra tag. Men jag hittade den också till sist.Tänkte också på kyrkogården i Paris men här var det än fler mausoleer. Snart dags för hemresa. Kram!

 10. Härligt foto där du stegar in till mausoleet eller vad det kallas! Har man som du jobbat med service som guide o liknande är det självklart att försöka leda andra tillrätta. Det slår mig att det är väldigt mycket religiösa byggnader och statyer och liknande i sydamerika. Jag har ldrig tänkt på att det skulle skilja så mycket mot oss i europa. Fast kanske ser det likadant ute även nere i *Europa, har inte tänkt på det. Maffigt är det hur som helst, och vittnar om en livlig historia.

  1. Insåg att det gick fortare att gå med detta gäng än att på spanska förklara vägen. Och glada var de. Jodå, jag hjälper gärna till. Sydamerika är väldigt katolskt över lag och inte minst Argentina. Även Spanien och Italien är tämligen religiösa. Och Polen har många katoliker. MIn tanke var ju att det ligger väldigt mycket pengar här i alla mausoleer och utsmyckningar. Ja, även små kyrkor är väldigt utsmyckade.
   Kram!

  1. Mycket historia och fascinerande mausoleer. Men min tanke var att all överådlighet också kostar mycket pengar i ett land som inte har så gott om dem.
   Kram!

  1. Det var intressant att vara här och Eva Peron blev ju en ikon i Argentina. Området är också som en stor park med stora gröna ytor runt om. Mängden av mausoleer var enormt och området i sig var väldigt stort. Har också sett liknande i södra Europa men i betydligt mindre skala. (Mycket pengar ligger i de påkostade gravarna och Argentina är ju inte direkt ett rikt land – en tanke jag fick här-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *