Stockholm

Turist i Gamla stan – Nästan – Och för en kort stund

Häromdagen, efter att ha varit i S:ta Clara kyrka och lämnat in några jackor, promenerade jag hem till Söder. Något jag gör ganska ofta och jag tar då gärna vägen genom Gamla stan. Det gjorde jag nu också. Och när jag ändå är här så brukar jag inte direkt ta den närmaste vägen. Det gjorde jag inte denna dag heller. Ett mål hade jag och kom att bli tagen för en turist i Gamla stan.

Gamla stan och Västerlånggatan. Här brukar det under icke pandemitider, och hela året,  vara många besökare. Men nu är det inte så.Tyvärr.

Turist i Gamla stan

är inget epitet jag brukar ha. Inte alls. Jag brukar, tvärt om, vara den person som turister vänder sig till och frågar efter vägen. Men Gamla stan har varit tämligen fritt från turister i snart ett år, alltså så länge som pandemin pågått.  Det har också varit väldigt få som frågat mig om något. Och denna kyliga torsdag i förra veckan, med  -8 på eftermiddagen, hade jag nästan Gamla stan för mig själv. Så har det också varit vid flera tillfällen under året. I april 2020 såg det hut så här.  Men det har också varit tillfällen när fler varit här och det varit lite mer rörelse- Alls ingen trängsel men lite mer rörelse. I december kände jag lite hopp. Men nu? Många butiker hade slagit igen och risken är att det blir än fler. Så sorgligt.

Stockholm. Gamla stan. Västrelånggatan. Utan att vara turist i Gamla stan skulle man ju vilja ta sig fram här. Ingen skottad gata här inte. Nu var jag inte turist i Gamla stan men visst skulle man väl ändå önska att det skulle gå lättare att ta sig fram. Här på Västerlånggatan, en av huvudgatorna i Gamla stan, undrar jag hur man ens skulle kunna ta sig fram med rullstol eller rullator.

I några av tvärgränderna från Västerlånggatan var det lättare att ta sig fram.  

Jag hade ett mål med min vandring genom Gamla stan och det var ett speciellt hus på Prästgatan, en parallellgata till Västerlånggatan. Att gatan har detta namn beror på att “kaplaner” (präster) bodde här redan i slutet av 1500-talet.

Stockholm. Prästgatan. Här var jag ten turist i Gamla stan. Helt ensam.Här nästan i början av Prästgatan. Inte en turist i Gamla stan var inom synhåll. 

Jag fortsatte mot mitt mål som var Prästgatan nummer 78. Här har jag passerat många gånger men inte då närmare tänkt på att det var just här i huset som konstnären Carl Larsson föddes i maj 1853. Hans föräldrar drev här i byggnaden ett värdshus men eftersom de inte fick servera alkohol så var det ingen lönsam affär. Huset har jag passerat många gånger men inte direkt tänkt på vem som bott här.

Vid detta gula hus, Prästgatan 78, stannade jag till.Huset där konstnären Carl Larsson föddes 1853.

Plötsligt händer det

Prästgatan 78 ligger mitt emot Storkyrkoskolan och Estniska skolan så jag står här vid det gula huset med kameran framme och har “backat” in i ett träd för att få med i alla fall största delar av huset på bild. Plötsligt hör jag ett par barn som ropar “Farmor! Titta! Där är en turist! De brukar ju inte längre komma till Gamla stan”. Och det var inte utan att jag blev full i skratt. Jag vände mig om om två barn i 8-10 års åldern tittade intresserat på mig och med sin farmor i sällskap. (Barnen berättade att de gick i Estniska skolan och nu slutat för dagen) Jag berättade att jag nog inte kunde räknas in bland turisterna men att jag gärna strosar i Gamla stan ändå.

Stockholm. Gamla stan och Prästgatan 78. HUset där konstnären Carl larsson föddes. Inga turister utan det var jag som var turist i Gamla stan. Prästgatan ligger öde denna eftermiddag. Och det blev jag som fick vara turist i Gamla stan. Trevligt det också- På huset finns en stor minnestavla  i brons som berättar att “Carl Larsson föddes här  den 28 maj 1853”.

Minnestavlan

 

Nu, som nybliven turist, fortsatte sedan  min promenad genom Gamla stan och hem till Söder.

 

56 svar på ”Turist i Gamla stan – Nästan – Och för en kort stund”

 1. Fy så trist att se Gamla Stan så ödslig… Som en spökstadsdel nästan, men självklart vackert ändå och snön gör ju det hela till och med lite exotiskt 😉

  Haha! Det var nog din fototeknik som gjorde att barnen uppfattade dig som en turist 😀

  Ha en fin start på veckan!

  1. I december och under hösten kändes det som ett litet uppsving här men nu var det öde. Men det var en kylig dag så kanske var det en anledning. Men tveksamt. Hoppas på lite uppsving nu under våren. Riktigt roligt att bli tagen för turist. Har aldrig hänt förr. Men det blev ett trevligt möte med barnen och deras farmor.
   Önskar er också en bra start på veckan.
   Idag är det lite vårkänsla i Stockholm och strålande sol så en utedag väntar.

   1. När jag såg dina bilder tänkte jag spontant:
    Det är ju nu man ska att flanera och bara glana och glo på alla intressanta fasader utan att trängas med turister…
    Men fy skäms, så egoistisk får jag inte vara!
    Nu när de flesta butiker/krogar har turister som målgrupp så känns det sorgligt att så många rörelseidkare drabbas av det ökända, ja vi vet vad…
    Visste inte att C.L var född på Prästgatan. Du är favoritguiden numera! 😊

    1. Kan helt klart hålla med dig. Jag har ju även innan pandemin strosat mycket i Gamla stan och alltid hittat gränder dit inte turister söker sig. I december och stundtals under hösten var det mer “liv” här och många satt på uteserveringarna. (De flesta har infravärme.) Men nu med -9 grader var inte det ett alternativ. Jag såg nu flera hantverksbutiker som stängt för inte heller stockholmarna verkar koma hit. Pratade också med några butiksägare och de säger att det är tveksamt så länge de klarar sig. Många rena turistbutiker är stängda.
     Tack för fina ord som värmer. Du är alltid välkommen med.
     Skrattade gott åt att bli tagen för turist.
     Önskar dig en bra vecka. Och jag tror nog jag “turistar” lite till.

  2. Barn är ju bara för härliga med sina kommentarer.
   Inte lätt att ta sig fram där om man inte har friska starka ben. Finns gator och trottoarer här också som är dåligt skötta. Ha en bra kväll!

   1. Jag blev verkligen full i skratt åt att jag var en “sån där” turist. Detta har aldrig förr hänt mig men nu så. Så jag blev lite inspirerad och har varit turist hela dagen idag tillsammans med en väninna. Jättetrevligt. Men idag var det ingen som undrade om vi var det.
    Önskar dig också en en fin kväll.

 2. Det finns så många vackra hus och mysiga små gränder. Men visst är det märkligt hur tomt det är överallt i dessa tider.
  Stor kram

  1. Verkligen trist. Nu var det kallt denna dag så det var ju inte lockande att sitta ut. Jag passerar ofta genom Gamla stan och tycker det är så fint att strosa runt här- Och bråttom har jag ju inte.
   Strålande sol idag och skön vårkänsla.
   Stor kram

 3. Visst är det sorgligt att så många försvinner i dessa tider, men en härlig promenad o fina bilder Ditte 🙂 kram å fin måndag <3

  1. Verkligen! Men fina promenader blir det och att leka turist i egen stad är trevligt.
   Nya rundor blir det idag. Strålande vårväder är det.
   Kram! Önskar dig en bra vecka

 4. Hej Ditte!
  Trevligt att få följa med på dina stadsvandringar, inte fy skam att vara turist i sin egen stad😁Din information finns ju kvar här inför komma resor till Stockholm. Sist jag var i Gamla stan i mitten på september var det glest med folk och redan då hade många butiker slagit igen, hoppas det blir bättre fram i vår.
  Eva

  1. Hej Eva!
   Ja, jag rör mig en hel del och nu var det riktigt roligt att bli tagen för turist.Ett fint möte med barnen och deras farmor.
   Just nu kändes det väldigt öde här men kanske blir det bättre nu när våren är på väg. Men det hjälper nog tyvärr inte de som gått i konkurs.
   Kommer du hit till huvudstaden och vill ha tips så hör gärna av dig.
   Önskar dig en fin måndag och en bra vecka.
   Ska ut och turista idag i ett vårvackert Stockholm.

  1. Absolut! Det här blev ett fint möte med barnen och deras farmor. Och idag ska jag turista mer men på ett annat ställe.
   Trevlig måndag!

 5. Myspysinlägg. Ungar är härligt spontana. Det fattades bara att de ville ha din autograf.
  Om jag får gissa vilt tror jag aldrig du tar genaste vägen. Det gjorde jag inte heller förr. Nu är jag mer “ökänd” när jag sitter framför ratten i bilen.
  Turist i Gamla stan. En angelägen uppgift. Det fanns en tid då jag drömde om att ha en liten lya i de kvarteren.
  Butiksdöden är sorglig. Helst på en sådan välkänd “plats”.
  Intressant att få se var han var född. Förstår att det inte gick så bra för hans föräldrar med den hårda förutsättningarna.
  Måndagskram från ett soligt Visby

  1. Jag log gott och det blev en fin pratstund med både barnen och deras farmor. Och nog första gången jag blivit tagen för turist. Nej, sant jag tar nog aldrig den närmaste vägen.
   Gamla stan känner jag väl och har i alla tider, både med turister och utan, alltid hittat mina smultronställen.
   Så sorgligt med alla butiker och restauranger som fått stänga. Men kommer inge besökare så…
   Önskar dig en fin måndag.
   Kram och hälsningar från ett vårlikt Stockholm.

  1. Jag rör mig ju ofta här men detta är nog första gången jag blivit tagen för turist.Jag hade ett leende på läpparna och fick en fin pratstund med både barnen och deras farmor.
   Moddigt var det som bara den. Kul att du kände igen Gråmunken.
   Trevlig måndag önskas från ett vårlikt Stockholm.

 6. Ja, det är trist när det är tomt på gatorna.
  Du har ju själv guidat mig genom Gamla stan, en mycket fin guidning som jag uppskattade mycket. Kul att få se Carl Larssons barndomshem.
  Haha, så kul att bli tagen för turist, men det var säkert för kamerans skull. Barn är härliga och naturliga. Jag vet, ett tag hade Sigge och jag militärkläder på oss när vi var ute och vandrade, och en gång ropade ett barn till sin mamma “Titta, två militärer!” Ja, inte lätt att veta.
  Idag är det grått ute men snart ska jag en sväng ut ändå.
  Stor kram!

  1. Just här i Gamla stan blir det så påtagligt. Minns så väl när vi strosade här och många stopp blev det. Finna mycket att se och ta in. Detta är nog första gången jag blivit tagen för turist här men det var roligt i sig. Blev ett fint samtal både med barnen och deras farmor. Och jag försökte få med hela huset på bild, vilket krävde vissa gymnastiska övningar. Men det blev ok.
   Vi har haft strålande väder idag och med lite vårkänsla så jag har varit ute med en väninna i flera timmar. Så trevligt! Dessutom ganska “kändistätt”.
   Önskar dig en fin måndag.
   Stor kram

  1. Visst är det och jag strosar gärna här- Men trist att det är så få här och att många butiker fått slå igen.

 7. Haha, det här var ju riktigt roligt, tack för skrattet!
  Inte ofta man får anledning att le nuförtiden och åt det du skriver innan, med igenslagna affärer och tomma gator, ler jag definitivt inte. Visst, det kan säkert vara skönt att strosa i ensamt gemak i Gamla Stan, men inte månad efter månad och inte med stängda butiker. Utvecklingen förskräcker, men nu återgår jag till det roliga, kamera=turist😊.
  Ser fram emot fler turistbilder!

  1. Jag log också när jag blev tagen för turist. Har aldrig tidigare hänt. Men nu har jag varit med om det också- Väldigt trist med stängda butiker och inga besökare. Det var ett uppsving i december vad gällde antalet besökare berättade damen i skobutiken där jag brukar handla. Och jag såg det ju också här på mina vandringar hem genom Gamla stan- Hoppas nu på en bättre vår.
   Jodå, jag har varit turist idag också tillsammans med en väninna så bilder kommer på onsdag.En fin turistdag fick vi och i strålande sol.

 8. Det känns verkligen vemodigt att se Gamla stan så ödslig och folktom och jag kan tänka mig att många affärer får slå igen. Med tanke på att du dök upp där med kameran så låg det nära till hands för barnen att tro att du var en turist men även bofasta kan ju faktiskt vilja ta en bild. Har man en blogg är den lilla detaljen verkligen A och O!

  Kram och god måndagskväll!

  1. Visst gör det. Det var ett litet uppsving här i december tyckte jag men inte nu. Jag pratade med en del butiksägare och de har kärva tider.
   Jag skrattade gott åt att bli tagen för turist. Har aldrig hänt förr i Stockholm men nu har jag upplevt det också. Ja, kameran är med när jag är ute och just här vid Estniska skolan/Storkyrkoskolan vid Prästgatan brukade det förr vara gott om turister. Men det var ju ett tag sedan.
   Så jag blev lite inspirerad och har varit turist idag också. Men i en annan del av stan tillsammans med en väninna.
   Kram och trevlig kväll.

 9. Så kul att få se huset som Carl Larsson föddes i, tack för infon! Jag har ännu inte läst ut hans biografi.
  Kul att bli sedd som turist, fast bra att du upplyste dem att så var inte fallet, hihi!
  Må så gott!
  Kram

  1. Detta var första gången någon tagit mig för turist så det var ju roligt i sig. Men jag pratade sedan med barnen och deras farmor och de berättade att det här vid Estniska skolan och Prästgatan förr brukade vara väldigt gott om turister och nu var det ju inte så längre.Så kom då jag och vred mig för att med kameran få med hela huset och tog många bilder. Så lite inspirerad blev jag så idag har jag och en väninna varit turister i en annan del av stan. Riktigt trevligt men det var ingen som trodde vi var turister.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Hahaha! Ungar är för härliga! Och det är inget fel på deras logik heller. Kvinna + kamera i högsta hugg = turist:-)
  Det är bedrövligt att man inte röjt snön i Gamla Stan. Stockholms Stad tänkte kanske att det inte var någon idé, då det i alla fall inte finns människor där, speciellt inga “riktiga” turister som spenderar pengar… Urdåligt faktiskt.

  Som vanligt är jag tacksam för infon om Carl Larsson. Hade ingen aning om att han var född där.

  Förresten är läget av estniska skolan ju idealiskt! Hade en kollega vars två barn gick där. De blev trespråkiga (svenska, estniska, engelska) utan minsta problem. Skolan har ett väldigt gott rykte. Jättekul tycker jag!

  1. Visst är de! Och vi pratades sedan vid en god stund. Jo, med farmor också. Och jag fick träna mig på de få estniska fraser jag kan. (Döttrarnas pappa är har estniska föräldrar och är i det estniska språket perfekt i men varken jag eller tjejerna har lärt oss mer än några fraser.
   Prästgatan och de mindre gatorna var i bättre skick än Västerlånggatan. Men visst borde man kunna röja för det bor ju en hel del äldre här också.
   Jag visste att C.L . var född på Prästgatan och har passerat här många gånger men inte tänkt på vilket hus det gällde- Men nu så. Och ett par bilder blev det
   Visst är läget på Estniska skolan bra och de delar ju med Storkyrkoskolan. Och skolan är riktigt bra. Borde framhållas än mer.

 11. Hej turisten! Vilket härligt minne att ha med sig! De visste ju inte att du med dina fina inlägg, historia och bilder är ambassadör för Stockholm 🙂 Trevligt möte blev det med dessa barn och deras farmor också.
  Härliga bilder!
  Tack för en fin tur!
  Stor kram

  1. Hej från turisten. Jag kan skratta idag också åt händelsen. Så komisk. Detta att någon tagit mig för turist har tidigare aldrig hänt. Men nu så…Så plötsligt hände det. Har idag tagit till mig detta och varit turist i stan tillsammans med en väninna men i en annan del av stan. Ett fint möte böev det verkligen.
   Du hade gillat det här. Kul att du var med.
   Stor kram

 12. Gillar Gamla Stan när den är naturligt öde p.g.a lågsäsong, inte som nu Coronaöde. Sommar och jul så blir det lite för hysterisk. Japaner Ryssar och jultomtar får gärna vara där för mig men då undviker jag det. Minnestavlan har jag missat, jag trodde att han föddes på Ladugårdslandet nuvarande Östermalm nära det som sen blev Strandvägen. På den tiden var det fattigt och förslummat. Men det var tydligen där han växte upp.

  1. Jag går ofta i Gamla stan och har alltid gjort men undviker alltid turiststråken och det brukar fungera bra.
   Jag visst att Carl Larsson föddes här på Prästgatan, helt nära Tyska Stallplan. Men trots att jag passerat här många gånger har jag missat både tavlan och huset där han föddes.Jag har sett huset men inte tänkt närmare på det. Östermalm/Ladugårdsgärdet var ju rena slummen på 1800-talet. Men fick ju i slutet av 1800-talet och framåt ett uppsving.

 13. Ja, det var ingen glad syn det där med gråhet, modd och tomma lokaler. Men någon dag vänder det och så kommer andra ta chansen att etablera sig där. Får man hoppas. Men det är så klart otroligt ledsamt för dem som inte klarat sig.
  Haha, ja med kameran i högsta hugg är det ju lätt för att bli tagen för turist.

  1. Nej, det kändes trist och tveksamt hur det kommer att bli. Många företagare har ju funnits här i generationer och säljer inte en massa krimskrams utan det handlar om hantverk. Då är det genast knepigare att få dit liknande. Att när pandemin är över få hit de som säljer krims krams och souvenirer går nog men då förlorar Gamla stan en stor del av sin själ och även ett stycke historia
   Detta är första gången jag blivit tagen för turist. Men lite kul så idag har jag och en väninna verkligen varit turister men på ganska oturistiska områden. En strålande dag var det och så härligt att spendera de utomhus och samla energi.

 14. Visst är det för sorgligt med alla igenbommade affärer, jag lider med affärsidkarna. Men, jag ser en otrolig potential när den här skitperioden är över, för då är vi svältfödda. Vinet ska flöda, pubar öppnas, krogar servera mat, sällskapslivet blomstra, eller hur? Vilket uppsving det kommer att bli! Frågan är ju bara när!! Man kastas mellan hopp och förtvivlan ständigt och jämnt, när man äntligen hittat vaccin så kan man inte leverera behovet, och hur många doser måste man ta och hur ofta. Och hinner vi med alla muteringar, vem kommer först. Vilket jävla race! Ja du får ursäkta, men börjar bli ganska lack på detta. jag längtar varken till krogen eller affärerna men lite normala livsomständigheter för alla önskar jag. Människor behöver kunna utbilda sig, utvecklas, jobba, planera framtiden…
  Nu blev jag allt långrandig, nattikram från pörtet

  1. Jag tyckte mig under december och lite under hösten se lite fler besökare i omlopp men nu när jag strosade här var jag tämligen ensam. Pratade med några butiksägare som inte säljer krims krams och de var tveksamma till hur länge de kunde hålla ut. Stödet från staten har liksom inte riktigt kommit fram. Visst hoppas och önskar man att när vaccinet nått många att det ska ljusna. Men kanske är det då för sent.
   Instämmer helt i dina funderingar. Visst längtar jag också efter andra tider men de ser tyvärr ut att dröja.
   Kram!

 15. Hej du trevliga hemmaturist! Barn är härliga och säger oftast vad de tänker 🙂
  En fin vandring genom Gamla stan, men oj så ödsligt och tomt det ser ut! Inte roligt att ha butik eller annat där nu … sorgligt!
  Ha en bra tisdag!
  Kram

  1. Jag log inombords för detta är första gången här i stan som någon trott att jag varit turist. Men varför inte. Jag visst att Carl Larssons födelsehus fanns här på Prästgatan men har inte vetat exakt var. Och när jag kom hit konstaterade jag att jag passerat många gånger förr. Tyvärr var gamla stan öde. Ett uppsving var det i december och då hade handlarna gjort så fint inför julen. Hoppas innerligt att det blir lite fart igen nu under våren. pratade med flera butiksinnehavare och det var kämpigt och många små hantverksbutiker och andra har fått stänga. Verkligen trist.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 16. Hur hela friden gick detta till Ditte???
  Du befinner dig själv på en av de mest turistrikaste gatorna i Stockholm utan en människa till synes. Så trist och tråkig upplevelse. Däremot fick du blev kallad turist och ganska så uppfriskande händelse på en av gatorna där Carl Larsson föddes. Tänk det blev ändå ett gott skratt mitt i det trista läget.
  Tack för ett fint inlägg Ditte och ta hand om dig!!
  Kram

  1. Tack!Och visst är det riktigt trist! I december och stundtals under våren var det betydligt bättre här med fler besökare. I december var det en hel del som satt ute på serveringarna . (Infravärme fanns) Hoppas nu att det när våren börjar närma sig blir ett uppsving igen. Vaccinationerna har börjat ta lite fart och det hjälper nog också upp det. Hoppas också på fler turister. Jag skrattade gott för detta är första gång jag kallats för turist. Blev ett fint samtal med både barnen och deras farmor just om Estniska skolan och Gamla stan.
   Jag har ofta passerat huset där Carl Larsson föddes men då inte tänkt på det.
   Ta hand om dig du också.
   Kram

 17. Ja, barn säger vad dom tänker. Jag blev också utpekad av ett barn för ganska länge sedan. Jag stod och lutade mej mot en vägg och njöt av vårsolen i Falun. Då passerade en familj och en lite kille i 6-års åldern ropar förtjust: “titta pappa farbrorn är tjock”!
  Ha en riktigt bra dag och hälsa Mr.B

  1. Så är det! Och detta med barns sponatnitet kan ju skapa viss munterhet på olika sätt. Hoppas ni har det bra. Mycket snö och kyla vet jag att ni har.
   Önskar er en trevlig tisdag.
   Mr. B hälsar till er. Och extra hälsningar från mig till Karlsson.

 18. Det var verkligen tomt i Gamla Stan.
  Där har jag gått väldigt många gånger, olika årstider och i olika väder, men aldrig att det har varit så lite folk på gatorna. Nästan lite kusligt.
  Roligt att du blev tagen för turist. Det var väl kameran som gjorde det, kan jag tänka mig.
  Trevligt att få reda på var Carl Larsson var född. Det visste jag nämligen inte.
  Tack för alla fina Gamla Stan bilder. Roligt att få se, nu då vi inte kan åka dit.
  Sköt om dig.
  Varm kram!

  1. Visst var det! Under december var jag här en del och då kändes det som ett litet uppsving och kanske kommer det nu i vår. Hoppas. Ja, du minns och vet ju så väl hur det brukar se ut i G.S. men tyvärr så är det nu väldigt öde.
   Detta är första gången jag blev tagen för turist så det var extra roligt. Men det blev ett fint samtal sedan med barnen och deras farmor om både gamla stan , Estniska skolan, Carl Larsson och annat.
   Det är så trevligt att du är med via bloggen och i morgon, onsdag, blir det en ny fin promenad men då på ett annat ställe. Lika bra att fortsätta vara turist.
   Varm kram

 19. Tänkte att det var det huset du skulle till när jag började läsa, känner till det och fantiserar lite hur det kunde vara att bo här. Jag är en sån också som alla frågar om allt, om vägar, de ska till något företag, restauranter, vilket tåg de ska ta och var det stannar, t o m vilken blomma de ska köpa i affären😄måste bero på att vi ser vänliga ut och verkar dessutom veta mycket😊. Sorgligt med Gamla Stan och alla avslut, tycker lokalbefolkningen skulle handla så mycket de kan, många fina väskor har jag handlat där, kläder, skor, böcker och massor med presenter. Och så alla cafébesök och matbesök också. En märklig tid nu. Och märkligt med vår huvudstad hur det förändras. Jag gav några varma tröjor igår och såg hur svårt många har och ändå kämpar, de lyser upp för det allra minsta men sorgligt hur vi kan ha det i ett rikt land. Ha det fortsatt bra i veckan, snömodden och knölarna under är vanskliga, jag glodde ständigt på mina fötter och steg. Dåligt att gångbanor är så illa skötta.

  1. Vad roligt att du räknat ut att det var hit jag hade tänkt mig.Västerlånggatan viker jag ofta av från och tar andra gränder i stället. Och när jag kom fram till huset dit jag skulle, här vid Estniska skolan och Storkyrkoskolan vid Prästgatan och Tyska Stallplan noterad jag att här hade jag varit många gånger men utan att fundera mer på Carl Larsson. Men nu så. Så roligt med barnen som glatt utropade “en turist”. Vi är nog lika här för många frågor får jag runt om om olika saker men vi ser kanske vänliga och hjälpsamma ut. Jag var inne i ett par butiker och de berättade att det var knepigt för det stöd från staten som skulle komma inte kommit och som enskild firma var de än knepigare att få stödet. I december när jag var här i G.S. var det ett litet uppsving och hoppas det kommer tillbaka nu i vår.
   Vad fint att du var iväg och lämnade några tröjor. Jag ska ta mig en ny vända i morgon med saker och det vi lämnar kommer ju till god nytta.
   Önskar dig en fin vecka!

 20. Oj, så ödsligt det ser ut! Även om det inte är så mycket människor i rörelse tycker man ändå att gatorna borde vara framkomliga för alla. Att vara turist i sin egen stad är ganska kul och du spelade visst rollen helt perfekt. Kram

  1. Det var verkligen ödsligt nu. I december kändes det som ett litet uppsving och hoppas det återkommer under våren. Just Västerlånggatan inbjöd inte till en promenad utan jag avvek snabbt till andra små gator som var mer framkomliga.
   Det var så roligt att barnen tyckte jag var och såg ut som en turist. Kanske p.g.a. kameran. Men efter alla år är dett första gången någon tyckt att jag sett ut som em turist i Stockholm. Men jag hängde på epitetet och var igår “turist” men på ett helt annat ställe i stan.
   kram!

  1. Jag strosar ofta här och hoppas det under våren ska bli mer liv här igen. Ett uppsving blev det i december och lite under hösten men nu, så sorgligt. All historia finns kvar i väggarna och gränderna och skönt är det.
   Roligt kommentar av barnen och det är nog första gången jag hört en liknande. Kanske var det kamerorna som bidrog.
   Ha det fint du också

 21. Hade ingen aning om att Carl Larsson var född där, då har jag lärt mig något idag också. Kryp-In skylten, var roligt att se igen då min bror tillsammans med sin kompis drev den krogen för länge länge sedan. Det är nu man ska vara turist i sin egen stad när det är så tomt, måste vara hemskt för alla de små fina butikerna som tvingats stänga.

  1. Kul, att du nu vet var C.L. föddes- Jag har passerat här många gånger tidigare men inte då tänkt på minnesskylten som syns tydligt på huset. Men nu visste jag numret på Prästgatan så det var raka spåret.
   “Kryp in ” besökte jag ett par gånger och tror då att Gudrun Schyman drev och ägde krogen. Kul att din bror också drivit den. Och den finns kvar. I alla fall skylten. Många “ställen” i Gamla stan har nu skyltarna kvar men har upphört- Tyvärr-
   Jag är ju ute varje dag men det är alltför tomt. Har ju ven utanför pandemitider rört mig i Stockholm och det är väl bara på Drottninggatan och Västerlånggatan det varit trångt. Men nu är det verkligen öde. Så trist.
   Önskar dig en fin vecka.

  1. Sorgligt är det! Ett mindre uppsving var det ett tag i oktober och under december och hoppas det blir en ljusning snart. Passerar här minst en gång i veckan och brukar prata med en del handlare som inte direkt säljer “souvenier” utan mer hantverk och många har fått slå igen. Och kvar finns bara skyltarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *